fbpx

Időjárás Izlandon

Milyen az időjárás Izlandon?

Rengeteg kérdést kapunk privát üzenetben Izland időjárásával kapcsolatban és ugyanez a téma nap mint nap felmerül a magyar és angol nyelvű Izlandra utazós csoportokban is. Izlandon élőként télen-nyáron folyamatosan utazunk illetve túrázunk az országban, így rengeteg időjárással kapcsolatos tapasztalatot szereztünk az elmúlt évek során. Ezeket most mind megosztjuk veled ebben a cikkben. Ha még többet szeretnél tudni vagy speciális kérdésed van, csatlakozz az „Izlandi Utazás – Kérdések és válaszok” című zárt csoportunkhoz, ahol naprakész információkkal, személyre szabott válaszokkal segítjük az Izlandra utazókat.

Egy régi mondás szerint, ha Izlandon jársz és nem tetszik az időjárás, csak várj néhány percet és minden megváltozik. Az ősök talán kicsit túloztak, de tény, hogy Izland az a hely, ahol az év bármely szakában akár egyetlen nap alatt megtapasztalhatod a kellemes napsütést, a mindent elborító ködöt, az esőt, a hurrikán erejű szelet és a hóvihart.

Mielőtt nagy hévvel lecsapnál egy akciós repülőjegyre, szánj egy kis időt Izland időjárásának tanulmányozására.

Bármit is tervezel -legyen az túrázás a felföldön, sarki fény vadászat, bálnales, gleccsertúra, vagy akár csak városnézés – végül igen nagy valószínűséggel az időjárás fogja meghatározni, hogy mit tudsz majd a tervekből megvalósítani és hogyan érzed majd magad az utazás alatt.

Pontosabban, nem az időjáráson múlik, hanem sokkal inkább azon, hogy a várható körülményeknek megfelelően tervezted-e meg az utazást, vannak-e B-terveid és rendelkezel-e az adott évszaknak megfelelő ruházattal és felszereléssel.

A következő fejezetekben egy rövidebb általános jellemzés után évszakokra és hónapokra bontva bemutatjuk az izlandi időjárást és az adott hónaphoz kapcsolódó minden szükséges tudnivalót. Mindezek birtokában könnyedén eldöntheted, hogy melyik évszak lesz számodra a legkedvezőbb az utazáshoz, illetve mire számíthatsz az adott hónapban. Olvass tovább!

Izland időjárása és éghajlata általában

Sokan, amikor meghallják az Izland szót, a sziget egészét beborító hatalmas hó- és jégmezőkre és a mínusz 20 fokos sarkvidéki hidegre gondolnak. Nos, nem egészen…

Izland egy apró sziget az északi sarkkör közelében az Atlanti-Óceán közepén, amelynek a partjai mentén elhaladó tengeri áramlatok erősen befolyásolják az éghajlatát. A klíma ezért sokkal enyhébb, mint ahogyan azt elsőre gondolnád a sziget sarkkör-közeli elhelyezkedéséből adódóan. Ennek magyarázata, hogy Izland a Golf áramlat útjában fekszik, amely jóval enyhébbé teszi Izland éghajlatát, mint azt az elhelyezkedése indokolná. A nyár hűvös, a tél pedig csak mérsékelten hideg. Meglepő, de igaz tény, hogy Izland déli és nyugati partvidékén a telek általában jóval enyhébbek, mint pl. Magyarországon.

Izlandot hivatalosan az óceáni éghajlat hideg övezetébe soroljuk, ugyanakkor a bizonyos területek -különösen a felföld- ettől eltérő, egyedi mikroklímával rendelkeznek, így szubarktikus hatások is alakítják az ország éghajlatát.

Hideg és meleg áramlatok Izland körül. Sematikus ábra
A sziget mellett elhaladó áramlatoknak köszönhetően az ország déli és nyugati partjvidékén enyhébb az időjárás

A sziget elhelyezkedésének és az áramlatoknak köszönhetően az ország déli és délnyugati partvidékén a 6-7 hónapig tartó téli időszak csak mérsékelten hideg, a hőmérséklet nagyon ritkán megy 0 fok alá. A nyár rövid és hűvös, +10°C és +15°C közötti hőmérséklettel, bár extrém ritkán előfordulhat +20°C vagy ezt néhány fokkal meghaladó hőmérséklet is.

A sziget belsejében ettől eltérő éghajlat uralkodik. A felföld nagy részén állandóan fagyott a talaj. Ezeket a területeket a hosszú és nagyon hideg tél, valamint a nagyon rövid és hideg nyár jellemzi. Az ország belsejében kevés csapadék hullik, míg a partvidéki területek igen csapadékosak.

Az Atlanti áramlatokkal érkező meleg és az észak felől jövő sarkvidéki hideg levegő találkozásának köszönhetően Izlandon nagyon hirtelen és jelentős mértékben változik az időjárás, ennek köszönhető, hogy akár mind a négy évszakot megtapasztalhatod egyetlen nap alatt.

Átlaghőmérséklet, csapadék és szél

Bár a hőmérséklet Izlandon enyhébb, mint azt elsőre gondolod, azért még mindig meglehetősen zordnak fogod érezni, ha a Magyarország, vagy más európai ország klímájához vagy szokva.

A téli átlaghőmérséklet Reykjavíkban 0 és 2°C között alakul, ami egész jól hangzik, viszont nyáron sem nagyon mérnek 12°C-nál melegebb átlaghőmérsékletet.  Az ország északi részén ennél jóval hidegebb van télen, kárpótlásul viszont a nyár arrafelé barátságosabb. A sziget belsejében a felföldön jóval hidegebb van, -10°C-os átlaghőmérséklettel. A leghidegebb napon – 39,7°C-ot mutatott a hőmérő higanyszála.

