fbpx

Fontos tudnivalók Izlandra utazóknak

Tartalomjegyzék összecsuk

Milyen okmányok szükségesek az utazáshoz? Mennyi készpénzt érdemes váltani? Lehet-e boldogulni normál bankkártyával vagy hitelkártya szükséges? Van-e roaming díj? Kell-e átalakító az izlandi konnektorokhoz? Kell-e utasbiztosítást kötni? Ebben a cikkben igyekszünk megválaszolni minden olyan praktikus kérdést, amit feltétlenül tudnod kell ahhoz, hogy ne érjenek váratlan meglepetések az utazás során.

Ha ennél többet szeretnél tudni vagy speciális kérdésed van, csatlakozz az „Izlandi Utazás – Kérdések és válaszok” című zárt csoportunkhoz, ahol naprakész információkkal, személyre szabott válaszokkal segítjük az Izlandra utazókat.

A beutazás feltételei

Szükséges-e vízum Izlandra?

Nem szükséges vízum. Mivel Izland az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozik, így az Erópai Unió tagországainak állampolgárai utazási céllal vízum nélkül léphetnek be Izlandra és 90 napig tartózkodhatnak az országban. A turista célú tartózkodás további 3 hónappal meghosszabbítható, de nem jogosít munkavállalásra.

Kell-e útlevél Izlandra vagy személyi igazolvány is elég az utazáshoz?

Nem szükséges útlevél. Mivel Izland és Magyarország is EGT tagállamok, személyi igazolvánnyal is lehet utazni, mint bármely másik Európai Uniós tagállamba. Arra azonban ügyelj, hogy akár útlevéllel, akár személyi igazolvánnyal utazol, az okmánynak az hazautazás napján is érvényesnek kell lennie. Ideiglenes útlevél és személyi, valamint régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány nem elfogadott úti okmány, így ezekkel nem utazhatsz.

Izland utazás tervezés

Izlandi vámszabályok

Milyen élelmiszereket lehet bevinni Izlandra és mennyit?

A jelenleg érvényben lévő izlandi vámszabályok szerint vámmentesen maximum 10 kg élelmiszer hozható be Izlandra, melyek értéke nem haladhatja meg a 25 000 ISK-t.

Lehet-e otthonról hozott szalámit, kolbászt és hústermékeket bevinni?

Igen! Bár évekig tiltólistás volt, nemrégiben megváltozott ez a szabály, lehetővé téve az állati eredetű termékek saját fogyasztásra való behozatalát azok számára, akik a Schengeni Övezetből érkeznek. Itt találod a hivatalos információt magyarul, itt pedig az izlandi élelmiszerhivatal angol nyelvű tájékoztatóját.

Mennyi dohányterméket lehet bevinni vámmentesen?

Az engedélyezett mennyiség 200 szál cigaretta VAGY 250gr egyéb dohánytermék.

Milyen gyógyszereket lehet bevinni?

Külön engedély nélkül, maximum 100 napra elegendő, saját szükségletet kielégítő gyógyszert lehet behozni. Bizonyos gyógyszerek esetében kérhetik az (angol nyelvű) orvosi ajánlás felmutatását (pl erős antidepresszánsok). Ha olyan gyógyszert szedsz, amelynél szerinted kérhetik az orvosi ajánlást, további információért vedd fel a kapcsolatot a vámhivatallal.

Izland tudnivalók - reptéri terminál

Mennyi alkohol tartalmú italt lehet vámmentesen bevinni Izlandra?

Az alkoholfogyasztás- és behozatal korhatára Izlandon 20 év, míg a dohányárué 18 év.

A jelenlegi szabályozás szerint a következő mennyiségi korlátokat kell betartanod:

 • 1 liter likőr/tömény ital, 0.75 liter bor és 3 liter sör, VAGY
 • 3 liter bor és 6 liter sör VAGY
 • 1 liter likőr/tömény ital és 6 liter sör VAGY
 • 1.5 liter bor és 12 liter sör VAGY
  18 liter sör

Tömény italnak/likőrnek számít minden 21%-nál magasabb alkoholtartalmú ital, és a borral egy kategóriába esik minden olyan ital, amelynek 21%-nál alacsonyabb az alkoholtartalma, de nem sör.

Ha bizonytalan vagy, akkor a Duty Free weboldalán található kalkulátorral ki tudod számolni, hogy az általad behozni kívánt mennyiség belefér-e a vámmentes keretbe.

Figyelem: A fenti mennyiségeket az országba történő belépéskor ellenőrzik, tehát beleszámít minden, a budapesti repülőtéren vásárolt termék is.

Az izlandi repülőtéren vásárolt vámmentes termékek nem számítanak behozott árunak.

Hogyan történik az elvámoltatás?

A reptéren (illetve a kikötőben, ha hajóval érkezel), az országba lépést követően szúrópróba-szerű ellenőrzésekre kell számítanod. Ha elvámolni való terméket hozol be az országba (pl. a megengedettnél több alkoholt vagy élelmiszert), a te kötelességed önkéntesen felkeresni a vámirodát (a Duty Free mellett találod a poggyászkiadónál) a reptér elhagyása előtt és bemutatni az elvámolni való termékeket. Amennyiben ezt nem teszed meg és fennakadsz az ellenőrzésen, a behozott áru értékétől függően meg kell fizetned a vámot, az ÁFA-t és a szabálysértési bírságot.

Amennyiben tiltott terméket próbálsz behozni, azt elkobozzák és megsemmisítik, továbbá büntetést is kiszabhatnak.

