Érvényben lévő korlátozások, lezárt területek és veszélyek

Az alábbiakban a jelenleg érvényben lévő, az utazókat nagyban érintő korlátozásokról, útlezárásokról és veszélyekről számolunk be.
Cikkünk hetente frissül. 

Figyelem, az elmúlt hetek extrém időjárása következtében a legtöbb természeti látványosság, ami nem közvetlenül az 1-es út mentén helyezkedik el, nehezen vagy egyáltalán nem megközelíthető. Csúszásgátló talp használata mindenhol ajánlott.

Mielőtt bárhova útnak indulsz, ellenőrizd az aktuális útviszonyokat itt.

A túrázás csak kifejezetten jó időben, szélcsendben és forgalmas túraútvonalon ajánlott, kizárólag tapasztalt téli túrázóknak.

Ha kérdésed van, csatlakozz az Izlandi Utazás c. Facebook csoporthoz, ahol hírt adunk az aktuális állapotokról és válaszolunk a kérdésekre.

Dél-nyugat Izland

Seltún geotermikus mező, Reykjanes-félsziget

A közelmúltban tapasztalt szokatlanul erős geotermikus aktivitás miatt különösen óvatosan közlekedj. Ne hagyjátok el a kijelölt útvonalat és ne lépj le be a lezárt területekre, nagy a sérülés veszélye.

Fotó: Shriram Rajagopalan
Dél-nyugat Izland

Valahnúkur sziklák, Reykjanes-félsziget

A hegyre vezető útvonal földcsuszamlás veszélye miatt zárva. Hatalmas repedések nyíltak a sziklában, a hegyoldal bármikor leszakadhat. A lezárt területre belépni tilos.

Valahnúkur sziklák a Reykjanes-félszigeten
Fotó: Snorri Thor Tryggvason - Visit Reykjanes
Dél-nyugat Izland

Krýsuvíkurbjarg, Reykjanes-félsziget

Nagy hasadék nyílt a sziklaperem mentén, fennáll a sziklaomlás és földcsuszamlás veszélye. Ne menj közel a sziklaperemhez és ne menj a lezárt területre!

Krysuvík sziklák
Kilátás a Krysuvík sziklákról
Dél-nyugat Izland

Keilir vulkán, Reykjanes-félsziget

A vulkánhoz vezető földút nem járható normál járművek számára, kizárólag nagyobb 4X4-es terepjárókkal lehet behajtani.

Izland - Keilir vulkán a Reykjanes-félszigeten
Fotó: Ozzo - Visit Reykjanes
nyugat-Izland

Snaefellsjökull Nemzeti Park

A gleccserre kizárólag vezetett túra keretében lehet menni. A gleccserhez vezető autóút csak nagyobb terepjárók számára járható. Az út a téli hónapokban (októbertől júniusig) zárva van. A nemzeti park területén tilos a vadkempingezés és a drónozás. A partmenti sziklák mentén óvatosan közlekedj és ne hagyd el a kijelölt ösvényeket.

Dupalossandur-part, Snaefellsnes-féelsziget télen
Dupalossandur-part, Snaefellsnes-féelsziget télen
nyugat-Izland

Djúpalónssandur-part

Akárcsak a Reynisfjara-parton, itt is rendkívül veszélyesek a hullámok. Időnként egy-egy hullám váratlanul 20-30 méterrel messzebre kicsaphat a parton mint az azt megelőző hullám, magával rántva azokat, akik túl közel álltak a vízparthoz. Soha ne fordítsj hátat a víznek és a gyerekeket ne hagyd felügyelet nélkül egy percre sem.

nyugat-Izland

Gullfoss vízesés

A vízesés közvetlen közelébe vezető ösvényt jegesedés miatt lezárták, a lezárt területre bemenni veszélyes. Használd a felső kilátópontot (az információs épülettől induló ösvényt), ahonnan fantasztikus rálátás nyílik az egész vízesésre. Az alsó parkolót télen csak négykerék-meghajtású autókkal ajánlott használni. 

Gullfoss vízesés télen
Gullfoss vízesés télen
nyugat-Izland

Nyugati-fjordok

A Nyugati-fjordok területén sok helyen csak főldúton lehet közlekedni. A téli időszakban (októbertől júniusig) csak terepjáróval ajánlott ide utazni. Számos utat lezártak a téli hónapokra, ezért indulás előtt mindenképpen tájékozódj az útviszonyok oldalon az aktuális állapotokról.

