fbpx

Koronavírus Izlandon – beutazási feltételek

Ebben a cikkben összegyűjtöttük nektek Izland aktuális beutazás szabályaival kapcsolatos jelenleg elérhető összes információt.

Figyelem! Az izlandi Egészségügy Minisztérium bejelentése alapján 2022. február 25-től eltörölték az összes belföldi és a határátlépőkre vonatkozó korlátozást és szabályt, visszaállítva a COVID előtti állapotokat. Naprakész információért csatlakozz az Izlandi Utazás – Kérdések és Válaszok című Facebook csoportunkhoz is.

Szükséges teendők utazás előtt

Kötelező előzetes regisztráció

Minden Izlandra utazó turistának még az indulás előtt kötelező kitölteni egy regisztrációs űrlapot a www.covid.is weboldalán, amelyben meg kell adni az utazó személyes adatait, a repülőjáratra vonatkozó információkat, valamint az utazás pontos dátumát és a lefoglalt szállások pontos címét és időtartamát. Az űrlapot legkorábban indulás előtt 72 órával lehet beküldeni.

Nyomkövető mobilalkalmazás letöltése

Minden Izlandra utazónak előírják (nyomatékosan javasolják) a hatóságok által kiadott Rakning C-19 nyomkövető mobilalkalmazás használatát, amely a nyomkövetésen túl fontos információkat tartalmaz a fertőzéssel kapcsolatban és szükség esetén segít felvenni a kapcsolatot az egészségügyi hatóságokkal.

Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy rendkívül gyorsan és hatékonyan felkutassák azokat a személyeket, akik koronavírus fertőzöttel kerületek kapcsolatba az izlandi utazásuk során.

Izland koronavírus: Katrín Jakobsdóttir Izland miniszterelnöke
Katrín Jakobsdóttir Izland – fotó: IcelandReview

A beutazási feltételek változékonyságáról

A beutazás feltételei COVID járvány kezdete óta számtalanszor jelentősen megváltoztak. Mielőtt Izlandra érkezel, feltétlenül ellenőrizd az aktuális beutazási feltételeket a covid.is oldalon, különösen akkor, ha nem tudsz felmutatni semmilyen védettségi igazolást.

A jelenleg érvényes szabályok

Mindenki számára kötelező:

72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy antigén teszt felmutatása előzetes regisztráció során. (Ez kiváltható 14 napnál régebbi ÉS 180 napnál nem régebbi pozitív PCR teszt igazolással.)

Oltatlanoknak és védettséggel nem rendelkező utasoknak kötelező a hozott negatív teszt igazolás plusz a helyben végzett első és második teszt, a kettő között pedig 5 nap karantén

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint aki semmilyen védettséggel nem rendelkezik, az köteles az országba belépést megelőző 72 órán belül elvégzett negatív eredményű koronavírus PCR teszt vagy antigén teszt igazolást bemutatni, amelyet a regisztrációs oldalon is fel keltölteni az utazás megkezdése előtt. Ezen felül az utazónak az országba lépéskor alá kell vetnie magát egy első tesztelésnek, majd ezt követően az 5. napon egy újabb koronavírus tesztnek, a két teszt közötti időszakot kötelezően karanténban kell tölteni (a karantén szabályairól lentebb írunk).

A fertőzésen átesett, vagy beoltott személyekre vonatkozó szabályok

Akik korábban már átestek a betegségen és megfelelő igazolással rendelkeznek, vagy megkapták az izlandi hatóságok által elfogadott Covid vakcinák valamelyikét, azok mentességet kaphatnak a karantén és a helyben elvégzett tesztek kötelezettsége alól. Aki nem rendelkezik booster (emlékeztető) oltással, annak az oltási igazolását csak akkor fogadják el ha a második oltása (Janssen esetében az első) óta nem telt el 9 hónap. Tehát mégegyszer: a 9 hónapnál régebben oltottak igazolása nem tekintik érvényesnek, ha nem kaptak emlékeztető (harmadik) oltást. Az emlékeztető oltással rendelkezők oltottságát határozatlan ideig elfogadják.