Izland tudnivalók - nem mindegy mi kerül a bőröndbe
Nem mindegy, hogy mi kerül a poggyászba

Engedélyköteles termékek

Az alábbi termékek behozatala előzetes hatósági engedélyhez kötött:

 • Használt horgász és lovas felszerelés, illetve ruházat
 • Élő növény és állat
 • Egyes kommunikációs- és technikai eszközök

Tiltott termékek

Az alábbiakban felsorolt termékek behozatala szigorúan tilos:

 • Kábítószerek
 • Pasztőrözetlen tejtermékek és tojás
 • Lőfegyverek
 • 12 cm-nél hosszabb pengéjű kés, pillangókés, íj és nyíl, boxer, tonfa, bilincs
 • Tubák (beszippantásra való finomra őrölt dohánypor)

Bővebben a vámolásról és a megengedett/tiltott termékekről az Izlandi Vámhatóság weboldalán tájékozódhatsz, ahol e-mailen is válaszolnak az angol nyelven feltett kérdéseidre.

Fekete kavicsok a Reynisfjara-parton

Mit tilos elvinni Izlandról?

Az izlandi táj, növény-és állatvilág védelme érdekében az alábbi tárgyakat tilos az országból kivinni:

 • Védett növények, azok magvai, virágai
 • Izlandi madarak fészke, tojáshéja
 • Cseppkő és álló cseppkő (letörésük súlyos szabálysértés, megérinteni is tilos őket)
 • Potenciálisan történelmi jelentőséggel bíró leletek (a Természettörténeti Múzeum bevizsgálása szükséges)
 • Nemzeti parkokból illetve természetvédelmi területekről származó kövek

Természetesen azzal nincs baj, ha egy kis üvegben vagy tasakban viszel magaddal egy kis homokot vagy kavicsot a fekete tengerpartról, azonban fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy a látványosságok nagy része természetvédelmi területen vagy nemzeti park területén fekszik. Az innen elvitt kövek, szikladarabok, stb. természetkárosításnak minősülnek és pénzbüntetéssel sújtják.

Pénzügyek

Izland hivatalos pénzneme az izlandi korona. A mai aktuális ISK – HUF árfolyam:

Az alábbi ábra a korona értékváltozásának ötéves távlatát mutatja. Jól látszik, hogy folyamatosan erősödik a forinttal szemben, de vannak azért mélyrepülései is.

Az árfolyam ingadozásait nagyban befolyásolja a turizmus helyzete, ami az elmúlt évtizedben rendkívüli módon megerősödött. Az izlandi korona 2017-ben volt a legerősebb, a turizmus tetőzése is ekkor volt.

A koronavírus járvány hatására az izlandi korona is jelentősen gyengült.

Izlandi korona
Az izlandi Korona és a magyar Forint relációja 2018-2023. Forrás: xe.com

Érdemes készpénzt váltani?

Nem ajánljuk. Izlandon erősen visszaszorulóban van a készpénz, a helyiek (és az utazók is) már csak nagyon elvétve használják. Ez pedig annyit tesz, hogy gyakorlatilag mindenhol lehet bankkártyával fizetni, sőt, egyre gyakoribbak azok a helyek, ahol kizárólag bankkártyával lehet (pl. a legtöbb önkiszolgáló benzinkút, a illetve egyre több parkolóautomata).

Mi 2016 óta élünk Izlandon és azóta egyáltalán nem használunk készpénzt. Még soha, sehol nem volt rá szükségünk utazás közben.

Magyarországon csak nagyon nehezen találni olyan pénzváltót, ahol izlandi koronát tudsz váltani. Mint ritka fizetőeszköz, az árfolyam nem lesz kedvező. Ha eurót váltasz, akkor duplán veszítesz, hiszen euróból aztán koronára át kell majd váltani.

Valamennyi készpénzt azért érdemes magadnál tartani, arra az esetre, ha a kártyád illetve a terminál esetleg nem működik. Nagyon nagyon elvétve még akad nyilvános mosdó ahol készpénzes fizetés van, de ezek leginkább becsületkasszák. Elegendő azonban annyi készpénz, amivel ezeket az eshetőségeket lefeded. (Készpénzt fel tudsz venni bankautomatából illetve, ha eurót hozol, a reptéren át tudod váltani koronára).

Ha mindezek ellenére mégis úgy döntesz, hogy készpénzt hozol magaddal, akkor  mindenképpen ajánlott még az izlandi reptéren átváltanod a pénzt.

Izlandon nincsenek a Magyarországon megszokott pénzváltó helyek. A reptér kivételével csak a nagyobb városokban található bankfiókokban tudsz pénzt váltani (EUR  vagy USD-t váltanak), kizárólag hétköznap, munkaidőben. Ezt leszámítva 1-2 fővárosi hotelben lehet még próbálkozni, de itt ne számíts túl kedvező árfolyamra.

Lehet euróval vagy dollárral fizetni?

Alapvetően nem. Vannak ugyan helyek a fővárosban és környékén, ahol elfogadnak külföldi valutát, de nem ez a jellemző. Ha pedig mégis elfogadják, akkor kifejezetten rossz árfolyamon váltják és kizárólag izlandi koronában fognak visszaadni. Lehet nálad euró vésztartalékként, de törekedj arra, hogy ne kelljen vele fizetni.

izlandi korona

Milyen bankkártyákat fogadnak el Izlandon?

Még nem találkoztunk olyan magyarországi bank által kiadott bankkártya-típussal, amit ne fogadnának el Izlandon. A leggyakrabban és általánosan használt kártyatípus a Mastercard és a VISA, ezekkel egészen biztosan nem lesz probléma.

Ha a kártyának van chipje és négyjegyű PIN kódja, akkor szinte biztos, hogy tudod használni. (A PIN kód számjegyeinek száma elsősorban a benzinkutakon fontos, ugyanis az önkiszolgáló automaták csak 4-jegyű kódot fogadnak el. Egyes Európán kívüli országokban elterjedt az 5-jegyű PIN kód).