A Nyugati-fjordokban a lavinák veszélye télen nagyon nagy. A túzárás bben az időszakban legfeljebb profi hegymászóknak ajánlott. Indulás előtt vedd fel a kapcsolatot a Safetravel Iceland ügyfélszolgálatával.

A Hornstrandir Természeti Rezervátumba idén már nem indul hajó. A komp várhatóan június végétől indul újra.

Dél-Izland

Reykjadalur túra

A túraösvény járható, de egész télen havas, jeges, csúszós. Vízálló túrabakancs, csúszásgátló talp (mikro-hágóvas) és minőségi túraöltözet viselése ajánlott. Habár a túra rövid, a nehezített körülmények miatt télen csak tapasztalt túrázóknak ajánljuk.

Figyelem! Reykjadalur-túra egy természetvédelmi övezetben található, a vegetáció fokozottan érzékeny, a kijelölt ösvényről nem szabad letérni.

A folyó körül nincsen öltöző, WC illetve szemetes. Mindent, amit odavittél, vissza is kell hoznod. Ha igazán törődsz a természettel, kérjük, hogy a visszaúton hozz le magaddal a parkolóig olyan szemetet is, amit mások hagytak ott.

Reykjadalur túra a meleg vizű folyóhoz
Hőforrások szegélyezik az utat a meleg vizű folyóhoz
Dél-Izland

Dyrhólaey sziklák

A hegyre vezető út csak négykerék-meghajtású autók számára járható. A közelmúltban földcsuszamlás volt itt, fokozottan óvatosan közlekedj a sziklaperemeknél és ne lépj be a lezárt területekre.

Dél Izland látnivalók - Dyrholaey
Kilátás a Dyrhólaey-sziklák tetejéről
Dél-Izland

Seljalandsfoss vízesés

A vízfátyol mögötti ösvényt vastag jégpáncél fedi, és a szikláról pedig hatalmas jégcsapok potyognak, ezért az ösvényt a látogatók biztonsága érdekében lezárták. A vízesés mögé bemenni életveszélyes lehet.

seljalandsfoss vízesés télen
A Seljalandsfoss vízeséshez vezető lépcső télen
Dél-Izland

Reynisfjara fekete homokos part

A közelmúltban történt hatalmas földcsuszamlás miatt a Reynisfjara-part egy részét véglegesen lezárták. A bazaltorgonák és a barlang látogathatók. További földcsuszamlások közvetlen veszélye miatt ne menj be a lezárt területekre!

A Fekete-part hírhedt a halálesetekről, melyeket a rendkívüli hullámok okoztak. Az óceánmeder különleges adottságai miatt a hullámok rendkívül szeszélyesek. Gyakori, hogy egy-egy hullám akár a korábbi hullámoknál 20 méterrel is messzebbre kicsap a parton, teljesen váratlanul, nem csak viharban. Soha ne fordíts hátat a víznek, ne menj a víz közelébe és ne hagyd a gyereket felügyelet nélkül.

A bazaltorgonákra felmászni veszélyes lehet, különösen dagály idején. A hullám kicsaphat egészen a sziklafalra, leemelve róla azokat, akik felmásztak. Ha teheted, időzítsd az érkezésedet apály idejére. Dagály idején a barlangba menni veszélyes. Ezen az oldalon tudod megnézni a vízállás-jelentést.

Dél-Izland

Fjaðrárgljúfur kanyon

A kanyon jelenleg látogatható, de a vegetáció továbbra is nagyon érzékeny. Fokozottan kérjük, hogy ne lépjétek át a lezárásokat jelző korlátokat és ne térjetek le a kijelölt ösvényről, akkor sem, ha mások a szemetek láttára teszik ezt.

Fjadrargljufur kanyon
A hófedte Fjadrargljufur kanyon madártávlatból
Dél-Izland

Sólheimajökull gleccser, Myrdalsjökull

A gleccser elvileg megközelíthető normál autóval, de télen nem ajánlott. Az út meglehetősen rázós, továbbá havas, jeges. A gleccserre felmenni kizárólag vezetett túra keretében ajánlott, anélkül súlyos felelőtlenség és akár életveszélyes is lehet. 

