fbpx

Koronavírus Izlandon – utazási feltételek

A koronavírus Izland turizmusában is jelentős változásokat okozott. Az elmúlt hetekben az izlandi médiában és a sajtótájékoztatókon szinte naponta jelent meg újabb és újabb információ a beutazással kapcsolatban. Ebben a cikkben összegyűjtöttük nektek a jelenleg elérhető és érvényben lévő beutazással kapcsolatos összes információt.

Frissítve: 2020. július 7.

Cikkünket néhány naponta frissítjük, ennél naprakészebb információért csatlakozz az Izlandi Utazás – Kérdések és Válaszok című Facebook csoportunkhoz, ahol azonnal közzétesszük az újonnan napvilágra került információkat.

Fontos változás a beutazási feltételekben

Annak ellenére, hogy az izlandi sajtótermékekben és a kormányzati sajtótájékoztatókon is szó volt a külföldről hozott koronavírus teszt elfogadásáról, a 2020. június 5-én megjelent rendelet már kifejezetten kizárja ennek lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy nem fogadnak el otthonról hozott koronavírus teszt igazolást.

“…the Icelandic health authorities cannot accept proof of test results”.

A döntést a június 8-i sajtótákékoztatón azzal indokolták, hogy jelenleg nincsen olyan hivatalos igazolás, amely nemzetközileg elfogadott lenne.

Szükséges teendők utazás előtt

Kötelező előzetes regisztráció

Minden Izlandra utazó turistának még az indulás előtt kötelező kitölteni egy regisztrációs űrlapot a www.covid.is weboldalán, amelyben meg kell adni az utazó személyes adatait, a repülőjáratra vonatkozó információkat, valamint az utazás pontos dátumát és a lefoglalt szállások pontos címét és időtartamát.

Ezen felül nyilatkozni kell a beutazó személy egészségügyi állapotáról, az elmúlt időszakban meglátogatott országokról valalmint arról, hogy diagnosztizáltak-e nála COVID-19 fertőzést, vagy voltak-e koronavírusra utaló tünetei az elmúlt időszakban, vagy érintkezett-e fertőzött személlyel.

Nyomkövető mobilalkalmazás használata

Minden Izlandra utazónak előírják (nyomatékosan javasolják) a hatóságok által kiadott Rakning C-19 nyomkövető mobilalkalmazást, amely a nyomkövetésen túl fontos információkat tartalmaz a fertőzéssel kapcsolatban és szükség esetén segít felvenni a kapcsolatot az egészségügyi hatóságokkal.

Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy rendkívül gyorsan és hatékonyan felkutassák azokat a személyeket, akik kapcsolatba kerültek fertőzöttel az izlandi utazásuk során.

Izland koronavírus: Katrín Jakobsdóttir Izland miniszterelnöke
Katrín Jakobsdóttir Izland – fotó: IcelandReview

Beutazási feltételek

Katrín Jakobsdóttir, Izland miniszterelnöke május 12-én hivatalos közleményben jelentette be, hogy legkésőbb június 15-én feloldják a koronavírus miatt hozott szigorú beutazási korlátozásokat és megnyitják Izland határait a turisták előtt. Ez így is történt.

A jelenlegi hivatalos információk szerint az Izlandra utazók a tervezett szabályok érvénybe lépését követő naptól (június 15-től) két lehetőség közül választhatnak:

1. 14 napos karantén az országba lépéskor

Aki ezt választja, annak az országba lépést követően azonnal meg kell kezdenie a hatóságok által elrendelt 14 napos kötelező önkéntes karantént az előzetesen lefoglalt és az előregisztrációnál lejelentett szálláson és csak ezt követően kezdheti meg az utazást a szigetországban.

Belépéskor az utazónak hitelt érdemlően kell bizonyítania, hogy pontosan hol és milyen körülmények között fogja letölteni az előírt 14 napos karantént. A karantén költségei teljes mértékben az utazót terhelik.

2. Helyben elvégzett koronavírus teszt vállalása

Az a turista, aki nem szeretne karanténba vonulni, alávetheti magát egy helyszíni koronavírus tesztnek, amelyet az izlandi határátlépéskor végeznek majd el.

A teszt eredményét nem kell a reptéren megvárni, az utas az előzetesen lefoglalt hotelben is megvárhatja az eredményt, fokozott elővigyázatosság tartása mellett.

