fbpx

Közelgő vulkánkitörésre utaló jelek a Reykjanes-félszigeten

Az izlandi polgári védelem januárban készültségi állapotot hirdetett a Reykjanes-félszigeten tapasztalt szokatlan mértékű talajfelszín-emelkedés és az ezt kísérő megnövekedett szeizmikus aktivitás miatt, melyek egy lehetséges magyarárat szerint arra utalhatnak, hogy magma közelít a felszínhez.

Az elmúlt fél évben a fokozott szeizmikus aktivitás szinte folyamatos volt, a kutatók szorosan figyelik a területet. Cikkünket rendszeresen frissítjük.

Mit jelent a sárga készültségi fokozat?

A vulkánok állapotát általánosan riasztási fokozatokkal jelölik. A zöldtől a sárgán és narancson keresztül a vörösig terjedő színkódok azt jelzik, hogy mennyire valószínű egy esetleges kitörés a belátható jövőben. A zöld a nyugalmi állapotot jelenti, míg a vörös arra utal, hogy rövid időn belül veszélyes vulkánkitörés következhet be – vagy már el is kezdődött.

A jelen esetben kiadott sárga riasztás arra utal, hogy a vulkán megnövekedett nyugtalanság jeleit mutatja, és belátható időn belül akár be is következhet egy kitörés. Erre utalhatnak a földrengések növekvő gyakorisága a területen, a geotermikus mezők fokozott aktivitása, illetve a talajfelszín megemelkedése. Mindhárom jelenség megfigyelhető a Reykjanes-félszigeten az elmúlt több, mint fél évben.

A riasztás kiadása azonban nem jelenti azt, hogy a vulkán biztosan ki fog törni. Gyakran előfordul az is, hogy a tűzhányó átmeneti nyugtalansága elcsendesül és visszaáll a nyugalmi állapot – sárga riasztás visszavált zöldbe.

Thornbjörn vulkán Izland
A mozgolódó Thorbjörn vulkán a Kék Lagúna hátterében

Milyen konkrét megfigyelések utalnak arra, hogy vulkánkitörés következhet be?

A szakemberek január 21. óta folyamatosan monitorozzák a talajfelszínt. Méréseik szerint a felszín napi 3-4 mm-rel, emelkedik, mely jelenséget megnövekedett gyakoriságú földrengések is kísérik.

Mindez pedig az elmúlt három évtized méréseihez képest rendkívül szokatlan. A szakemberek számításai szerint a jelenségek arra engednek következtetni, hogy kb. 1 millió köbméter láva gyülemlett fel a néhány kilométerrel a felszín alatt húzódó magmakamrában.

földrengések-izland
Az elmúlt napok szeizmikus aktivitása térképen – Izlandi Meteorológiai Intézet

Január 27: közgyűlés a Reykjanes-félsziget településeinek lakosai számára

Január 27-én közgyűlést tartottak Grindavíkban a félsziget lakosai számára, mely során a meteorológiai intézet, az egyetem és a polgári védelem szakemberi részletesen tájékoztatták a helyieket a föld mélyén zajló folyamatokról, a lehetséges kimenetelekről, vészhelyzeti forgatókönyvről és az evakuációs tervről.

A vulkánkitörés az egyik legvalószínűtlenebb kimenetel – állította Magnús Tumi Guðmundsson geofizikus– ugyanakkor nem bízhatjuk a véletlenre. Fel kell készülnünk egy lehetséges kitörésre. „Az otthonunkban sem számítunk tűzesetre, de a biztonság kedvéért felszereljük a tűzjelzőt.”

Január 28: szoros megfigyelés alá vonják a területet

Január 28-án újabb mérőeszközöket helyeztek ki az érintett területre, így jelenleg két GPS földmérővel, két radarállomással és további négy szeizmométerrel figyelik a Thorbjörn vulkánt és környékét, valamint nagy felbontású műholdas képek is a kutatók rendelkezésére állnak elemzésre. Az Izlandi Egyetem és egy állami kutatóintézet is csatlakozott a megfigyelő munkához.

Február 1: hétszáz földrengés egyetlen nap alatt

Több, mint hétszáz kisebb földrengést mértek egy nap alatt a Thorbjörn vulkán közelében, ezek közül a legnagyobbak 3.4, 3.9 illetve 4.3-as erősségűek voltak. Közel száz lakossági bejelentés érkezett a rengések észleléséről. A rendkívüli aktivitás minden valószínűséggel intrúzió (magmabenyomulás) jele, amely a felszín alatt kb. 6-9 km-rel mehetett végbe.

Az intrúzió az a jelenség, amikor a folyékony magma a régebben keletkezett, szilárd kőzetrétegbe benyomul. A legtöbb esetben az intrúzió nem vezet kitöréshez, a magma a felszín alatt megszilárdul.