A gleccserjég tele van hatalmas szakadékokkal, a jégtömeg állandó mozgásban van, a gleccser alatt geotermikus források rejtőznek, mérges gázok szabadulhatnak fel. Izlandon hetente négyszáznál is több kisebb földrengés van. Túrázni a gleccseren csak tapasztalt, helyi vezetővel biztonságos.

Svínafellsjökull gleccser, Vatnajökull

A gleccser elvileg megközelíthető normál autóval, de nem ajánlott. Földcsuszamlás veszélye miatt a karasztrófavédelem nem tanácsolja a helyszín megközelítését. Az út meglehetősen rázós, télen nem takarítják. A gleccseren a veszély miatt tavaly óta még a vezetett túrákat sem engedélyezik. A gleccserre felmenni súlyos felelőtlenség és akár életveszélyes is lehet.

Sólheimajökull gleccser Izland
Sólheimajökull gleccser Dél-Izlandon
Dél-Izland

Jökulsárlón gleccserlagúna és Gyémánt-part

Általános szabály, hogy nem szabad felmászni a jéghegyekre, mert egy pillanat alatt megbillenhetnek, és átfordulhatnak.

A Jökulsárlón gleccserlagúna vize télen helyenként befagy. A jégre lépni azonban sohasem biztonságos, ugyanis a víz keveredik a sós tengervízzel és az ár-apály miatt folyamatos áramlásban van, emiatt a lagúna jege sohasem tud elég vastag lenni, ha rálépsz könnyen beszakdhat. A lagúnában nem szabad fürödni, a víz kb. 2 fokos!

A Gyémánt-parton található, a partra vetődött nagyobb jégdarabokra az emberek előszeretettel felmásznak fotózkodni. Ha ezt teszed, légy nagyon óvatos, mert egy hullám magával ránthatja a jéghegyet, veled együtt. Csak akkor mássz fel egy ilyen jégsziklára, ha biztonságos távolban van a víztől.

A lagúna parkolójában a meglehetősen egyenetlen, buckás talaj télen gyakran tükörjéggé fagy. Mivel a vízparthoz egy lejtőn kell lemenni, ez veszélyes lehet, gyakran történnek itt balesetek.  Érdemes csúszásgátló talpat viselni, ami ebben az időszakban párszáz koronáért kapható Izlandon a benzikutakon és a nagyobb szupermarketekben.

 A parkolóban tilos az autóban éjszakázás, vadkempingezés – (nem csak itt, hanem az egész országban).

Felföld

A felföldi utak állapota

 Az Felföldi utakat télen nem takarítják. Az “F” jelölésű utakat lezárták, bérelt autók számára tilos itt a közlekedés egész télen. A lezárást mindenhol a CLOSED/IMPASSABLE felirat jelöli. Az utakat várhatóan június második felében nyitják meg újra.

A téli időszakban a Felföldre vezetett túrák keretében, speciális vezetési tapasztalatot igénylő módosított hegyi terepjárókkal lehet eljutni. 

A felföldi túraútvonalak állapota

A túraszezon szeptemberben véget ért. Télen a felföldi túraútvonalak járhatatlanok. A menedékházak kettőt leszámítva télen zárva tartanak. A Landmannalaugar menedékház december 1-ig van nyitva, míg a Volcano Huts menedékház Thórsmörkben egész télen nyitva tart. A Felfölre télen kizárólag vezetett túrák keretében lehet eljutni

az izlandi felföld télen
Az izlandi felföld télen
Észak-Izland

Dettifoss vízesés

A vízeséshez vezető utak jelenleg járhatatlanok.

Dettifoss vízesés Izland
A Dettifoss Európa legerősebb vízesése

Hvítserkur-szikla

A Hvítserkur-sziklához vezető út rendkívül nehezen járható, kétkerék-meghajtású járművel nem ajánlott megközelíteni.

hvírserkur izland

Az általános korlátozások jelentőségéről

Izlandon utazva számos tiltással szembesülhetsz, kiváltképp a legnépszerűbb turista látványosságok közelében. Ezek célja egyrészt a természeti környezet, másrészt pedig az ide látogatók biztonságának megóvása.