Amennyiben a 2. oltástól számítva (Janssen esetében az elsőtől) nem telt el legalább 14 nap, vagy az oltási igazolása nem elfogadható (lásd az előző bekezdést) úgy az illetőnek karanténba kell vonulnia és alávetnie magát a szükséges PCR teszteknek. Részletek itt: https://www.covid.is/sub-categories/vaccination-and-antibodies

Az elfogadott oltások

Azok az utasok, akik hivatalos vakcinaigazolással rendelkeznek, mentesülhetnek a karantén és tesztelési kötelezettségek alól, amennyiben a következő oltások valamelyikével rendelkeznek:

COVID-19 mRNA Vaccine Pfizer/BioNTech – 2 dózis
COVID-19 Vaccine Moderna – 2 dózis
COVID-19 Vaccine AstraZeneca (ChAdOx1-S) – 2 dózis
COVID-19 Vaccine Janssen (Ad26.COV2-S) – 1 dózis

A WHO sárga könyvébe pecsételve az további oltásokat is elfogadják:

 • Tozinameran-COVID-19 mRNA Vaccine (Comirnaty®) Pfizer/BioNTech Manufacturing GmbH.
 • COVID-19 Vaccine (Vaxzevria®; ChAdOx1-S) AstraZeneca AB.
 • COVID-19 Vaccine (ChAdOx1-S) AstraZeneca/SK Bio (SK Bioscience Co. Ltd).
 • COVID-19 (ChAdOx1-S) Vaccine AstraZeneca (Covidshield™ Serum Institute of India Pvt. Ltd).
 • COVID-19 Vaccine (Ad26.COV2-S) Janssen-Cilag International NV.
 • COVID-19 Vaccine Moderna (mRNA-1273), Moderna Therapeutics.
 • SARS-CoV-2 Vaccine BIBP (Vero Cell) (Sinopharm/Bejing Institute of Biological Products Co., Ltd.)
 • COVID-19 Vaccine Sinovac-CoronaVac (Vero Cell), Sinovac Life Sciences Co., Ltd.

A vakcina igazolásnak a meg kell felelnie a következő előírásoknak és formai követleményeknek:

 • az igazolás lehet papír alapú, kártya illetve elektronikus igazolás is. A határon az erre szakosodott szervek fogják ellenőrizni az igazolás valódiságát. Vita esetén a Tisztifőorvos hoz döntést az igazolás elfogadásáról ill. elutasításáról.
 • az igazolás nyelve dán, norvég, svéd, izlandi vagy angol lehet. Továbbá elfogadják az egyéb nyelven kiállított dokumentumokat ha az hivatalos fordítóiroda által kiállított és hivatalos pecséttel ellátott -az elfogadott nyelvek valamelyikére lefordított – dokumentummal együtt kerül bemutatásra.
 • tartalmaznia kell az utazó születési dátumát és nevét az utazási dokumentummal megegyező módon
 • a fertőzés nevét, amely ellen a vakcina szól (COVID19)
 • az oltások beadásának dátumai és helyszínei
 • a vakcinát beadó szerv neve alááírással és pecséttel
 • a vakcina gyártója a batch/lot azonosítóval együtt
 • az utolsó dózistól minimum 14 nap kell, hogy elteljen az országba lépésig

Egyéb oltásokat nem fogadnak el, így orosz Szputnyik vakcinát sem. Akik a fentebb felsorolt vakcináktól eltérő oltással rendelkeznek, vagy a hatóságok valamilyen oknál fogva nem fogadják el az igazolását (például valamely előírt adat hiányzik), azoknak kötelező a két helyszíni teszt és a két teszt között letöltendő 5 napos karantén.

Amennyiben rendelkezel valamilyen, a fentiről eltérő oltással, javasoljuk, hogy készíttess IGg antitest tesztet. Amennyiben a teszt eredménye kedvező, ezzel az igazolással mentesülsz a teszt és karantén alól (lásd alább).

2. Fertőzésen átesettség és antitest igazolás

A 2020. december 10-től érvényes tisztifőorvosi rendelet alapján mentesülnek a tesztelési- és karantén kötelezettségek alól az utazók, akik valamelyik Európai Közösség alá tartozó ország laboratóriuma által kiállított hiteles egészségügyi igazolással tudják bizonyítani, hogy átestek a Covid-19 fertőzésen.