Nagyon kevés olyan üzlet maradt, ahol elvárják a dombornyomott kártyát, de azért van még olyan terület, ahol hasznát veheted. Ilyen például az autóbérlés, hiszen a szolgáltatók többsége dombornyomott hitelkártyát kér. Ugyanakkor más helyeken már csak nagyon elvétve találkozhatsz ilyen kitétellel. 

Mielőtt Izlandra utazol, érdemes utánanézni, hogy a bankod milyen árfolyamon vált és mennyi költséget számol fel a külföldi bankkártya-használatáért. A magyar bankok legtöbb esetben forintról euróra, majd majd euróról koronára váltanak, vagyis a váltáskor duplán veszítesz, de általában még mindig nem annyit, mintha a készpénzt váltanál.

Más a helyzet, ha otthoni banknál van deviza alapú bankszámlád (euró vagy dollár) és bankkártyád. Ebben az esetben csak egyszer kell fizetned a váltásért. Bizonyos bankok egyéb kártyahasználati díjakat is felszámolhatnak, ezárt nagyon fontos, hogy érdeklődj a számlavezető bankodnál a kondíciókról.

Elfogadják a Revolut kártyát?

Igen. Ha még nincs, érdemes igényelni Revolut-kártyát, ami kifejezetten az utazók igényeit szolgálja ki. Közvetlenül vált forintról koronára kifejezetten jó árfolyamon, a használata pedig nagyságrendekkel olcsóbb, mint bármelyik magyarországi bank által kiadott bankkártya.

Ez nem egy szponzorált cikk, az Izlandra utazó magyarok túlnyomó többsége egyértelműen ajánlja a Facebook-csoportban és mi magunk is rendszeresen Revolut kártyát használunk, ha Magyarországra vagy külföldre utazunk.

Izland tudnivalók - Revolut kártya

Utasbiztosítás

Szükséges-e utasbiztosítást kötni izlandi utazáshoz?

Nagyon ajánlott. Bár Izlandot évek óta a világ legbiztonságosabb országai között tartják számon, ez elsősorban a közbiztonságra vonatkozik. A szigeten nem igazán kell tartani tolvajoktól vagy átverésekről (habár a legforgalmasabb helyeken itt is fel-felbukkannak zsebtolvajok), de az izlandi időjárás hektikussága és az ebből fakadó váratlan helyzetek gyakorisága mindenképp indokolttá teszi az utasbiztosítás megkötését.

Nyáron (június és augusztus között) az időjárás jobban kiszámítható és és egy-egy ritkán előforduló homokvihart leszámítva nem kell számítani extrém körülményekre. Így ha csak az aszfaltozott utakon autózol és nem készülsz komolyabb gyalogtúrákra, nyáron egy standard utasbiztosítás elegendő.

Bankkártyához tartozó utasbiztosítás

Ma már a legtöbb dombornyomott bankkártyához tartozik valamiféle utasbiztosítás, amely extraként elérhető az elektronikus bankkártyák többségénél is. Javasoljuk, hogy tájékozódj a kártyádhoz tartozó utasbiztosítás feltételeiről a bankodnál, hogy el tudd dönteni, hogy elegendő-e számodra a benne foglalt szolgáltatás.

Utasbiztosítás Izland

Gondolj az időjárásra

Ha télen (október és április között) utazol Izlandra, tervezz rugalmasan és mindig legyen B-terved és pénzügyi tartalékod rossz idő esetére. A rugalmasság persze nem egyszerű, amikor a szállásokat, vezetett túrákat hónapokkal az érkezés előtt le kell foglalni. Egy vihar vagy egy útlezárás teljesen keresztülhúzhatja a számításaidat.

Több biztosítónál is lehet kiegészítő csomagot kérni az utasbiztosításhoz a rossz időjárásból fakadó kellemetlenségekre, illetve a repülőjárat lekésésére is lehet kötni biztosítást. Ha nyugodt lehetsz afelől, hogy a lekésett járat illetve a lemondott szállás / túra árát utólag megtéríti neked a biztosító, nem fogsz őrültségekre vetemedni (pl. nekiindulni a tomboló viharban egy egész napos autóútnak a plusz kiadástól tartva), ami akár balesethez is vezethet.

Mindig legyen nálad vésztartalék

Akár kötsz utasbiztosítást akár nem, fontos, hogy ne indulj el Izlandra üres pénztárcával/bankszámlával. Mindig legyen nálad legalább annyi tartalék (leginkább a kártyádon), amivel fedezni tudsz pár napnyi plusz tartózkodást abban az esetben, ha útlezárás miatt lekésed a gépedet, esetleg nem tudsz eljutni el a lefoglalt szállásra, vagy kemping helyett hotelben kell töltened az éjszakát. A legtöbb biztosító csak utólag téríti meg a felmerült költségeket.

Európai Egészségbiztosítási Kártya és egészségbiztosítás

Sokan úgy gondolkodnak, hogy nem szükséges biztosítást kötni, ugyanis Izlandon elfogadják az EU-s egészségbiztosítási kártyát. Ez így igaz, azonban érdemes figyelembe venni, hogy ezt csak sürgősségi ellátáshoz használhatod és ebbe nem tartozik bele a fogászati sürgősségi ellátás.

Szintén fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az EU-s egészségbiztosítási kártya kizárólag egészségügyi ellátásra jogosít. Talán morbidnak hangzik, de arra az esetre sem árt gondolni, hogy mi történik, ha rendkívül súlyos vagy akár végzetes baleset ér. Mert sosem nem tudhatod.

Az EU-s egészségbiztosítási kártya nem fedezi a családtagok kiutazásának és szállásának, illetve a te hazaszállításodnak költségeit. Ha bekövetkezik egy tragédia, a hozzátartozóid csak sokmilliós kiadás árán tudják megoldani, hogy melletted legyenek, vagy hazaszállíttassanak. Ez is egy szempont, amit az utasbiztosítás megkötésekor érdemes figyelembe venni.