A 2005-ben vagy azután született gyermekek mentesülnek a tesztelés és a karantén kötelezettség alól. Ugyanígy mentességet kapnak azok, akik az Izlandra érkezést megelőző 14 napot a kockázatos területeknek minősített országokon kívül töltötték.

Ez jelenleg azt jelenti, hogy mentességet kapnak azok a személyek, akik az izlandi határátlépést megelőző 14 napot a Feröer-szigeteken, vagy Grönlandon töltötték.

További változás, hogy azok közül, akik már átestek a fertőzésen, csak abban az esetben kapnak mentességet a karantén és a reptéri tesztelés alól, ha Izlandon diagnosztizálták őket COVID-19-cel.

Idegen országból hozott igazolást nem fogadnak el.

Koronavírus teszt Izlandon

Tesztelés a határon

A repülővel érkezők számára a Keflavíki Nemzetközi Repülőtéren, a komppal érkezők számára pedig Seydísfjördurben a Smyrill Line terminálon felállított szűrőállomásokon fogják a teszteket elvégezni.

Azok az utasok, akik másik reptérre érkeznek (Reykjavík, Akureyri, Egilsstadir) vagy másik hajóállomásra, azoknak az érkezési helyhez legközelebb eső egészségügyi központban tudják kérni a tesztet.

A korábbi tájékoztatókon még 15.000 ISK tesztelési díjról volt szó fejenként, ezt azonban június 30-án módosították, így a jelenlegi szabályok szerint aki július 1. után utazik Izlandra, annak elővételben 9.000, a helyszínen fizetve pedig 11.000 koronába kerül majd a koronavírus teszt.

Az első hetekben várhatóan napi 2000 tesztet tudnak elvégezni, legfeljebb 200 embert tudnak letesztelni óránként. Ez azt is jelenti, hogy az országba érkező utasok száma nem haladhatja meg a napi 2000-et július hónapban.

A kapacitás folyamatos növelése mellett októberre már napi 4000 teszt elvégzésével számoltak, ezt azonban a tisztifőorvos túl kockázatosnak ítélte, ezért határozatlan ideig marad a napi 2000 fős limit. Előreláthatólag hat hónapig fog folyni a tesztelés, de természetesen a járvány alakulása határozza meg a későbbiekben is, hogy meddig lesz szükség a korlátozásokra.

A tesztek kiértékeléséhez külön szakértői csoportot és infrastruktúrát alakítottak ki. A teszt eredménye hivatalosan 24 órán belül várható, de a gyakorlat azt mutatja, hogy mindenki nagyon hamar, 3-5 órán belül megkapja a teszt kiértékelését SMS-ben, vagy a telepített COVID alkalmazáson keresztül. Aki délután 5 óra után érkezik, csak a következő napon kaphatja meg a teszt eredményét.

A teszt elvégzése után az előzetesen regisztrált tartózkodási helyen is megvárható az eredmény, nem kell a reptéren vagy a hajóterminálon várakozni. Abban az esetben, ha a teszt negatív, az utazót a mobiltelefonra telepített nyomkövető alkalmazáson keresztül, vagy SMS-ben értesítik majd.

Annak, akinek a tesztje pozitív lesz, azt a hatóságok telefonon értesítik. Emiatt nagyon fontos az ellenőrizhető és megbízható kapcsolattartási adatok megadása az előzetes regisztráció során.

Mi történik, ha pozitív lesz a helyszíni COVID-19 teszt?

Pozitív koronavírus teszt esetén az utazót további vizsgálatoknak vethetik alá, amely kimutatja, hogy van-e aktív fertőzése. Akinél aktív fertőzést mutatnak ki, annak teljesen el kell különítenie magát.

Azok a külföldről érkező utazók, akik nem tudják megoldani a teljes izolációt, a kormány térítésmentes elhelyezést biztosít (az ingyenesség csak a szállásra vonatkozik, az ellátásra nem) az izoláció idejére az egyik hatósági izolációs központban.

A fertőzött utas köteles minden információt megosztani a hatóságokkal azzal kapcsolatban, hogy kikkel érintkezett a tünetek jelentkezését megelőző 2 napban.

Aktív koronavírus fertőzés gyógyszeres kezelése és az ezzel kapcsolatos további tesztek a határozat értelmében térítésmentesek.

koronavírus Izlandon - covid teszt

Mi történik, ha a a repülő egyik utasa pozitívat tesztel?