Az igazolásnak a következő követelményeknek kell megfelelni és a következő adatokat kell tartalmaznia:

 • 14 napnál régebbi pozitív SARS-CoV-2/COVID-19 PCR-teszt eredményt közöl vagy SARS-CoV-2/COVID-19 antitest jelenlétét igazolja (ebben az esetben csak az ELISA vagy azzal egyenértékű (EIA, ECLIA, CLIA, CLMIA) szerológiai vizsgálat eredménye vehető figyelembe)
 • Dán, norvég, svéd, izlandi vagy angol nyelven állították ki
 • Az utazási dokumentummal teljesen megegyező módon tartalmazza az utas teljes nevét és születési idejét
 • Tartalmazza a teszt elvégzésének pontos dátumát és helyszínét (ország/település/cím)
 • A tesztet végző laboratórium pontos nevét és adatait, valamint a kiállító szerv (laboratórium) telefonos elérhetőségét, ahol szükség esetén ellenőrizhető az igazolás eredetisége
 • Az elvégzett teszt pontos típusa (PCR vagy ELISA szerológiai vizsgálat)
 • Az elvégzett teszt(ek) eredménye

Klinikai vagy orvosi diagnózist és rapid diagnosztikai tesztek (gyorstesztek, otthon elvágezhető tesztek) eredményét nem fogadják el. Az igazolás papír alapon és elektronikus formában is benyújtható. A határellenőrzés során az erre szakosodott szervek minden beutazó esetében külön ellenőrzik az igazolás valódiságát és szükség esetén felveszik a kapcsolatot az igazolást kiállító szervvel. Kérdéses esetben az izlandi tisztifőorvos dönt arról, hogy az igazolást elfogadható-e vagy sem.

Akinél bármilyen okból (akár adategyezési hibák miatt) nem fogadják el az igazolását, annak a 14 napos karantén vagy a dupla tesztelés (közte 5 napos karanténnal) közül kell választania. A tesztek ebben az esetben is ingyenesek.

Koronavírus teszt Izlandon

Mikor és hogyan értesülhetsz a teszt eredményről?

Az eredményről a tapasztalat szerint 12-24 órán belül sms-ben értesítik az utazókat. Ha 24 órán belül nem érkezik értesítés, az automatikusan negatív eredményt jelent.

Hol és hogyan lehet eltölteni a második tesztre való várakozás idejét?

Az első teszt elvégzése után közvetlenül a regisztrációkor megjelölt szállásra kell utazni és a második teszt eredményének megérkezéséig ott kell maradni.

Ezt az időszakot házi karanténban kell tölteni. Házi karanténnak minősülhet a saját mosdóval és fürdővel rendelkező privát hotelszoba, vendégházi szoba, apartman, nyaralóház.

A szabályzat külön kihangsúlyozza, hogy kempingben, campervanben, hostelben vagy egyéb, másokkal közös csoportszálláson való tartózkodás nem alkalmas karantén tartózkodásra. A karanténra alkalmas szálláshelyek teljes listáját itt találod.

A két teszt között eltöltendő karanténra vonatkozó szabályok:

1.) A repülőtérről a szállásra bérelt autóval vagy taxival lehet eljutni, tömegközlekedést nem lehet használni. Igénybe vehető ugyanakkor a FlyBus reptéri transzferjárat, de jelenleg rendkívül korlátozott a járatok gyakorisága (napi 1 járat és csak bizonyos napokon közlekedik) és az útvonal kötött, így ha a szállás a járat útvonalán kívül esik, akkor a Flybus megállójától csak a fent felsorolt közelekedési módok valamelyikét veheted igénybe.

Megjegyzés: Nem kötelező Reykjavíkot választani a karantén helyszínének, de vedd figyelembe, hogy a helyszínre való eljutás során nem használhatsz közösségi mosdót, nem vásárolhatsz szupermarketben, és nem látogathatsz meg látványosságokat sem. A bérautó átvételének menetéről érdeklődj közvetlenük a bérbeadó cégnél.

2.) A karanténban tartózkodó személynek mindvégig (a második teszt eredményének megérkezéséig vagy a második teszttől számított 24 óráig) a karantén helyén kell maradnia, a karanténszállás az 5 napra változatlan kell, hogy legyen.

Megjegyzés: A korábbi gyakorlattal ellentétben tehát nem lehet megkezdeni az utazást akkor sem, ha az első teszt negatív lett és nem lehet különböző szállásokat foglalni az 5 napra.

