fbpx

Útviszonyok Izlandon

Ezen az oldalon az izlandi közútkezelő által kiadott hivatalos információkat találod az utak aktuális állapotáról és adott útszakaszon uralkodó időjárási körülményekről. Az itt közzétett útinform adatok  automatikusan frissülnek így mindig az aktuális állapotot láthatod.  

Használata egyszerű: kattints a kívánt országrészre és a megjelenő térképen láthatod a vonatkozó aktuális útviszonyokat. 

Aktuális útviszonyok Izlandon

rvk nagrenni

Útviszonyok jelmagyarázat

izland utviszonyok jelmagyarazat 2
izland utviszonyok jelmagyarazat 3
izland utviszonyok jelmagyarazat 4
izland utviszonyok jelmagyarazat new

Útviszonyok Izlandon az egyes évszakokban

Izland csodálatos ország és életreszóló élmény autóval körbeutazni. Ugyanakkor könnyen rémálommá válhat a régóta vágyott utazás, ha nem a megfelelő autót választod, illetve nem az időjárási körülményeknek és útviszonyoknak megfelelően alakítod az utazásod. Különösen igaz ez a téli időszakra, amikor viharokkal, jeges utakkal, hurrikán erejű széllel és olykor útlezárásokkal is számolnod kell.

Útviszonyok a téli hónapokban

Ha a téli időszakban utazol Izlandra, változatos, olykor szélsőséges útviszonyokra kell számítanod. Az utak állapota az aktuális időjárási körülmények függvényében változhat, akár naponta többször is.

Ha nagy szerencséd van, teljesen száraz úton autózhatsz végig az Arany körúton, vagy az 1-es főút legtöbb szakaszán, de sajnos általában a nem ez a helyzet.

Télen leginkább jeges, havas, csúszós utakra készülj, olykor hurrikán erejű szél társaságában. Az utakat gyakran “fekete jég” borítja, ami igazából nem fekete, csak egy átlátszó, hajszálvékony jégrgéteg az útburkolaton, amely nemcsak csapadékból, hanem akár az autók kipufogójából származó kondenzvízből is kialakulhat. Annyira vékony, hogy gyakorlatilag észre sem lehet venni vezetés közben. A fekete jég az egyik legfőbb okozója a téli közúti baleseteknek ,ezért fontos, hogy 1-2 fok körüli és az alatti hőmérsékletnél akkor is vezess nagyon óvatosan, ha látszólag tiszta az út. Mérsékeld a sebességed, valamint kerüld a gyors kormánymozdulatokat és a hirtelen fékezést. 

Izland főbb útjai egész télen nyitva vannak és a lehetőségekhez képest rendszeresen takarítják. Egy-egy havazást, vagy vihart követően rövid időn belül megjelennek a hókotrók. Sajnos az időjárás nem törődik a téli karbantartással, így egy szelesebb napon gyakran futhatsz havas, hófúvásos útszakaszokba akkor is ha az utakat korábban már letakarították. Ezeken a helyeken leszel igazán hálás azért, hogy 4×4-es autóval indultál útnak és nem kisautót béreltél.

A fővárosi utakat rendszeresen tisztítják, még a kisebb mellékutcákat is, de a városon kívül számíts arra, hogy a karbantartás olykor csak jóval később kezdődik és hosszabb ideig tart. 

Izlandon a téli hónapokban gyakoriak az útlezárások, melyek többnyire a kedvezőtlen időjárási körlmények (hóvihar, erős szél) miatt történnek, de olykor előfordul, hogy hirtelen áradások, illetve lavinák miatt zárnak le néhány útszakaszt. 

Az útzár időtartama változó és mindig az adott körülményektől teszik függővé. Általában csak néhány óráig tart, de évente többször is megesik, hogy napokig zárva tartják az utakat. A statisztikák szerint az utlezárások az északi és keleti területeken a leggyakoribbak, de azért bőven tapasztaljuk ugyanezt a déli parton, illetve az Arany-körút útvonalán is. 