A fertőzéssel diagnosztizált utasokat részletesen kikérdezik és mindekit, aki a tesztelést/ tünetek megjelenését megelőző két napban legalább 15 percig két méternél közelebb tartózkodott a fertőzött személyhez, két hetes karanténra kötelezhetnek.

A repülőgépen ezt a távolságot kb. két ülésben határozták meg. Tehát jó esetben nem kell a gép minden utasának karanténba vonulnia, csak azoknak, akik két ülésnyi távolságon belül utaztak a fertőzöttel.

Fontos itt megjegyezni viszont, hogy a hivatalos dokumentumban ez a helyzet mindössze példaként szerepel és a megfogalmazás megengedi a két ülésnyi távolságtól való eltérést is:

The contact tracing team interviews those who have been in close contact with a confirmed active case during two days prior to the onset of symptoms, e.g. been within 2 meters of an individual for more than 15 minutes, or those who have sat close to an infected individual on an airplane (usually within two seatrow radius). They might be required to self-quarantine for two weeks from the time of last contact.

koronavirus izland

Izoláció vagy karantén?

Ezen a ponton fontos hogy mindenki tisztában legyen az izoláció és a karantén közötti különbséggel és azzal, hogy az izoláció és a karantén be nem tartása magas pénzbüntetéssel és súlyosabb esetben akár elzárással is járhat.

Izoláció

Teljes izoláció azon személyek számára szükséges, akiket COVID-19 fertőzéssel diagnosztizáltak, vagy felmerült annak gyanúja, de kórházi ellátásra nem szorulnak.

Az izolációra kötelezett személynek az arra alkalmas szálláshelyen, vagy az egészségügyi hatóságok által kijelölt hatósági központban más, nem fertőzött személyektől teljesen elkülönítve kell tartózkodnia és semmilyen körülmények között nem hagyhatja el az izoláció helyszínét.

Amennyiben a fertőzés nem jár lázzal, akkor a hatóságok egy meghatározott időpontban egy újabb koronavírus tesztet végeznek. Amennyiben ez negatív, el lehet hagyni az izolációt. Továbbá ha a pozitív teszt óta eltelt legalább 14 nap és az izolált személy legalább 7 napja tünetmentes, az egészségügyi hatóság feloldhatja az izolációra vonatkozó kötelezettséget.

Ha a fertőzés lázzal jár, akkor az izoláció a lázas állapot megszűnését követő 10 napig kötelező. Az izolációra vonatkozó bővebb információ ezen a linken található: https://www.covid.is/categories/how-does-isolation-work

Karanténban - koronavírus Izlandon

Karantén

Karantén azokra vontakozik, akik kapcsolatba léptek, vagy léphettek olyan személlyel vagy személyekkel, akiknél koronavírus fertőzést diagnosztizáltak. Ha például olyan személy közelében tartózkodtál, vagy utaztál a repülőn, akit a vírussal diagnosztizáltak, akkor a szabályok szerint nagy rá az esély, hogy karanténba kell vonulnod. A karanténba kerülő személyeket regisztrálják és a karantén betartását a hatóságok szúrópróba-szerűen ellenőrzik.

A negatív teszt nem mentesít a karantén kötelezettsége alól, ha az utazás során bárhol fertőzésveszélynek voltál kitéve (például fertőzött személy közelében tartózkodtál, vagy kapcsolatba léptél fertőzöttel).

A karanténra kötelezett személy nem hagyhatja el a karanténszállás helyszínét csak rendkívül indokolt esetben és a helyi egészségügyi hatóságokkal egyeztetve. Továbbá tilos utazni, tömegközlekedést és taxit igénybe venni, közösségbe és boltba menni valamint látogatókat fogadni.

A karanténban lévő személy nem veheti igénybe a közösségi tereket sem (pl hotel étterme, váróhelyiségei, stb) és kötelező 2 méter távolságot tartani másoktól.

Szabad rövid sétákat tenni, de legalább 2 méter távolságot kell tartani. Privát autóban tartózkodás megengedett, de nem vehető igénybe semmilyen olyan szolgáltatás, ahol másokkal érintkezhet. Ebbe beletartoznak a nyilvános mosdók, kempingek, de még az éttermek drive-in ablakai és a benzinkutak is. Vagyis a karanténban tartózkodók még egyedül sem indulhatnak el utazni.

