fbpx

Az izlandi Kék Lagúna – Minden, amit a Blue Lagoon-ról tudnod kell

Tartalomjegyzék összecsuk

A világhírű Blue Lagoon – izlandiul Bláa Lónið, magyarul Kék Lagúna –  Izland elsőszámú termálfürdője és az ország egyik legnépszerűbb turistacélpontja. Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt több egy furcsa színű pocsolyánál egy kietlen lávamező közepén, amiben néhány bevállalós izlandi időnként megmártózott. Mára azonban egy világhírű termálfürdő, spa és luxushotel prémium szolgáltatásokkal – és az ennek megfelelő prémuim árakkal.

Cikkünkben mindent elmondunk, amit tudni érdemes, de ha többet szeretnél tudni vagy speciális kérdésed van, csatlakozz az „Izlandi Utazás – Kérdések és válaszok” című zárt csoportunkhoz, ahol naprakész információkkal, személyre szabott válaszokkal segítjük az Izlandra utazókat.

Hol található a Blue Lagoon és miért olyan különleges?

A Blue Lagoon egy geotermális fürdő egy mohával fedett lávamező közepén fekszik a Dél-nyugat izlandi Reykjanes-félszigeten, UNESCO Global Geopark területen, 10 percre a Keflavík Nemzetközi Repülőtértől és kb 40 perc autózásra az izlandi fővárostól, Reykjavíktól.

A 8,7 km2 területű Kék Lagúna körülbelül 9 millió liter geotermális tengervizet tartalmaz, legnagyobb mélysége 1,6 m. A lagúna jellegzetes kékes-tejfehér színű vize sós, különleges algákban és ásványi anyagokban gazdag, hőmérséklete pedig egész évben 37–39 °C körüli.

Blue Lagoon Custom
A fürdő és épületei

A Kék Lagúna vizének egyedülálló összetétele

A Kék Lagúna vize 55%-ban sós tengervíz és 35%-ban édes talajvíz, amely körülbelül 2000 méteres felszín alatti mélységből származik. Ebben a mélységben a tengervíz és az édesvíz az rendkívül magas hő és nyomás hatására egyesül és egy különleges elegyet alkot, amelyet geotermális tengervíznek neveznek. A víz a talaj különböző rétegein át a felszín felé haladva sokféle bioaktív elemmel gazdagodik, ennek köszönhetően gyógyító és bőrtápláló tulajdonságokkal rendelkezik.

A Kék Lagúna vize a számos értékes ásványi anyagon túl nagy mennyiségű szilícium-dioxidot (szilikát) tartalmaz, amely egyfajta fehér iszap – ez adja víz egyedülálló tejszerű színét. A szilícium-dioxid szilíciumból és oxigénből áll, amely a természetben nagy mennyiségben fordul elő, jelen van a talajban és különféle élő szervezetekben is.

A Kék Lagúna vizének igen fontos összetevői az algák. Amikor 1996-ban elemezték a lagúna ökoszisztémáját, kiderült, hogy az itt élő algafaj teljesen új, eddig ismeretlen volt a kutatók számára. Azóta azt is sikerült kimutatni, hogy a Blue Lagoonban élő algák nemcsak, hogy intenzíven táplálják a bőrt, de csökkentik a mimikai ráncokat és szarkalábakat is.

Nyáron a víz színe természetes módon zöldessé válik, ez az algák elszaporodása miatt van így. A napsütés hatására az alga koncentráció nyáron magasabb, ez természetes folyamat és egyáltalán nem ártalmas, sőt, számtalan előnnyel jár a fürdőzők számára.

A magas szilícium-dioxid- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően semmilyen más élő szervezet nem tud túlélni a vízben, így széklet- és egyéb környezeti baktériumok, gombák, illetve növények és halak sem találhatók a lagúnában.

A talaj porózussága miatt a víz lassan a lávaföld mélyébe szivárog, a helyére pedig újabb víz érkezik, így a Kék Lagúna vize 40 óránként teljesen kicserőlődik. Emiatt nincs szükség mesterséges fertőtlenítésre és egyéb vegyszerek használatára.

Blue Lagoon Kek Laguna Izland 2
A vastag mohaszőnyeggel borított lávaföld és fehéres türkízkék víz kontrasztja egészen különleges

Az izlandi Kék Lagúna története

Vulkánok földjén

A Kék Lagúnának otthont adó Reykjanes-félsziget egy jelenleg is aktív vulkáni rendszer fölött fekszik. Legutóbb 2020 márciusában, a Blue Lagoontól mindössze néhány kilométerre bukott a felszínre a forró láva. Az esemény szerencsére ártalmatlan volt, a forró láva a környező völgyeket árasztotta el, majd a hat hónapon át tartó kitörés megállt és a láva megszilárdult. A működő vulkánt rövid idő alatt több százezren látogatták meg.

A 13. században azonban sokkal aktívabb volt a terület, egy időben  körülbelül hat nagyobb kitörés is zajlott, létrahozva azt a gyönyörű és kiterjedt lávamezőt, amely ma a Kék Lagúnát körülveszi.

Kék Lagúna Izland
A lagúnát körülvevő mohafedte lávamező

Furcsa felfedezés egy hőerőmű építése során 

Hogy kiaknázzák a föld alatt megbúvó értékes erőforrást, az izlandiak geotermális erőművet építettek a vulkáni hőből származó megújuló energia felhasználására. A villamos energiát a túlhevült vízzel meghajtott turbinák segítségével állítják elő. Ez a fajta elektromos áramot és melegvizet is előállító erőmű a maga nemében az elsők között volt a világon. A Svartsengi erőmű jelenleg is működik és környező településeket látja el árammal, meleg vízzel és távhővel.

Az erőmű építése közben, a fúrási munkálatok során furcsa színű víz tört a felszínre. A vízből kicsapódó rendkívül nagy mennyiségű ásványi anyag rövid idő alatt bevonta a fúrgépek motorjait, ezzel megrongálva őket és ellehetetlenítve a további működésüket.

