fbpx

Érvényben lévő korlátozások, lezárt területek és veszélyek

Ezen az oldalon a jelenleg érvényben lévő, az utazókat nagyban érintő korlátozásokról, útlezárásokról és veszélyekről olvashatsz. 

Mielőtt bárhova útnak indulsz, ellenőrizd az aktuális útviszonyokat itt.

A cikk a Kereső-és Mentőcsapattól kapott információk alapján hetente frissül. Utolsó frissítés: 2020.08.10.

Áttekintő térkép

Dél-nyugat Izland

Reykjanes-félsziget

A közelmúltban fokozott szeizmikus aktivitást tapasztaltak a Reykjanes-félszigeten Grindavík település közelében. Nincs közvetlen veszély és a kutatók szerint nincs ok az aggodalomra, de az itt megszállóknak érdemes felkészülni arra, hogy  a 3-as 4-es erősségű földrengések itt nem ritkák. Ez az erősség nem jelent veszélyt, de a rengések határozottan érzékelhetők. Lehetőleg a szállásodon gondoskodj arról, hogy éjszaka ne tudjon semmilyen tárgy a fejedre esni egy esetleges földrengés következtében. A friss hírekről ebben a cikkben számolunk be.

Dél-nyugat Izland

Seltún geotermikus mező, Reykjanes-félsziget

A közelmúltban szokatlanul erős geotermikus aktivitást tapasztaltak ezen a területen. Különösen óvatosan közlekedj! Ne hagyd el a kijelölt útvonalat és ne lépj le be a lezárt területekre, nagy a sérülés veszélye.

27088132580 6104b2637f k
Fotó: Shriram Rajagopalan
Dél-nyugat Izland

Valahnúkur sziklák, Reykjanes-félsziget

A hegyre vezető útvonal földcsuszamlás veszélye miatt zárva. Hatalmas repedések nyíltak a sziklában, a területen a szeizmikus aktivitás nagy, a hegyoldal bármikor leszakadhat. A lezárt területre belépni tilos.

Valahnúkur sziklák a Reykjanes-félszigeten
Fotó: Snorri Thor Tryggvason - Visit Reykjanes
Dél-nyugat Izland

Krýsuvíkurbjarg, Reykjanes-félsziget

Nagy hasadék nyílt a sziklaperem mentén, fennáll a sziklaomlás és földcsuszamlás veszélye. Ne menj közel a sziklaperemhez és ne menj a lezárt területre!

Krysuvík sziklák
Kilátás a Krysuvík sziklákról
Dél-nyugat Izland

Keilir vulkán, Reykjanes-félsziget

A vulkánhoz vezető földút nem járható normál járművek számára, kizárólag nagyobb 4X4-es terepjárókkal lehet behajtani.

Izland - Keilir vulkán a Reykjanes-félszigeten
Fotó: Ozzo - Visit Reykjanes
nyugat-Izland

Snaefellsjökull Nemzeti Park

A gleccserre kizárólag vezetett túra keretében lehet menni. A gleccserhez vezető autóút csak nagyobb terepjárók számára járható. A nemzeti park területén tilos a vadkempingezés és a drónozás. A partmenti sziklák mentén óvatosan közlekedj és ne hagyd el a kijelölt ösvényeket.

Snaefellsjökull gleccser a Snaefellsnes félszigeten
Snaefellsjökull gleccser nyáron
nyugat-Izland

Djúpalónssandur-part

Akárcsak a Reynisfjara-parton, itt is rendkívül veszélyesek a hullámok. Időnként egy-egy hullám váratlanul 20-30 méterrel messzebre kicsaphat a parton mint az azt megelőző hullám, magával rántva azokat, akik túl közel álltak a vízparthoz. Soha ne fordíts hátat a víznek és a gyerekeket ne hagyd felügyelet nélkül egy percre sem.

nyugat-Izland

Nyugati-fjordok

A Nyugati-fjordok területén sok helyen csak főldúton lehet közlekedni. Az utak többsége járható kisebb autókkal is, de érdemes külön szélvédő-biztosítást kötni, ugyanis elég nagy a veszélye a felpattanó kavicsok által okozott sérüléseknek.

A Hornstrandir Természeti Rezervátumban idén sokkal később kezdődött az olvadás, mint máskor. A túraútvonalak sarasak, helyenként nehezen járhatók.

Dél-Izland

Reykjadalur túra

A túraösvény jól járható, de rossz idő esetén minőségi túraöltözet viselése ajánlott.

Figyelem! Reykjadalur-túra egy természetvédelmi övezetben található, a vegetáció fokozottan érzékeny, a kijelölt ösvényről nem szabad letérni.

A folyó körül nincsen öltöző, WC illetve szemetes. Mindent, amit odavittél, vissza is kell hoznod. Ha igazán törődsz a természettel, kérjük, hogy a visszaúton hozz le magaddal a parkolóig olyan szemetet is, amit mások hagytak ott. A felelős utazásról itt olvashatsz bővebben.

Dél Izland látnivalók - Reykjadalur
Dél-Izland

Dyrhólaey sziklák

A közelmúltban voltak itt földcsuszamlások. Fokozottan óvatosan közlekedj a sziklaperemeknél és ne lépj be a lezárt területekre! A lundák a fészkeiket a talajba vájják, rálépve bármikor beszakadhatnak. A madarakat emiatt tilos megközelíteni, maradj a kijelölt ösvényeken!