Mivel az EU-s TB kártya ingyenes annak, akinek érvényes egészségbiztosítása van Magyarországon, mindenképpen érdemes kiváltani még meglévő utasbiztosítás mellett is. Ha már van ilyen kártyád, indulás előtt győződj meg róla, hogy a hazautazás napjától számított egy hónapig még érvényes legyen.

Szélsőséges időjárás Izlandon: árokba csúszott autók a havas úton

Közbiztonság

Izland mindenféle hivatalos lista szerint a világ egyik legbiztonságosabb országa. A kis népességszámnak köszönhetően rendkívül nagy a bizalom az emberekben. Bátran meg lehet szólítani helyieket és útbaigazítást kérni, nem kell félni éjszaka a sötétben és az elveszett tárgyak is nagyobb eséllyel visszatalálnak a tulajdonoshoz, mint Magyarországon. Mi már felejtettünk forgalmas helyen nyilvános padon fényképezőgépet és ugyanott találtuk meg egy óra múlva.

Ez az általános nézet, és a mi személyes tapasztalatunk is. Ennek ellenére fontos észben tartani, hogy ahol turisták vannak és tömeg van, ott mindig fennáll a veszélye a tolvajok megjelenésének. Tehát ugyanúgy zárd az autót, szobaajtót és vigyázz az értékeidre, mintha bárhol utaznál Európában.

Ha egy idegen odamegy hozzád a tömegben és felajánlja, hogy lefotóz vagy azt kéri, hogy fotózd le, a pillanat hevében ne feledkezz meg a zsebedben lévő értékekről, mert a zsebtolvajok előszeretettel választják ezt a módszert az elterelésre. Persze, nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, de az elővigyázatosság sosem árt.

A rendőrök kedvesek, humánusak, nagyon nagy a helyiek bizalma feléjük. Bátran lehet tőlük segítséget kérni.

Thingvellir Nemzeti Park

Roaming, internet, WiFi, GPS

Van-e roaming díj Izlandon?

Izland EGT tagállamként az EU díjzónába tartozó ország, így nincs roaming díj. Magyarországi SIM kártyával rendelkezők 2017 óta az EGT tagállamain belüli utazásaik során járulékos költség nélkül, belföldi árakon barangolhatnak. A belföldi díjszabás telefonhívásokra, SMS küldésre és adat felhasználásra egyaránt érvényes: az alkalmazandó díjszabás megegyezik azzal, mint amit Magyarországon kellene fizetni.

Ha céges előfizetésed van, elképzelhető, hogy a díjszabások egyediek, illetve a díjcsomagod adatkerete is eltérhet a belföldön felhasználható kerettől. Mielőtt elindulsz, telefonszolgáltatónál érdeklődj utána a díjcsomagodra vonatkozó kereteknek és árszabásoknak. Az általános szabályokról itt tudsz tájékozódni.

Érdemes-e helyi SIM kártyát venni az utazás idejére?

Nem igazán érdemes. Ha azonban hosszabb időre jössz, és az adatkeretet meghaladnád, akkor érdemes lehet. Nézz utána, hogy az otthoni szolgáltatónál mennyiért tudod bővíteni az adatkeretedet, de esélyes, hogy olcsóbban, mintha izlandi SIM kártyát vásárolnál. Itt 2-3000 ISK értékben tudsz vásárolni 5-10 GB adatkerettel rendelkező SIM kártyákat.

Milyen a hálózati lefedettség Izlandon?

A városok közelében rendkívül jó a lefedettség, de vidéken sok helyen hiányos. Az 1-es úton vezetve is lesznek területek, ahol teljesen elmegy az internet és a térerő, főleg a magasabb hegyek, gleccserek közelében.

Van-e ingyenes Wi-Fi a nyilvános helyeken?

Igen, Izlandon szinte minden étteremben, kávézóban, szórakozóhelyen, hotelben, vendégházban van ingyen Wi-Fi. Reykjavíkban és nagyobb városokban néhány helyen köztéren is találni ingyen Wi-Fit.

Ritkán előfordul, hogy a kempingben is van, de sokkal gyakoribb, hogy pár száz koronát fizetned kell érte. Távoli, kieső helyeken (pl. a Felföldön) ne számíts internetre, de még térerőre sem.

izland-tudnivalok-halozati-lefedettseg
Hálózati lefedettség Izlandon. A fehér területeken nincs térerő

GPS, tájékozódás

Izlandon a Google Maps néha félrevezető. Többször előfordult velünk is az elmúlt évek során, hogy teljesen más címre navigált minket, mint ahová kellett volna. A helyiek ezzel a jelenséggel tisztában vannak.

Google Maps helyett érdemes inkább Waze-t, illetve a teljesen off-line módban is működő Maps.me-t használni, ezekkel az applikációkkal még sosem volt problémánk.

A túrázók és Felföldön utazók figyelmét felhívjuk, hogy a hegyekben, a fjordoknál, és az ország belsejében a lefedettség rendkívül gyenge és kiszámíthatatlanA Laugavegur és Fimmvörduháls túraútvonalakon (és más, felföldi túrákon) illetve a Hornstrandir Természetvédelmi Területen nem hagyatkozhatsz a telefonos GPS-re.

Nem csak azért, mert nincs töltési lehetőség, ha lemerül az akksid, hanem azért is, mert a hegyekben sokszor eltűnik a jel, és ha eltévedsz, a telefonos GPS-ed könnyen cserben hagyhat. Csakis hosszú, több napos folyamatos üzemidőre képes, kifejezetten túrázásra tervezett outdoor GPS készülékkel (vagy műholdas túra navigációra képes outdoor okosórával) indulj el túrázni!

Konnektor csatlakozó

Izlandon a magyarországival megegyező konnektorok vannak, átalakító nem szükséges.

izland-tudnivalok-taxi

Taxi, tömegközlekedés

Mennyibe kerül a taxizás Izlandon? Van-e Uber?