YouTube video

Az ásványi anyagokkal telített víztől végül szivattyúzással szabadultak meg, amelyet egyszerűen a lávaföldre engedtek. Mivel ez egy természetben előforduló víz, amely a föld mélyéből származik, egyáltalán nem jelentett veszélyt az egyébként is sok kilométeres körzetben lakatlan környezetre.

A szilícium-dioxidban gazdag víz hamarosan bevonta a sziklákat vastag, fehér üledékkel, eltömítve a medence réseit, így lassan egy lagúna alakult ki a kiszivattyúzott víz által. A víz jellegzetes fehéres-zöldes-kék színe miatt éveken át azt hitték az emberek, hogy a lagúna vize mérgező.

Egy vakmerő munkás történelmi felfedezése

Egy napon egy Valur Margeirsson nevű munkás hirtelen ötlettől vezérelve, a hőerőmű vezetőjének engedélyével megmártózott a szokatlan színű vízben és mivel nem találta mérgezőnek, rendszeresen megfürdött a medencében. Valur volt az első ember, aki a geotermális medencét Kék Lagúnának nevezte.

Valur egy makacs bőrbetegségben, pikkelysömörben szenvedett, ami egy viszonylag gyakori bőrbetegség, melyre a mai napig nincs végleges gyógymód. Valurnek egy idő után feltűnt, hogy a fürdőzés hatására az addig makacs tünetek jelentősen enyhülni kezdtek. A helyiek között futótűzként terjedt az újonnan felfedezett fürdőhely híre és a furcsa színű víz állítólagos gyógyhatása. A lagúna szerencsés elhelyezkedése, a fővároshoz való közelsége csak tovább növelte a népszerűségét.

Blue Lagoon 3109 Custom

Így lett az erőmű hulladékvizéből hivatalos fürdőhely

Az 1980-as években kutatni kezdték a lagúna vizének és ásványi anyagainak forrását. Az sejthető volt, hogy az ásványok a Föld geológiai rétegeinek mélyéről származnak, amelyet a forró tengervíz a felszínre hoz.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a lagúna vize a természetes ásványi anyagokon túl szilícium-dioxidban (szilikában) is gazdag, amely a jellegzetes fehéres színt és az üledéket adja, ezen felül a vízben különleges algafajok is találhatók. A vizsgálatok során mereősítést nyert, hogy a víz teljesen biztonságos, és mind gyógyászati, mind rekreációs célokra tökéletesen alkalmas. A hír hallatán a hely népszerűsége tovább nőtt a helyiek körében.

1992-ben megalakult a Blue Lagoon cég, hogy a lakosság növekvő igényét kielégítve lehetővé tegyék a látogatók számára biztonságos fürdőzést. A mesterséges kialakítás előtt ugyanis a víz hőmérséklete instabil volt, gyakori volt a veszélyes, ún. forró pontok kialakulása a vízben, valamint a medence mélysége is 1-7 méter között változott.

A fürdőhelyiségek és az öltözők megépítése után a Kék Lagúna hivatalosan is megnyitotta kapuit a nagyközönség számára. Az azóta eltelt évek során nemcsak a mérete, hanem a népszerűsége is nőtt és ez a trend ma is változatlan. A Kék Lagúna egyre több látogatót vonz, ezért a létesítményt folyamatosan bővítik és fejlesztik. A vize azonban változatlan, továbbra is a közeli hőerőműből származik.

1995-ben a krónikus bőrbetegségek kezelésére kutató-és fejlesztő központot hoztak létre, melynek célja a geotermális tengervíznek a gyógyító tulajdonságainak mélyre ható megismerése és bőrápoló termékek kifejlesztése. Ma már mindenki számára elérhető az igen népszerű Blue Lagoon Skincare termékcsalád, melyek között találsz pikkelysömör kezelésére kifejlesztett készítményeket, és különféle bőrtípusokra ajánlott arc-és bőrápolási termékeket is.

izland kek laguna regi felvetel
A Kék Lagúna az 1980-as években (Fotó: Víkurfréttir)

A hiedelemmel ellentétben a Blue Lagoon nem természetes hőforrás

Ahogy fentebb kifejtettük, a Kék Lagúna a szó legszorosabb értelemben nem természetes jelenség. A víz nem magától tör felszínre a talajból, hanem mesterségesen szivattyúzzák ki. Először a hőerőműben hasznosítják villamosenergia előállítása során, majd közvetlenül a lagúnába ereszik ki, amely a mai formájában szintén ember alkotta medence. Ez az eljárás talán kissé bizarrnak tűnik, de teljesen biztonságos és környezetbarát. A víz teljesen tiszta és a folyamat egyik pontján sem használnak mesterséges vegyszereket.

A Kék Lagúna népszerűségének oka

A 2010-es Eyjafjallajökull-kitörés következtében Izland felkerült a világ turistatérképére és meg sem állt a dobogóig. Izgalmas földrajzának, történelmének, kultúrájának és lélegzetelállító természeti tájainak köszönhetően az emberek világszerte felfigyeltek erre a kis sarkvidéki ékszerdobozra. A hírhedt vulkánkitörés és az izlandi állam jól időzített országimázs kampánya következtében a sziget turizmusa rendkívüli módon fellendült.

A lehető legjobbkor jött a fürdő és az ország számára, hogy mindössze két évvel az elhíresült vulkánkitörés után, a National Geographic magazin a világ 25 csodájának egyikének nevezte meg a Kék Lagúnát. Többek között a Szahara sivatag, a Borneo-ban található buja esőerdők, Hawaii kitörő vulkánjai és Mexikó legendás kristálybarlangja is szerepel ezen az impozáns listán, melynek köszönhetően a világ megismerte a különleges izlandi fürdő nevét.

A Blue Lagoon hamarosan kedvelt forgatási helyszínné vált, elterjedtek a lagúnában fürdőző hírességekről készült fotók és videók, és ma már minden utazó influenszer számára kötelező megálló.

