fbpx
IZLAND

Rólunk

Sziasztok Izland-rajongók,

Viki és Norbi vagyunk, ennek a weboldalnak a szerkesztői, valamint a Hello Izland Facebook oldal, és az Izlandi Utazás – kérdések és válaszok nevű Facebook csoport működtetői.

2015-ben jártunk először Izlandon, amikor közel két hónapot töltöttünk el a szigeten hátizsákos turistaként. Az élmény annyira meghatározó volt, hogy hamarosan át is helyeztük az otthonunkat Reykjavíkba.

Amióta csak betettük a lábunkat erre a szigetre, folyamatosan úton vagyunk, túrázunk, rövidebb és hosszabb roadtripekre megyünk. Igyekszünk minél behatóbban megismerni Izlandot és felfedezni még a legeldugottabb helyeken található kincseket is, amelyeket csak speciális terepjárókkal,  motorcsónakkal, kisrepülővel vagy többnapos gyaloglással lehet megközelíteni.

Hogy a felfedezési vágyunkat kielégíthetssük, mindketten a turizmusban helyezkedtünk el marketing területen, így amit eredetileg hobbiként műveltünk, itt a szakmánkká vált. Munkánkból kifolyólag sokat utazunk, helyszíneket fotózunk, túrákat, szolgáltatókat és szállásokat tesztelünk, valamint angol nyelvű cikkeket és útleírásokat készítünk a helyi túracégek számára.

Fimmvörduháls túra

Egyik fő célunk a felelős utazás népszerűsítése. Izlandon a turizmus – amellett, hogy megmentette az ország gazdaságát egy államcsődtől – az elmúlt években egyre nagyobb természeti károkat okoz. Ez pedig elsősorban az ide utazók tájékozatlansága miatt van így.

Ha olvassátok az írásainkat, a hasznos információk mellett lépten-nyomon találkozhattok olyan ajánlásokkal is, hogy mire ügyeljetek, mit ne tegyetek, illetve, hogy mit érdemes elkerülni a természet megóvása és a saját biztonságotok érdekében.

Az oldalra folyamatosan készítjük az újabb és újabb tartalmakat, így ha most épp nem találjátok meg amit kerestek, érdemes később visszalátogatni. Addig is kérdezzetek tőlünk és a ma már sok ezer tagot számláló, Izlandra készülő vagy az országot már megjárt utazóktól az „Izlandi utazás” Facebook csoportban.

 

Izlandi magyar csalad 9

Hasznosnak találod az oldalt? Így köszönheted meg

A blogírásba puszta kedvtelésből kezdtünk bele sok évvel ezelőtt. Kalandorok voltunk, rengeteget utaztunk és imádtunk mesélni. A hátizsákos utazgatás idővel izlandi letelepedéssé, a mesélés pedig hasznos információk megosztásává szelídült, de továbbra is szabad időnkben, örömmel foglalkoztunk a weboldallal.

Idő közben családdá bővültünk, melynek következtében a szabadidőnk drasztikusan lecsökkent és ezáltal felértékelődött, miközben a Helló Izland közössége hatalmasra nőtt, a megválaszolandó kérdések is nagyon megszaporodtak.

A weboldal fenntartási költségei éves szinten több, mint 70 ezer ISK, azaz 180-200 000 forintra rúgnak. Ebbe beletartozik a tárhelyszolgáltatás, a weboldal funkcióit és biztonságát biztosító szoftverek licencdíja és a domain fenntartása.

Ehhez pedig még hozzájön a befektetett szellemi munka: a cikkek megírása, jogtiszta képek keresése, saját fotók készítése és szerkesztése, a tartalmak megírása, feltöltése,  a weboldal karbantartása és a Facebook csoportban a non-stop segítségnyújtás. Mindez attól függetlenül, hogy mi ingyen és örömmel csináltuk, még munka, amit a szabadidőnket és egyéb programjainkat feláldozva végzünk.

Úgy érezzük, eljött az ideje, hogy megnyissuk a lehetőségét annak, hogy visszakapjunk valamit a befektetett munkából. Aki szeretné megköszönni a munkánkat, annak most lehetősége van arra, hogy megtegye a következő módon.

A weboldalra felkerült egy új lehetőség: helyi szolgáltatók által szervezett túrákat tudtok foglalni rajtunk keresztülMás szóval viszonteladók lettünk. Fontos azonban tudnotok, hogy az itt lefoglalt túrák nem saját szervezésünk és nem magyar nyelven zajlik a túravezetés, továbbá a lemondásokat és egyéb változásokat sem velünk fogjátok intézni, hanem már közvetlenül a szolgáltatóval. Mi valójában csak felületet biztosítunk a helyi szolgáltatók számára, nektek pedig ezzel a sok utánajárást tudjuk megspórolni, hiszen gyakorlatilag az összes szolgáltató szinte minden programja elérhető egy helyen.

Mennyibe kerül ez nektek?

Semennyibe. Az oldalon értékesített túrákból változó mértékű jutalékot kaphatunk (nem minden esetben kapunk), miközben nektek garantáltan semmivel sem kerül többe. Mi a szolgáltatótól kapjuk a jutalékot, kizárólag miután a lefoglalt túra sikeresen lezajlott. Az általatok vásárolt szolgáltatás árán ez nem fog változtatni.

Ugyanannyit fogtok fizetni, mintha közvetlenül a szolgáltató irodájában vásároltátok volna meg az adott terméket.

Mi ebből nem fogunk meggazdagodni és nem is célunk ez. Nagyon kevés a magyar turista, még kevesebben vannak, akik vezetett túrákra fizetnek be, nagyon alacsony (5-10% közötti) jutalékról van szó, és mi a befolyt összegből további 40%-ot adó formájában befizetünk az államkasszába. Éveknek kell eltelnie, hogy egyáltalán visszajöjjön az általunk a blog fenntartásába fektetett összeg.

Hiszünk abban, hogy értéket teremtünk itt, és lesz, aki ezért örömmel él majd ezzel a lehetőséggel, nekik nagyon köszönjük. A többieknek pedig további jó böngészést!

Végezetül következzen néhány fotó az itteni életünkből, inspirációként az Izlandra készülőknek.