Mint minden, Izlandon a taxi is rendkívül drága. Reykjavíkból a reptérre kb. 20 000 korona (48 000 forint) áron juthatsz el taxival. Városok között semmiképpen nem érdemes taxizni, de városon belül is legfeljebb akkor, ha bulizni mész és messze van a szállásod a belvárostól.

Az Uber nem elérhető, a helyi megfelelője a Skutlarar nevű, izlandi nyelvű Facebook csoport. Itt magánemberek hirdetik a szolgáltatásaikat a taxitársaságokénál alacsonyabb áron és lehet kártyával is fizetni. Megpróbálhatsz alkudni is. Más országban nem ajánlanánk ezt az utazási formát, de Izlandon a taxisok nem szokták lehúzni a turistákat. Ettől függetlenül mindig előre érdeklődj az árról és légy elővigyázatos.

Érdemes-e a látványosságokat tömegközlekedéssel megközelíteni?

Nem érdemes és nem is igazán lehet. A távolsági tömegközlekedés rendkívül gyér és aránytalanul drága. A buszok a városok/falvak között közlekednek, és nagyon kevés kivétellel nem állnak meg a természeti látványosságok közelében. Ha meg is áll a busz, jó eséllyel csak napi egyszer jár, tehát ha leszálltál a valahol, 24 óra múlva érkezik a következő járat.

A helyi tömegközlekedési vállalatnál (Straetó) sokkal hatékonyabb alternatívát jelentenek a turisták számára a helyi túracégek által szervezett buszos utak. Straetó-val Reykjavíkból a Jökulsárlón gleccserlagúnáig (irányonként) 12 000 ISK a jegy. A busz nem áll meg a Seljalandsfossnál, a Reynisfjaránál és számos más gyönyörű helyen, és aznap már nem tudsz visszajutni Reykjavíkba.

Ezzel szemben a túracégek, illetve a nagyobb privát buszos társaságok 20 000 ISK-ért visznek el oda-vissza, angol nyelvű túravezetést biztosítanak és megállnak mindenhol, amit egy turistának látnia érdemes. Viszont ennyiért már bőven lehet autót is bérelni.

izlandi tömegközlekedés
A reykjavíki Straeto sárga buszai. Fotó: Fréttabladid

Tömegközlekedés Reykjavíkban és a fővárosi övezetben

A tömegközlekedés legfeljebb a fővárosban és közvetlen vonzáskörzetén belül kielégítő, de ne úgy képzeld el, mint Budapesten. A legtöbb busz csak 20-30 percenként jár, a csatlakozás olykor megbízhatatlan.

Ha nem bérelsz autót és szeretnél helyi túrákra befizetni, a tervezéskor mindenképp olyan szállást válassz, ami Reykjavík belvárosában van, vagy előre ellenőrizd, hogy be tudsz-e jutni a belvárosba a szállásodtól busszal a túra felvevőpontjaira.

A túratársaságok ugyanis kizárólag Reykjavík belvárosában, a kijelölt megállóhelyeken veszik fel az utasokat, tehát a szállásról be kell jutnod az egyik ilyen megállóhoz. A külvárosi területekről azonban a buszközlekedés olykor nehézkes. Hétvégén például reggel 9 előtt sok helyen egyáltalán nem járnak buszok.

Éjszakai buszok is csak nagyon elvétve vannak Reykjavíkban a legforgalmasabb helyeken.

Utazástervezés, jegyvásárlás, telefonos applikáció

Ha nincs autód, még indulás előtt ismerkedj meg a Straeto weboldalával és a telefonos applikációjával. Az utazástervező és az élő térkép egyaránt nagyon hasznos és jól használható, az applikációban pedig pár kattintással tudsz jegyet venni. A jegyet a telefonon kell felmutatni, így ügyelj arra, hogy a telefonod töltöttsége megfelelő legyen (főleg, ha iPhone-od van, ami köztudottan nagyon hamar lemerül a hideg izlandi klímában), különben könnyen lemaradhatsz a buszról.

Buszjegyet városon belüli utazáshoz csak akkor tudsz venni a sofőrnél, ha a pontos összeget fizeted. A buszon kizárólag készpénzzel fizethetsz, bankkártyás fizetésre nincs lehetőség, a távolsági buszokat kivéve. Reykjavíkban van néhány bolt, ahol tudsz jegyet venni, pl. A 10-11 nevű éjjel-nappali bolt és néhány szuvenír bolt.

Reykjavíki tömegközlekedés applikáció

Helyi Szervezett túrák foglalása

Ha valamiért nem szeretnél vagy nem tudsz autót bérelni, Izland bejárásához a legjobb opció a helyi túrák foglalása. Így megúszod a magyar utaztási irodák által hozzáadott szervezési díjakat és közvetlenül helyi szolgáltatóknál foglalsz.

Helyi cégnél fogsz akkor is foglalni, ha van bérautód, de menet közben szeretnél valamilyen kalandban részt venni, pl gleccserúra, bálnales, lundales, motoros szán túra, jégbarlang látogatás, stb.

Nyelvtudás

Ehhez azonban elengedhetetlen a jó angol nyelvutdás. Nem csak azért mert a túravezetés angolul zajlik, hanem a foglalás menete, a kommunikáció a szolgáltatóval angol nyelven történik. Egyes túrák esetében biztonsági alapfeltétel az angol nyelvtudás, ilyen pl. a gleccser- vagy sznorkel/búvár túra.

