fbpx

Érvényben lévő korlátozások, lezárt területek és veszélyek

Ezen az oldalon a jelenleg érvényben lévő, az utazókat nagyban érintő korlátozásokról, útlezárásokról és veszélyekről olvashatsz. 

Mielőtt bárhova útnak indulsz, ellenőrizd az aktuális útviszonyokat itt.

Áttekintő térkép

Dél-nyugat Izland

Thornbörn vulkán, Reykjanes-félsziget

A közelmúltban magma felgyülemlés jeleit (fokozott szeizmikus aktivitást és a talajfelszín emelkedését) tapasztalták a Thorbjörn vulkán és Grindavík település közelében, kb. 3 km-re a Kék Lagúnától. Egyelőre nincs közvetlen veszély és a kutatók szerint nincs ok az aggodalomra, de a területet folyamatosan megfigyelik. A friss hírekről ebben a cikkben számolunk be. 

Dél-nyugat Izland

Eldvörp kráterek, Reykjanes-félsziget

A Reykjanes-félszigeten az Eldvörp kráterek közelében található lávabarlangokban (a Kék Lagúnától néhány kilométerre nyugatra) életveszélyes szén-dioxid koncentrációt mértek. Semmi esetre se merészkedj be bevizsgálatlan barlangokba a Reykjanes-félszigeten, de ez érvényes egész Izlandra bárhol, bármikor. Kizárólag helyi, hivatalos vezetett túra keretében látogass barlangot Izlandon!

gázszivárgás Eldvörp barlangok
Fotó: Thorsteinn Egilson, Flickr
Dél-nyugat Izland

Seltún geotermikus mező, Reykjanes-félsziget

A közelmúltban tapasztalt szokatlanul erős geotermikus aktivitás miatt az ösvény egy része le van zárva. Különösen óvatosan közlekedj! Ne hagyd el a kijelölt útvonalat és ne lépj le be a lezárt területekre, nagy a sérülés veszélye.

Fotó: Shriram Rajagopalan
Dél-nyugat Izland

Esja, Reykjavík

Az elmúllt időszakban lavinákat figyeltek meg több helyen is az Esja hegyláncon. Ne indulj egyedül túrázni és legyen nálad megfelelő téli túra felszerelés. Nem javasoljuk, hogy a kevésbé ismert útvonalakon túrázz. A legbiztonságosabb útvonal az Esjustófától induló ösvény. Kizárólag jó időben indulj el!

Dél-nyugat Izland

Valahnúkur sziklák, Reykjanes-félsziget

A hegyre vezető útvonal földcsuszamlás veszélye miatt zárva. Hatalmas repedések nyíltak a sziklában, a hegyoldal bármikor leszakadhat. A lezárt területre belépni tilos.

Valahnúkur sziklák a Reykjanes-félszigeten
Fotó: Snorri Thor Tryggvason - Visit Reykjanes
Dél-nyugat Izland

Krýsuvíkurbjarg, Reykjanes-félsziget

Nagy hasadék nyílt a sziklaperem mentén, fennáll a sziklaomlás és földcsuszamlás veszélye. Ne menj közel a sziklaperemhez és ne menj a lezárt területre!

Krysuvík sziklák
Kilátás a Krysuvík sziklákról
Dél-nyugat Izland

Keilir vulkán, Reykjanes-félsziget

A vulkánhoz vezető földút nem járható normál járművek számára, kizárólag nagyobb 4X4-es terepjárókkal lehet behajtani.

Izland - Keilir vulkán a Reykjanes-félszigeten
Fotó: Ozzo - Visit Reykjanes
nyugat-Izland

Snaefellsjökull Nemzeti Park

A gleccserre kizárólag vezetett túra keretében lehet menni. A gleccserhez vezető autóút csak nagyobb terepjárók számára járható. Az út a téli hónapokban (októbertől júniusig) zárva van. A nemzeti park területén tilos a vadkempingezés és a drónozás. A partmenti sziklák mentén óvatosan közlekedj és ne hagyd el a kijelölt ösvényeket.

Dupalossandur-part, Snaefellsnes-féelsziget télen
Dupalossandur-part, Snaefellsnes-féelsziget télen
nyugat-Izland

Djúpalónssandur-part

Akárcsak a Reynisfjara-parton, itt is rendkívül veszélyesek a hullámok. Időnként egy-egy hullám váratlanul 20-30 méterrel messzebre kicsaphat a parton mint az azt megelőző hullám, magával rántva azokat, akik túl közel álltak a vízparthoz. Soha ne fordítsj hátat a víznek és a gyerekeket ne hagyd felügyelet nélkül egy percre sem.

nyugat-Izland

Gullfoss vízesés

A vízesés közvetlen közelébe vezető ösvényt jegesedés miatt lezárták, a lezárt területre bemenni veszélyes. Használd a felső kilátópontot (az információs épülettől induló ösvényt), ahonnan fantasztikus rálátás nyílik az egész vízesésre. Az alsó parkolót télen csak négykerék-meghajtású autókkal ajánlott használni. 