Semmiképp nem szabad ezeket a korlátozásokat figyelmen kívül hagyni, akkor sem, ha mások a szemed előtt teszik ezt. Minden évben történnek balesetek, köztük halálos kimenetelűek, melyek megelőzhetők lettek volna, ha az érintettek figyelembe veszik az adott területre vonatkozó szabályokat.

vandalizmus Izlandon
Fotó: mbl.is/​Rax / Ragn­ar Ax­els­son

A turizmus hatása az izlandi természetre

Az elmúlt 5-8 évben az Izlandra látogató turisták száma ugrásszerűen megnövekedett. 2018-ban a külföldi látogatók száma elérte a teljes izlandi lakosság számának hatszorosát. Az ország igyekszik lépést tartani a növekvő turizmussal és kiépíteni a szükséges infrastruktúrát, de a természet sokszor védtelen. Egy-egy híresebb vízesést, látványosabb természeti helyet naponta tömegek keresnek fel az év minden napján. Egyetlen lépés a jelölt útról letérve ezret vonz maga után.

Az izlandi vegetáció a magyarországihoz képest sokkal lassabban képes fejlődni és regenerálódni. A nyár, amikor a növények növekedni és erősödni tudnak, mindössze három rövid hónapig tart. Az off-roadozás (letérés az aszfalt útról illetve a kijelölt földutakról az autóval) által hagyott nyomok évtizedek alatt sem tűnnek el az izlandi talajról.

Fotó: "Stupid things tourists do in Iceland" Facebook csoport

Korlátozások nélkül a látogatók visszafordíthatatlan károkat tesznek a környezetben. Minden évben akad olyan turista, aki évtizedekre megrongálja a tájat, legyen az egy autónyom, vagy az Instagramon vagy Youtube-on elterjesztett, tiltott helyen készített videó vagy szelfi.

Sajnos olyan magyar utazóblogger influenszer is akadt, aki milliós nézettségű videókban népszerűsít Izlandon illegális utazási módokat és felelőtlen, veszélyes viselkedést, hatalmas kárt okozva ezzel hosszú évekre és közvetve akár emberek testi épségét vagy életét is veszélyeztetve.

Mint Izlandon élő, a turizmusban dolgozó, a természetjárást kedvelő magyarok, elítélünk minden olyan viselkedésformát, ami a természetet károsítja és szembe megy a helyi szabályokkal, illetve ezt a viselkedést népszerűsíti. Te, aki olvasod ezt az oldalt, kérjük, légy felelős utazó és az izlandi tartózkodásodat ennek megfelelően alakítsd.

Fotó: icelandmonitor.mbl.is

Miért tiltották be a vadkempingezést Izlandon?

A közhiedelemmel ellentétben ma már tilos a vadkempingezni Izland területének legnagyobb részén. Egy 2017-ben hozott korlátozás megtiltja, hogy bármilyen motoros járműben töltsd az éjszakát kijelölt kempinghelyen kívül. Vonatkozik ez a campervenekre, lakókocsikra, autókra, és az autó mellett való sátrazásra is.

Ennek nagyon egyszerű az oka: ha valahol éjszakázol, akkor enned, innod, mosakodnod és ürítened kell. Az ezzel járó mellék-és végtermékek pedig a legtöbb esetben ott maradnak eltakarítatlanul a természetben. A vadkempingezők által okozott károk olyan jelentősek lettek az elmúlt években, hogy végül teljesen betiltották.

Mára kizárólag a gyalogtúrázók kempingezhetnek a természetben bizonyos helyeken, de ez is jelentősen korlátozva van. Tiltott területek: a teljes Déli-part, az összes nemzeti park, a természetvédelmi övezetek, farmok, magánterületek, városok és falvak, valamint kijelölt kempingek 5 km-es körzete.