Izland egyre népszerűbb úticéllá válásával a Kék Lagúna a turisták számára kihagyhatatlan, ikonikus helyszínné vált. Az elméleti lehetőség, hogy fürdőzés közben a lagúnából akár az északi fény is megcsodálható, top-listás bakancslista célponttá tette a fürdőt.

Blue Lagoon 69A7939 Custom

Gyakorlati tudnivalók és tanácsok a Blue Lagoon látogatóinak

Mikor a legideálisabb meglátogatni a Kék Lagúnát?

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy nappali fényben látogasd meg a fürdőt, vagy legalábbis a tartózkodásod egy részére jusson nappali fény is. Ilyenkor kapsz ugyanis teljes képet a tájról, a víz különleges színéről, és ekkor élvezheted a lagúnát a teljes pompájában. Tiszta időben a napfelkelte és naplemente gyönyörű színei még romantikusabbá tehetik az egyébként is különleges élményt.

Ugyanakkor vedd figyelembe, hogy vannak hónapok, amikor Izlandon a nappali világosság hossza mindössze 4-5 óra. November és január között érdemes déli órákra időzíteni az érkezésed, ha szeretnéd a lagúnát nappali fényben élvezni.

Így hozd ki a legtöbbet a Blue Lagoon látogatásból

 • A legfontosabb: mindenképp hetekkel előre foglalj időpontot, mert a szabad helyek nagyon gyorsan betelnek és a helyszínen váltott belépésre csak rendkívül ritkán van lehetőség.
 • Érkezz reggel, vagy a kora délelőtti órákban, ilyenkor kevésbé zsúfolt a lagúna
 • Ha reggel még sötét van, akkor válassz olyan időpontot, amikor már világosodik
 • Érkezz időben, ne késs el, mert a foglalásod nem érvényes a későbbi időpontokra
 • Érdemes a fürdőben legalább 3 órát eltölteni és felfedezni az összes lehetőséget
 • Fogyassz valamit a vízi bárban és próbáld ki a felkenhető arc maszkokat
 • Használd a gőzkabint, a szaunát, keresd meg a barlangot és a meleg vízesést is
 • Relaxálj a pihenőágyakon és élvezd a kilátást
 • Ha teheted, vásárolj a fürdőhöz tartozó ajándékboltban. A bőrápolási termékek nagyszerűek és kaphatók olcsóbb, kis kiszerelésű csomagok is. Külön ajánljuk a Blue Lagoon szappanokat, amelyek a legolcsóbb darabok a boltban, rendkívül kellemes illatuk van, tökéletes ajándék lehet az otthoniaknak.
 • Miután kiélvezted a fürdőt, indulás előtt tegyél egy sétát kívül a lagúna körül, remek fotókat lehet itt készíteni!
 • Fürdőzés előtt vagy után túrázz fel a közeli Thorbjörn-hegyre ahonnan páratlan kilátás nyílik a lávamezőre, a lagúnára és a tengerre (télen, havas-csúszós körülmények között ezt nem ajánljuk).
 • Ha teheted, fedezd fel a Reykjanes-félsziget többi látnivalóit is
Blue Lagoon Kek Laguna Izland 5
A Blue Lagoont akkor is megéri útba ejteni, ha nem veszel fürdőjegyet. A fürdő melletti sétaúton ezt láthatod. A víz itt nem meleg, de a látvány fantasztikus

Látható-e a Blue Lagoon-ból a sarki fény?

A rövid válasz az, hogy elvileg igen. Ha az az álmod, hogy fürdés közben láthasd a sarki fényt, akkor persze sötétben érdemes jönni. Viszont légy tisztában azzal, hogy a siker esélye itt meglehetősen kevés, mert a fürdő külső világítása miatt nagyon erős a fényszennyezés, ami az egyik legnagyobb ellensége a sarki fény észlelésének. Továbbá a medencét körülvevő magas építmények az esetek többségében teljesen eltakarják előled a látványt ha az egyébként északi irányból érkező sarki fény nem nyúlik eléggé be a félsziget fölé. Szubjektív véleményünk szerint a sarki fény miatt nem érdemes estére foglalni, mert a lagúna látványa világosban érvényesül igazán, viszont sötétben sok mindenről lemaradsz, valamint az imént felsoroltak miatt a lagúnából nem fogod tudni zavartalanul élvezni a sarki fény látványát. A fürdő melletti külső sétaút viszont ebből a szempontból sokkal szerencsésebb, innen gyakran készítenek fantasztikus sarki fény fotókat és videókat.

Szeptember és március között úgy alakulnak a napkelte és naplemente időpontjai, hogy a Blue Lagoon nyitvatartási idejében sötétben is tudsz jönni. Ez a következő időszakokban valósulhat meg:

 • Januárban reggel 10:00 előtt, vagy délután 5 óra után
 • Februárban este 6-7 óra után
 • Márciusban a hónap első hetében, este 8 után még van némi sötétség a nyitvatartási időn belül
YouTube video

Az április és augusztus közötti hónapok nem alkalmasak sarki fény nézésre, mert az éjszakák túl világosak.

 • Szeptember végétől este 8 után sötét lesz a fürdőben
 • Októberben este 6-7 után már elég sötét van, ahhoz, hogy megjelenjen a fény az égen
 • Novemberben reggel 10 óra előtt, illetve este 6-7 után van esély arra, hogy láthasd a fényeket.
 • Decemberben napi 19-20 órán ét sötét van így délelőtt 11 előtt és délután 4 után m
 • R elég sötét van a sarki fény vadászathoz.

Itt találsz pontos adatokat a legközelebbi település, Grindavík naplemente és napkelte időpontjairól. Ne feledd, hogy körülbelül 1-2 órával napkelte előtt már világosodik, illetve napnyugta után is kell 1-2 óra a teljes sötétség beálltához.

Fontos azt is észben tartani, hogy a sarki fény vadászatra alkalmas őszi/téli időszak a legfelhősebb, legviharosabb is egyben, így annak az esélye, hogy a sarki fény éppen abban a 3 órában bukkanjon fel, amikor fürdőzöl, nagyon kicsi. Persze, lehetsz szerencsés! A sikeres sarki fény vadászathoz ebben a cikkben találsz nélkülözhetetlen tudnivalókat.