Izland időjárás: minimum és maximum átlaghőmérsékleti grafikon
Átlaghőmérsékletek Reykjavíkban. A legmelegebb hónapok a július és az augusztus

Az óceáni áramlatoknak sok csapadékot és szelet hoznak magukkal, az itt élők és a turisták nem túl nagy örömére… A legcsapadékosabb hónap az október és a március, míg a legszárazabb hónapok a május, június és július.

Sajnos a globális felmelegedés hatását itt is érezzük: 2018-ban, az egyébként legszárazabb hónapnak számító májusban minden egyes nap esett az eső.

Havi átlagos csapadékmennyiség Izlandon. Májusban és júniusban hullik a legkevesebb csapadék
Havi átlagos csapadékmennyiség Izlandon. Májusban és júniusban hullik a legkevesebb csapadék

Izland időjárásának egyik legmeghatározóbb eleme a szél. Miközben ezeket a sorokat írjuk, odakint 100 km/órát meghaladó szélvihar tombol, hatalmas hullámokat keltve a tengeröbölben. Az utcák kiürültek, az autóutak nagy részét lezárták, a repülőjáratokat törölték és narancssárga figyelmeztetést adtak ki az ország csaknem egész területére a veszélyes időjárás miatt. Március közepén.

Ezek az időjárási körülmények egyáltalán nem ritkák. Az októbertől májusig tartó téli időszakban igen gyakoriak a 100 km/órát meghaladó szélviharok. Az eddigi legerősebb, 262 km/órás erejű szelet 2018 januárjában mérték a felföldön, míg lakott területen 2019 márciusában dőlt meg a rekord, 244 km/órás értékkel a Skógafoss közelében. Mivel ezek a számok nem mindenkinek jelentenek sokat, szemléltetésképpen elmondjuk, hogy ekkora szél már képes arra, hogy autókat, sőt buszokat és kamionokat borítson fel, vagy sodorjon le az útról. Sajnos minden évben megtörténik néhány ilyen eset.

YouTube video

Az ősi északi naptár szerint az év csupán két évszakból állt: hét hónapnyi télből, amely októbertől áprilisig tart és öt hónapnyi nyárból. Most sincs ez másképp: Izlandon hivatalosan két évszakból áll az év, 26 hétnyi télből és 26 hétnyi nyárból. A téli és nyári hőmérséklet csak viszonylag kis mértékben tér el egymástól, ugyanakkor hatalmas a különbség a nappali világosság és a csapadékmennyiség tekintetében.

Izland időjárása télen

A tél a jég és a sötétség időszaka. A téli hónapokban csupán 4 és 7 óra közötti a nappalok hossza, az ország északi részében ennél is kevesebb. A legrövidebb nappal Reykjavíkban december 21-én van, amikor a nap 11 óra 22 perckor kel és 15 óra 29-kor nyugszik. A tél közepén a napkelte és napnyugta között nincs teljes világosság, a nappalok inkább a szürkületre emlékeztetnek.

Ha télen utazol Izlandra, készülj fel a rendkívül zord időjárásra, heves viharokkal, sok havazással és esővel, valamint a hosszú sötétségre.  A télen ide látogatót nagy valószínűséggel hóval borított táj, vagy hó hiányában szürke és barna táj fogadja majd.  Az időjárási körülmények a téli időszakban a legkedvezőtlenebbek, de bizonyos élmények kizárólag télen elérhetők. Ha a sarki fényt szeretnéd látni, vagy jégbarlangokat felkeresni, akkor mindenképpen télen kell ide utaznod és be kell vállalnod a rendkívül rövid nappalokat és a viharos, zord időjárási körülményeket. 

A nappalok decemberben és januárban a legrövidebbek, az időjárás pedig nagyon kiszámíthatatlan. Lehet, hogy gyönyörű napsütésben autózol majd végig az Arany körúton, és elképesztő naplemente színek kíséretében gyönyörködhetsz majd a Reynisdrangar sziklák látványában, télen ugyanekkora a valószínűsége, hogy hóvihar és útlezárás húzza majd keresztül a számításaidat és borítja fel az útiterveket. 

Ha télen utaznál Izlandra, tervezz ennek megfelelően és mindig legyen B-terved, mert nem biztos, hogy eljutsz a déli partra a vízesésekhez, és az is előfordulhat, hogy ott ragadsz valahol, mert lezárják az utakat a veszélyes időjárás miatt. Télen 4-5 napnál korábban egészen biztos, hogy nem fogsz tudni tervezni az időjárással és az ennél korábbi előrejelzésben sem bízhatsz meg. Az egyetlen dolog, amit tehetsz, és ezt javasoljuk mi is: készülj fel az összes lehetséges időjárási körülményre és ennek megfelelő útitervvel vágj neki Izlandnak.

November

November az első teljes téli hónap Izlandon. Ilyenkor a nappalok már feltűnően rövidülnek. A hónap végén 11 óra körül kezdődik a nappali világosság és délután 4-kor már besötétedik. Az utcákon és a házakon megjelennek a karácsonyi fénydekorációk.  

Novemberrel beköszönt Izland leghidegebb, legcsapadékosabb és legszelesebb időszaka, amely márciusig tart. A hőmérő higanyszála egyre gyakrabban süllyed 0 fok köré és egyre inkább ebben a tartományban marad. Az időjárás jelentősen romlik, ilyenkor már gyakoriak a heves esőzések, szélviharok és egyre nagyobb területekről jelentenek komoly havazást. Reykjavík és a déli partszakasz esetében nem ritka, hogy csak decemberben kap jelentősebb havazást, ám egy-egy futó, de a közlekedést megbénító vihar már errefelé is gyakori. Ugyanakkor a november tökéletes időszak a sarki fény vadászatra és a jégbarlang szezon is ebben a hónapban kezdődik.