Nem kell azonban perfekt angol ahhoz, hogy sikeresen navigálj Izlandon. Sok turista érkezik a világ minden tájáról, és az izlandiaknak sem az első nyelve az angol, tehát legtöbben idegen nyelven kommunikálunk különböző szinteken, senki sem vár el tökéletes tudást. Egy alap szintű angollal remekül lehet boldogulni. Töltsd le a böngésződhöz a Google Translate extension-t, így bármilyen weboldalt e-mailt, chatet egy kattintással le tudsz fordítani magyarra, ha pedig Izlandra érkezel, legyen letöltve a telefonodra a Google translate app, és akkor nem lehet nagy gond.

Helyi túracégek

Izlandon megszámlálhatatlanul sok túracég van. Szinte minden családban van valaki, akinek túravezető a hivatása, esetleg saját túracége van, vagy valamilyen pozícióban túracégnél dolgozik. Kicsi az ország, és a turizmus a fő bevételi forrás, így ha Izlandon foglalsz helyi szolgáltatónál, akkor a helyi gazdaságot erősíted, szóval köszi!

Sok esetben kis családi vállalkozások idővel összeálltak és (izlandi viszonylatban) gigacégekké alakultak, ilyen páldául az Arctic Adventures, az Icelandia (ami többek között magában foglalja a Reykjavík Excursionst, Icelandic Moundain Guides-ot, csak hogy a legnagyobbakat említsük), amelyek kisebb cégekből tevődnek össze.

Ez a te szempontodból nem igazán jelent semmit. A helyi szolgáltatók mind korrektek, nincsenek hatalmas minőségbeli különbségek. Az árverseny mindig nagyon szoros, és az árkülönbséget legtöbbször a célcsoport határozza meg: vannak nagy buszos, low budget cégek, pl. a Bustravel Iceland, általában ők a legolcsóbbak nagy buszos túrákban, de náluk ne számíts túl sok extra megállóra vagy „rejtett kincsekre” mindig csak a legszükségesebbet mutatják meg. A magasabb kategóriájú, kiscsoportos túrák mindig drágábbak, és persze a privát, Superjeep, exkluzív túrák a legdrágábbak.

Hasonlítsd össze a helyi szolgáltatók termékeit és foglald le itt

A helloizland.hu túrák és élmények nevű menüpontja alatt találsz egy rendkívül részletes szűrőt és össze tudod hasonlítani szinte az összes helyi szolgáltató árait, termékeit. Sokszor nagyon hasonló termékeket fogsz találni, ilyenkor az indulási idő lehet döntő tényező. Itt le is tudod foglalni az kiválasztott szolgáltatást, és ha így teszel, a weboldal weboldal fenntartását támogatod.

Ez a felület angol nyelvű, de a magyarosítás tervben van. Ez egy gyűjtőoldal, az itt található árak megegyeznek a szolgáltatók saját áraival, mi azonban viszonteladóként kapunk egy minimális jutalékot. Erről bővebben itt írtunk. Kérjük, ha hasznosnak találod ezt a cikket, weboldalt, csoportot, támogasd a működésünket azzal, hogy itt foglalod le a túrádat. Köszi 🙂

Mit érdemes pakolni az utazáshoz?

Ruházat

Függetlenül attól, hogy milyen hosszú időre jössz és milyen stílusban utazol, az öltözéked minősége nagyban meg fogja határozni a közérzeted. Izland hűvös, rendkívül szeles (nyáron is!!), csapadékos ország, ezért réteges öltözködés és jó minőségű szél-és vízálló öltözet viselése kifejezetten javasolt.

Ajánlott ruhadarabok nyári izlandi utazáshoz

Nyáron az átlaghőmérséklet nappal 10-18 fok között mozog, de a szél miatt általában sokkal hűvösebbnek fogod érezni. Ennél alacsonyabbra is süllyedhet a hőmérséklet, viszont melegebbre nem érdemes számítani.

Ha autóval utazol, nem mész félórásnál hosszabb gyalogtúrákra és hotelben alszol, akkor egy normál hosszú ujjú-hosszú nadrág kombináció megteszi, egy nem túl vastag (tavaszi, őszi) dzseki, illetve plusznak egy esőszettet (nadrág+kabát vagy hosszú poncsó) érdemes pakolni.

A pamut ruhák, illetve farmer nem szerencsés viselet, mert a vízesések közelében pillanatok alatt el fogsz ázni a vízpárának és a szélnek köszönhetően és mivel ezek az anyagok rendkívül lassan száradnak, a nap további része igen kényelmetlenül telhet. Érdemes gyorsan száradó anyagból készült, kényelmes, kültéri viseletre, túrázáshoz tervezett öltözéket hozni. Egy vékonyabb sapkát, csősálat is mindenképp tegyél el arra az esetre, ha nagyon hűvös lesz. A vékonyabb kesztyűt se hagyd otthon még nyáron sem.

Lábbelinek mindenképp teljesen vízálló, magas szárú túrabakancsot javaslunk, lehetőleg kerüld a könnyű sport- és vászoncipőket. A talaj a vízesések közelében sok helyen köves, csúszós, gyakran sáros.

A Seljalandsfoss vízesés mögött
Vízálló ruházat nélkül Izlandon még jó időben is könnyű elázni

Ajánlott ruházat téli izlandi utazáshoz

Az izlandi tél nem annyira hideg, mint elsőre gondolnád, a hőmérséklet ritkán süllyed -5 fok alá. Azonban a szél miatt sokkal hidegebbnek lehet érezni, így hát télen kifejezetten ajánlott a réteges öltözködés. Az utad során napi 30-szor fogsz ki-és beszállni az autóba, így fontos, hogy a külső rétegtől könnyen és egyszerűen tudj megszabadulni és ne öltözz túl, mert a kocsiban kimelegszel.

Aláöltözet/harisnya illetve bélelt nadrág nem árt a fázósaknak. Télen is érvényes, hogy gyorsan száradó anyagot válassz és legyen nálad esőnadrág is, mert ugyanúgy elázhatsz/megázhatsz az ilyenkor igen gyakori vízszintesen szakadó esőben, vagy akár csak a vízesések közelében.