3.) A karantén ideje alatt bizonyos feltételekkel ki lehet menni sétálni:

 • tartani kell a két méter távolságot mindenkitől
 • kerülni kell a népszerű helyeket (parkok, múzeumok, természeti látványosságok, sétáló utcák, városközpontok, tehát gyakorlatilag minden olyan helyet, ahol sok ember közlekedik.)

4.) A karantén ideje alatt bizonyos feltételekkel lehet autóba ülni:

 • csakis saját bérelt autóban, másokkal nem érintkezve
 • tilos hosszabb utakra menni, a szállás körzetének helyét nem lehet elhagyni

Megjegyzés: Tilos olyan benzinkutat használni, ami nem önkiszolgáló vagy a fizetés az épületben történik. Drive-in ablakokat sem lehet használni.

5.) A közös helyiségek és közterek használata a karantén ideje alatt tilos.

Megjegyzés: közös konyha, közös mosdó, váróterem, társalgó, tárolóhelyiség, sőt a közös udvar, terasz használata is tilos. Lift helyett lehetőleg lépcsőt kkell használni, Ha ez nem lehetséges, akkor a liftet lehet használni, de csak akkor, ha senki más nem tartózkodik benne. A liftgombot lehetőleg csak kesztyűben érintsd meg, vagy használat után fertőtlenítsd.

6.) A másokkal való érintkezést a minimálisra kell csökkenteni. Amennyiben valamilyen okból a másokkal való találkozás mégis elkerülhetetlen a karantén ideje alatt, kötelező a két méter távolság tartása, emellett pedig a maszk és (érintés esetén) kesztyű használata.

Megjegyzés: Pl. bejelentkezés a recepción, rendelt étel átvétele, stb. Természetesen ez nem vonatkozik azokra, akikkel eleve együtt érkeztél.

7.) A személyes higiéniára kiemelten ügyelni kell.

Megjegyzés: gyakori kézmosás, kézfertőtleníés. A nyilvános orrfújás, tüsszentés, köhögés kerülendő.

8.) A karantén helyszínét orvosi segítség igénybevétele céljából el lehet elhagyni, de csak előzetes telefonos egyeztetés után.

Megjegyzés: amennyiben orvosi segítségre van szükséged, hívd az 1700-as telefonszámot (magyar sim kártyáról a +354 544 4113-es számot). Ha COVID tüneteid vannak vagy arra gyanakszol, illetve ha vészhelyzet áll fenn, a 112-es segélyhívószámot hívd. A hívás során feltétlenül tájékoztasd a diszpécsert arról, hogy karanténban vagy! Kórházi ellátás szükségessége esetén tolmácsot is kérhetsz ingyenesen.

9.) Gyógyszertárba, boltba nem lehet menni a karantén ideje alatt.

Megjegyzés: A szállás megválasztásakor érdeklődj arról, hogy a szobához tartozik-e privát konyha, van-e a szobában hűtő illetve ételmelegítési lehetőség, szállásadó biztosít-e szobaszervízt, illetve, hogy milyen étel- vagy élelmiszer rendelési lehetőségek vannak.

Reykjavíkban és környékén számtalan szolgáltató biztosít kiszállítást, gyakran ingyenesen. A pizza, hamburger, meleg étel kiszállítók kínálata hatalmas, de számos szupermarket és gyógyszertár is vállal kiszállítást. Amennyiben az élelmiszer vagy egyebek beszerzéséhez helyi ismerősök segítségét veszed igénybe, a kiszállító személlyel ne érintkezz, hanem kérd meg, hogy tegye le a csomagot az ajtó előtt és távozzon.

10.) Tilos a tömegközlekedési eszközök használata

Megjegyzés: Amennyiben a karantén helyszínét el kell hagyni (pl. a második teszt elvégzése miatt), bérelt autó vagy taxi igénybevétele lehetséges. COVID tünetek előfordulása esetén viszont taxit sem lehet használni (ez esetben az előző pontban megadott instrukciókat kell követni.

11.) Amennyiben váratlanul, az utazásod alatt karanténba kell vonulnod (pl. COVID tünetek miatt vagy mert fertőző beteggel érintkeztél) és nincs lehetőséged saját finanszírozású karanténba vonulni, úgy igénybe veheted az Vöröskereszt által biztosított ingyenes karanténszállást.