Novemberi időjárási adatok

Átlaghőmérséklet-3.5°C és 3.4°C között
Átlagos szélsebesség22 km/h
Csapadékmennyiség72.5 mm
Csapadékos napok száma15.5 nap
Nappalok hossza Reykjavíkban5-8 óra
Derült/felhős idő aránya (%)19/81
Izlandi lovak legelnek a havas mezőn
Novemberben már gyakori a hóesés és ritka a napsütéses időjárás

December

December a legsötétebb téli hónap Izlandon. A legsötétebb nap december 21-én van, ekkor csupán 4 órás a nappal hossza Reykjavíkban és mindössze 3 órás nappalra számíthatunk az ország északi részén, Akureyriben. Mivel a nap alig emelkedik a horizont fölé, ezt a néhány órát is leginkább csak szürkületnek lehet nevezni. Egy erősebb felhősödés még ezt a kevés világosságot is el tudja takarni így akár a teljes napunk sötétségben telhet. Hasonlóan novemberhez, az év utolsó hónapja is zord: a második leghidegebb és legszelesebb, valamint a harmadik legcsapadékosabb hónap Izlandon. Semmiképp sem alkalmas a hosszabb túrázásra, de a téli sportok és a jégbarlangok szerelmeseinek tökéletes időszak, épp úgy, mint a sarki fényre vágyó utazóknak. 

A fővárosban és a nagyobb városokban ilyenkor már igazi karácsonyi hangulat van: díszkivilágítás az utcákon, karácsonyi dekorációk és gyertyák fénye sugárzik minden lakás és iroda ablakából, a teraszokon kültéri gyertyák, fenyőágak és fényfüzérek. Az izlandiak nagyon értik, hogyan kell meghitt, ünnepi hangulatot varázsolni akár a legzordabb körülmények között is.

Decemberi időjárási adatok

Átlaghőmérséklet-5.1°C és 2.2°C között
Átlagos szélsebesség25 km/h
Csapadékmennyiség78.7 mm
Csapadékos napok száma13.9 nap
Nappalok hossza Reykjavíkban4-5 óra
Derült/felhős idő aránya (%)8 / 92
Kirkjufell hegy a decemberi hóesésben.

Január

A január általában az év leghidegebb hónapja. Az ország nagy részét hótakaró borítja, a nappalok rövidek, a nap alig néhány órára bukkan fel a horizont mögül. Ugyanakkor már túl vagyunk a napfordulón, ezért a nappalok minden nap néhány perccel hosszabbak. A fővárosban január utolsó napján már 2,5 órával hosszabb a nappal a hónap első napjához képest! 

Reykjavíkban átlagosan -3°C és 2°C közötti a hőmérséklet januárban. Az ország északi és keleti részében ennél alacsonyabb, -6°C és 1°C közötti értékekre számíts.

Izland januárban meglehetősen csapadékos, leginkább havazás, jégdara és havas eső lesz az útitársad. A fővárosban és Dél-Izlandon a csapadék sokkal inkább eső formájában jelenik meg. Ezért aki mindenképpen a nagy hó miatt jönne, annak azt tanácsoljuk, hogy az északi országrészt látogassa meg. Akureyrit és környékét szinte egész télen jelentős mennyiségű hótakaró borítja.

A január a legszelesebb hónap, átlagosan 26 km/órás széllel. Ha ebben a hónapban jössz, jó eséllyel megtapasztalod majd a dermesztő sarkvidéki szelet. Semmiképp se indulj el otthonról szélálló ruházat, meleg sapka és kesztyű nélkül.

Januári időjárási adatok

Átlaghőmérséklet-6°C és 3°C között
Átlagos szélsebesség26 km/h
Csapadékmennyiség75.6 mm
Csapadékos napok száma13.3 nap
Nappalok hossza Reykjavíkban4.5 – 7 óra
Derült/felhős idő aránya (%)15 / 85
Autó halad a jeges, havas utakon a havas tájban januárban izlandon.

Február

Bár februárban még kemény télre számíthatsz, ebben a hónapban már észrevehetően hosszabbak a nappalok. A nappali világosság már 7-10 óra közötti, ezért akár már hosszabb autóutakra is lehet vállalkozni, ha az út- és időjárási viszonyok megengedik.  Februárban még a januárihoz hasonló hideg, viharos és csapadékos időjárásra számíts. 

A fővárosban -2.1°C és 2.8°C közötti hőmérséklet a jellemző februárban, de Izland északi és keleti részében ennél hidegebb -4.7°C az átlag minimum hőmérséklet. Tehát továbbra is hideg van és sokat esik.

Februári időjárási adatok

Átlaghőmérséklet-4.7°C és 2.8°C között
Átlagos szélsebesség25 km/h
Csapadékmennyiség71.8 mm
Csapadékos napok száma12.5 nap
Nappalok hossza Reykjavíkban7 – 10 óra
Derült/felhős idő aránya (%)25 / 75
A befagyott Skógafoss vízesés februárban

Március

Bár Magyarországon a március már tavaszi hónap, Izlandon még javában tart a tél és nyoma sincsen az ébredő természetnek. Ugyanakkor a nappali világosság, a többi téli hónaptól eltérően már 10-13 és fél óra hosszú. Az éjszakák minden egyes nap 6 és fél perccel rövidülnek.
Nekünk a március a kedvenc téli hónapunk, mégpedig azért, mert a téli fények fantasztikusak, a nappalok pedig már kellően hosszúak ahhoz, hogy akár egész napos roadtripre mehessünk, ugyanakkor az éjszakák még kellően sötétek ahhoz, hogy sarki fényt nézzünk, ha úgy tartja kedvünk. Erre a hónapra még a jégbarlang túrákat is bátran betervezheted a programodba.