Kérjük, hogy tartsd tiszteletben a szabályokat, védd a természetet és mutass másoknak is jó példát azzal, hogy legális szálláshelyeken töltöd az éjszakát. Amennyiben még csak tervezgeted az Izlandra utazást, mindenképpen kalkuláld bele a költségvetésedbe a kemping díjakat. 
csakis kijelölt kempingekben lehet kempingezni Izlandon

Amit érdemes tudni a földutakról, felföldi utakról és folyóátkelésekről

Ha igazán bevállalós vagy és szereted a kalandokat, akkor bizonyára megfordult a fejedben, hogy nyári izlandi látogatásod során meglátogasd valamelyik eldugott felföldi látványosságot. Tudnod kell, hogy a Felföldön nincsenek betonozott utak, de a földutak nagy része is csak kifejezetten nagy, speciálisan átalakított óriás terepjáróval járható. (Az ilyen utakat a www.road.is oldalon egy nagy, sárga terepjáró ikonnal jelzik).

Ennek oka, hogy sok helyen olyan mély folyókon kell átkelni, amire a kisebb terepjárók nem alkalmasak. Minden évben akad néhány autó, amit elsodor az ár, mert a jármű nem volt elég nagy az átkeléshez. Sajnos már halálos kimenetelű baleset is történt.

Fontos, hogy részletesen tisztázd az autókölcsönzővel, hogy mely utak bejárására és mely folyókon való átkelésre alkalmas az autó, amit bérelsz. Fontos viszont tudni, hogy a folyón átkelés okozta károkra Izlandon nem köthető biztosítás, tehát ha úgy döntesz, hogy megmártózol az autóval a folyóban, akkor saját vagyonoddal felelsz a bérleményért. Nem, még a legmagasabb fokú, teljeskörű biztosítás sem fedezi az ilyen esetekből eredő károkat. 

Vannak népszerűbb útvonalak, például Thórsmörk, ahová nyáron, jó időben, alacsony vízállás mellett egy kisebb-közepes méretű terepjáróval is könnyen el lehet jutni, és sokan kelnek át a folyókon sikeresen akár tapasztalatlanul is. A vízállás hirtelen változásával (melyet nem csak eső, hanem gleccserolvadás is okozhat) azonban az út besorolása akár rövidebb időszakokra is megváltozhat, és az addig könnyen járható utakat normál terepjárók számára járhatalannak nyilváníthatják. A legfrissebb útviszonyokról mindig a road.is weoldalon tudsz tájékozódni. 

Mielőtt a Felföldre indulsz autóval, látogass el a road.is oldalra, illetve ha bizonytalan vagy, vedd fel a kapcsolatot a Safetravel Iceland ügyfélszolgálatával, akik szkájpon vagy cseten rendelkezésre állnak az év minden napján (angol nyelven).

Ha folyóátkelés előtt állsz, és bizonytalan vagy az átkeléssel kapcsolatban, várakozz a folyónál, amíg egy másik jármű is odaér, hogy egymást segítve át tudjatok kelni, ha valaki elakad.

A felföldi utak a téli hónapok alatt zárva vannak a bérelt autók előtt.

Szél, hó és viharok

Izland egy rendkívül szeles ország, ami nem csak abban nyilvánul meg, hogy gyakran fúj a szél, hanem abban is, hogy viharok erőssége a magyarországi viharokét nagyságrendekkel meghaladja. Erős széllökéseket akár nyáron,  “jó időben” is tapasztalhatsz, kiváltképp a gleccserek melletti utakon. Ha nagyobb járművet, például campervant vagy lakókocsit vezetsz, mindig figyeld az útinform széljelentését.

A szél a fő oka annak, hogy senkinek nem ajánljuk a téli campervanezést illetve lakókocsival való utazást. Télen az átlagos szélsebesség a nyári duplájára nő, és a heves szélviharok szinte mindennaposak. Ez már nedves úton is problémát jelenthet, de deres, jeges, havas utakon egyenesen életveszélyes. Télen még egy normál autót vezetni is kihívás lehet a szél, sötétség és a rossz útviszonyok miatt.

Októbertől márciusig tart az az időszak, amikor a leghevesebb viharok tombolnak. Nem ritka a 100 vagy akár 120-150 km/h erejű szél. 2017-ben és 2018-ban is mértek rekord erejű, 160 km/h körüli széllökéseket.

Ha ekkora vihar van készülőben, az utakat előre lezárják. Ez télen nagyjából havonta 1-2 alkalommal történik meg, és jellemzően a Déli-partot érinti. Fontos, hogy ha ebben az időszakban utazol Izlandra, a Déli-part túrádat ne a visszaindulás előtti utolsó napra időzítsd, mert esetleg itt ragadsz. A haza indulás előtti napon inkább a reptérhez közelebbi Reykjanes-félsziget vagy az Arany-körút bejárásával tervezz maximum.

