fbpx

Sárga készültségi fokozatot hirdettek Izlandon lehetséges vulkánkitörés miatt

Az izlandi polgári védelem készültségi állapotot hirdetett az utóbbi napokban a Reykjanes-félszigeten tapasztalt szokatlan mértékű talaj emelkedés és az ezt kísérő megnövekedett szeizmikus aktivitás miatt, melyek egy lehetséges magyarárat szerint arra utalhatnak, hogy magma közelít a felszínhez. A Izlandi Meteorológiai Intézet január 26-án sárga riasztást adott ki a légi közlekedésre. A területet a nap 24 órájában megfigyelik.

Mit jelent a sárga készültségi fokozat?

A vulkánok állapotát általánosan riasztási fokozatokkal jelölik. A zöldtől a sárgán és narancson keresztül a vörösig terjedő színkódok azt jelzik, hogy mennyire valószínű egy esetleges kitörés a belátható jövőben. A zöld a nyugalmi állapotot jelenti, míg a vörös arra utal, hogy rövid időn belül veszélyes vulkánkitörés következhet be – vagy már el is kezdődött.

A jelen esetben kiadott sárga riasztás arra utal, hogy a vulkán megnövekedett nyugtalanság jeleit mutatja, és belátható időn belül akár be is következhet egy kitörés. Erre utalhatnak a földrengések növekvő gyakorisága a területen, a geotermikus mezők fokozott aktivitása, illetve a talajfelszín megemelkedése. Mindhárom jelenség megfigyelhető a Reykjanes-félszigeten található Thorbjörn hegy környékén, kb. 2 km-re a Kék Lagúnától.

A riasztás kiadása azonban nem jelenti azt, hogy a vulkán biztosan ki fog törtni. Gyakran előfordul az is, hogy a tűzhányó átmeneti nyugtalansága elcsendesül és visszaáll a nyugalmi állapot – sárga riasztás visszavált zöldbe.

Thornbjörn vulkán Izland
A mozgolódó Thorbjörn vulkán a Kék Lagúna hátterében

Milyen konkrét megfigyelések utalnak arra, hogy vulkánkitörés következhet be?

A szakemberek január 21. óta folyamatosan monitorozzák a talajfelszínt. Méréseik szerint a felszín napi 3-4 mm-rel, emelkedik, mely jelenséget megnövekedett gyakoriságú földrengések is kísérik.

Mindez pedig az elmúlt három évtized méréseihez képest rendkívül szokatlan. A szakemberek számításai szerint a jelenségek arra engednek következtetni, hogy kb. 1 millió köbméter láva gyülemlett fel a néhány kilométerrel a felszín alatt húzódó magmakamrában.

földrengések-izland
Az elmúlt napok szeizmikus aktivitása térképen – Izlandi Meteorológiai Intézet

Január 27: közgyűlés a Reykjanes-félsziget településeinek lakosai számára

Január 27-én közgyűlést tartottak Grindavíkban a félsziget lakosai számára, mely során a meteorológiai intézet, az egyetem és a polgári védelem szakemberi részletesen tájékoztatták a helyieket a föld mélyén zajló folyamatokról, a lehetséges kimenetelekről, vészhelyzeti forgatókönyvről és az evakuációs tervről.

A vulkánkitörés az egyik legvalószínűtlenebb kimenetel – állította Magnús Tumi Guðmundsson geofizikus– ugyanakkor nem bízhatjuk a véletlenre. Fel kell készülnünk egy lehetséges kitörésre. “Az otthonunkban sem számítunk tűzesetre, de a biztonság kedvéért felszereljük a tűzjelzőt.”

Január 28: szoros megfigyelés alá vonják a területet

Január 28-án újabb mérőeszközöket helyeztek ki az érintett területre, így jelenleg két GPS földmérővel, két radarállomással és további négy szeizmométerrel figyelik a Thorbjörn vulkánt és környékét, valamint nagy felbontású műholdas képek is a kutatók rendelkezésére állnak elemzésre. Az Izlandi Egyetem és egy állami kutatóintézet is csatlakozott a megfigyelő munkához.

Január 30: nincs jele annak, hogy láva lenne a felszín közelében

A HS-Orka energiaszolgáltató cég és az Izlandi Meteorológiai Intézet január 30-án osztották meg a területen végzett mintavételeik eredményét. A gáz-és vízminták elemzése során arra jutottak, hogy egyelőre nincs jele annak, hogy magma lenne a felszín közelében, valamint a felszín emelkedése is lassulni látszik.

Február 1: hétszáz földrengés egyetlen nap alatt

Több, mint hétszáz kisebb földrengést mértek egy nap alatt a Thorbjörn vulkán közelében, ezek közül a legnagyobbak 3.4, 3.9 illetve 4.3-as erősségűek voltak. Közel száz lakossági bejelentés érkezett a rengések észleléséről. A rendkívüli aktivitás minden valószínűséggel intrúzió (magmabenyomulás) jele, amely a felszín alatt kb. 6-9 km-rel mehetett végbe.