Ami az időjárást illeti, nincs sok különbség a januári vagy februári időjárási viszonyokhoz képest. A hőmérséklet még mindig hideg, mínusz 2°C és plusz 3.2°C közötti Reykjavíkban, míg északon -4.2°C körüli. 

Izlandon a március az év második legcsapadékosabb hónapja, 81.8 mm átlagos csapadékmennyiséggel. Ez északon és az ország belsejében leginkább hó és jég, míg a fővárosban és a déli part mentén leginkább esőt és havas esőt jelent.  A szél márciusban kissé mérséklődik, de ettől függetlenül még lehetnek komoly viharok, amelyek miatt akár útlezárásokra is számítani lehet. 

Márciusi időjárási adatok

Átlaghőmérséklet-4.2°C és 3.2°C között
Átlagos szélsebesség22.5 km/h
Csapadékmennyiség81.8 mm
Csapadékos napok száma14.5 nap
Nappalok hossza Reykjavíkban10 – 13.5 óra
Derült/felhős idő aránya (%)32 / 68
YouTube video

Izland időjárása tavasszal

Az évszakokkal kapcsolatban többféle verziót olvashatsz a különböző internetes oldalakon. Izlandon hivatalosan az év csak két évszakból áll: télből és nyárból. A nem hivatalos verzió szerint az április – május hónapokat tartják tavaszi hónapnak, bár tény, hogy az esetek igen nagy részében az április még nagyon is téli időjárással „kényezteti” az ide utazót.

Ne tévesszen meg a szóhasználat, a tavasz Izlandon egészen mást jelent, mint Magyarországon, vagy a többi, délebbre fekvő országban. Az izlandiak április közepén ünneplik a nyár első napját, ez a nap hivatalos ünnep és munkaszüneti nap. Ez ugyan nagyon jól hangzik, de a szomorú valóság az, hogy általában ezen a napon még gyakran havazik, a hőmérséklet nagyon is télies, a táj pedig havas, vagy éppen szürkésbarna. Aki a csodálatosan zöld Izlandot szeretné látni, az mindenképp várjon júniusig.

Ebben az évszakban térnek vissza a költöző madarak. Sokak kedvence, a lundák első példányai áprilisban érkeznek, majd hamarosan követik őket a többiek és itt is maradnak egészen augusztus végéig. 

Időjárás Izlandon: lundák áprilisban
A lunda áprilisban érkezik

Április vége / május elejétől az időjárás is jobban kedvez az ide utazóknak. Bár még bárhol előfordulhat erős havazás, köd, eső és jégeső, a hőmérő higanyszála egyre jobban kúszik felfelé. A déli part környéke és a főváros általában még csapadékos ebben az időszakban, míg az ország északi részén (Akureyri és környéke) szárazabb és hidegebb az idő. 

Az elszántabb túrázók már nekivágnak egy-egy könnyebb útvonalnak, bár a túraútvonalak nagy része még nagyon nehezen jártható a sár miatt. Az igazán szép, hosszú túraútvonalak és a hegyi utak még megközelíthetetlenek. Ebben az időszakban még gyakorlatilag minden felföldre vezető út zárva van és általában mély hó borítja az ország belsejében fekvő területeket ezért, ha a tavaszi hónapokban utazol Izlandra, ezeket az úticélokat ki kell hagynod az útitervedből. Ha többnapos gyalogtúrát szeretnél, vagy a felföldi látványosságokat akarod meglátogatni, akkor várnod kell június közepéig.

Április

Az áprilist tehát tekinthetjük átmeneti hónapnak a tél és a „tavasz” között. A statisztikák szerint akár 5-6 °C-ig is felkúszhat a hőmérő higanyszála, azonban az esetek túlnyomó többségében inkább 0 és 3°C közötti hidegre készülj. Északon természetesen ilyenkor is hidegebb van, -1.5°C minimum átlaghőmérséklettel.

A szél erőssége lassan mérséklődik a hónap folyamán, az eső és a havazás mennyisége pedig jelentősen csökken. Természetesen ez csak a mennyiségre igaz, ettől függetlenül még bármikor lehetnek heves viharok, amelyek megnehezíthetik, vagy akár teljesen meg is béníthatják a szárazföldi és légi közlekedést. 

Áprilisban az éjszakák már annyira rövidülnek, hogy a hónap közepétől már nincs teljes sötétség, ezért április 11-től az összes túracég beszünteti a sarki fény túrákat. Neked sem érdemes már a sarki fény előrejelzést nézegetned, hiszen április közepétől már nem sötétedik be teljesen, márpedig a teljes sötétség elengedhetetlen feltétele annak, hogy láthasd a fényt az égen. Ha nagyon szerencsés vagy, nagyon ritkán még előfordulhat extra erős fény, ami képes nagyon halványan láthatóvá válni a már csak alkonyatnak nevezhető sötétben, azonban ehhez nagyon késő éjszakáig / hajnalig kell várnod és a látvány megközelítőleg sem lesz olyan, mint a korábbi hónapokban. 

Áprilisban a hőmérséklet emelkedése miatt véget ér a jégbarlang szezon. A jég instabillá válik az olvadás következtében, ezért a barlangok beszakadnak, elárasztja őket a gleccserek olvadék vize és eltűnnek. Előfordulhat, hogy egy-két barlang egész évben megmarad, azonban ez előre sosem jósolható meg. 

