fbpx

Megnyitott a Sky Lagoon, Reykjavík luxus termálfürdője – teszteltük!

2021 április 30-án nyitott meg a Sky Lagoon, Reykjavík legújabb termálfürdője. Az új luxus melegvizes fürdő már a nevében is a Blue Lagoont idézi, de árban és színvonalban is azonos kategóriába sorolható. A nyitás másnapján meglátogattuk – az alábbiakban rövid, képes beszámolónkat és szubjektív véleményünket tesszük közzé.

A fürdő Kópavogurban, a fővárosi övezetben található, a kiváló elhelyzkedés és könnyű megközelíthetőség komoly előnyt jelent a Reykjanes-félszigeten található Blue Lagoon-hoz képest. Ennek fényében biztos, hogy a fürdő nemcsak a turisták, de a helyiek körében is nagy népszerűségnek fog örvendeni. A Blue Lagoonról régóta köztudott, hogy elsősorban a turisták fürdője: az elmúlt évek során a helyi vendégek száma jelentősen lecsökkent.

Sky Lagoon Izland

Megközelítés

A Sky Lagoon autóval könnyen megközelíthető, a belvárostól mindössze 10-15 percre található. A környezet első látásra nem túl bizalomgerjesztő, a termálfürdőhöz vezető út egy fejlesztés alatt álló ipari területen, építkezések és raktárhelyiségek mellett halad. A fürdő azonban a Google térképére is felkerült, így a turistáknak sem okozhat gondot a hely megtalalása.

Gyalogosan, illetve busszal már körülményesebb az idejutás. A belvárosból busszal csak átszállással lehet a fürdőt megközelíteni, ami hétköznap 40-60 percet vesz igénybe. Hétvégén és este kifejezetten problémás lehet az ide jutás, mivel a buszok ilyenkor ritkán vagy egylátalán nem járnak. Gyalog csak annak érdemes próbálkozni, aki a közelben foglalt szállást, mert a belvárosból sétálva irányonként másfél órát jelentene a fürdőhöz vezető 7km-es út.

Belépés

Nagyon fontos a belépőket előre megvenni, mivel a helyszínen csak a drágább SPA csomagot lehet megvásárolni, az esetleges szabad helyek függvényében. A Blue Lagoonhoz hasonlóan ide is foglalni kell érkezési időt, és érdemes időben megérkezni, ugyanis a létszámkorlát miatt jelentősebb késés esetén nem garantálják, hogy fenntartják a helyet.

Kétféle jegytípus választható: „PURE” és „SKY”. A „PURE” csomag törölköző használatot, valamint a zuhanyzókban kihelyezett illatmentes tusfürdőt és hajbalzsamot tartalmaz. A „SKY”csomagot választók törölközőt, privát öltözőt, továbbá illatos sampont, tusfürdőt, hajbalzsamot és testápolót kapnak. A 7 lépéses rituálé azonban csak a SKY jegytípishoz jár – ezt a cikkben lejjebb részletesen is bemutatjuk.

A fürdőbe csak 12 éven felüliek léphetnek be. A helyszín akadálymentesített, és szükség esetén segítséget is biztosítanak mozgáskorlátozottak részére, sőt, gender semleges öltözési lehetőség is jár az azt igénylők számára.

izland sky lagoon bejarat

Öltözők

A hely atmoszférája rendkívül kellemes, a természetes anyagok, az öltözők sötét színei és a tompa megvilágítás megnyugtatóan hat arra is, aki esetleg szégyellős ezekben a helyzetekben. Fontos tudni, hogy Izlandon az öltözői meztelenkedés, meztelen zuhanyzás teljesen hétköznapi dolog és senki sem fogja magát takargatni törölközővel.

A turisták kényelméért azonban a közös zuhanyzókat kabinos rendszerben alakították ki. Természetesen azokra is gondoltak, akik teljesen privát öltözőt szeretnének, a „SKY” csomagot vásárlók számára ez a lehetőség is biztosított.