Az utazást vagy hazautazást kizárólag az előírt karantén vagy izolációs időszak letelte után lehet megkezdeni, függetlenül attól, hogy mikorra szólt a visszaútra szóló jegyed, valamint az autó- és szállásfoglalásod.

A karanténra vonatkozó részletes információkat itt találod: https://www.covid.is/categories/how-does-quarantine-work

Kérdésed van?

Rengeteg még a nyitott kérdés, amire a hivatalos dokumentumok nem térnek ki. A fertőzéssel, a kezeléssel, karanténnal és izolációval kapcsolatos angol nyelvű kérdéseitekre az Izlandi Egyészségügyi Információs Központ weboldalán található online chaten kaphattok választ.

Aktuális fertőzöttségi adatok

Az alábbiakban az izlandi hatóságok által közzétett hivatalos koronvírus adatokat láthatod. Az adatok naponta automatikusan frissülnek.

A koronavírus megjelenése és terjedése Izlandon

Az első COVID-19 fertőzöttet február 28-án regisztrálták Izlandon. A 40-es éveiben járó izlandi férfi enyhe de tipikus tüneteket mutatott (köhögés, láz, csontfájdalom), és nem sokkal a diagnosztizálása előtt Olaszországban járt.

A következő héten ugrásszerűen megnövekedett a fertőzöttek száma. Március 6-ra már 46 beteg szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust. A betegekről kiderült, hogy túlnyomó többségük Észak-Olaszországban illetve Ausztriában kapta el a vírust, sokan közülük együtt utaztak, egy repülőn ültek, egy hotelben szálltak meg.

Március 6-ig kizárólag olyan fertőzötteket találtak, akik korábban külföldön, osztrák és olasz síparadicsomokban jártak, amelyekről hamar kiderült, hogy a fertőzések gócpontjai.

Március 6-án azonban két olyan fertőzöttet is találtak, akik tudhatóan Izlandon kapták el a betegséget. Mindketten házi karanténban voltak már a diagnózis idején, ugyanis kapcsolatba léptek valamelyik, külföldről haza érkező fertőzöttel.

Halálos áldozatok

Március 17-én Húsavíkban elhunyt egy külföldi turista, akinek a szervezetében kimutatták a koronavírust. A 40 éves ausztrál férfi kritikus állapotban kereste fel az orvosi rendelőt Észak-Izlandon, és néhány órán belül elhunyt. Az első izlandi áldozat, egy 70 éves nő március 24-én hunyt el a reykjavíki kórházban. Jelenleg 10 halálos áldozata van a koronavírusnak Izlandon.

Védelmi és megelőzési intézkedések

Izlandon az első gyanú megjelenése óta összehangolt harc folyik a vírus megfékezésére.

Tömeges mintavétel:
Március 13-án kezdődött a tömeges mintavétel, mely alapján úgy találták, hogy nagyjából a lakosság 1%-a fertőződött meg. A legtöbb fertőzöttet a 18-29 és a 40-49 éves korosztályban találták. A tömeges szűrés során talált fertőzöttek fele tünetmentes volt. Ezidáig a vírus negyven változatát azonosították. A lakosok ingyenes szűrése tovább folytatódik.

Távolságtartás: nyilvános helyeken, illetve üzletekben az embereknek 2 méter távolságot kell tartani.

Tájékoztatás: az első beteg diagnosztizálása óta minden nap tartanak nyilvános sajtótájékoztatót, mely során részletesen beszámolnak a fejleményekről és a következő lépésekről, elejét véve az esetlegesen szárnyra kapó álhíreknek.

Média: az izlandi média nem ad teret az összeesküvés-elméleteknek. Az izlandi népesség rendkívül kritikus gondolkodású és kevesen dőlnek be az álhíreknek. A médiumok elkötelezettek a teljes körű tájékoztatás mellett, a napi sajtótájékoztatók során pedig hozzájutnak minden információhoz.

Fizetett karantén: az állam magára vállalta a karanténban lévő helyiek fizetését, így senkinek nem áll érdekében, hogy eltitkolja a betegségét vagy megszegje a karantént. Betegszabadságtól független fizetett szabadság jár minden olyan Izlandon élőnek, aki veszélyesnek nyilvánított területen járt, megfertőződött vagy kapcsolatba lépett egy fertőzöttel.