Áprilisi időjárási adatok

Átlaghőmérséklet-1.5°C és 5.7°C között
Átlagos szélsebesség20 km/h
Csapadékmennyiség58.3 mm
Csapadékos napok száma12.2 nap
Nappalok hossza Reykjavíkban13.5 – 16.75 óra
Derült/felhős idő aránya (%)31 / 69
YouTube video

Május

A május az év legszárazabb és legkevésbé szeles hónapja. Legalábbis a statisztikák és a hivatalos verzió szerint. A valóság néha azonban egész más. 2018 májusában Reykjavíkban minden egyes nap esett az eső. Igen, jól olvastad. Egyetlen esőmentes napunk sem volt. 

A hőmérséklet akár a 10°C-ot is elérheti. Ennek ellenére az időjárás továbbra is nagyon kiszámíthatatlan. 2018-ban még május közepén is havazott és hó borította az ország nagy részét. 2017-ben ugyanezen a napon a Skógafoss vízesésnél sátraztunk a zöld fűben. 

Májusi időjárási adatok

Átlaghőmérséklet2.3°C és 9.5°C között
Átlagos szélsebesség13.6 km/h
Csapadékmennyiség43.8 mm
Csapadékos napok száma9.8 nap
Nappalok hossza Reykjavíkban17 – 20 óra
Derült/felhős idő aránya (%)33 / 67
Aranybarna izlandi táj áprilisban

Izland időjárása nyáron

Kétségtelen, hogy a nyár a legkellemesebb és legnépszerűbb időszak az utazásra. Bár a nyár első napját hivatalosan április 17-től számítják, az igazi nyár csak júniusban kezdődik és augusztus végéig tart. A nyár persze amolyan izlandiasan értendő, ne számíts 20-30 fokos hőmérsékletre és tengerben lubickolásra, hacsak nem a 3 fokban fürdőzés a hobbid. 

Ez az évszak a legnépszerűbb a turisták körében, ami érthető, hiszen az időjárás kedvező, a nappali világosság rendkívül hosszú, meg lehet csodálni az éjféli napsütést és szinte minden túra elérhető.

A leghosszabb nappal a nyári napéjegyenlőség idején, június 21-én van, ettől a naptól kezdve napról-napra, fokozatosan rövidülnek a nappalok. Augusztusig gyakorlatilag egész éjszaka úton lehetünk, hiszen a naplementét követően sem áll be a sötétség. Ha az ég tiszta, akkor több órás naplementében gyönyörködhetünk, ami észrevétlenül átkúszik a napfelkeltébe. Ezek a késő éjszakai, hajnali órák leírhatatlanul gyönyörű színekkel festik be az égboltot és a tájat, ideális körülményeket teremtve a tökéletes fotók elkészítéséhez. Nem véletlenül nevezik Izlandot a fotósok paradicsomának.

Időjárás Izlandon nyáron: éjféli napsütés
Éjféli napsütés 2018 nyarán, hajnali 2-kor. A világosság egész éjszakán át tartott.

Ha nincs sok időd és jól bírod kevés alvással, akkor a nyár tökéletes időszak arra, hogy a maximumot hozd ki az utazásból és a lehető többet láss ebből a gyönyörű orszából. Mivel gyakorlatilag egész éjszaka világos van, tervezhetsz extra hosszú napokat. Akár egyetlen nap alatt végig látogathatod a déli part látványosságait, a vízesésekkel, vulkánokkal, gleccserekkel és fekete homokos tengerpartokkal, egészen a Jökulsárlón gleccserlagúnáig. Mi a nyáron nagyon szeretünk késő éjszaka és hajnalban úton lenni. Ilyenkor ugyanis szinte mindenki alszik, így a legfelkapottabb és leggyakrabban látogatott helyeken is egyedül élvezheted a látványt. Képzeld el magad a Skógafoss vízesés előtt állva az arany-rózsaszín naplementében úgy, hogy rajtad kívül senki sincs a vízesésnél. 

Az időjárás nyáron is kiszámíthatatlan és gyorsan változhat, akár mind a négy évszakot megtapasztalhatod egyetlen nap alatt, így fontos, hogy nyáron is légy felkészülve akár viharos szélre, esőre, és akár havazásra is! Ettől eltekintve viszont valóban sokkal barátságosabb az időjárás, nappal 10-15 °C körüli hőmérsékletre számíts, éjszaka általában hidegebb van, akár 5 °C-ra is lehűlhet a levegő. Viharok ritkábban fordulnak elő nyáron, de a sziget nyáron is nagyon szeles, ennek köszönhetően a 10 – 15 °C-ot is hűvösebbnek fogod érezni.

A hosszú tél elmúltával, június vége/július eleje táján már a felföldi régiókban is elolvad a hó és megnyitják a hosszú hónapokra lezárt felföldi utakat. A legnépszerűbb felföldi turistacélpontok, például a lélegzetelállító Thorsmork völgy, valamint a színes hegyvonulatairól ismert Landmannalaugar kizárólag az év ezen szakaszában közelíthető meg. Ha túrázni szeretnél Izlandon és szeretnél akár több napra a hegyek közé menni, akkor a július és az augusztus az ideális az utazáshoz.

Június

Június a harmadik legenyhébb és a második legszárazabb hónap az évben. Az átlaghőmérséklet 13°C-ig emelkedhet, míg a csapadék mennyisége alig éri el az 50mm-t. Ez a hónap egyben az egyik legkevésbé szeles hónap és a turizmusban a főszezon kezdete.

A nappalok 20-21 óra hosszúak és az extra rövid éjszakák sem sötétek, sokkal inkább egy egymásba folyó naplementét és napfelkeltét jelent.
Reykjavíkban a leghosszabb nappal június 21-én van, ekkor 21 óra 8 perc hosszú a teljes nappali világosság, míg Akureyriben 23 óra 28 perc. 