Látható-e az éjféli napsütés a Kék Lagúnából?

Az éjféli napsütés Izlandon május végétől július végéig látható. Ezekben a hónapokban a naplemente színei késő este, 22:00 óra után kezdenek megjelenni és egész éjszakán át tartanak.

Nyáron a Blue Lagoon nyitvatartási ideje is hosszabb (július-augusztusban este 11-ig tart nyitva), de sosincs nyitva éjfélig, így a szó szoros értelmében nem lehet látni az éjféli napot, viszont este 10-kor még lehet élvezni a verőfényes napsütést fürdőzés közben.

A Blue Lagoon szolgáltatásai

A fürdőben felár ellenében vízi masszázs, és extra alga maszkok állnak rendelkezésre, míg bizonyos szolgáltatások, például szilícium-dioxid arcmaszkok, szaunák, gőzkabinok, relaxációs terület és egy ital a vízi bárban benne foglaltatnak a belépőben.

A fürdő területén egy barlang és egy mesterséges meleg vízesés található. A Retreeat Spa belépőt vásárlók számára privát exkluzív pihenőhelyek, öltözők és a tömegtől elszeparált különleges fürdőhelyek járnak.

izland kek laguna blue lagoon retreat spa 02
A Retreat Spa belépőt vásárlóknak exkluzív fürdőhely is jár (Fotó: bluelagoon.com)

A kötelező meztelen zuhanyzásról

Mint ahogyan a tudnivalókról szóló cikkben is írtuk, Izlandon minden fürdőben az a szabály, hogy kötelező a fürdőruhát levéve, meztelenül lezuhanyozni, mielőtt belépsz a medencébe. Ennek a szigorú szabálynak az az oka, hogy a víz nincs mesterségesen tisztítva. Izlandon, mivel a meleg víz gyakorlatilag korlátlanul hozzáférhető, ahelyett, hogy vegyszereket használnának a medencék tisztítására, sokkal gyakrabban cserélik a vizet, mint más országokban.

Emiatt azonban, amikor sokan egyszerre tartózkodnak a medencében, különösen fontos, hogy mindenki zuhanyozzon, nehogy beszennyeződjön a víz. A vízminőséget természetesen napi többször ellenőrzik, de a meztelen zuhanyzás szabályát betartva nincs ok arra, hogy vegyszerekkel tisztítsák a vizet. Hogy miért muszáj meztelenül? Egyszerűen azért, mert fürdőruhában zuhanyozni sokkal kevésbé hatékony, bizonyos testrészeket csak a fürdőruhát levéve tudsz rendesen megtiszítatni. És, mert itt évtizedek óta ez a szokás és ennek tiszteletben tartását elvárják az ide látogató turistáktól is.

YouTube video

Ez olyasmi, amihez az izlandiak nagyon ragaszkodnak. Itt teljesen normális dolog az azonos neműek előtt ruha nélkül mutatkozni az öltözőben, és közös zuhanyzóban mosakodni. Az emberek nem szégyenlősködnek, nem bámulják egymást, és nem rejtegetik a testüket törölközővel sem.

Valójában a helyiek azokra néznek rendkívül furcsán, akik takargatják magukat, és kifejezetten mérgesek azokra, akik megpróbálják megúszni a zuhanyzást vagy nem meztelenül zuhanyoznak. Ami azt illeti, sok fürdőben a zuhanyzók közelében van egy személyzeti kabin, ahol az ott dolgozó ember egyik feladata, hogy betartassa a meztelen zuhanyzás szabályát azzal, aki megpróbálja kikerülni – magyarán nyilvánosan, mindenki előtt rád szól, ami azért, lássuk be, elég kínos szituáció.

Amióta a turizmus fellendült, a legtöbb fürdőben – így a Blue Lagoonban is – vannak privát zuhanykabinok, ahová a szemérmesek elvonulhatnak zuhanyozni – de ide már meztelenül kell belépni. Kérjük, tartsd be ezt a szabályt te is.

Blue Lagoon 4955 Custom

Valóban árt a lagúna vize a hajnak és az ékszereknek?

Az angol nyevű tartalmak között keresgélve több utazós blogon is találsz olyan beszámolót, miszerint a Kék Lagúnában fürdőzés tönkreteszi a hajat. A szilícium-dioxidban gazdag víz a szó legszorosabb értelmében nem károsítja a hajat, de mégis azt javasoljuk, hogy inkább ne érje víz, ugyanis a fürdőzés után az ásványi anyagokkal telített víz hatására a haj merev, durva tapintásúvá válhat.

A vízben lévő anyagok valójában erősítik a hajat, serkentik a keringést és revitalizálják a fejbőrt – különösen jótékony hatással vannak az aknés, korpás és ekcémás bőrre. Viszont az ásványi anyagok bevonják hajszálak felszínét, ami mattá, merevvé, szárazzá és kezelhetetlenné teszi a frizurát. Különösen igaz ez a festett, keratinnal kezelt vagy dauerolt hajra.

Emiatt azt javasoljuk, hogy a lagúnában való fürdés előtt moss hajat a zuhany alatt a fürdő által biztosított samponnal, és használj bőséges hajbalzsamot. Hagyd a kondicionálót a hajadon mindvégig a lagúnában fürdés közben, és tartsd távol a hajad a víztől, amennyire csak tudod. Úszósapka nem szükséges, de normál sapkát például sokan viselnek a medencében, kiváltképp október és április között. Fürdés után, ha merevnek és száraznak érzed a hajad, mosd meg újra alaposan, majd alkalmazz egy éjszakai mélykondicionáló kezelést.