A télen Izlandra látogatók számára a hirtelen változó, kiszámíthatatlan időjárás jelenti az egyik legfőbb veszélyforrást. Sajnos nagyon sokan egyáltalán nem tájékozódnak arról, hogy mi vár rájuk itt télen és nincsenek felkészülve a kedvezőtlen időjárási körülményekre sem. 

Ha a téli időszakban autózol Izlandon, akkor nagyon fontos, hogy naponta legalább egyszer nézd meg az időjárási előrejelzéseket és mindig ellenőrizd az aktuális útviszonyokat indulás előtt.

A jeges, havas utakon kívül a másik kiemelt veszélyforrás a szél, amelynek erejét nagyon sokan alulbecsülik. Tény, hogy Magyarországon és Európában nem jellemző a hurrikán erejű szél, Izlandon azonban nagyon is számítani kell erre. Sajnos sok Izlandra látogató turista csak akkor veszi komolyan ezeket a figyelmeztetéseket, amikor az autójukat vagy lakókocsijukat lesodorja az útról a szél. 

YouTube video

Mely hónapokban kell csúszós, télies útviszonyokra számítanod?

Izland földrajzi elhelyezkedéséből adódóan a téli szezon sokkal hosszabb, mint amit mi magyarok otthon megszoktunk. Jellemzően november elejétől április végéig kell télies útviszonyokra számítanod, és az ilyenkor megszokott viharos időjárásra. 

A téli időjárásról bővebben az Időjárás Izlandon című cikkünkben olvashatsz.

Útviszonyok nyáron

A nyári időszakban (ami Izland esetében a június és augusztus közötti időszakot jelenti) általában nem kell veszélyes időjárási körülményektől tartanod. Ettől függetlenül mindig érdemes ellenőrizni a várható időjárást és az útviszonyokat, mert bár ritkán ugyan, de olykor azért előfordul egy-egy homokvihar nyáron is. 

A nyári időszakban a legtöbb út jól járható és a hosszú nappaloknak köszönhetően a látási viszonyok is jók. A télen esetlegesen keletkezett úthibákat a nyár elejére rendszerint kijavítják, de a murvás-, illetve földutakon számítani lehet úthibákra. 

Az izlandi felföldi utak állapota

A felföldi területeken vezető F-jelzésű utakat a télies időjárás beköszöntével szeptember – október környékén lezárják. Az utakat általában június közepéig – július elejéig mély hó borítja.

Ezeken a területeken semmilyen téli szolgáltatás nincsen, ezért a felföldi utakra az utak hivatalos megnyitásáig tilos a behajtás. Amennyiben ezt figyelmen kívül hagyod, bérelt autóval behajtasz és elakadsz, a mentési költségek megfizetésén túl még büntetésre is számíthatsz.

A felföldi utak megnyitásának időpontjait az Izlandi Közúti Igazgatóság publikálja a nyár első heteiben, de ezen az oldalon is közzétesszük majd ezeket a dátumokat. 

Tájékoztatásképpen közzétesszük a korábbi években érvényes nyitási időpontokat.

Az izlandi felföldi utak megnyitásának időpontjai

Fontos tudnivalók indulás előtt

Ne feledd, hogy az izlandi időjárás kiszámíthatatlan. Ebben a cikkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat: Tudnivalók Izlandra utazóknak.

Naponta legalább egyszer ellenőrizd az időjárás előrejelzést és az utazókra vonatkozó esetleges riasztásokat. Ha bajba kerülnél, tárcsázd az ingyenesen hívható 112-es nemzetközi segélyhívó telefonszámot, vagy hívd az izlandi közútkezelőt a 1777-es számon.

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kapcsolódó írások

Fontos tudnivalók Izland
Fontos tudnivalók Izlandra utazóknak

Ebben a cikkben igyekszünk megválaszolni minden olyan praktikus kérdést, amit feltétlenül tudnod kell ahhoz, hogy ne érjenek váratlan meglepetések az utazás során.

Izland időjárása kiszámíthatatlan
Időjárás Izlandon

Milyen időjárásra számíthatsz ha Izlandra utazol és hogyan készülj fel a várható körülményekre? Minden fontos információ egy helyen.