Júniusi időjárási adatok

Átlaghőmérséklet6°C és 13.2°C között
Átlagos szélsebesség13.6 km/h
Csapadékmennyiség50 mm
Csapadékos napok száma10.7 nap
Nappalok hossza Reykjavíkban20 – 21 óra
Derült/felhős idő aránya (%)30 / 70
Izland időjárása nyáron: Strokkur gejzírnél
Nyári kirándulás a Golden Circle-n

Július

Izlandon az év legmelegebb hónapja a július. Az ország északi részén, Akureyriben ekkor 14.5°C -os átlaghőmérsékletet mérnek. Nagyon ritkán akár 18-20°C fokra is felkúszhat a hőmérséklet, ekkor a helyiek már teljesen úgy viselkednek, mintha egy mediterrán országban élnének. Szandálban és rövidujjú pólóban járnak, napoznak a parkban, a gyerekek pedig fürdőruhában homokvárat építenek a parton, miközben a szüleik a tengerben fürödnek. 

A nyári napfordulót követően minden egyes nap 3-6 perccel rövidülnek a nappalok. Ez azonban ilyenkor még nem észrevehető, az éjszakák még teljesen világosak. 

Júliusi időjárási adatok

Átlaghőmérséklet7.5°C és 13.3°C között
Átlagos szélsebesség13 km/h
Csapadékmennyiség51.8 mm
Csapadékos napok száma10 nap
Nappalok hossza Reykjavíkban18 – 21 óra
Derült/felhős idő aránya (%)30 / 70
Időjárás Izlandon: éjszaka a Jökulsárlónnál
Éjféli napsütés júliusban

Augusztus

Hőmérséklet tekintetében nincs számottevő különbség a július és az augusztus között. Esőre azért számíts, hiszen az augusztus a legcsapadékosabb nyári hónap. Persze az augusztusban hullott csapadékmennyiség jóval elmarad a téli hónapokban mért mennyiséghez képest. 

Augusztusi időjárási adatok

Átlaghőmérséklet7.1°C és13.9°C között
Átlagos szélsebesség13.6 km/h
Csapadékmennyiség61.8 mm
Csapadékos napok száma11.7 nap
Nappalok hossza Reykjavíkban14 – 18 óra
Derült/felhős idő aránya (%)34 / 66
Lundák repülnek a sziklák felett
Augusztusban még láthatunk lundákat

Izland őszi időjárása

Mindössze alig néhány hétig élvezhettük a kissé melegebb és kevésbé csapadékos nyarat, augusztus vége közeledtével beköszönt a csapadékosabb és szelesebb idő.  Habár a szeptember eleje és október közötti időszak még hivatalosan a nyárhoz tartozik, az időjárás igencsak borongósra fordul, pontosan úgy, ahogy nálunk Magyarországon is. Mondhatják nyárnak az izlandiak, de ez bizony ősz, mégpedig nem is akárhogy. Többször megesett már, hogy szeptember végén már a havas Esja-t csodálhattuk, amikor kinéztünk az ablakunkon. Az északi országrészben élők számára ezen már meg sem lepődnének: északra ugyanis hetekkel korábban érkezik a tél. 

Az őszi hónapokban még élvezheted a kellemesen enyhe (melegnek azért nem mondható) hőmérsékletet, de mindenképp számíts egyre több esőre. Az ősz a viharos időjárás kezdetét is jelenti. A birkákat összegyűjtik és beterelik a farmokra. Az addig szép zöld táj aranyló sárgásbarna ruhába öltözik. 

Az ország belsejében lévő túraútvonalak járhatatlanná válnak és lezárják a felföldi utakat a következő nyárig. Október és június között ezért kizárólag speciálisan felkészített, hatalmas kerekű terepjárók, úgynevezett „Super Jeep”-ek hajthatnak csak be a felföldi utakra. A kempingek nagy része bezár, hiszen a viharos és hűvös időjárás már egyáltalán nem alkalmas a kempingezésre. 

YouTube video

A nappalok rohamtempóban rövidülnek, de a 11-14 órás nappali világosság még mindig tökéletesen elég egy hosszabb, egész napos autós túrához, kiránduláshoz. A nappalok hossza szeptemberben 11.5-14.5 óra, októberben pedig már csak 8-11.5 óra.  Tehát 3 órával rövidülnek a nappalok egyetlen hónap alatt! 

Ezt az időszakot mi, Izlandon élők azért szeretjük, mert a nappali világosság és az éjszakai sötétség aránya teljesen „normális”, éppen úgy, ahogy Magyarországon megszoktuk. Az őszi hónapokkal beköszöntő sötétségnek köszönhetően újra láthatjuk a sarki fényt. Aki nem szeret fagyoskodni, de szeretné látni a sarki fényt, az mindenképpen az őszi hónapokban látogasson Izlandra.

Szeptember

Akárcsak júniusban – már ami a hőmérsékletet illeti. Szeptemberben az időjárás ősziesre fordul és lassan beköszönt a csapadékos időszak. Szeptember a birkák begyűjtésének ideje, az ehhez kötődő vidéki rendezvények nemcsak a turisták, hanem a helyiek által is igen kedveltek. Szintén ebben a hónapban van az ideje az áfonya- és gombaszedésnek. 

Szeptember közepétől az összes túracég újra elindítja a sarki fény túrákat. Ha nem szeretsz fagyoskodni, de szeretnéd látni a sarki fényt, akkor a szeptember mindenképp ideális időszak lesz számodra. Mivel a nappalok még kellően hosszúak, nyugodtan tervezz be hosszú, egész napos túrákat is. 