Mint mindenhol Izlandon, a csapból és zuhanyból folyó melegvíz a Blue Lagoonban is ként tartalmaz, ami miatt az ezüst ékszerek befeketednek. Ez ugyan ártalmatlan és visszafordítható elszíneződés, de javasoljuk, hogy a kellemetlenségek elkerülése érdekében vedd le az ékszereidet, mielőtt belépsz zuhany alá és a lagúnába. Ha mégis elszíneződött az ékszer, speciális folyadékkal meg lehet tisztítani, ezt bármely izlandi vagy magyar ékszerüzletben megteszik neked – természetesen nem ingyen, de nem kerül sokba. A víz nem károsítja az aranyat, más nemesfémeket, drágaköveket, fürdőruhákat vagy egyéb anyagokat.

izland kek laguna blue lagoon haj
Fürdőzés előtt és után használj hajbalzsamot (Fotó: bluelagoon.com)

Mit érdemes magaddal vinni a Kék Lagúnába?

A megvásárolt jegy típusától függően szükséged lehet papucsra és köntösre, de ezt mindenkinek a maga komfortigénye szabja meg. Papucs és köntös nélkül is kiválóan el lehet lenni. Törölköző minden jegytípushoz jár, tehát azt nem kell hozni.

Nem kell hozni tusfürdőt, sampont, balzsamot és testápolót sem, mert ezeket is biztosítanak a zuhanyzóban és öltözőben, méghozzá igen jó minőségű, helyi termékeket.

Ételt, italt behozni nem lehet, erre külön is felhívják a figyelmet. Mi is kérünk, hogy hagyd otthon a csomagolt szendvicset, ne itt akarj ezen spórolni. A büfében tudsz vásárolni harapnivalót: szendvicsek, Skyr, smoothie-k, nasik, sütemények, kávék stb. kínálata vár itt Izlandi viszonylatban átlagosnak számító árakon. A vízi bárban pedig italok vásárolhatók, ezekért a belépéskor kapott karkötővel tudsz fizetni, majd a kilépéskor ezt az összeget levonják a bankkártyádról. Minden belépőhöz ingyenesen jár egy welcome drink, az ezen felüli fogyasztást a karkötő leadásakor kell majd kifizetned bankkártyával.

Blue Lagoon In Water Bar Custom
Büfé a vízben

Ha fürdés után megéhezel, akkor az étterembe is betérhetsz, de érkezés előtt asztalt kell foglalni (igazából ezt már érdemes a jegyfoglaláskor megtenni). A Lava étterem híresen jó, felső kategóriás gourmet étteremnek számít.

Úszósapkára nincs szükség, de télen esetleg elkél egy sapka annak, aki érzékeny, kiváltképp, ha a fenti tanácsunkat megfogadva hajat mostál és a balzsamot a hajadban hagytad a fürdés idejére. Ha kint nagyon hideg van, vagy nagyon fúj a szél, akkor a vizes hajra érdemes felhúzni egy kötött sapkát, hogy ne fagyjon meg a hajad.

Gyerekekkel is látogatható?

Elméletileg igen, de más kérdés, hogy érdemes-e. Az alsó korhatár 2 év, mivel kisgyermekek és kisbabák számára a víz ásványianyag-tartalma és hőmérséklete veszélyes lehet. 13 év alatt ingyenes a belépő. 8 év alatt kötelező az úszógumi vagy karúszó (ezt ingyenesen biztosítják a fürdőben). Egy felnőtt maximum két gyereket kísérhet.

Mivel nincsenek csúszdák, játékok, és általában gyerekek se nagyon, illetve a víz viszonylag mély (140 cm), ezért a kisebb, 8 év alatti gyerekek számára nem biztos, hogy különösebben élvezetes lesz a medencében tartózkodás. A weboldalon külön kérik a gyermekkel érkezőket, hogy tartsák tiszteletben a vendégek nyugalmát, magyarán ne hangoskodjanak.

izland kek laguna blue lagoon gyerekek
A lagúna a gyerekeknek kevés lehetőséget tartogat (Fotó: Greenland Travel)

Drága a Blue Lagoon? Megéri?

Ez a kérdés nagyon gyakori, és tipikusan megosztó. Meglehetősen nehéz rá objektíven válaszolni, mivel mindenki a saját költségvetéséhez mérten dönti ezt el. Természetesen a magyar árakhoz képest a Blue Lagoon belépőjegy ára rendkívül magas. Sőt, izlandi viszonylagban is ez az egyik legdrágább fürdő. Egy izlandi utazás összköltségéhez, vagy az élmény egyediségéhez mérve azonban már nem ennyire egyértelmű a válasz.

A low-budget utazók általában túlárazottnak találják a Blue Lagoon-t. Van, aki szerint “nem nagy szám”, csak egy nagy kék pocsolya a lávaföldben. Van, aki szerint lehúzás. Azok, akik eleve szeretik a melegvizű fürdőket, esetleg otthon vagy más országokban is járnak fürdőkbe, valószínűleg nagyon fogják élvezni és szeretni a Kék Lagúnát. Sokak szerint a legkülönlegesebb hely, ahol valaha jártak. Van, akit a kietlen lávaföld és a közeli hőerőmű látványa egyenesen taszít, mások éppen ezeket találják a legizgalmasabbnak.

Szubjektív véleményünk szerint a Blue Lagoon mindenképp különleges, nagyon izlandi élmény és egyáltalán nem összehasonlítható más fürdőkkel. Mi nagyon szeretünk járni, noha tény, hogy nem látogatjuk túl gyakran, inkább különleges alkalmakra tartogatjuk, pl. évforduló, Valentin-nap. Amikor először jártunk Izlandon, autóstoppal, hátizsákos low-budget utazóként, szóba se jött, hogy elmenjünk. Mikor ideköltöztünk és végre eljutottunk, akkor beleszerettünk és azóta visszajárunk. Izland közel összes fürdőjének végiglátogatása után még mindig azt valljuk, hogy nagy kár lenne kihagyni, mert ezt a fajta élményt, ugyanebben a formában máshol nem kaphatja meg az ember.