Gullfoss vízesés télen
Gullfoss vízesés télen
nyugat-Izland

Nyugati-fjordok

A Nyugati-fjordok területén sok helyen csak főldúton lehet közlekedni. A téli időszakban (októbertől júniusig) csak terepjáróval ajánlott ide utazni. Számos utat lezártak a téli hónapokra, ezért indulás előtt mindenképpen tájékozódj az útviszonyok oldalon az aktuális állapotokról.

A Nyugati-fjordokban a lavinák veszélye télen nagyon nagy. A túzárás bben az időszakban legfeljebb profi hegymászóknak ajánlott. Indulás előtt vedd fel a kapcsolatot a Safetravel Iceland ügyfélszolgálatával.

A Hornstrandir Természeti Rezervátumba idén már nem indul hajó. A komp várhatóan június végétől indul újra.

Dél-Izland

Reykjadalur túra

A túraösvény járható, de egész télen havas, jeges, csúszós. Vízálló túrabakancs, csúszásgátló talp (mikro-hágóvas) és minőségi túraöltözet viselése ajánlott. Habár a túra rövid, a nehezített körülmények miatt télen csak tapasztalt túrázóknak ajánljuk.

Figyelem! Reykjadalur-túra egy természetvédelmi övezetben található, a vegetáció fokozottan érzékeny, a kijelölt ösvényről nem szabad letérni.

A folyó körül nincsen öltöző, WC illetve szemetes. Mindent, amit odavittél, vissza is kell hoznod. Ha igazán törődsz a természettel, kérjük, hogy a visszaúton hozz le magaddal a parkolóig olyan szemetet is, amit mások hagytak ott.

Reykjadalur túra a meleg vizű folyóhoz
Hőforrások szegélyezik az utat a meleg vizű folyóhoz
Dél-Izland

Dyrhólaey sziklák

A hegyre vezető út csak négykerék-meghajtású autók számára járható. A közelmúltban földcsuszamlás volt itt, fokozottan óvatosan közlekedj a sziklaperemeknél és ne lépj be a lezárt területekre.

Dél Izland látnivalók - Dyrholaey
Kilátás a Dyrhólaey-sziklák tetejéről
Dél-Izland

Seljalandsfoss vízesés

A vízfátyol mögötti ösvényt vastag jégpáncél fedi, és a szikláról pedig hatalmas jégcsapok potyognak, ezért az ösvényt a látogatók biztonsága érdekében lezárták. A vízesés mögé bemenni életveszélyes lehet.

seljalandsfoss vízesés télen
A Seljalandsfoss vízeséshez vezető lépcső télen
Dél-Izland

Reynisfjara fekete homokos part

A közelmúltban történt hatalmas földcsuszamlás miatt a Reynisfjara-part egy részét véglegesen lezárták. A bazaltorgonák és a barlang látogathatók. További földcsuszamlások közvetlen veszélye miatt ne menj be a lezárt területekre!

A Fekete-part hírhedt a halálesetekről, melyeket a rendkívüli hullámok okoztak. Az óceánmeder különleges adottságai miatt a hullámok rendkívül szeszélyesek. Gyakori, hogy egy-egy hullám akár a korábbi hullámoknál 20 méterrel is messzebbre kicsap a parton, teljesen váratlanul, nem csak viharban. Soha ne fordíts hátat a víznek, ne menj a víz közelébe és ne hagyd a gyereket felügyelet nélkül.

A bazaltorgonákra felmászni veszélyes lehet, különösen dagály idején. A hullám kicsaphat egészen a sziklafalra, leemelve róla azokat, akik felmásztak. Ha teheted, időzítsd az érkezésedet apály idejére. Dagály idején a barlangba menni veszélyes. Ezen az oldalon tudod megnézni a vízállás-jelentést.

Dél-Izland

Fjaðrárgljúfur kanyon

A kanyon jelenleg látogatható, de a vegetáció továbbra is nagyon érzékeny. Fokozottan kérjük, hogy ne lépjétek át a lezárásokat jelző korlátokat és ne térjetek le a kijelölt ösvényről, akkor sem, ha mások a szemetek láttára teszik ezt.

A kanyonhoz vezető út földút ezért télen csak négykerék-meghajtású járműveknek ajánlott a behajtás ide.

Fjadrargljufur kanyon
A hófedte Fjadrargljufur kanyon madártávlatból
Dél-Izland

Sólheimajökull gleccser, Myrdalsjökull

A gleccser elvileg megközelíthető normál autóval, de télen nem ajánlott. Az út meglehetősen rázós, továbbá havas, jeges. A gleccserre felmenni kizárólag vezetett túra keretében ajánlott, anélkül súlyos felelőtlenség és akár életveszélyes is lehet. 