Természetesen nyáron is előfordulhatnak viharok, sőt útlezásárok is, csak sokkal ritkábbak. A Dél-Kelet Izlandon a gleccseráradások által letarolt hatalmas, fekete sivatagok környékén homokviharok is kialakulhatnak, ami tönkreteheti az autó fényezését. Emiatt (is) érdemes az autóra teljes biztosítást kötni, nyáron is.

A saját és mások biztonsága érdekében soha ne indulj útnak, ha az előrejelzés veszélyt jelez. Nem éri meg.

Drónozás

Izlandon a drónozás számos helyen tiltva van. Többek között Reykjavíkban, lakott területeken, minden nemzeti parkban, természetvédelmi területen, farmok és lakott területek közelében, de ehhez még hozzájön sok egyedi korlátozás.

A korlátozások okai között szerepel az, hogy az elmúlt években számos olyan konfliktus volt, ahol drónozók a helyiek életét rendszeresen megzavarták, az otthonaikba, farmjaikra reptették a kamerákat, megriasztva az állatokat és persze bosszantva az embereket is.

A drónok továbbá veszélyt jelentenek a fészkelő madarakra, fókákra és számos más állatfajra, melyek a drónok rendszeres jelenléte miatt elhagyják a költő-és búvóhelyeiket. Ezek a behatások egész területek ökoszisztémáját képesek megváltoztatni, ami beláthatatlan következményekkel járhat.

Végül, de nem utolsó sorban, a korlátozások egy része magukat a drónozókat védi. Olyan területeken, ahol a szelek jellemzően erősebbek, kiszámíthatatlanok, vagy az esetlegesen elkeveredett drónok felkutatása a terepviszonyok miatt életveszélyes lehet, a drónozók biztonsága érdekében van tiltva a reptetés. Amikor tehát egy tiltó táblát látsz, jusson az eszedbe, hogy nem heccből van éppen ott korlátozva a drónozás.

Drónozni tilos

Szabályszegésért kiszabható bírságok

A szabályszegést pénzbírsággal büntetik. Off-roadozásért akár több millió forintnyi bírságot is kaphatsz és a helyiek kifejezetten motiváltak a szabályszegők feljelentésére. Ne feledd, hogy a bérelt autók nagy része GPS nyomkövetővel van felszerelve, éppen az ilyen esetek miatt, így utólag is behajtják rajtad a bírságot. Minden évben többször bírságolnak meg utazókat az Instagramra és Facebookra kitett fotóik/videóik alapján.

Bizonyos helyeken (pl. Fjaðrárgljúfur kanyon, Skógafoss) parkőrök figyelik a turistákat, hogy ne térjenek le a kijelölt ösvényekről. A törvény szerint a korlátozásokat megszegű turistákat 100-400 ezer ISK bírsággal sújthatják, ami kb. 235-950 ezer Ft-nak felel meg. Hasonlóképpen a kempingeken kívül éjszakázók is büntetésre számíthatnak, ha rajtakapják őket.

Sok olyan ösvény van, amit a tursták kitapostak, mégsem szabad rájuk lépni

A turisták szégyenfala

Ha behatóbban szeretnéd megismerni a helyiek reakcióit a turisták tiszteletlen viselkedésére és túlkapásaira, csatlakozz ehhez a csoporthoz. Itt megtalálsz mindent, amit nem szabad csinálni Izlandon. Azt tanácsoljuk, hogy úgy utazz, hogy véletlenül se kerülj fel a szégyenfalra. A feljebb említett magyar influenszerek sajnos már képviselik országunkat a csoportban.

Kérjük, hogy tiszteld az izlandi természetet és a törvényeket, utazz felelősen, és mutass jó példát a többi utazónak. Ne csatlakozz a szabályszegők tömegéhez, csak azért mert a kép jól mutat majd az Instán vagy a Facebookon.

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!
Kérdésed, vagy észrevételed van? Szólj hozzá itt a cikk alatt!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, az izlandi turizmusban jártas, kiemelkedően nagy helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Ez is érdekelhet

Kövess minket Facebookon!