Szeptemberi időjárási adatok

Átlaghőmérséklet3.5°C és 10.1°C között
Átlagos szélsebesség17 km/h
Csapadékmennyiség66.5 mm
Csapadékos napok száma12.4 nap
Nappalok hossza Reykjavíkban11.5 – 14.5 óra
Derült/felhős idő aránya (%)28 / 72
Gyonyörű őszi táj vízeséssel Izlandon

Október

A statisztikák szerint, október magabiztosan birtokolja a legcsapadékosabb hónap címet, átlagosan 14 és fél nap esővel és hóval. Ebben a hónapban már nem ritkák az igazán komoly viharok, heves esőzéssel és hideg, sarkvidéki széllel. Akár havazásokra is készülhetsz, ha októberben utazol Izlandra. 

A hőmérséklet egyre gyakrabban süllyed 0 fok közelébe, különösen Izland északi részein. Az éjszakák egyre hosszabbak és sötétebbek, októberben már csak 8-11 órás a nappali világosság, de még mindig ideális az egész napos felfedezőutakra. Ez a hónap már egyértelműen a szezon vége, mérsékeltebb árakkal és lényegesen kevesebb turistával. 

Októberi időjárási adatok

Átlaghőmérséklet-0.4°C és 6.8°C között
Átlagos szélsebesség17.6 km/h
Csapadékmennyiség85.6 mm
Csapadékos napok száma14.5 nap
Nappalok hossza Reykjavíkban8 – 11 óra
Derült/felhős idő aránya (%)25 / 75
Kanyargós út Izlandon ősszel.
Fantasztikus őszi színek

Az izlandi időjárás előrejelzés

Mivel Izlandon az időjárás rendkívül gyorsan változik, senki sem fogja tudni megmondani neked hetekkel előre, hogy milyen lesz az időjárás. A hosszútávú előrejelzések sohasem pontosak, így igazából nincs értelme a megérkezés napjáig aggódni az időjáráson. 

2-3 nappal előre már sokkal nagyobb valószínűséggel fogsz tudni tervezni, de még ekkor is bőven lehet részed meglepetésben. A legjobb, ha aznap, vagy előző nap nézed meg az időjárás előrejelzést, ekkor már nagy valószínűséggel a valóságnak megfelelő adatokat fogod látni . 

A legpontosabb előrejelzést az Izlandi Meteorológiai Szolgálat weboldalán találod, a helyiek is ezt a weboldalt használják, amely angol nyelven is elérhető és sokkal megbízhatóbb, mint az általános meteorológiai oldalak (Accuweather és társai). 

Nagyon fontos, hogy folyamatosan kövesd az időjárás előrejelzést amikor Izlandon jársz, ezzel ugyanis elkerülheted, hogy esetleg bajba kerülj az út során egy komolyabb vihar miatt. Ezen kívül kiemelten ajánlott a SafeTravel weboldala is, ahol az aktuális veszélyekre, valamint az utazást befolyásoló körülményekre és eseményekre (vulkánkitörés, áradások, lavina, baleset) is figyelmeztetnek. Az izlandi utak aktuális állapotáról percre pontos, hivatalos  információkat találsz az útviszonyok oldalunkon.

Így használd az izlandi időjárás előrejelző weboldalt

A vedur.is főoldalán három ablakot találsz: szél, csapadék és hőmérséklet előrejelzést.  Bár mindhárom dolog befolyásolhatja az utazásod, kétségtelenül a szél az, amelyik a legkomolyabb problémákat okozhatja, ezért érdemes ezt kiemelt figyelemmel kísérni. Viharok és extrém időjárás esetén az oldal jobb felső sarkában található kis Izland térképen színessel kiemelve fogod látni az extrém időjárás által érintett területeket.

A riasztások értelmezése:

 • Extrém időjárás esetén színkódokkal jelölt riasztások jelennek meg az oldalon (zöld / sárga / narancs / vörös – a vörös extrém veszélyes időjárást jelent) 
 • A szöveges részben a várható időjárást találod majd részletesen, illetve azt, hogy a riasztás mely területekre vonatkozik.
 •  Minden régióhoz tartozik egy időskála, amelyen színes jelöléssel találod majd azt az idősávot, amikorra a riasztás érvényés (amikor rossz idő nagy valószínűséggel végigsöpör a területen)

A meteorológiai szolgálat weboldala szerint az időjárással kapcsolatos egész országra kiterjedő figyelmeztetések 3-5 nappal korábban, a részletesebb, szűkebb területre vonatkozó riasztásokat pedig 1-2 nappal az esemény bekövetkezése előtt adják ki. 

Ezért nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy minden egyes nap nézd meg a várható időjárást, küönös tekintettel azokra a területekre, ahová a következő napokban utazni szeretnél és szükség esetén ennek megfelelően módosítsd az útiterved.

Izland időjárás előrejelzés
Sárga riasztás az északkeleti, keleti és felföldi régióra

Így értelmezd a szél előrejelzést:

 • Az országban várható szél erősségét különböző színekkel jelölve találod a térképen.
 • Bal oldalt kiválaszthatod az egyes régiókat.
 • Az előrejelzés méter per másodperc (m/s) mértékegységet és színskálát használ a szélsebesség megjelenítéséhez. 1 m/s = 3.6 km/h, de az átváltáshoz használhatod az itt található kalkulátort is.
 • A térkép alatt található csúszkát mozgatva egy idősávon láthatod a várható szélsebesség alaklulását. Fontos megjegyezni, hogy a térképes előrejelzés csak a folyamatos szél sebességét mutatja, ezek mellett azonban szinte mindig előfordulnak az itt előrejelzett értékeket jelentősen meghaladó széllökések is! 