Munkahelyvédelem: az állam rendkívüli kjövedelemkiegészítő segélyt nyújt azoknak, akik csökkentett óraszámban tudnak csak tovább dolgozni.

Szankciók: ha valakiről kiderül, hogy nem vonult önkéntes karanténba a külföldi utazását követően vagy elhagyta a karantént, komoly pénzbírságra vagy akár börtönbüntetésre is számíthat.

Mindenki számára elérhető, ingyenes szűrés: a koronavírus teszt az első pillanattól kezdve rendelkezésre állt, de március 13-tól egy helyi génkutató cég is ingyenes szűrést biztosít bárkinek, függetlenül attól, hogy mutat-e tüneteket, járt-e külföldön vagy volt-e kapcsolatban fertőzött személlyel. Ennek segítségével feltérképezhetik a lappangó illetve tünetmentes eseteket is.

Mobilalkalmazás: a kormány megbízásából készült egy mobil applikáció, amely követi az emberek mozgását és jelzi ha a közelben fertőzött személy tartózkodik, illetve rendkívüli mértékben segíti és leegyszerűsíti a kontaktok felkutatását és értesítését. Ezt az alkalmazást az Izlandra látogató turistáknak is használniuk kell az itt tartózkodás teljes időtartama alatt.

Higiénia: Izlandon a vírus megjelenése előtt is lehetett találni a legtöbb bevásárlóközpontban illetve a reptéren kézfertőtlenítőket, de a vírus megjelenése óta minden nyitva lévő boltban, étteremben, kávézóban, minden kasszánál található kézfertőtlenítőszer. A nagyobb élelmiszerboltokban a kézfertőtleítőkön felül egyszer használatos gumikesztyűt is biztosítanak a vásárlóknak.

A szigorítások fokozatos feloldása

A járvány tetőzése április elején volt, körülbelül 1600 fertőzöttel és 100 fölötti kórházi esettel. A tetőzés után egy hónappal az aktív fertőzések száma 200 alá esett, ekkor lazítottak a gyülekezési korlátozásokon. 

Az óvodák és iskolák újra kinyitottak és a járványhelyzetet megelőző rendben működhetnek, a középiskolák és egyetemek bizonyos változtatásokkal működhetnek tovább.

A múzeumokat ismét megnyitották és a kozmetikák, fodrászatok és fogorvosi rendelők is folytathatják a működést, de fokozott óvatosságot, és a két méteres távolságtartást ajánlott tartani. A fürdők, edzőtermek és szórakozóhelyek május végén kinyitottak de létszámkorlátozással és a fokozott higiéniai szabályok betartásával működhetnek tovább. Június elejére az aktív fertőzések száma 1-3 közé szorult.

A határnyitást követő második hullám

A június 15-i határnyitást követő héten ismét ugrásszerűen megemelkedett a betegek száma. Több olyan fertőzöttet is találtak, akiknek a reptéri tesztje előbb negatív lett, majd pár nap múlva mégis kiderült róluk, hogy fertőznek. Emiatt a helyi lakosok számára kötelezővé tették a kétszeres tesztelést, az országba való belépéskor majd 5 nappal később, a kettő között pedig a karantén tartása kötelező.

A kettős tesztelés kötelezettsége jelenleg nem vonatkozik a turistákra, mivel nehezen lenne kivitelezhető, illetve a feltételezés szerint a turisták kevesebb helyivel lépnek közvetlen kapcsolatba mint azok, akik itt élnek. Ettől függetlenül érdemes az utazás alatt mindvégig elővigyázatosnak lenni és a higiéniai szabályok betartására fokozottan ügyelni.

koronavírus keflavík
A koronavírusra figyelmeztető felhívás a keflavíki reptéren. Fotó: RÚV – Bragi Valgeirsson

Javasolt-e jelenleg Izlandra utazni?

Tudjuk, hogy erre a kérdésre szeretnél konkrét választ kapni, de sajnos ez lehetetlen. Mindenkinek szubjektív megítélése és saját felelőssége meghozni egy ilyen döntést.

Bár az izlandi kormány intézkedései sikeresnek bizonyultak a járvány leküzdésében, mindenképpen javasolható, hogy elhamarkodott döntést ne hozz.

A koronavírus Izlandon is drasztikus változásokat okozott. Az utasforgalom rendkívüli mértékű csökkenése gyakorlatilag teljesen leállította a turizmust. Ennek következtében több vidéki hotel, vendégház, étterem és túracég mondott fel szinte valamennyi alkalmazottjának és határozatlan időre felfüggesztette a működését.

