fbpx

Sarki fény előrejelzés

Az itt található sarki fény előrejelzés adatait az USA Nemzeti Űridőjárás-előrejelző Szolgálata és az Izlandi Meteorológiai Szolgálat mérőállomásaitól kapjuk. Mi csak az adatok megjelenítését végezzük, az előrejelzési adatok helyességéért a fenti szervezetek a felelősek. 

Izlandi sarki fény előrejelzés és felhőtérkép

Az alábbi felhőtérképen az Izlandon várható felhőtakaró előrejelzését láthatod. A fehér területek jelzik a tiszta égboltot,  amely elengedhetetlen ahhoz, hogy láthasd a fényt. A zöld színnel jelölt területeken felhős égboltra számíthatsz, így ezeket érdemes elkerülnöd, mert a felhőtakaró rendkívüli mértékben csökkenti, sőt a legtöbb esetben teljesen lenulláza az esélyeket. 

A felhőtérkép alatti csúszka segítségével válaszd ki a kívánt időpontot és máris látni fogod, hogy az adott nap adott órájában hol lesz felhős és hol lesz tiszta az égbolt, illetve az adott időpontra milyen erősségű KPI-t jósolnak, azaz milyen erős sarki fény várható.

Mivel a sarki fény észleléshez sötét égbolt szükséges, a csúszka alatti területen megtalálod a napnyugta időpontját, illetve azt is, hogy pontosan mettől meddig lesz teljesen sötét az éjszaka. Mivel a fény láthatóságát a hold fényének erőssége is befolyásolhatja, ezért a holdkelte idejét is megtalálod, illetve az adott napra vonatkozó holdfázis képét is.

Tiszta égbolt
Gyengén felhős
Felhős
Erősen felhős
csüpénszovas
13:0014:0015:0016:0017:0018:0019:0020:0021:0022:0023:0000:0001:0002:0003:0004:0005:0006:0007:0008:0009:0010:0011:0012:0013:0014:0015:0016:0017:0018:0019:0020:0021:0022:0023:0000:0001:0002:0003:0004:0005:0006:0007:0008:0009:0010:0011:0012:0013:0014:0015:0016:0017:0018:0019:0020:0021:0022:0023:0000:0001:0002:0003:0004:0005:0006:00
Napnyugta
Sötétség
Holdkelte
Sarki fény előrejelzés
0123456789
CsendesCsendesCsendesMérsékeltAktívNagyon aktívNagyon aktívExtrémExtrémExtrém
2
szo
3
vas
2
hét
2
ked
2
sze
3
csü
4
pén
3
szo

Sarki fény zóna (Auróra ovális) előrejelzés

Amint azt a részletes sarki fény cikkünkből már tudhatod, a fény egy hatalmas gyűrű formában jelenik meg a Föld mágneses pólusai körül.

Az alábbi képen a NOAA (USA Nemzeti Űridőjárás-előrejelző Szolgálata) által előrejelzett Auróra Ovális helyzetét láthatod, azaz azokat a helyeket, ahonnan a sarki fény látható lehet. A színezett terület jelzi a sarki fény lehetséges előfordulási helyeit illetve a láthatóság valószínűségét.

A napszél és a bolygóközi mágneses tér valós idejű mérési adataiból kiszámított 30-40 perces előrejelzés a jelenleg legfejlettebb és legpontosabbnak számító előrejelzési modell. Ugyanakkor nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a sarki fény láthatóságát a helyszín, az egyéb időjárási tényezők és az égbolt sötétsége is nagymértékben befolyásolja.

Sarki fény - Auróra ovális
Auróra Ovális előrejelzés: NOAA

Hogyan működik a sarki fény előrejelzés?

Az űridőjárás és a geomágneses aktivitás az  Amerikai Nemzeti  Űridőjárás Előrelejző Központjának mérőállomásain végzett méréseknek köszönhetően előrejelezhető.  A megfigyelőállomások Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és Németországban találhatók és csaknem valósidejű mérési adatokat szolgáltatnak. Ezen mérési adatok alapján működik az itt látható sarki fény előrejelzés is. 

Nagyobb megbízhatósággal sajnos csak legfeljebb 1-3 napra lehetséges az északi fény aktivitását előrejelezni, ugyanis a részecskék a Nap-Föld távolságot ennyi idő alatt képesek megtenni. Azonban még ennek a beválási valószínűsége sem közelíti meg a földi időjárás-előrejelzés megbízhatósági fokát. A 3 órás sarki fény előrejelzés a legmegbízhatóbb.

Hosszú távú sarki fény előrejelzés 

Létezik hosszabb távú sarki fény előjelelzés is, amely a koronalyuknak nevezett jelenségek megfigyelésén alapul. A napaktivitás minimumában, amikor napkitörések csak ritkán figyelhetők meg, úgynevezett koronalyukakból is kiszabadulhatnak nagysebességű részecskék, melyek a Földön sarki fény jelenséget idézhetnek elő.

A koronalyukak a Nap légkörében a naptevékenységi minimum idején tartósabban, akár hetekig is megmaradhatnak, így a Nap tengelyforgása következtében vissza-visszatérhetnek a Föld felé néző oldalon. Ennek köszönhető, a hosszabb távú sarki fény előrejelzés, amely azonban inkább csak valószínűséget mutat, de a rövid távú előrejelzésnél jóval alacsonyabb mértékben szokott beválni. Mi természetesen azért beletettük a kis előrejelző alkalmazásba, így ezt is megtalálod a csúszka alatti területen.

