fbpx

Turistát mentettek a folyóból a Felföldön + videó

Bajba jutott turistát mentett az izlandi mentőcsapat Superjeep-es alakulata a Kaldaklofskvísl folyóból az Izlandi Felföldön található Fjallabak Természeti Rezervátumban.

A térség rendkívül népszerű mind a belföldi, mind pedig a külföldi turisták körében, itt található ugyanis Landmannalaugar, mely színes riolit hegyeiről, hőforrásairól, fantasztikus túraútvonalaitól híres.

Landmannalaugar színes hegyei
Landmannalaugar színes hegyei

Az utazó egyedül kísérelt meg folyóátkelést bérelt terepjárójával, amikor az utóbbi napok esőzései következtében megduzzadt folyóban elakadt és a járművet teljesen elöntötte a víz.

Az elhibázott folyóátkelés szerencsére most nem fulladt tragédiába. A férfinek sikerült kiszabadulnia az autóból és felmásznia a tetejére, ahol két órát vesztegelt, mire a mentőcsapat megérkezett, és kimentette őt.

Kaldaklofskvísl 5. ágúst 2020

Vegna rigninga eru vatnavextir í ám á hálendinu núna. Svona var Kaldaklofskvísl á Syðra Fjallabaki í morgun 5. ágúst. Due to rain the rivers in the highlands are swelling. This video is from one of them this morning August 5th.

Közzétette: Safetravel.is Iceland – 2020. augusztus 5., szerda

Foyóátkelésre általában nem jár biztosítás

Habár az életmentés Izlandon térítésmentes, a tönkrement autóért valószínűleg milliókat kell majd fizetnie az utasnak. Izlandon a legtöbb autókölcsönzönél a legmagasabb biztosítási kategória sem fedezi a folyóátkelés következtében keletkező károkat.

A folyóátkelések sok életet követeltek már

Az Izlandi Felföld egyes útjai hírhedten nehezen járhatók még nagyobb terepjárókkal is, ennek ellenére minden évben akad néhány turista, akik arra alkalmatlan autóval vagy nem megfelelő tapasztalattal vágnak neki a folyóátkelésnek. Sajnos hasonló szerencsétlenségekben sok külföldi látogató vesztette már életét. A legutóbbi eset 2018-ban történt, amikor egy nászutas amerikai pár autója merült el a folyóban, és sajnos csak egyikük élte túl.

Ha Izlandra készülsz, mindig tájékozódj az időjárásról és minden nap ellenőrizd az útviszonyokat, illetve riasztásokat, korlátozásokat. Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy mire kell figyelned, ha felelős módon szeretnél utazni Izlandon. Ha kérdésed van a folyóátkeléssel kapcsolatban, kérdezz minket az Izlandi Utazás – Kérdések és válaszok című Facebook csoportban!

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!