Néhányuk teljesen csődbe ment és végleg bezárt. Az elmúlt két hónapban sosem látott tömeges leépítések történtek az egész szektorban Emiatt a határnyitást követő első hetekben, vagy hónapokban még számítani lehet arra, hogy korlátozott lehetőségek fogadják majd az utazókat.

Ezen kívül arra az esetre is fel kell készülnöd, hogy esetleg te vagy az egyik utastársad fennakad a reptéri teszten, vagy utazás közben kapod el a fertőzést és emiatt még itt Izlandon karanténba kell vonulnod. Nem fogjék engedni, hogy fertőzöttként hazarepülj.

Az ezzel kapcsolatban felmerülő többletköltségek (elveszített repülőjegyek és fogalások, az átfoglalások költsége, karantén esetén szállás és étkezés, a karantén/izoláció miatt kiesett munkaidő, stb.) a te pénztárcádat fogják terhelni.

Ezért azt tanácsoljuk, hogy ezekre az eshetőségekre is felkészülve, rugalmas útitervvel és megfelelő anyagi fedezettel tervezz utazást a következő időszakra. Akinek egy plusz két hetes tartózkodás vállalhatatlan problémát okozna, annak nem javasoljuk, hogy megkezdje az utazását.

Mit tehetsz, ha le szeretnéd mondani az utazást?

Ha a lefoglalt utazásodat szeretnéd lemondani, sajnos nem fog menni anyagi veszteség nélkül. Hacsak nem vásároltál Flex szolgáltatást a Wizzair jegyedhez vagy indok nélküli lemondást egy másik légitársaságnál, akkor a repülőjegyed árát sajnos nem kapod vissza. A legtöbb társaságnál lehetséges azonban a jegyet másik dátumra módosítani átfoglalási díj fejében.

Az egynapos vezetett túrák lemondási ideje általában normál esetben is 24 óra, így ezeket bátran foglalhatod, csak ne felejtsd el időben lemondani, ha mégis úgy döntenél, hogy nem jössz. Az autóbérlésnél és a szállásfoglalásnál is érdemes előbb elolvasni a cancellation policy-t, biztos ami biztos, mielőtt véglegesíted a foglalást.

A szállást, autóbérlést és a túrákat általában le tudod mondani, ha nem vársz az utolsó pillanatig, de előfordulhat, hogy a befizetett ár egy részét visszatartják kezelési költségként. Ha le kell mondanod az utazásodat, nézz utána minden lefoglalt szolgáltatás lemondási szabályzatának, illetve derítsd ki, hogy az utasbiztosításod vagy a bankkártyádhoz tartozó utasbiztosítás nem térít-e meg valamennyit az elvesztett összegből.

A Keflavík repülőtér váróterme
A keflavíki repülőtér váróterme

Javasolt tennivalók, ha mégis az utazás mellett döntenél

Bárhogyan is alakul majd a helyzet a határnyitást követően, amíg a repülők járnak, mindig lesz olyan, aki az utazás mellett dönt. Ebben az esetben is sokat tehetsz az egészséged megőrzéséért.

Kiemelten ügyelj a higiéniára! Legyen nálad arcmaszk és fertőtlenítő kendő, amivel a repülőgépen a környezetedet fertőtlenítheted. Használj rendszeresen kézfertőtlenítő zselét illetve moss gyakran kezet, kiváltképp a repülőn, reptéren, boltok, éttermek, kávézók, bevásárlóközpontok látogatása során.

Tartsd be a maszkviselési szabályokat! Egyre több légitársaságnál vezetik be a kötelező maszkviselést a teljes repülőút során. Utazás előtt mindig tájékozódj a rád vonatkozó szabályokról és ajánlásokról. Izlandon jelenleg sehol sem kötelező az arcmaszk viselése, de ez a szabály a vírus terjedésével később megváltozhat.

Kerüld a tömeget. Izlandon utazva nem sok helyen fogsz tömeggel találkozni. A legturistásabb helyen is, pl. a gejzírnél, van lehetőséged úgy állni, hogy távolságot tudj tartani az emberektől. Azonban fokozott elővigyázatosságra lesz szükséged a repülőn, a reptéren, a hotelek közösségi tereiben, illetve a forgalmasabb benzinkutakon, éttermekben és boltokban.