Február 21. halálos koncentrációjú mérges gázok

Habár a terület szeizmikus aktivitása csökkent és a talajfelszín emelkedése 6 cm-nél megállt, a Reykjanes-félszigeten található Eldvörp vulkáni terület barlangjaiban életveszélyes szén-dioxid koncentrátiót mértek és rendkívül alacsony oxigén-szintet, amely felveti a lehetőségét, hogy a magma közelebb van a felszínhez, mint hitték.  Figyelmeztetést adtak ki a helyiek és a turisták részére egyaránt, hogy a Reykjanes-félsziget barlangjait kerüljék el

YouTube video

Február 25. visszaállt a nyugalmi állapot

Az elmúlt napokban a területen korábban megfigyelt fokozott szeizmikus aktivitás jelentősen lecsökkent, a talajfelszín emelkedése teljesen megállt. Habár a lávabarlangokat továbbra is érdemes elkerülni, nincs jele fokozott vulkáni tevékenységnek. A sárga riasztási fokozatot eltörlik, a Reykjanes vulkán állapotát jelző riasztási fokozat visszavált zöldbe.

További földrengések a Reykjanes-félszigeten

Március 12: 5.2

Az 5.2-es földrengés epicentruma Grindavíktól 4,9 km-re észak-nyugatra, kb. 5,2 km mélyen található. A földrendést az egész félszigeten és Reykjavíkban is észlelték, de még a Grindavíktól 120 km-re lévő Bornarnes városából is jelentettek észleléseket. Személyi vagy tárgyi sérülés nincs.

Március 18: 4.2

A rengés epicentruma ezúttal a félsziget csücskében, Grindavíktól dél-nyugatra volt. A földrengést a következő napokban több kisebb, 3-as körüli rengés követte.

Március 25: 3.9

Grindavík közelében folytatódik a fokozott szeizmikus aktivitás, 3.2-es és 3-9-es rengéseket is mértek. A felszín emelkedése lassú ütelben folytatódik. A következő hetekben számos, 3-3.5 körüli körüli rengést mértek a Reykjanes-félszigeten.

Május: a felszín emelkedése folytatódik

Az áprilisi nyugalmi időszak után felszín újra határozottan emelkedni kezdett a Reykjanes vulkán területén. A hatóságok figyelmeztetnek, hogy akár 6-s erősségű rengésre is szémítani lehet a közeljövőben.

Június 13: 3,5

Számos kisebb rengést regisztráltak a Thorbjörn vulkánnál, a Blue Lagoon közelében, ezek közül a legnagyobb 3.5-ös erősségű volt.

Július 10: 3.3

Ismát számos 3-as körüli földrengést regisztráltak Grindavík közelében, a legnagyobb ezek közül 3.3-as erősségű volt. A kutatók szerint a magma 3-6 km mélyen lehet a felszín alatt.

Július 18: 4.2

Számos 3 körüli és egy 4.2-es földrengés rézta meg a Reykjanes-fálszigetet, az erősebbeket Reykjavíkban is határozottan érezni lehetett. Továbbra is fennáll a veszélye az erősebb, akár 6-os földrengésnek.

Július 20: 5.1

Egymást követően több 4.5-5.1 közötti földrengés volt Grindavík közelében, melyeket Reykjabíkban is jól lehetett érezni. A rengést néhány kőomlás és földcsuszamlás is követte. Ez volt az elmúlt nágy hónap legnagyobb földrengése a félszigeten.

Milyen lehetséges forgatókönyvek vannak?

  • A magma felgyülemlés hirtelen leáll minden további következmény nélkül
  • A magma akkumuláció ugyanilyen ütemben folytatódik és rövid időre felgyorsul anélkül, hogy bármi egyéb történne
  • Az olvadt kőzetanyag felgyülemlése folytatódik és magma behatol a kéregbe, de nem szakítja át azt
  • A forró láva behatol a kéregbe és felszakítva azt robbanás nélkül a felszínre ömlik (effuzív kiömlés)
  • A magma felgyülemlés szeizmikus aktivitást idéz elő, mely nagyobb (legfeljebb 6-os erősségű) földrengéshez is vezethet

Amennyiben a megfigyelt jelenségeket mégsem láva felgyülemlés okozza

  • A jelenségeket a tektonikus lemezek mozgása is okozhatja, amely nagyobb (legfeljebb 6-os erősségű) földrengéshez vezethet

Ez azt jelenti, hogy ki fog törni a vulkán?

Nem. A riasztás mindössze annyit jelent, hogy magma felgyülemésre utaló jeleket tapasztaltak. Megeshet, hogy láva ömlik a felszínre, de ebben ez esetben a kitörés nem járna olyan fajta hamufelhővel, mint ami a 2010-es Eyjafjallajökull kitöréskor megzavarta a nemzetközi légi forgalmat.

Rögnvaldur Ólafsson, az izlandi Pogári Védelem vezetője a RÚV-nak elmondta, hogy a riasztást elsősorban azért adták ki, mert a közelben több településen is élnek emberek. Ha ugyanezeket a jelenségeket az ország egy lakatlan részében figyelték volna meg, nem lenne szükség semmilyen készültségre.

Mit lehet észlelni mindebből turistaként?

Semmit. Az mindennapok eseménytelenül zajlanak a területen, a fürdők, éttermek, boltok nyitva tartanak, a repülők járnak, a túrák zavartalanul folytatódnak, a Kék Lagúna változatlanul látogatható.

 A borítóképen: Gunnuvher hőforrás a Reykjanes-félszigeten. Fotó: Visit Reykjanes

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!