Hogy számodra meg fogja-e érni, azt sajnos nem tudjuk megmondani. Minél nagyobb szeletét teszi ki a teljes költségvetésednek a Blue Lagoon belépőjegy ára, valószínűleg annál rosszabb számodra az ár/érték arány, és nagyobb az esélye, hogy számodra nem éri meg. Ha low nagyon alacsony költségvetésből utazol, vedd fontolóra, hogy milyen más élményeket tudnál kihozni a belépőjegy árából, és így tedd mérlegre ismét. Ha a teljes költségvetésedhez mérten nem olyan vészes a jegyár, akkor viszont jó eséllyel meg fogja érni neked.

DSC08400 Custom

Túl turistás-e a Blue Lagoon?

Furcsa paradoxon, amikor egy turista azért nem akar valahová menni, mert a hely túl turistás. Nagyon sokan erre hivatkozva hagyják ki az úti tervből a Kék Lagúnát. Tény, hogy a létesítmények bővítése előtti időszakban olykor szinte zsúfolásig telt a medence és az öltözőkben is előfordult, hogy várakozni kellett. A bővítésnek köszönhetően ma már ez a probléma sokkal kevésbé fordulhat elő. Továbbá a COVID előtti években nagyságrendekkel kevesebb izlandi látogatott a fürdőbe, mint a külföldi turista, ezért talán joggal illették a lagúnát a „turistás” jelzővel.

Izlandon rengeteg nagyszerű geotermális fürdő található, köztük a fővárosban legalább 10, plusz a nemrégiben épült impozáns Sky Lagoon. Ezek mindegyike olcsóbb, mint a Blue Lagoon. Mivel az izlandiak hozzászoktak a vulkáni tájhoz, a legtöbben nem hajlandók magasabb árat fizetni csak azért, hogy szép kilátásban részesüljenek, a víz összetétele meg egyszerűen sokakat nem izgat. A helyiek többsége elégedett az olcsóbb helyi termálfürdőkkel és strandokkal és inkább Tenerifére vagy Kaliforniába mennek nyaralni, ha költekezni akarnak.

A COVID egy időre megváltoztatta ezt a trendet, és a turisták elmaradásával a helyiek is elkezdték újra felfedezni az országot, köztük a híres lagúnájukat is. Hogy ez a tendencia megmarad-e vagy a turizmus fellendülésével ismét elmaradnak a helyiek, azt nem lehet megjósolni.

Mindenesetre nem túl releváns kérdés, hogy az izlandiak szeretik-e a fürdőt vagy sem, hiszen sokakra igaz, hogy a saját hazájának tájaiért, nevezetességeiért kevésbé rajong, mint egy turista, egyszerűen azért, mert számára megszokott akörnyezet, mindennapos a látvány. És ha egy helyen sok turista fordul meg, akkor az azt jelenti, hogy a világ számos tájáról érkezők számára kifejezetten izgalmas az adott hely és rengeteg embernek tetszik az ott megtapasztalható élmény. Ez pedig mindenképpen pozitívum.

izland kek laguna blue lagoon turistak
A pandémia óta számottevően megnőtt a helyi látogatók száma

A Blue Lagoon belépők ára 2023-ban

A Kék Lagúna fürdő két részlegből áll: Blue Lagoon és Retreat Spa. Az előbbi a normál fürdőt jelöli, de ezen belül két különböző jegytípusból lehet választani. A Retreat Spa a fürdő mellett belépést ad egy – a tömegektől elválasztott Retreat lagúnához, valamint további prémium szolgáltatásokat kínál.

Minden jegytípusra vonatkozik, hogy a jegy ára a napszak függvényében változik. Az árakat a foglaláskor naptár nézetben láthatod, órára lebontva. Jellemzően a nyitvatartási idő első és utolsó órái olcsóbbak, és a napközbeni időpontok drágábbak.

Foglaláskor a tervezett belépés időpontját előre ki kell választanod és pontosan kell érkezned (legfeljebb egy órát késhetsz). Figyelem! Sokszor hosszú sor áll a beléptetésnél, érdemes 15 perc sorbanállással is számolni érkezéskor. A normál fürdőben való tartózkodás ideje korlátlan, a Retreat Spa-ban való tartózkodás viszont maximum 5 óra.

Blue Lagoon jegytípusok és árak

Comfort belépő: 75 eurótól. Amit tartalmaz:

 • Belépés a Blue Lagoon fürdőbe 
 • Szilika iszap maszk korlátlan használata (a medencében kapható)
 • Törölköző használata
 • Egy tetszőleges ital a vízi bárban

Prémium belépő: 93 eurótól. Amit tartalmaz:

 • Belépés a Blue Lagoon fürdőbe
 • Szilika iszap maszk
 • Két további tetszőleges maszk
 • Törölköző használata
 • Egy tetszőleges ital a vízi bárból
 • Fürdőköpeny használata
 • 1 pohár pezsgő, ha a Lava étteremben vacsorázol

Retreat Spa belépő: 439 eurótól. Amit tartalmaz:

 • Korlátlan tartózkodás a Blue Lagoonban, ezen felül:
 • Maximum öt óra tartózkodás a Retreat Spa-ban amely a következő extrákat tartalmazza:
  • Privát öltöző zuhanyzóval
  • A Blue Lagoon rituálé: három összekapcsolt kamrából álló helyiség, ahol különböző bőrápolási szolgáltatásokat lehet kipróbálni
  • Retreat Lagúna: a fő lagúnától, így a tömegtől is elkülönített, csendesebb lagúna, melyet magas sziklafalak vesznek körül
  • Retreat terasz: gőzbarlang, hűtőfürdő
  • A jegyárba tartozik, de külön e-mailben előre foglalandó masszázs és szépségkezelés
  • Egy választott ital
  • Asztalfoglalás a Retreat Spa éttermébe
  • Hozzáférés 8 rejtett földalatti térhez, ahol különleges pihenőket, szaunát, tűzhelyet alakítottak ki
Blue Lagoon Kek Laguna Izland 4
A Blue Lagoon Retreat Hotel egyik szobája privát lagúnarésszel

A Blue Lagoon épületcsoport részei

Annak ellenére, hogy a fürdő a semmi közepén, egy kietlen lávamezőben helyezkedik el, a létesítmények modernek és világszínvonalúak. A letisztult modern dizájn és az érintetlen, vad természet kontrasztja rendkívül megkapó.