Zöld szín:

A zöld színnel jelzett szélerősség teljesen alkalmas személyautóval és lakókocsival közlekedésre, valamint túrázásra is. A zöld szín 0 – 6 m/s (0 – 21 km/h) közötti szélsebességet jelent.

izland idojaras elorejelzes szel
Szélerősség előrejelzés: a zöld szín kis erősségű szelet jelez, ilyenkor biztonságos az utazás és a túrázás

Türkiz színű területek:

A türkizkékkel jelölt területeken a túrázás már kevésbé élvezetes, nem ritkán kifejezetten kellemetlen, különösen ha emellé csapadék is társul. A sötét türkiz színű szélerősség esetén megfontolandó a túrázás és a szabatéri tevékenységek elhalasztása. Ez a szélerősség 14m/s (50km/h) már a sátrazást is komolyan megnehezíti, illetve tönkreteheti azokat a sátrakat, amelyeket nem a kifejezetten nehéz, hegyi, illetve expedíciós körülményekhez terveztek.

Ha autóval közlekedsz, legyél óvatos az ajtó kinyitásakor, mert a szél könnyen belekap az ajtóba és megsérülhet az autó.

Lakókocsik, campervan-ek és más magasabb építésű autókkal közlekedők számára ajánlott az utazás elhalasztása, mert ekkora szél mellé még erősebb széllökés is társulhat, amely a magasabb építésű autókat már képes az árokba borítani. Amennyiben ilyen ilyen szél mellé jeges útviszonyok társulnak, szintén érdemes az utazás elhalasztásán gondolkodni, még személyautó használata esetén is.

Izland időjárás előrejelzés: a türkiz szín erős szelet jelent
Türkizkék (erős) fokozatú szél a Faxaflói öbölben

Lila színnel jelzett területek:

A túrázás és a kempingezés kifejezetten nem ajánlott. Ekkora szélben a sátrak nagy valószínűségggel elszakadnak, illetve eltörnek.

Lakott területeken igen gyakori, hogy a kertben felállított és nem megfelelően rögzített trambulinok és jacuzzik elmozdulnak, illetve néhány esetben elrepülnek a szélben. Néhány esetben mi is találkoztunk már repülő trambulinokkal az utcán. 

Autós közlekedés csak rendkívül indokolt esetben és végszükség esetén tanácsos. Lila fokozat mellett rendkívül erős széllökések is kísérik az egyébként is nagyon erős szelet, amely könnyen lesodorja az útról az autókat, illetve egy erősebb lökés fel is boríthatja azokat. 

Lakókocsik és campervan-ek, illetve magas építésű autók, buszok számára semmilyen esetben sem ajánlott a közlekedés. 

Bizonyos területeken már számíthatsz néhány órás útlezárásokra.

Izland időjárás előrejelzés: a lila szín nagyon erős szelet jelent
Lila kategóriába tartozó szél Kelet-Izlandon. Autóval közlekedni veszélyes és csak rendkívül indokolt esetben tanácsos

Egyéb színek:

Ahogyan a szél sebessége erősödik, újabb színek jelennek meg a térképen jelezve a szél még erősebb fokozatait.

Ha a korábbiakban leírtaktól eltérő színeket látsz a térképen, azokon a területeken erős viharra számíthatsz. Mindenképp gondoskodj megfelelő menedékről a vihar elmúltáig. Az utak nagy részét általában zárva tartják a vihar elmúltáig, közlekedés nem lehetséges.

Izland időjárás előrejelzés: vihar
Vörös, sárga és barna jelzés: komoly viharok az ország nagy részén

Rövid összefoglaló

Huhh…. jó sok adat. Ez aztán tömény volt, ugye? Nekünk is elfogyott néhány csésze kávé, mire a végére értünk a cikk megírásának. Úgyhogy foglaljuk össze a lényeget még egyszer,  nagyon röviden: 

 •  Izlandon hivatalosan két évszakot különböztetünk meg: az októbertől májusig tartó téli időszakot és a júniustól szeptemberig tartó nyarat.
 • A téli hónapokban a nappalok nagyon rövidek, az időjárás pedig rendkívül csapadékos és viharos, sok az útlezárás. Viszont nagy esélyed van látni a sarki fényt.
 • A tervezett utazás előtt kár az időjárás előrejelzést nézni, mert nagy eséllyel úgyis megváltozik az idő. Maximum 3-4 nappal előre tudsz az időjárással tervezni, de akkor is számítanod kell arra, hogy egészen másképp alakulnak majd a dolgok, mint ahogyan előzőleg eltervezted, ezért a téli hónapokra mindig legyen B-terved.
 • Nyáron sokkal kedvezőbb az időjárás, de ne számíts igazi nyárra. 10-15 °C hőmérsékletre számíthatsz és lényegesen kevesebb csapadékra.
 • A nyári hónapokban extra hosszú nappalokra számíts, júniusban és júliusban a világosság egész éjszakán át tart. Bátran tervezz be hosszú kirándulásokat.
 • A nyári hónapokban, az április közepe és augusztus vége közötti időszakban nincs elég sötét, ezért  NEM látható a sarki fény.
 • Az utazásod során MINDEN NAP ellenőrizd a várható időjárást és az előrejelzésnek megfelelően alakítsd az útiterved. Az izlandi időjárás előrejelzést a vedur.is weboldalán találod.

Bízunk benne, hogy hasznos információkat találtál ebben a cikkben és már te is tudod, hogy milyen időjárásra számíts, amikor majd Izlandra utazol.

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kapcsolódó írások

Fontos tudnivalók Izland
Fontos tudnivalók Izlandra utazóknak

Ebben a cikkben igyekszünk megválaszolni minden olyan praktikus kérdést, amit feltétlenül tudnod kell ahhoz, hogy ne érjenek váratlan meglepetések az utazás során.

Felelős utazás Izlandon
Felelős utazás Izlandon

Izlandon utazva számos tiltással szembesülhetsz, kiváltképp a legnépszerűbb turista látványosságok közelében. Ezek célja egyrészt a természeti környezet, másrészt pedig az