fbpx

Az izlandi Arany körút – minden, amit a Golden Circle-ről tudnod kell

Mielőtt a repülőjegyet megvetted volna, a Golden Circle már valószínűleg rákerült a kipipálandó úticéljaid listájára. A Golden Circle, vagy magyarul Arany körút Izland talán legnépszerűbb turistaútja, amelyet szinte minden utazási iroda és Izlandra látogató turista felvesz a kihagyhatatlan látnivalók közé. Nem véletlenül.

A fővárosból könnyen elérhető, ha csak a legfontosabb látnivalókra szorítkozol, akkor akár fél nap alatt is bejárható és magában foglalja Izland néhány ikonikus látnivalóját: az elképesztően szép és erőteljes Gullfoss vízesést, egy geotermikus területet a néhány percenként a vízsugarát a magasba lövellő gejzírrel, valamint egy UNESCO világörökségi helyszínt.

Mivel a magyar nyelven ezidáig csak nagyon kevés és felületes információ volt elérhető az Arany körútról, úgy döntöttünk, hogy pótoljuk ezt a hiányt. Nemcsak a legfontosabb helyszínekről lesz szó, hanem mindarról a sok és érdekes látnivalóról és programlehetőségről, amelyekről ezidáig nem igazán olvashattál magyarul, pedig igen fontos alkotóelemei ennek a régiónak. Vágjunk is bele az első részbe és induljunk útnak együtt!

Mi az Arany körút Izlandon? És miért nem Arany háromszög?

A Golden Circle (izlandiul Gullni hringurinn), vagy magyarul Arany körút egy körülbelül 250 kilométer hosszú, a turisták körében rendkívül kedvelt útvonal, amely Reykjavíkból indul a sziget belseje felé, majd ismét a fővárosban ér véget.

Az útvonal nemcsak a páratlan szépségű természeti és történelmi helyszínek miatt népszerű, hanem azért is, mert a legfontosabb látnivalók a fővárosból egy nap alatt kényelmesen végigjárhatók. A körút legjelentősebb és leggyakrabban látogatott helyszínei a Gullfoss (Arany vízesés), a Haukadalur-völgyben található Geysir geotermikus terület, illetve a Thingvellir Nemzeti Park. Az egyes helyszínekre a későbbiekben még részletesebben is ki fogok térni, úgyhogy maradj velem!

Most akkor Arany körút, Arany kör vagy Arany háromszög?

Nem az első alkalom, hogy azzal a kérdéssel fordultok hozzánk, hogy “- az Arany körutat, vagy az Arany háromszöget érdemesebb megnézni?”

Nem lesz nehéz a választás, ugyanis mindkét elnevezés alatt ugyanazt az útvonalat értjük. A zavart az okozza, hogy még a nagyobb utazási irodák, illetve a magyar utazós blogok jelentős része is helytelenül “Arany háromszög”-ként említi ezt az útvonalat. 

Annak ellenére, hogy többen ilyen néven hivatkoznak rá, az Arany-háromszög elnevezés téves és elég sok félreértés származik belőle. Az Arany háromszög  Délkelet-Ázsiában van, Izlandon nem létezik ilyen. 

Vegyük az eredeti, izlandi elnevezést: “Gullni hringurinn”, ami azt jelenti “Az Arany kör”, illetve Aranygyűrű. Ezt még nagy jóindulattal sem lehet háromszögnek nevezni ugye? 

De akkor honnan származik az “Arany háromszög” elnevezés?

Az elnevezés a hely nevének hibás fordításából ered és onnan, hogy az utazási irodák, mindössze három helyszínt mutatnak meg az Arany-körút látványosságai közül: a Gullfoss vízesést, a Geysir geotermikus területet, illetve a Thingvellir Nemzeti Parkot.

Ugyanakkor az izlandiak számára “Arany háromszög” nem létezik. Ha “Arany háromszöget” emlegetsz egy izlandinak, akkor bizony elég furcsán fog rád nézni és fogalma sem lesz, hogy miért keresel egy ázsiai helyszínt Izlandon. Ha megignézed a külföldi utazási irodák kínálatát, vagy az idegen nyelvű utazós blogokat, vagy útikönyveket, látni fogod, hogy egyik sem használja az Arany háromszög elnevezést, amikor Izland látványosságairól esik szó.