A fő fürdő öltözője visszafogott és kissé zsúfolt, de a helyiségek megvilágítása és kialakítása így is egyfajta exkluzív hangulatot áraszt. A Retreat Spa épületei újonnan épültek, abszolút luxus kategóriásak, természetesen ennek megfelelő áron.

 Az épületcsoport a következő részekből áll:

 • Csomagmegőrző épület (nagyobb csomagok megőrzésére 800 ISK/csomag áron)
 • Lobby/recepció
 • Ajándékbolt
 • Büfé/kávézó
 • Gourmet étterem
 • Öltözők
 • Masszázs helyiségek
 • Relaxációs terem
 • Exkluzív terek és privát öltözők
 • A fürdőhelyek
 • Ezenkívül két hotel található közvetlenül a fürdő mellett: a Hotel Silica és a luxus kategóriás Blue Lagoon Hotel Retreat

A Blue Lagoon megközelítése

A Kék Lagúna Reykjavíktól 50 km-re található a dél-nyugat-izlandi Reykjanes-félszigeten, 22 km-re a Keflakvík Nemzetközi Repülőtértől. Megközelítése busszal és autóval lehetséges, ezen belül leginkább az autót ajánljuk.

Autóval

A Blue Lagoon megközelítése egyszerű, ma már minden térképen megtalálható, csak gépeld be a Google Maps-en (vagy egyéb autós navigációs alkalmazásban) a Blue Lagoon nevét. Vigyázat! Létezik egy “Blue Lagoon Spa” Reykjavíkban, ez azonban nem a fürdőt jelöli. A fürdő nem Reykjavíkban található!

Az ide vezető utak télen is jól karbantartottak, mivel ez egy nagyon népszerű célpont. Ugyanakkor, ha télen érkezel, mindig ellenőrizd az útviszonyokat és az aznapi időjárást. Ha hóvihart/útlezárást jeleznek előre aznapra, a fürdőben tölthető idődet esetleg befolyásolhatja, esetleg teljesen meg is hiúsulhat a látogatás.

Tömegközlekedéssel

A fürdőbe el lehet jutni busszal is, a reptérről és a fővárosból is. Itt tudsz jegyet venni rá: Ez nem a klasszikus tömegközlekedés, hanem a Blue Lagoon saját buszjárata. Az itt megvásárolt retúrjegy nyitott, tehát a fürdőből való távozást nem kell előre tudnod. A megadott menetrend szerinti bármelyik járatra érvényes lesz a jegyed.

A következő lehetőségek közül tudsz választani

 • Reykjavík – Blue Lagoon: 3495 ISK
 • Blue Lagoon – Reykjavík: 3495 ISK
 • Reykjavík – Blue Lagoon – Reykjavík: 6990 ISK
 • Keflavík reptér – Blue Lagoon: 3495 ISK
 • Blue Lagoon – Keflavík reptér: 3495 ISK

Ennél néha lehet találni olcsóbb jegyeket is, pl Reykjavík – Blue Lagoon retúrjegy de az árak az év során többször is változnak, ezért vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizd. Mivel a Kék Lagúna lakatlan területen található, ide nem jár menetrendszerinti helyi tömegközlekedési járat.

Íme néhány szervezett túra, ami tartalmazza a Kék lagóna belépőjegyet és egyéb szolgáltatásokat is. A retúr transzfer minden esetben azt jelenti, hogy a fúváros illetve Keflavík irányában is igénybe vehető, tehát a Reykjavík – Blue Lagoon – Keflavík bármilyen kombinációjára érvényes.

izland kek laguna blue lagoon buszjarat
A Destination Blue Lagoon transzferjárata (Fotó: bluelagoon.com)

A Blue Lagoon olcsóbb „alternatívái”

Izlandon rengeteg csodálatos termálfürdő található. Mindegyiknek megvannak a saját különlegességei. A Blue Lagoon a maga nemében teljesen egyedi, megismételhetetlen, és nincs olyan alternatíva, amelyikre ki lehet jelenteni hogy „ugyanolyan jó mint a Blue Lagoon, csak olcsóbb”.

A következőkben bemutatjuk azokat a legnépszerűbb fürdőket, amelyeket a legtöbb hasonló cikkben felsorolnak, de hozzá kell tennünk: nem, sajnos nincsen olyan alternatíva, ami olcsóbb és ugyanazt kínálja mint a Blue Lagoon. Csak olyan, van, ami teljesen más, és hogy neked melyik tetszik jobban, csak akkor fog kiderülni, ha mindegyiket kipróbálod.

Myvatn Nature Baths Észak-Izlandon

Izlandon csak egyetlen olyan fürdő van, ahol a víz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Blue Lagooné, ez pedig az Észak-Izlandon található Myvatn Nature Baths. A belépőjegy itt fele annyiba kerül, a víz ugyanolyan színű és nagyjából azonos összetételű.

A Myvatn fürdő azonban kisebb, sokkal kevésbé exkluzív, és talán a kilátás sem annyira szép: a Kék Lagúnát ölelő mohalepte lávamező helyett egy moha nélküli, köves, sivárabb táj veszi körbe a fürdőt. A legnagyobb hátránya, hogy 7 órás autóútra található a fővárostól, meglátogatása több napos kirándulást igényel. Tehát csak akkor érdemes ide ellátogatni, ha eleve terveztetek Észak-Izlandra menni.

Jegyvásárlás itt

izland kek laguna myvatn nature baths
A Myvatn Nature Baths vize a Kék Lagúnához hasonló tulajdonságokkal rendelkezik (Fotó: Myvatn Nature Baths)

A Sky Lagoon Reykjavíkban

A 2021-ben épült Sky Lagoon nem titkolt célja, hogy a Blue Lagoon legjobb alternatívája legyen. A Sky Lagoon építésének ügyvezetője Dagný Pétursdóttir, korábban a Blue Lagoon ügyvezetője volt. A fürdő Reykjavíkban található és árban nagyjából megegyezik a Blue Lagonnal.