Napkitörés
Napkitörés. Fotó: NASA Goddard Space Flight Center

Mi az a KP-index?

A KP-index egy globális index, amellyel a geomágneses aktivitást, vagyis a Föld mágneses terének zavartságát fejezik ki, értéke 0-tól 9-ig terjedhet. A 0 inaktivitást jelöl, míg a 9-es extrém geomágneses vihart. 

Minél magasabb a KP-index, annál jobban közelít a sarki fény az Egyenlítő felé.

Erős naptevékenységet követően a sarki fény alacsonyabb szélességi körökön, így nagyon ritkán akár Magyarországon is megfigyelhető. Ahhoz, hogy hazánk felett is látható legyen, 9-es erősségű aktivitás lenne szükséges, ami rendkívül ritka.

Hányas KP indextől látható a sarki fény Izlandon?

Izland a sarkkörhöz közel helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy elegendő egy 2-es vagy 3-as erősségű aktivitás ahhoz, hogy az északi fény megfigyelhető legyen az égen. 

Amint az sejthető, minél nagyobb a KP értéke, annál ritkábban fordul elő. Extrém napkitörések a napciklus aktívabb szakaszában gyakrabban fordulnak elő, de olyankor sem nagy rendszerességgel.

Mikor a legaktívabb a sarki fény?

A napaktivitás körülbelül 11 éves periódussal váltakozik. A 2008-ban indult ciklus csúcsa 2014-2015-re esett, azóta folyamatosan csendesül a naptevékenység, de még így is előfordulhatnak hevesebb napkitörések. Jelenleg (2020-ban) egy új napciklus kezdetén, egy viszonylag inaktív szakaszban járunk, a naptevékenység várhatóan évek múlva fog csak tetőzni.

Milyen gyakran fordul elő erős sarki fény?

A napciklus mostani, inaktívabb szakaszában jelentősebb geomágneses viharok ritkán fordulnak elő. 6-osnál nagyobb aktivitással utoljára 2017-ben találkoztunk. 6-os erősségű sarki fény egy szezonban 1-2 alkalommal fordul elő, míg a 4-es és 5-ös erősségű aktivitás viszonylag gyakori, jellemzően havonta egy-két alkalommal történik.  A sarkifény-vadászok örömére azonban a 2-es 3-as aktivitás szinte mindennapos Izlandon.

Sarki fény előrejelzés: Hogyan keletkezik a sarki fény
A sarki fény keletkezése – Ha többet szeretnél megtudni, olvasd el a Sarki fény Izlandon című cikkünket

Milyen erős északi fényre számíthatsz a KP-index alapján?

Felhőtakaró: a sarki fény előrejelzés egyik legfontosabb eleme

A felhőtakaró legalább olyan fontos tényező a sarki fény előrejelzéseknél, mint maga a KP index. Az Aurora Borealis jelensége a 90-150 km magasan a légkörben keletkezik, a felhők viszont jóval alacsonyabban.

Izlandon a legalacsonyabb felhők 2 km magasan, a középfelhők 2-4 km magasan, a legmagasabb rétegek felhői pedig pedig 3-8 km-es magasságban keletkeznek. Emiatt tehát a felhők képesek teljesen elrejteni az égi fényeket a szemünk elől.

Mennyire megbízható a felhőtérkép?

Mivel a felhőréteg alakulását és mozgását viszonylag nehéz előrejelezni, minél rövidebb távú előrejelzést nézel, annál nagyobb a megbízhatósága. 24 óránál hosszabb távú előrejelzés valószínűleg nem fog igazán  megbízható becslést adni, de az egy napon belüli előrejelzések már jóval pontosabbak.

A sarki fény vadászat előtt néhány órával ellenőrizd a felhőtérképet. Amennyiben az égbolton összefüggő felhőzet van, sajnos nincs esély arra, hogy láthasd a sarki fényt. Ha azonban kisebb-nagyobb tiszta foltok is vannak az égen, úgy érdemes próbálkozni, hiszen a felhők közötti felbukkanó égbolton még megláthatod a fényt.

Ajánlott Facebook-csoportok

Ha a téli időszakban jársz Izlandon, érdemes csatlakoznod a különböző “Aurora alert” Facebook-csoportokba, ahol a csoporttagok közzéteszik, ha látják a fényt, általában fotót is csatolnak, valamint megírják azt is, hogy honnan nézik éppen.

Így első kézből kaphatsz információkat arról, hogy éppen hol látható a sarki fény. Minél több ilyen csoportban vagy benne, annál több oldalról jön az értesítés.

Ajánlani tudjuk továbbá a következő angol és izlandi nyelvű csoportokat is, és persze az általunk moderált magyar nyelvű csoportot:

Sikeres Auróra-vadászatot kívánunk!

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kapcsolódó írások

Fontos tudnivalók Izland
Fontos tudnivalók Izlandra utazóknak

Ebben a cikkben igyekszünk megválaszolni minden olyan praktikus kérdést, amit feltétlenül tudnod kell ahhoz, hogy ne érjenek váratlan meglepetések az utazás során.

Izland időjárása kiszámíthatatlan
Időjárás Izlandon

Milyen időjárásra számíthatsz ha Izlandra utazol és hogyan készülj fel a várható körülményekre? Minden fontos információ egy helyen.