Az Arany körút sokkal több, mint a fentebb felsorolt három turistalátványosság, ráadásul a magyar fordítás teljesen helytelen, ezért valóban nem szerencsés háromszögként hivatkozni rá. 

Izland Arany körút – áttekintő térkép

Az Arany körút kihagyhatatlan látnivalói

1. A Þingvellir (Thingvellir) Nemzeti Park

A fővárostól nagyjából 40 km-re található Þingvellir Nemzeti Park (kiejtése: “Thingvetlir” és semmiképp sem “pingvellir”!) Izland egyik legjelentősebb helyszíne. A park 2004 óta az UNESCO világörökség része.

Történelmi és kulturális jelentőségét az adja, hogy 930-ban a nemzeti park területén alakult meg Izland első nemzeti országgyűlése az Alþingi (Althingi), amely a legrégebbi, ma is működő, demokratikus parlament a világon.

Törvény Szikla (Lögberg)

Az országgyűlés a park területén, a Törvény Szikla (Lögberg) körül tartotta éves összejöveteleit, amelyen eleinte csak az ország legbefolyásosabb vezetői vehettek részt. Később minden szabad férfi részt vehetett a két hétig tartó gyűlésen, amely az ország legjelentősebb társadalmi eseményének számított. Az Althingi 1844-ig működött ezen a helyen, majd ezután a fővárosba helyezte át székhelyét. A park innen kapta a nevét – a Thingvellir jelentése “Althing mezeje”.

Thingvallakirkja templom

A XI. században, a kereszténység felvétele után a park területen épült Izland egyik legelső temploma. Ma ennek a helyén egy jóval későbbi, 1859-es építésű fatemplom látható, de a templom belsejében néhány régi időkből származó harang még megtalálható.

A templom mellé az első parlamenti ülés ezredik évfordulójára (1930) néhány újabb házat és gazdasági épületet építettek. Néhány helyen az olvasható, hogy ezek az épületek a parlament nyári épületei, de erről szó sincs. Ezeket az épületeket kizárólag az izlandi miniszterelnök, illetve a nemzeti park gondnoksága használja. A miniszterelnöknek ez a nyári “rezidenciája”.

Thingvellir-hasadék

A Thingvellir geológiai szempontból is egyedülálló jelentőséggel bír: a park az eurázsiai és észak-amerikai kőzetlemez között helyezkedik el. Izland az egyetlen hely, ahol a két kőzetlemez közötti hasadék tengerszint feletti magasságban látható.

Ha Reykjavík felől közelíted meg a parkot és megállsz a kopár szikla tetején lévő kilátóponton, akkor éppen az észak-amerikai kőzetlemez szélén állsz. Innen néhány kilométernyire, szemben található az eurázsiai tektonikus lemez. Tehát amikor a nemzeti parkban jársz, tulajdonképpen elmondhatod, hogy Európa és Amerika határán sétálsz.

A hasadékvölgyben közelről is láthatod a kontinensek vándorlását, ugyanis a park tele van különféle repedésekkel, törésekkel és kanyonokkal. A kőzetlemezek távolodása folyamatos, évente mindegy 2 centimétert távolodik egymástól. Izland területe ezért minden évben néhány centiméterrel nagyobbodik. Lassan, de biztosan ez a pici északi sziget meghódítja az egész világot! 🙂

Silfra-repedés

A kontinensek eltávolodása miatt és egy 1789-es földrengés következtében keletkezett a Silfra-repedés, egy hosszú és mély sziklahasadék, amely szép lassan feltöltődött a közeli Langjökull gleccserből származó olvadékvízzel.

A gleccserből származó víz az 50 kilométeres utat 100 év alatt teszi meg a lávamező alatt, mielőtt a felszínre tör a hasadékban. A Silfra vize a világon egyedülállóan tiszta, a víz alatti látótávolság meghaladja a 100 métert, így nem csoda, hogy a világ egyik legkülönlegesebb snorkel- és búvárparadicsomaként tartják számon.

Tudnivalók:

A parkolás napidjía 750 ISK. A park területén több parkoló is található, így ha nincs kedved gyalogolni, autóval is meglátogathatod a park főbb látványosságait. A park felső részén a kilátópont mellett található a látogató- és információs központ, ahol interaktív kiállítást, egy kisebb büfét, mosdókat és  és ajándékboltot találsz. A kávézó 6 óráig tart nyitva. A park a nap 24 órájában látogatható, az év minden napján, ugyanakkor nincs közvilágítás, ezért csak nyáron érdemes késő este felkeresni. A park télen ideális sarki fény megfigyelő hely.