A gleccserjég tele van hatalmas szakadékokkal, a jégtömeg állandó mozgásban van, a gleccser alatt geotermikus források rejtőznek, mérges gázok szabadulhatnak fel. Izlandon hetente négyszáznál is több kisebb földrengés van. Túrázni a gleccseren csak tapasztalt, helyi vezetővel biztonságos.

Svínafellsjökull gleccser, Vatnajökull

A gleccser elvileg megközelíthető normál autóval, de nem ajánlott. Földcsuszamlás veszélye miatt a karasztrófavédelem nem tanácsolja a helyszín megközelítését. Az út meglehetősen rázós, télen nem takarítják. A gleccseren a veszély miatt tavaly óta még a vezetett túrákat sem engedélyezik. A gleccserre felmenni súlyos felelőtlenség és akár életveszélyes is lehet.

Sólheimajökull gleccser Izland
Sólheimajökull gleccser Dél-Izlandon
Dél-Izland

Jökulsárlón gleccserlagúna és Gyémánt-part

Általános szabály, hogy nem szabad felmászni a jéghegyekre, mert egy pillanat alatt megbillenhetnek, és átfordulhatnak.

A Jökulsárlón gleccserlagúna vize télen helyenként befagy. A jégre lépni azonban sohasem biztonságos, ugyanis a víz keveredik a sós tengervízzel és az ár-apály miatt folyamatos áramlásban van, emiatt a lagúna jege sohasem tud elég vastag lenni, ha rálépsz könnyen beszakdhat. A lagúnában nem szabad fürödni, a víz kb. 2 fokos!

A Gyémánt-parton található, a partra vetődött nagyobb jégdarabokra az emberek előszeretettel felmásznak fotózkodni. Ha ezt teszed, légy nagyon óvatos, mert egy hullám magával ránthatja a jéghegyet, veled együtt. Csak akkor mássz fel egy ilyen jégsziklára, ha biztonságos távolban van a víztől.

A lagúna parkolójában a meglehetősen egyenetlen, buckás talaj télen gyakran tükörjéggé fagy. Mivel a vízparthoz egy lejtőn kell lemenni, ez veszélyes lehet, gyakran történnek itt balesetek.  Érdemes csúszásgátló talpat viselni, ami ebben az időszakban párszáz koronáért kapható Izlandon a benzikutakon és a nagyobb szupermarketekben.

 A parkolóban tilos az autóban éjszakázás, vadkempingezés – (nem csak itt, hanem az egész országban).

Felföld

A felföldi utak állapota

 Az Felföldi utakat télen nem takarítják. Az “F” jelölésű utakat lezárták, bérelt autók számára tilos itt a közlekedés egész télen. A lezárást mindenhol a CLOSED/IMPASSABLE felirat jelöli. Az utakat várhatóan június második felében nyitják meg újra.

A téli időszakban a Felföldre vezetett túrák keretében, speciális vezetési tapasztalatot igénylő módosított hegyi terepjárókkal lehet eljutni. 

A felföldi túraútvonalak állapota

A túraszezon szeptemberben véget ért. Télen a felföldi túraútvonalak járhatatlanok. A menedékházak kettőt leszámítva télen zárva tartanak. A Landmannalaugar menedékház december 1-ig van nyitva, míg a Volcano Huts menedékház Thórsmörkben egész télen nyitva tart. A Felfölre télen kizárólag vezetett túrák keretében lehet eljutni

az izlandi felföld télen
Az izlandi felföld télen
Észak-Izland

Dettifoss vízesés

A vízeséshez vezető utak jelenleg járhatatlanok.

Dettifoss vízesés Izland
A Dettifoss Európa legerősebb vízesése
Észak-Izland

Tröllaskagi-félsziget

A hegyekben fokozott a lavina veszély. A túrázás, síelés nem ajánlott.


Észak-Izland

Hvítserkur szikla

A sziklához vezető út nem betonozott, meglehetősen rázós. Télen nem javasolt a behajtás kétkerék-meghajtású autóval.

Hvítserkur Izland

Kövesd Facebook oldalunkat, így elsőként értesülhetsz:

– az ajánlott látnivalókról, kevesek által ismert helyszínekről
– kedvezményekről
– utazási tippekről, és információkról melyeket az útikönyvekben biztosan nem találsz meg

Tarts velünk!

Kövesd Facebook oldalunkat, így elsőként értesülhetsz:

– ajánlott látnivalókról, kevesek által ismert helyszínekről
– kedvezményekről
– utazási tippekről, melyeket az útikönyvekben biztosan nem találsz meg
– utazókat érintő eseményekről és hírekről
– sarki fény tippekről
– lezárt területekről, időjárási riasztásokról 

Továbbá sok érdekességgel, úti beszámolóval és fantasztikus fotókkal várunk!