Hosszú ujjú aláöltözetet, thermo- vagy kötött pulcsit és vastag, bélelt, csuklyás, szélálló és vízálló kabátot javaslunk. A sapka, sál, kesztyű, vastag zokni és vízálló bakancs/csizma elengedhetetlen. Lehetőleg ne síöltözetben gyere, mert kényelmetlen abban ülni egész nap az autóban.

Ajánlott öltözék ősszel és tavasszal

Habár Izlandon hivatalosan csak két évszak van, a tél és a nyár, sokan nevezik a szeptember-októbert ősznek, az április-májust pedig tavasznak. Mindkét időszak trükkös, mert évszakhatár lévén viselkedhetnek téliesen vagy nyáriasan egyaránt.

Szeptemberben még lehetnek melegebb napok 10-13 fokos hőmérséklettel, de sokkal jellemzőbb az 5-10 fok és a korai havazás sem ritka. Az október már sokkal inkább télies, 0-5 fok körüli hőmérséklettel, erős széllel, sok esővel, heves viharokkal.

Az április még leginkább tél, októberhez hasonlóan 5 fok körüli hőmérséklettel és hóval, de a május már enyhébb szokott lenni, 10 fokra is felmelegedhet az idő. Nem ritka viszont a májusi havazás sem.

Ennek megfelelően ezekben a hónapokban érdemes hidegebbre készülni, de melegebbre számítani. Hozz magaddal téliesebb kabátot és kiegészítőket, de legyen nálad valami könnyebb öltözék is arra az esetre, ha éppen jó időt fogsz ki.

Itt olvashatsz bővebben Izland időjárásról havi bontásban, itt pedig arról, hogy mikor érdemes Izlandra utazni, ha esetleg még nem sikerult eldöntened az időpontot.

utazók Izlandon
A megfelelő ruházat a komfortos izlandi utazás alapja, kiváltképp télen

Ajánlott kiegészítők

 • Napszemüveg: Izlandon télen-nyáron szükség lehet napszemüvegre, főleg annak, aki az autót vezeti, mert a nap szokatlanul hosszú ideig időzhet alacsonyan a horizonton, ami a vezetéskor nagyon zavaró tud lenni.
 • Naptej: nyáron, még ha nincs is túl meleg, a napsugárzás olykor nagyon erős, ezért mindenképp érdemes pakolni egy mini kiszerelésű napvédő krémet is a napsütéses napokra.
 • Kézkrém /ajakbalzsam: a sarkvidéki klíma könnyen kiszárítja a bőrt, amit egy jó minőségű kézkrémmel és ajakírrel meg lehet előzni. Nekünk a Neutrogena vált be a legjobban.
 • Fürdőruha: az izlandi utazás elengedhetetlen kelléke a fürdőruha. A hőforrásoknak és termálfürdőknek se szeri, se száma, úgyhogy semmiképpen ne hagyd otthon a fürdőruhát.
 • Vizespalack: ha nem akarsz kifizetni 1000-1500 forintot fél liter palackozott csapvízért, javasoljuk, hogy hozz magaddal egy kulacsot, amit bárhol megtölthetsz vízzel. Izlandon a csapvíz mindenhol biztonságosan fogyasztható, mi több, a világon itt a legjobb minőségű, tiszta gleccservíz.
 • Kézmelegítő: télen jól jöhet néhány zsebmelegítő, főleg, ha sarki fény vadászatra is indulsz. Válaszd a többször használatos, környezetbarátabb termékeket.
 • Csúszásgátló talp: télen mindenképpen ajánlott a csúszásgátló talp beszerzése, mert a vízesések környékén – de tulajdonképpen akárhol – kialakulhat tükörjég és könnyen elcsúszhatsz és összetörheted magad. Bővebben erről az Izlandi utazás Facebook csoportban olvashatsz.
 • Fejlámpa: téli sarki fény vadászathoz nem árt zseblámpát/fejlámpát vinni, amivel világíthatsz, ha szeretnél eltávolodni az úttól vagy a parkolótól a sötétben. A mobillal is lehet ugyan világítani, de a hidegben rendkívül gyorsan lemerül.
 • Láthatósági mellény: ha gyerekkel utazol, a sarki fény vadászathoz érdemes láthatósági mellényt adni rá a biztonság kedvéért.
 • Kis hátizsák: bármilyen utazásra érvényes, hogy a gurulós bőröndön kívül jó, ha viszel magaddal egy kis hátizsákot, amiben az aznapra szükséges szendvicsek/nasi, víz, illetve esőkabát/sapka, stb. elférnek.
 • Elsősegély készlet: minden utazásra érdemes magaddal vinni egy kisebb elsősegély készletet. Ez akkor is legyen nálad, ha vezetett túrára mész (pl. gleccsertúra, snowmobilozás). Mentőfóliát is tegyél a készletbe, annyit, ahányan vagytok.
téli túrázók izlandon
Túrázáshoz fontos a megfelelő öltözék

Öltözet túrázóknak

Ha túrázni indulsz, akkor rendkívül fontos, hogy megfelelő, kifejezetten jó minőségű felszereléssel rendelkezz. Ez eső és a szél, illetve ezek kombinációja meg tudja keseríteni az élményt, ha nem jó minőségű a felszerelésed.

Hosszú, funkcionális aláöltözet, gyorsan száradó túranadrág, termál pulóver, softshell dzseki illetve esőkabát-és nadrág, vízálló, túrabakancs, sapka, csősál és kesztyű az alap darabok. Télen nem javasoljuk, hogy nagyobb túrákra indulj, ehhez ugyanis már speciális tapasztalat és felszerelés szükséges. Legfeljebb tapasztalt alpesi- és expedíciós túrázóknak ajánljuk.