Az izlandi utazással kapcsolatos egyéb fontos tudnivalókat ebben a cikkben találod.

Fedezi-e az utasbiztosítás egy esetleges karanténba kerülés költségeit?

Sajnos nem tudunk olyan biztosítóról, amely a karantén miatt felmerülő költségeket és anyagi károkat megtérítené. Ha a vírus ideje alatt Izlandra jössz, ezzel a rizikófaktorral is számolnod kell. Ebben a cikkben olvashatsz arról, hogy mire jó az utasbiztosítás a koronavírus kapcsán.

Ha most tervezed megvenni a jegyedet, akkor olyan biztosítást keress, ami magában foglalja a “cancel for any reason” (CFAR) azaz “indok nélküli lemondás” opciót.

COVID-19 Izland
Kézfertőtlenító a bolt bejáratánál. Fotó: Bragi Valgeirsson – RUV

Mit tehetsz, ha az izlandi utazásod alatt megbetegszel?

Amennyiben az itt tartózkodásod alatt lázzal, száraz köhögéssel, csontfájdalmakkal járó tüneteid vannak, az 1700-as telefonszámot kell hívnod. Ha magyar telefonszámról indítod a hívást, tárcsázd a +354 544 4113-as számot. Ugyanitt általános orvosi tanácsot is kérhetsz (angolul), ha bizonytalan vagy a tüneteidet illetően. Ne indulj el a kórházba magadtól!

Kiemelten fontos, hogy legyen nálad az EU-s TB kártyád, ez ugyanis fedezi az orvosi kezelésed költségeit. Ha nem szorulsz kórházi ellátásra, úgy a karantén ideje alatt felmerülő szállás és étkezés költségeket ez a biztosítás nem fedezi.

Érdemes tudni, hogy Izlandon díjmentesen kérhetsz magyar nyelvű tolmácsot, ha kórházba kerülsz.

Koronavírus Izland - fontos a rendszeres kézmosás
A kézmosás hatékonyságát nem szabad lebecsülni

Fontos linkek

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a fenti cikk csupán egy összefoglaló. A itt közzétett információkat a helyi hatósági tájékoztatókból, minisztériumi portálokon közzétett információkról és a sajtótájékoztatókon elhangzott, valamint a helyi médiában megjelent információ alapján tesszük közzé.

Jelen cikk nem minősül hivatalos tájékoztatónak.

Minden utazónak a saját felelőssége tájékozódni a helyzetről, ehhez mi megpróbálunk minél több segítséget adni.

A hivatalos információkat itt találod:

Jó egészséget és biztonságos utazást kívánunk mindenkinek!

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kapcsolódó írások

Izland tudnivalók
Fontos tudnivalók Izlandra utazóknak

Milyen okmányok szükségesek az utazáshoz? Mennyi készpénzt érdemes váltani? Lehet-e boldogulni normál bankkártyával vagy hitelkártya szükséges? Van-e roaming díj? Kell-e átalakító az izlandi konnektorokhoz? Kell-e utasbiztosítást kötni? Ebben a cikkben igyekszünk megválaszolni minden olyan praktikus kérdést, amit feltétlenül tudnod kell ahhoz, hogy ne érjenek váratlan meglepetések az utazás során.

Izlandi panoráma. Mikor érdemes Izlandrra utazni? Bármikor.
Mikor érdemes Izlandra utazni?

Nem véletlenül szerepel Izland minden második utazó bakancslistáján. A képeslapokon és Instagram fotókon látható elképesztő tájak, vulkánok, gleccserek, meseszerű vízesése

Kövesd Facebook oldalunkat, így elsőként értesülhetsz:

– az ajánlott látnivalókról, kevesek által ismert helyszínekről
– kedvezményekről
– utazási tippekről, és információkról melyeket az útikönyvekben biztosan nem találsz meg

Tarts velünk!

Kövesd Facebook oldalunkat, így elsőként értesülhetsz:

– ajánlott látnivalókról, kevesek által ismert helyszínekről
– kedvezményekről
– utazási tippekről, melyeket az útikönyvekben biztosan nem találsz meg
– utazókat érintő eseményekről és hírekről
– sarki fény tippekről
– lezárt területekről, időjárási riasztásokról 

Továbbá sok érdekességgel, úti beszámolóval és fantasztikus fotókkal várunk!