Az intrúzió az a jelenség, amikor a folyékony magma a régebben keletkezett, szilárd kőzetrétegbe benyomul. A legtöbb esetben az intrúzió nem vezet kitöréshez, a magma a felszín alatt megszilágrul.

Február 6: határozottan csökken az aktivitás

A Tudományos Tanácsadó Testület ülésén megvitatták, hogy az elmúlt néhány napban csökkent a területen megfigyelt szeizmikus aktivitás azonban a talajfelszín emelkedés folytatodik. Az újabb mérések szerint a magma a korábbi feltételezésektől eltérően kb. 3-5 km mélyen helyedkedhet el. Korábbi megfigyelések alapján feltételezhető, hogy hosszabb távú változási folyamat zajlik.

Február 21. halálos koncentrációjú mérges gázok

Habár a terület szeizmikus aktivitása csökkent és a talajfelszín emelkedése 6 cm-nél megállt, a Reykjanes-félszigeten található Eldvörp vulkáni terület barlangjaiban életveszélyes szén-dioxid koncentrátiót mértek és rendkívül alacsony oxigén-szintet, amely felveti a lehetőségét, hogy a magma közelebb van a felszínhez, mint hitték.  Figyelmeztetést adtak ki a helyiek és a turisták részére egyaránt, hogy a Reykjanes-félsziget barlangjait kerüljék el

Február 25. visszatért a nyugalmi állapot

Az elmúlt napokban a területen korábban megfigyelt fokozott szeizmikus aktivitás jelentősen lecsökkent, a talajfelszín emelkedése teljesen megállt. Habár a lávabarlangokat továbbra is érdemes elkerülni, nincs jele fokozott vulkáni tevékenységnek. A sárga riasztási fokozatot eltörlik, a Reykjanes vulkán állapotát jelző riasztási fokozat visszavált zöldbe.

Március 12: 5.2-es földrengés a Reykjanes-félszigeten

Az 5.2-es földrengés epicentruma Grindavíktól 4,9 km-re észak-nyugatra, kb. 5,2 km mélyen található. A földrendést az egész félszigeten és Reykjavíkban is észlelték, de még a Grindavíktól 120 km-re lévő Bornarnes városából is jelentettek észleléseket. Személyi vagy tárgyi sérülés nincs.

Milyen lehetséges forgatókönyvek vannak?

  • A magma felgyülemlés hirtelen leáll minden további következmény nélkül
  • A magma akkumuláció ugyanilyen ütemben folytatódik és rövid időre felgyorsul anélkül, hogy bármi egyéb történne
  • Az olvadt kőzetanyag felgyülemlése folytatódik és magma behatol a kéregbe, de nem szakítja át azt
  • A forró láva behatol a kéregbe és felszakítva azt robbanás nélkül a felszínre ömlik (effuzív kiömlés)
  • A magma felgyülemlés szeizmikus aktivitást idéz elő, mely nagyobb (legfeljebb 6-os erősségű) földrengéshez is vezethet

Amennyiben a megfigyelt jelenségeket mégsem láva felgyülemlés okozza

  • A jelenségeket a tektonikus lemezek mozgása is okozhatja, amely nagyobb (legfeljebb 6-os erősségű) földrengéshez vezethet

Ez azt jelenti, hogy ki fog törni a vulkán?

Nem. A riasztás mindössze annyit jelent, hogy magma felgyülemésre utaló jeleket tapasztaltak. Megeshet, hogy láva ömlik a felszínre, de ebben ez esetben a kitörés nem járna olyan fajta hamufelhővel, mint ami a 2010-es Eyjafjallajökull kitöréskor megzavarta a nemzetközi légi forgalmat.

Rögnvaldur Ólafsson, az izlandi Pogári Védelem vezetője a RÚV-nak elmondta, hogy a riasztást elsősorban azért adták ki, mert a közelben több településen is élnek emberek. Ha ugyanezeket a jelenségeket az ország egy lakatlan részében figyelték volna meg, nem lenne szükség semmilyen készültségre.

Mit lehet észlelni mindebből turistaként?

Semmit. Az mindennapok eseménytelenül zajlanak a területen, a fürdők, éttermek, boltok nyitva tartanak, a repülők járnak, a túrák zavartalanul folytatódnak, a Kék Lagúna változatlanul látogatható.

 A borítóképen: Gunnuvher hőforrás a Reykjanes-félszigeten. Fotó: Visit Reykjanes

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!

Kövesd Facebook oldalunkat, így elsőként értesülhetsz:

– az ajánlott látnivalókról, kevesek által ismert helyszínekről
– kedvezményekről
– utazási tippekről, és információkról melyeket az útikönyvekben biztosan nem találsz meg

Tarts velünk!

Kövesd Facebook oldalunkat, így elsőként értesülhetsz:

– ajánlott látnivalókról, kevesek által ismert helyszínekről
– kedvezményekről
– utazási tippekről, melyeket az útikönyvekben biztosan nem találsz meg
– utazókat érintő eseményekről és hírekről
– sarki fény tippekről
– lezárt területekről, időjárási riasztásokról 

Továbbá sok érdekességgel, úti beszámolóval és fantasztikus fotókkal várunk!