Megjegyzés: Ez a lehetőség nem vonatkozik azokra, akik most léptek az országba és a közelező 5 napos karanténjukat kell tölteniük. A Vöröskereszt száma: 1717 ( magyar sim kártyáról: +354 580 1710)

12.) A karantén be nem tartása magas pénzbüntetéssel és súlyosabb esetben akár elzárással, vagy az országból történő kiutasítással is járhat. A szabályok betartására érdemes kiemelten odafigyelni, mert a szabályok nem ismerete nem mentesít a büntetés megfizetése és az esetleges kiutasítás következménye alól. Sajnos többször is előfordult, hogy magyar túraszervező cég sem tartotta be ezeket a szabályokat. Ezeket a jövőben kiemelten ellenőrizni fogják.

Röviden összefoglalva a következő bírságokra számíthat az, aki nem tartja be a karanténszabályokat, vagy nem rendelkezik elfogadható PCR igazolással:

 • PCR igazolás hiánya: 100.000 korona
 • Érkezéskor mintavétel elmulasztása vagy megtagadása: 100.000 korona
 • Karantén megsértése: 50-250.000 korona
 • Ha valakinél kimutatták fertőzést, és úgy vét a karanténszabályok ellen: 150-500.000 korona
 • Hamis igazolás bemutatása belépéskor: vádemelés okirat-hamisításért

A kiszabható bírságokról megjelent hivatalos tájékoztatót itt találod.

A fenti lista a karanténra vonatkozó legfontosabb szabályok válogatott, rövidített változata. A hatóságok által kiadott hivatalos angol nyelvű dokumentumot a betartandó szabályokról itt találod. Kérjük, tanulmányozd át alaposan, mielőtt Izlandra utazol.

A reptéri tesztelés menete

A repülővel érkezők számára a Keflavíki Nemzetközi Repülőtéren, a komppal érkezők számára pedig Seydísfjördurben a Smyrill Line terminálon felállított szűrőállomásokon fogják a teszteket elvégezni.

Azok az utasok, akik másik reptérre érkeznek (Reykjavík, Akureyri, Egilsstadir) vagy másik hajóállomásra, azoknak az érkezési helyhez legközelebb eső egészségügyi központban kell elvégezni a tesztet.

A reptéri tesztelés gyorsan és gördülékenyen zajlik. Nincsenek hosszú sorok, aki előzetesen regisztrált online, annak a teljes folyamat mindössze pár percet vesz igénybe. A garatból és orrból vesznek mintát, az eljárás néhány másodpercig tart, kissé kellemetlen.

A második teszt menete

A második teszten való megjelenésre az utazók emlékeztetőt fognak kapni. Ugyanígy részletes információt fog kapni arra vonatkozóan is, hogy hol tudják elvégezni a tesztet. A második tesztet mostantól hétvégén is végzik. Érkezéskor mindenki e-mailt kap arról, hogy pontosan mikor és hol kell megjelenni a második teszten. A második teszt után vissza kell menni a szállásra, a karantén a második teszt eredményének megérkezésekor ér véget.

Reykjavíkban: Suðurlandsbraut 34, földszint. Fogadási idő: hétköznap 10- 15h között, hétvégén és ünnepnapokon 12 -15h között

Reykjavíkon kívül is elvégezthető a teszt, de telefonon időpontot kell kérni az adott orvosi rendelőben (Heislugeislan). Az alábbi településeken végeznek teszteket:

 • Suðurnes
 • Selfoss
 • Vestmannaeyjar
 • Höfn í Hornafirði
 • Egilsstaðir
 • Akureyri
 • Ísafjörður
 • Borgarnes
 • Stykkishólmur

Mennyibe kerül a koronavírus teszt?

Az Egészségügyi Minisztérium 2020. november 18-i keltezésű rendelete alapján 2020 december 1 óta a beutazók számára ingyenes a koronavírus teszt. A teszt előzetes regisztrációt igényel, amelyet a visit.covid.is weboldalon lehet elvégezni, leghamarabb 72 órával az utazás megkezdése előtt.

Mi történik, ha pozitív lesz a helyszíni COVID-19 teszt?