Dél Izland látnivalók - Dyrholaey
Kilátás a Dyrhólaey-sziklák tetejéről
Dél-Izland

Reynisfjara fekete homokos part

A közelmúltban történt hatalmas földcsuszamlás miatt a Reynisfjara-partot fokozott óvatossággal látogasd. A bazaltorgonák látogathatók, de a barlangban nagy az omlásveszély. Dagály esetén semmiképp ne próbálj bemenni a barlangba!

A Fekete-part hírhedt a halálesetekről, melyeket a rendkívüli hullámok okoztak. Az óceánmeder különleges adottságai miatt a hullámok rendkívül szeszélyesek. Gyakori, hogy egy-egy hullám akár a korábbi hullámoknál 20 méterrel is messzebbre kicsap a parton, teljesen váratlanul, nem csak viharban. Soha ne fordíts hátat a víznek, ne menj a víz közelébe és ne hagyd a gyereket felügyelet nélkül.

A bazaltorgonákra felmászni veszélyes lehet, különösen dagály idején. A hullám kicsaphat egészen a sziklafalra, leemelve róla azokat, akik felmásztak. Ha teheted, időzítsd az érkezésedet apály idejére. Dagály idején a barlangba menni veszélyes. Ezen az oldalon tudod megnézni a vízállás-jelentést.

Dél-Izland

Fjaðrárgljúfur kanyon

A kanyon jelenleg látogatható, de a vegetáció továbbra is nagyon érzékeny. Fokozottan kérjük, hogy ne lépjétek át a lezárásokat jelző korlátokat és ne térjetek le a kijelölt ösvényről, akkor sem, ha mások a szemetek láttára teszik ezt.

FJadrárgljúfur kanyon
Dél-Izland

Sólheimajökull gleccser, Myrdalsjökull

A gleccserre felmenni kizárólag vezetett túra keretében ajánlott, anélkül súlyos felelőtlenség és akár életveszélyes is lehet. 

A gleccserjég tele van hatalmas szakadékokkal, a jégtömeg állandó mozgásban van, a gleccser alatt geotermikus források rejtőznek, mérges gázok szabadulhatnak fel. Izlandon hetente négyszáznál is több kisebb földrengés van. Túrázni a gleccseren csak tapasztalt, helyi vezetővel biztonságos.

Svínafellsjökull gleccser, Vatnajökull

Földcsuszamlás veszélye miatt a karasztrófavédelem nem tanácsolja a helyszín megközelítését, tavaly óta még a vezetett túrákat sem engedélyezik. A gleccserre felmenni súlyos felelőtlenség és akár életveszélyes is lehet.

Sólheimajökull gleccser Izland
Sólheimajökull gleccser Dél-Izlandon
Dél-Izland

Jökulsárlón gleccserlagúna és Gyémánt-part

Általános szabály, hogy nem szabad felmászni a jéghegyekre, mert egy pillanat alatt megbillenhetnek, és átfordulhatnak. A lagúnában nem szabad fürödni, a víz kb. 2 fokos!

A Gyémánt-parton található, a partra vetődött nagyobb jégdarabokra az emberek előszeretettel felmásznak fotózkodni. Ha ezt teszed, légy nagyon óvatos, mert egy hullám magával ránthatja a jéghegyet, veled együtt. Csak akkor mássz fel egy ilyen jégsziklára, ha biztonságos távolban van a víztől.

 A parkolóban tilos az autóban éjszakázás, vadkempingezés – (nem csak itt, hanem az egész országban. Hogy miért, arról bővebben itt olvashatsz).

 
Felföld

A felföldi utak állapota

Az elmúlt hetek esős időjárása miatt a folyók megduzzadtak, a folyóátkelés csakis nagyobb terepjárókkal lehetséges. A Felföldi utak egy része még mindig zárva van. A lezárást mindenhol a CLOSED/IMPASSABLE felirat jelöli. 

Az “F” jelölésű utakon kisebb autók számára tilos itt a közlekedés. Az autóbérlő céggel mindenképpen egyeztess, ha a Felföldre szeretnél utazni.

Az Askjá-hoz vezető túraútvonalat még mindig hó fedi. Téli túrafelszelés szükséges.

A Thórsmörkbe vezető F249-es út kizárólag nagyobb terepjárók számára járható. A folyóátkelést semmiképpen se kíséreld meg kisebb terepjáróval! Egyeztess az autóbérlő céggel, mielőtt beleveszed az útitervedbe Thórsmörköt. A Krossá folyón kizárólag módosított Superjeep-pel lehet átkelni

A felföldi túraútvonalak állapota

A felföldi útvonalak egy részét hó fedi. A menedházak nyitva vannak, de előre kell ágyat foglalni. Sátrazni lehet a menedékházak közelében de nem ingyenes.

A felföldön a legtöbb helyen a vadkempingezés illegális, különös tekintettel Landmannalaugarra, Thórsmörkre, illetve a Laugavegur és Fimmvörduháls útvonalakra.

A felföldi ösvényeken is számítani kel hóra. Sok helyen saras, nedves körülmények nehezítik a túrázást. Csakis magas minőségű felszereléssel rendelkező tapasztalt túrázóknak ajánlott!

 

Landmannalaugar színes hegyei
Landmannalaugar színes hegyei
Észak-Izland

Az elmúlt hetekben a fokozott szeizmikus aktivitás miatt megnövekedett a földcsuszamlások veszélye az Észak-izlandi félszigeteken. Ne közelítsd meg a sziklaperemeket és figyeld a riasztásokat a vedur.is oldalon.

Hvítserkur Izland