2. Geysir Geotermikus Terület

A Haukadalur-völgyben található gejzírekről már a 13. században is született feljegyzés. Amerika felfedezése előtt itt volt a világ egyetlen ismert eruptív hőforrása, és ennek köszönhető, hogy az izlandi “geysir” szó bekerülhetett a világ szinte minden nyelvébe. Stóri Geysir, azaz “Nagy Gejzír” neve a kilövellést jelentő geysa szóból ered.

A Nagy Gejzír 

A Nagy Gejzír 19. századi feljegyzések szerint egykor 170 méter magasra is kilőtt, idővel azonban a kitörések intenzitása csökkenni kezdett. Az 1800-as évek végén 45-60 méteres kitöréseket jegyeztek fel. A 20. század elején még kb. 30 percenként lövellte az égbe a 130 fokos vizet, néhány év alatt azonban a kitörések sűrűsége 6 óránkéntira csökkent. 

Mivel a gejzír már ekkor is nagy látványosságnak számított, a helyiek egy csatorna fúrásával igyekeztek gyakoribb kitöréseket indukálni. A módszer egy ideig működött, később azonban újra visszatért a hőforrás a nyugvó állapotba. Az 1980-90-es években rájöttek, hogy ha szappant öntenek a vízbe, képesek kitöréseket előidézni, azonban a módszert később természetvédelmi okokból betiltották.

2000-ben egy földrengés hatására a Nagy Gejzír ismét életre kelt és 122 méter magas kitörést produkált, amely két teljes napig tartott.  Az ezt követő pár évben még napi 3-8 kitörést figyeltek meg, azonban évről évre ritkultak a kitörések. Legutóbb 2016-ban észleltek aktivitást, de igazi kitörést már ekkor sem produkált.

Strokkur gejzír

Amikor a Gejzír geotermikus területen jársz, nem a Great Geysir-t fogod látni kitörni, hanem a kisebb testvérét, a Strokkur gejzírt, amely néhány perces időközönként juttatja a magasba a vizet és a gőzt, a turisták nagy örömére.

A Strokkur valószínúleg egyidős lehet a Nagy Gejzírrel, de mivel kisebb látványosságnak számított, így nem tettek róla említést egészen 1789-ig származnak. Az ismert legnagyobb kitörése 1815-ben volt, amikor 60 méteres magas vízsugarat figyeltek meg.

A 20. században egy földrengés kövbetkeztében a Strokkur csatornája eltömődött és a gejzír elnémult. 1963-ban azonban dugulást sikeresen elhárították, így a Strokkur azóta is megbízhatóan, 4-8 percenként lövelli vizét kb. 15-20 méteres magasságba.

Gejzír geotermikus terület

A geotermikus területen számos további érdekességet találsz. Fortyogó sárpocsolyák, pöfögő fumarolák, kisebb-nagyobb hőforrások, gőzolgő patakocskák találhatók a párszáz méter hpsszú séteútvonal mentén. A veszélyes területek el vannak kerítve és a lezárt területre nem szabad bemenni, a talaj alatti csatornákban ugyanis folyamatosan munkálnak a geotermikus erők.

Ha van egy kis időd, érdemes felsétálni a völgy fölé magasodó domb tetejére (a kijelölt túraösvényt követve), ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az egész geotermikus területre.

Tudnivalók:
A geotermikus terület egész évben nyitva van, a nap minden órájában. A parkolás  ingyenes. A parkkal szemben éttermeket, ajándékboltot és benzinkutat találsz, valamint egy újonnan épült hotel is üzemel itt. Ha szeretnéd a tömeget elkerülni, érdemes nyáron éjszaka kilátogatni ide.

3. Az arany körút éke: a Gullfoss vízesés

Az Arany körút egyik legfontosabb és leglátványosabb helyszínének számító Gullfoss (magyarul “Arany vízesés”) egyben Izland egyik leghíresebb vízesése is, sőt bekerült a világ tíz legszebb vízesése közé is. Bár többféle elmélet is kering róla az interneten, nevének valódi eredete tisztázatlan.