Pozitív koronavírus teszt esetén az utazót további vizsgálatoknak vethetik alá, amely kimutatja, hogy van-e aktív fertőzése. Akinél aktív fertőzést mutatnak ki, annak teljesen el kell különítenie magát.

Azok az utazók, akik nem tudják megoldani a teljes izolációt, vagy a hatóságok számára nem megnyugtató hogy karantén idejét hol töltik, azokat egy hatóságilag kijelölt izolációs szállásra irányítják, amelyet az állam térítésmentesen biztosít (az ingyenesség csak a szállásra vonatkozik, az ellátásra nem) Fontos adalék, hogy akiket valamely különösen fertőző variásnssal (brit, dél-afrikai, indiai és brazil variáns) tesztelnek, azoknak kötelező lesz a karantén idejét a hatóságilag felügyelt izolációs központban tölteni – függetlenül attól, hogy volt-e előzetesen leszervezett karanténszállásuk.

A fertőzött utas köteles minden információt megosztani a hatóságokkal azzal kapcsolatban, hogy kikkel érintkezett a tünetek jelentkezését megelőző 2 napban.

Aktív koronavírus fertőzés gyógyszeres kezelése és az ezzel kapcsolatos további tesztek a határozat értelmében térítésmentesek.

koronavírus Izlandon - covid teszt

Mi történik, ha a repülő egyik utasa pozitívat tesztel?

A fertőzéssel diagnosztizált utasokat részletesen kikérdezik és mindekit, aki a tesztelést/ tünetek megjelenését megelőző két napban legalább 15 percig két méternél közelebb tartózkodott a fertőzött személyhez, két hetes karanténra kötelezhetnek.

A repülőgépen ezt a távolságot kb. két ülésben határozták meg. Tehát jó esetben nem kell a gép minden utasának karanténba vonulnia, csak azoknak, akik két ülésnyi távolságon belül utaztak a fertőzöttel.

Fontos itt megjegyezni viszont, hogy a hivatalos dokumentumban ez a helyzet mindössze példaként szerepel és a megfogalmazás megengedi a két ülésnyi távolságtól való eltérést is:

The contact tracing team interviews those who have been in close contact with a confirmed active case during two days prior to the onset of symptoms, e.g. been within 2 meters of an individual for more than 15 minutes, or those who have sat close to an infected individual on an airplane (usually within two seatrow radius). They might be required to self-quarantine for two weeks from the time of last contact.

koronavirus izland

Izoláció vagy karantén?

Ezen a ponton fontos hogy mindenki tisztában legyen az izoláció és a karantén közötti különbséggel és azzal, hogy az izoláció és a karantén be nem tartása magas pénzbüntetéssel és súlyosabb esetben akár elzárással is járhat.

Izoláció

Teljes izoláció azon személyek számára szükséges, akiket COVID-19 fertőzéssel diagnosztizáltak, vagy felmerült annak gyanúja, de kórházi ellátásra nem szorulnak.

Az izolációra kötelezett személynek az arra alkalmas szálláshelyen, vagy az egészségügyi hatóságok által kijelölt hatósági központban más, nem fertőzött személyektől teljesen elkülönítve kell tartózkodnia és semmilyen körülmények között nem hagyhatja el az izoláció helyszínét.

Amennyiben a fertőzés nem jár lázzal, akkor a hatóságok egy meghatározott időpontban egy újabb koronavírus tesztet végeznek. Amennyiben ez negatív, el lehet hagyni az izolációt. Továbbá ha a pozitív teszt óta eltelt legalább 14 nap és az izolált személy legalább 7 napja tünetmentes, az egészségügyi hatóság feloldhatja az izolációra vonatkozó kötelezettséget.

Ha a fertőzés lázzal jár, akkor az izoláció a lázas állapot megszűnését követő 10 napig kötelező. Az izolációra vonatkozó bővebb információ ezen a linken található: https://www.covid.is/categories/how-does-isolation-work

Karanténban - koronavírus Izlandon

Karantén

Az első 5 napi tartózkodás ideje alatt mindenkire kötelező karanténon felül a karantén azokra vontakozik, akik kapcsolatba léptek, vagy léphettek olyan személlyel vagy személyekkel, akiknél koronavírus fertőzést diagnosztizáltak.