A Sky Lagoon vize nem rendelkezik különleges tulajdonságokkal, viszont a fürdő kialakítása és a kilátás több szempontból is felülmúlja a Kék Lagúnáét. A Sky Lagoon új, és ez mindenhol visszaköszön, míg a Kék lagúna öltözőin azért kezdenek meglátszani az évek. A Sky Lagoon medencéjébe belépve magas sziklafalak között találjuk magunkat melyek kanyarogva vezetik a fürdőzőt a nyílt medence felé. A sziklafalak tökéletesen természetes hatást keltenek, noha ez is ember által épített fürdő.

A feszített víztükrű medencéből páratlan kilátás nyílik a tengerre, a Reykjanes-félszigetre és a főváros egy részére, ami egészen lélegzetelállító. Ebben a cikkben részletesen írtunk a fürdőről, számos fotót mellékelve.

Jegyvásárlás itt

izland sky lagoon medence
A Sky Lagoon fürdőből páratlan kilátás nyílik a tengerre (Fotó: SkyLagoon)

Secret Lagoon az Arany körúton

Az Arany-körúton talláható Secret Lagoon a legrégebbi épített fürdő Izlandon, 1891-ben épült. Az égvilágon semmiben sem hasonlít a Blue Lagoonhoz, minden szempontból más. Meglehetősen fapados, viszont nagyon autentikus. Egy pici öltöző és büfé található a kövekkel körberakott ovális medence mellett.

A víz 39-40 fokos, tehát meglehetősen forró, helyenként ennél is forróbb területekkel, így nem lehet hosszasan pihenni benne. Mivel a víz elég mély, sokan használják az ingyenesen biztosított színes szivacs úszó alkalmatosságokat, ami miatt nehéz igazán ízléses fotót készíteni a fürdőről. A medence mellett található egy kis geotermális mező, egy apró gejzírrel, bugyborékoló hőforrásokkal, és télen-nyáron élénk zöld mohával. A medence mellett áll az omladozó, régi rusztikus öltöző épület, ami autentikus hangulatot kölcsönöz a fürdőnek.

A Secret Lagoon azért terjedt el a Blue Lagoon népszerű alternatívájaként, mert sokáig ez volt az egyetlen olyan fürdő, amit szintén lagúnának hívnak. Az azóta felépült Sky Lagoon és a jelenleg Akureyriben épülő Forest Lagoon miatt talán lassan a köztudatban is elveszíti ezt a kiváltságos jelzőt.

A Secret Lagoon egyébként egy igazán kellemes fürdő, és mindenképpen ajánljuk a meglátogatását, de semmiképp sem lehet egy lapon említeni a Blue Lagoon-nal. Ebben a cikkben részletesebben is írtunk erről a fürdőről, amely az Arany-körút látnivalóinak felfedezése után remek lezárása lehet a napnak.

Jegyvásárlás itt

izland kek laguna secret lagoon
A Secret Lagoon-t sokan emlegetik a Blue Lagoon alternatívájaként, ám a különbség hatalmas

A Geosea fürdő Észak-Izlandon

A GeoSea Bath 2018 őszén nyitott fürdő, Húsavíkban található Észak-Izlandon. Különlegessége, hogy ásványi anyagokban gazdag geotermális eredetű tengervize ápolja a bőrt, és gyógyító hatással van a pikkelysömörre, csakúgy, mint a Blue Lagoon vize. Azonban a GeoSea vize nem tartalmaz szilikát, tehát nem fehéres színű.

A fürdő egy sziklaszirt tetejére épült, lélegzetelállító kilátást nyújtva az Északi-tengerre. Mivel Húsavík Izland bálnanéző fővárosa, innen – kis szerencsével – akár bálnákat is meg lehet figyelni, akinek jó szeme van.

Mivel a fővárostól rendkívül messze, 7-8 óra autózásra található, így nem lehet igazi alternatívája a Blue Lagoonak. Csak akkor érdemes meglátogatni, ha egyébként is tervezed bejárni Észak-Izlandot. Ha arra jársz, semmiképp ne hagyd ki!

Jegyvásárlás itt

izland kek laguna geosea
A GeoSea termálfürdő Észak-Izlandon (Fotó: GeoSea)

A Vök fürdő Kelet-Izlandon

A viszonylag új, 2019-ben nyílt Vök Baths különlegessége, hogy a meleg vizű medencék egy tó felszínén úsznak, 360 fokos kilátással a gyönyörű természeti környezetre. A különböző hőmérsékletű medencék közül a legforróbb 41 fokos, és innen közvetlenül át lehet lépni az alatta elterülő hideg vizű Urriðavatn tóba.

A Blue Lagoonra azon túl, hogy ez is egy melegvizű fürdő, mindössze abban hasonlít, hogy itt is van vízi bár. Ha Kelet-Izlandon jársz, kihagyhatatlan élmény!

Jegyvásárlás itt

izland kek laguna vok baths
Az Urriðavatn vizére épült Vök Baths Kelet-Izland legnagyobb fürdője (Fotó: Vök Baths)
Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kapcsolódó írások

Fontos tudnivalók Izland
Fontos tudnivalók Izlandra utazóknak

Ebben a cikkben igyekszünk megválaszolni minden olyan praktikus kérdést, amit feltétlenül tudnod kell ahhoz, hogy ne érjenek váratlan meglepetések az utazás során.

Izland időjárása kiszámíthatatlan
Időjárás Izlandon

Milyen időjárásra számíthatsz ha Izlandra utazol és hogyan készülj fel a várható körülményekre? Minden fontos információ egy helyen.

Felelős utazás Izlandon
Felelős utazás Izlandon

Izlandon utazva számos tiltással szembesülhetsz, kiváltképp a legnépszerűbb turista látványosságok közelében. Ezek célja egyrészt a természeti környezet, másrészt pedig az