fbpx

Újabb változások a beutazási feltételekben – Izlandon is elindult a COVID-19 második hulláma

A július 30-i rendkívüli sajtótájékoztatón Katrín Jakobsdóttir, Izland miniszterelnöke bejelentette, hogy az eredetileg augusztus 4-től tervezett lazítások helyett szigorításokat vezetnek vissza a koronavírus második hullámának megfékezésére.

Az új szabályok július 31-e déltől várhatóan két hétig lesznek majd érvényben. Az ezt követő időszakról a fejlemények alapján később fognak dönteni.

beutazási feltételek változása Izland
Sajtótákékoztató július 30-án, Fotó: Hólmfríður Dagný Friðjónsd – Rúv

A határnyitást követően egyre több lett a fertőzött

Izlandon a június 15-i határnyitást követően kezdett el lassan emelkedni újra a fertőzöttek száma, de egészen július végéig úgy tűnt, a helyzet jól kontrollálható a kötelező reptéri teszteléssel. A betegek száma ezidő alatt nem emelkedett 10-15 fölé, de olyan is előfordult, hogy 2-re esett vissza.

Fals-negatív teszt eredmények a reptéren

Három olyan eset is napvilágot látott, amikor a negatív reptéri tesztet követően pár nappal később valakin influenza-szerű tünetek jelentek meg, és a teszt megismétlésekor az eredmény már pozitívat mutatott. A két teszt között eltelt időszakban pedig többen megfertőződtek. Ennek következményeképpen a hatóságok júliusban bevezették a helyi lakosokra vonatkozóan a kétszeres tesztelést.

A szabály értelmében azok, akik izlandi lakcímmel rendelkeznek, az országba lépéskor és 5 nap múlva is kötelesek alávetni magunkat a tesztelésnek, a kettő között pedig karantént kell tartaniuk. Ezzel a szabállyal igyekeztek megfékezni a vírus terjedését a helyi lakosság körében.

A dupla tesztelés azonban a külföldi turistákra ezidáig nem vonatkozott, mivel ők feltételezhetően nem lépnek kapcsolatba annyi helyivel az izlandi utazásuk során, mint azok, akik itt élnek. Július 31-től azonban ez is megváltozik.

Izland koronavírus: Katrín Jakobsdóttir Izland miniszterelnöke
Katrín Jakobsdóttir Izland – fotó: IcelandReview

Új mutáció jelent meg, melynek forrása máig ismeretlen

A regisztrációs form hibája miatt bekövetkezett tévedésből egy helyi lakos második tesztelése elmaradt. Mivel pár nap múlva beteg lett és kiderült, hogy fertőz, a mulasztás nyomán közel kétszáz ember került karanténba. Ennek ellenére június utolsó hetében több csoportos fertőzés alakult ki, és azóta is robbanásszerűen terjed.

A most diagnosztizált fertőzöttek nagy része a vírus egy új mutációját hordozza, amely eddig nem volt ismert Izlandon. Az új mutáció a jelek szerint hatékonyabban fertőz, mint az eddigiek.

A különböző fertőzéscsoportok között nem találtak semmilyen kapcsolatot, így a betegek egy jelentős részéről nem tudni, hogy miként fertőződtek meg. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a vírus továbbra is szabadon fertőz a lakosság körében és várhatóan egyre több lesz a beteg, amíg a forrást nem sikerül azonosítani.

Július 31-től új szigorítások lépnek érvénybe

  • Minden turistára vonatkozik, hogy az országba lépést követő 24 órát izolációban kell tölteniük. Amennyiben nem érkezik a teszteredményről értesítés 24 órán belül, az negatív eredményt jelent. A pozitívat tesztelt személyeket telefonon fogják értesíteni. Az izoláció szabályairól bővebben itt olvashatsz.
  • A kétszeres tesztelés kötelezővé válik mindazon turisták számára, akik 10 napnál tovább maradnak az országban.
  • Az első és második nap között eltelt időszakot (4-6 nap) karanténban kell tölteni. A második teszt áráról egyelőre nincs információ.
  • Július 31-től a jelenleg érvényes 500 fős gyülekezési limitet 100 főre korlátozzák. Ez a korlátozás hatással lehet a kempingek befogadóképességére.
  • Visszatér a kötelező 2 méteres távolságtartás mindenhol
  • Azokon a helyeken, ahol a 2 méteres távolságtartás nem lehetséges, kötelező maszkot hordani (tömegközlekedési eszközök, szórakozóhelyek, sportlétesítmények, stb.)

A beutazás szabályairól és az Izlandi koronavírus-helyzetről ebben a cikkben olvashatsz részletesen. Ha elolvastad a cikket és további kérdésed van, csatlakozz az Izlandi Utazás – kérdések és válaszok című Facebook csoporthoz, ahol igyekszünk minden felmerülő kérdést megválaszolni.

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!