Ha például olyan személy közelében tartózkodtál, vagy utaztál a repülőn, akit a vírussal diagnosztizáltak, akkor a szabályok szerint nagy rá az esély, hogy karanténba kell vonulnod. A karanténba kerülő személyeket regisztrálják és a karantén betartását a hatóságok szúrópróba-szerűen ellenőrzik.

A negatív teszt nem mentesít a karantén kötelezettsége alól, ha az utazás során bárhol fertőzésveszélynek voltál kitéve (például fertőzött személy közelében tartózkodtál, vagy kapcsolatba léptél fertőzöttel).

A karanténban lévő személy nem veheti igénybe a közösségi tereket sem (pl hotel étterme, váróhelyiségei, stb) és kötelező 2 méter távolságot tartani másoktól.

Szabad rövid sétákat tenni, de legalább 2 méter távolságot kell tartani. Privát autóban tartózkodás megengedett, de nem vehető igénybe semmilyen olyan szolgáltatás, ahol másokkal érintkezhet. Ebbe beletartoznak a nyilvános mosdók, kempingek, de még az éttermek drive-in ablakai és a benzinkutak is. Vagyis a karanténban tartózkodók még egyedül sem indulhatnak el utazni.

Az utazást vagy hazautazást kizárólag az előírt karantén vagy izolációs időszak letelte után lehet megkezdeni, függetlenül attól, hogy mikorra szólt a visszaútra szóló jegyed, valamint az autó- és szállásfoglalásod.

A karanténra vonatkozó részletes információkat itt találod: https://www.covid.is/categories/how-does-quarantine-work

Kérdésed van?

Rengeteg még a nyitott kérdés, amire a hivatalos dokumentumok nem térnek ki. A fertőzéssel, a kezeléssel, karanténnal és izolációval kapcsolatos angol nyelvű kérdéseitekre az Izlandi Egyészségügyi Információs Központ weboldalán található online chaten kaphattok választ.

Aktuális fertőzöttségi adatok

Az alábbiakban az izlandi hatóságok által közzétett hivatalos koronvírus adatokat láthatod. Az adatok naponta automatikusan frissülnek.

Mit tehetsz, ha az izlandi utazásod alatt megbetegszel?

Amennyiben az itt tartózkodásod alatt lázzal, száraz köhögéssel, csontfájdalmakkal járó tüneteid vannak, az 1700-as telefonszámot kell hívnod. Ha magyar telefonszámról indítod a hívást, tárcsázd a +354 544 4113-as számot. Ugyanitt általános orvosi tanácsot is kérhetsz (angolul), ha bizonytalan vagy a tüneteidet illetően. Ne indulj el a kórházba magadtól!

Kiemelten fontos, hogy legyen nálad az EU-s TB kártyád, ez ugyanis fedezi az orvosi kezelésed költségeit. Ha nem szorulsz kórházi ellátásra, úgy a karantén ideje alatt felmerülő szállás és étkezés költségeket ez a biztosítás nem fedezi.

Érdemes tudni, hogy Izlandon díjmentesen kérhetsz magyar nyelvű tolmácsot, ha kórházba kerülsz.

Koronavírus Izland - fontos a rendszeres kézmosás
A kézmosás hatékonyságát nem szabad lebecsülni

Fontos linkek

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a fenti cikk csupán egy összefoglaló. A itt közzétett információkat a helyi hatósági tájékoztatókból, minisztériumi portálokon közzétett információkról és a sajtótájékoztatókon elhangzott, valamint a helyi médiában megjelent információ alapján tesszük közzé.

Jelen cikk nem minősül hivatalos tájékoztatónak.

Minden utazónak a saját felelőssége tájékozódni a helyzetről, ehhez mi megpróbálunk minél több segítséget adni.

A hivatalos információkat itt találod:

Jó egészséget és biztonságos utazást kívánunk mindenkinek!

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kapcsolódó írások

Fontos tudnivalók Izland
Fontos tudnivalók Izlandra utazóknak

Ebben a cikkben igyekszünk megválaszolni minden olyan praktikus kérdést, amit feltétlenül tudnod kell ahhoz, hogy ne érjenek váratlan meglepetések az utazás során.

Izland időjárása kiszámíthatatlan
Időjárás Izlandon

Milyen időjárásra számíthatsz ha Izlandra utazol és hogyan készülj fel a várható körülményekre? Minden fontos információ egy helyen.