A medence

Az egyterű, de kifejezetten tágas medence úgy lett kialakítva, hogy hosszan lehet bolyongni, kanyarogni benne és helyenként a vízhőmérséklet is változik, 36-39 fok között. A medencébe belépve magas sziklafalak között találjuk magunkat, a sziklákon itt-ott mohapamacsok és fűcsomók lógnak, a sziklák teteje fűvel borított. A teljesen autentikus környezet tökéletesen adja vissza a természetközeli, izlandi életérzést.

A fürdővíz geotermikus eredetű, elenyésző mennyiségű klórtartalommal – éppen úgy, ahogyan az összes többi izlandi fürdőben.

A sziklafalak közül kiérve elénk táruló kilátás a Sky Lagoon fő attrakciója: a medencéből közvetlenül a nyílt tengerre nyílik a meglehetősen pazar kilátás. Rálátni többek között az elnöki rezidenciára, a távolban füstölgő vulkánra, valamint a város egy részére is. A látvány valóban prémium kategóriás.

A medence egyik szegletében egy melegvizű vízesés zuhog, a kiálló sziklák mentén pedig kényelmes vízi pihenők, illetve egy kis barlangban elhelyezett medencebüfé található, ahol alkoholos és alkoholmentes italok kaphatók. A vízi bárban a fizetés a belépéskor kapott karpereccel történik.

izland sky lagoon medence
A medencéből fantasztikus kilátás nyílik (fotó: SkyLagoon)

A szauna és a hét lépéses rituálé

A medence mellett található egy füves tetejű kis épület, ahova belépve egy hét lépéses rituálét kezdhetünk meg. Ez az élmény kezdetben mindkét jegytípus számára elérhetp volt, de ma már csak a SKY jegyek jogosítanak a rituálé kipróbálására.

Az első lépés maga a medencében való fürdés. A második lépés megmártózni az épület előtt található hidegvizes merülőmedencében. Harmadik lépésként pedig a szauna következik.

A hatalmas szauna az egyik fő attrakciója a fürdőnek, a kilátás ugyanis közvetlenül a tengerre nyílik. A gigantikus ablak a legnagyobb, amit Izlandon valaha építettek. Egészen elképesztő élmény a szaunában ülve bámulni ki a hatalmas ablakon át – közvetlenül az alattunk hullámzó tengerre!

A szauna után következik a hidegpárás hűsölés egy következő helyiségben, majd pedig a sós-olajos bőrradír. Miután ezt felvittük a bőrünkre, a gőzkabinban lehet újra felmelegedni, és hagyni, hogy az értékes olajok felszívódjanak a bőrbe. A rituálé utolsó lépése egy frissítő zuhany.

izland sky lagoon szauna

Szubjektív vélemény: megéri?

Számunkra egészen fantasztikus élmény volt a Sky Lagoon, de mi egyébként is nagy fürdőimádók vagyunk. Ennek ellenére a belépők árát kicsit borsosnak tartjuk, ha magyar pénztárcához mérten nézzük. A nyitási akcióban mi 6000 koronáért tudtuk meglátogatni a fürdőt, ezt az árat sokkal reálisabbnak érezzük, a jelenlegi árak ennél sokkal magasbbak.

Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy akinek nem elsődleges célja az izlandi utazást a lehető legkevesebb költségvetésből kihozni, annak a Sky Lagoon, akárcsak a Blue Lagoon, abszolút ajánlott hely. Minden ízében izlandi, télen-nyáron, jó időben, rossz időben, igazi relaxáló, felejthetetlen élmény!

Mikor érdemes menni?

A fürdő tökéletes program jó és rossz idő esetén is. Aki a kisebb tömeggel szeretne találkozni, annak a reggeli első időpontok valamelyikét ajánljuk. Nyáron késő este fantasztikus a naplemente látványa a medencéből, télen pedig – ha a szerencse is úgy hozza – ideális lehet sarki fény nézésre!

Fotógaléria

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!