A Gullfoss-t a Langjökull gleccserből eredő Hvítá folyó táplálja, amely szélesen érkezik a vízesés első fokához, ahol  a hatalmas robajjal lezúduló víz 11, majd ezt követően 21 métert zuhanva egy szűk hasadékban száguld tovább. 

A vízesésnek otthont adó szurdok a vulkáni erők munkája által keletkezett, amelyet azóta is folyamatosan alakít, mélyít a folyó. A vízesésen lezúduló víz mennyisége átlagosan 140 köbméter másodpercenként, amely a nagy áradások idején akár 2000 m³/s is lehet.

Napos időben a felszálló vízpára miatt nagyon gyakran alakul ki a vízesés felett átívelő szivárvány, illetve a naplemente fényében a vízesést körülvevő sűrű pára arany ragyogássá változik.

Ha az időjárás engedi, érdemes egy órát rászánni és nemcsak a felső kilátóhelyről, hanem közvetlenül a víz mellől is szemügyre venni a vízesést. Az alsó rész kifejezetten érdekes: az ember szinte a lábával is érzi, ahogyan a föld remeg a lezúduló víztömeg erejétől. 

Tudnivalók:
Egész évben nyitva, a nap minden órájában. A vízesés alsó és felső részén is találsz parkolót. Az alsó parkolót télen csak négykerék-meghajtású járművel ajánlott igénybe venni. A felső parkoló mellett étterem és ajándékbolt üzemel, amely 10 és 19 óra között tart nyitva naponta. A vízesés közvetlen közelébe vezető ösvény télen járhatatlan és le van zárva a vízpára miatt kialakuló vastag jégpáncél miatt.

Izland Arany Körút - A Gullfoss vízesés

4. A Kerið krátertó

Ez a hely már általában kimarad a legtöbb utazási iroda által szervezett útból. Pedig nagyon nagy kár lenne kihagyni az útitervből. Tény, hogy kevésbé ismert és népszerű hely, mint az előbbiekben felsoroltak, de azért ez a vörös kőzettel körülölelt vulkanikus krátertó is rengeteg látogatót vonz.

Nem véletlenül, hiszen egy nagyon látványos kráterről van szó, amelynek vize nyáron a benne oldott réz és króm sóktól opálos, mélyzöld, mely színek a kráter vöröses kőzetével gyönyörű kontrasztot alkotnak. A tó télen, befagyott állapotban is szuper jól néz ki.

Az elliptikus formájú kaldera 55 méter mély, szélessége 170 méter és 270 méter hosszú. A kráter egyik oldala vastag moharéteggel borított, nyáron elképesztő színekben pompázik, miközben a másik oldala teljesen kopár marad, a látvány pedig lenyűgöző.

Nemcsak a kaldera felső peremén, hanem lent közvetlenül a tó körül is körbe tudsz sétálni. Semmiképp se hagyd ki, nagyon megéri azt a fél órát, fantasztikus hely!  

Tudnivalók:
Bár Izlandon szinte minden látványosság ingyenes, ezen a helyen fizetned kell. A parkolónál lévő kis bódéban tudod megvenni a belépőt (400 ISK), ami egyben a parkolási díj is, valamint hozzájárulás a terület folyamatos karbantartásához. Ha majd itt jársz, látni fogod, hogy folyamatosan van mit karbantartani köszönhetően a turisták tömegének. A legtöbb látogató délután 3 és 6 óra között jön ide, ha nem szereted a tömeget, akkor érdemes korábban vagy később érkezni.

arany korut kerid krater
A Kerið kráter
Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kapcsolódó írások

Kövesd Facebook oldalunkat, így elsőként értesülhetsz:

– az ajánlott látnivalókról, kevesek által ismert helyszínekről
– kedvezményekről
– utazási tippekről, és információkról melyeket az útikönyvekben biztosan nem találsz meg

Tarts velünk!

Kövesd Facebook oldalunkat, így elsőként értesülhetsz:

– ajánlott látnivalókról, kevesek által ismert helyszínekről
– kedvezményekről
– utazási tippekről, melyeket az útikönyvekben biztosan nem találsz meg
– utazókat érintő eseményekről és hírekről
– sarki fény tippekről
– lezárt területekről, időjárási riasztásokról 

Továbbá sok érdekességgel, úti beszámolóval és fantasztikus fotókkal várunk!