Az ajánlott túrafelszerelésekhez itt találod a kereső-és mentő csapat hivatalos útmutatóját (angolul).

izland
Öltözet könnyű, félnapos nyári túrához

Érdemes-e drónt vinni Izlandra?

Szubjektív vélemyényünk szerint nem profi fotósoknak nem igazán érdemes. Izlandon kifejezetten szigorú szabályok és korlátozások vonatkoznak a drónokra (igen azokra is, amelyek nem engedélykötelesek és csak játéknak minősülnek).

Nemzeti parkokban, természetvédelmi területeken – tehát nagyrészt a legszebb és leghíresebb helyek környékén – tilos a drónok reptetése elsősorban az élővilág védelme érdekében. Ez vonatkozik a nem engedélyköteles, ún. mini drónokra is, tehát ezeken a helyeken semmilyen méretű drónt nem reptethetsz.

A másik probléma az időjárás. Izlandon az esetek többségében a szél annyira erős, hogy egyáltalán nem, vagy csak a sérülés veszélyét kockáztatva tudsz drónozni. Ha kezdő vagy hobbi drónozó vagy, és félted a gépedet, nem éri meg a stresszt és a veszélyt bevállalni. A legszebb helyeken úgysem szállhatna fel a drón.

Ha profi drónfotós vagy, akkor bizonyára van tapasztalatod és fel tudod mérni a rizikót, és valószínűleg a drónozás az egyik célja az utazásodnak.

Ebben az esetben mindenképp köss külön biztosítást a drónra (Izlandon kifejezetten sok drón zuhan le és törik össze a kedvezőtlen időjárás miatt) és ne reptess tiltott helyeken. A drónokra vonatkozó szabályokról itt olvashatsz angolul. A drónozással kapcsolatos kérdésekről itt olvashatsz a csoportban.

drónozás Izlandon
Drónozást tiltó tábla a Gullfoss vízesésnél

Egyéb hasznos tudnivalók

 • Melegvíz: Az ország nagy részén a melegvíz geotermikus eredetű, ezért sok helyen kénes szagú. Emiatt nem kell aggódni, egyáltalán nem ártalmas, sőt, a bőrnek jót is tesz. Viszont lehetőleg ne idd meg. Nem lesz bajod tőle, de nem finom.
 • Ékszerek: Zuhanyzáskor és bármilyen fürdőben való fürdéskor vedd le az ezüst ékszereket, mert befeketednek a kénes víztől. Ha elfelejtetted levenni, nem kell aggódni, bármelyik ékszerész megtisztítja neked.
 • Ivóvíz: Izlandon mindenhol biztonságosan iható a csapvíz. A hideg víznek nincs kénes íze, ha mégis ezt érzed, akkor engedd a vizet egy darabig, hogy eltávozzon belőle a rossz íz.
 • Alkoholfogyasztás: a magyar szabályoktól eltérően Izlandon az alkoholfogyasztás alsó korhatára 20 év. Ez alatt nem szolgálnak ki alkohollal és megbüntethetnek az alkoholfogyasztásért.
 • Dohányzás: A dohányzás korhatára 18 év, akárcsak Magyarországon. Éttermekben, bárokban és hotelekben tilos a dohányzás és rendkívül súlyos büntetések járnak érte. Cigarettát a szupermarketekben lehet venni, de nincsenek látható helyen, így a kasszánál kell kérni.
Koronavírus Izlandon - Reykjavíki látkép

Szokások, illemszabályok

Cipő: ha belépsz valahová, a cipődet le kell venni. Ez elsősorban az otthonokra érvényes, de Airbnb lakásban, vendégházakban és orvosi rendelőkben is ez a szabály, figyeld a kiírást.

Orrfújás: a helyiek nagyon irtóznak az orrfújástól és rendkívül nagy illetlenségnek számít mások előtt orrot fújni. Lehetőleg kerüld az orrfújást a nyilvános helyeken, de főleg éttermekben, közös étkezőkben, konyhában. Diszkréten, a mosóba elvonulva szokás intézni.

Zuhanyzás: Izlandon a fürdők vizét nem tisztítják klórral. A bakrétiumok elszaporodását sok évtizedes szokás szerint úgy előzik meg, hogy mindenki alaposan, fürdőruha nélkül, szappannal megmosakodik a zuhany alatt, mielőtt a medencébe lépne. A meztelen zuhanyzás pedig szigorú elvárás a turisták irányába is. A higiéniai szabályok betartására figyelmeztető táblák nem tudják elkerülni a figyelmedet.

Ha semmiképpen nem szeretnél másokkal közös zuhanyzóban meztelenül zuhanyozni, a fürdőbe lépés előtt kérdezd meg a jegyeladót, hogy van-e privát zuhanyzó. A turisták által gyakrabban látogatott fürdőkben (pl. Blue Lagoon) már vannak privát zuhanyzók. Ha az adott helyen nincs ilyen lehetőség és ez számodra komoly problémát jelent, akkor keresned kell egy másik fürdőt.

Szaunázás: Mind a szaunára, mind pedig a gőzkabinra vonatkozik, hogy a közös terekből nyílnak és ezekben viszont tilos a meztelenség. Nem szokás törölközőt vinni a medencékhez és a szaunákhoz (a törölközőt a zuhanyzó mellett tárolón kell hagyni), így a szaunázás fürdőruhában történik.

Izland Kék Lagúna

Hasznos linkek

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kapcsolódó írások

Izland időjárása kiszámíthatatlan
Időjárás Izlandon

Milyen időjárásra számíthatsz ha Izlandra utazol és hogyan készülj fel a várható körülményekre? Minden fontos információ egy helyen.

Felelős utazás Izlandon
Felelős utazás Izlandon

Izlandon utazva számos tiltással szembesülhetsz, kiváltképp a legnépszerűbb turista látványosságok közelében. Ezek célja egyrészt a természeti környezet, másrészt pedig az