fbpx

Koronavírus Izlandon

Biztonságos-e a koronavírus terjedése idején Izlandra utazni? Az alábbiakban részletesen beszámolunk a COVID-19 megbetededés izlandi terjedéséről az első pozitív teszttől az éppen aktuális állapotokig.

Cikkünket naponta frissítjük, ennél naprakészebb információért csatlakozz az Izlandi Utazás – Kérdések és Válaszok című Facebook csoportunkhoz.

Frissítve: április 5. 

Jelen van a koronavírus Izlandon?

Sajnos igen. Az első COVID-19 fertőzöttet február 28-án regisztrálták Izlandon. A 40-es éveiben járó izlandi férfi enyhe de tipikus tüneteket mutatott (köhögés, láz, csontfájdalom), és nem sokkal a diagnosztizálása előtt Olaszországban járt.

A következő héten ugrásszerűen megnövekedett a fertőzöttek száma. Március 6-ra már 46 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust. A betegekről kiderült, hogy túlnyomó többségük Észak-Olaszországban illetve Ausztriában kapta el a vírust, sokan közülük együtt utaztak, egy repülőn ültek, egy hotelben szálltak meg. Március 6-án azonban az első belföldi fertőzött is megjelent.

koronavírus Izlandon

Mennyi fertőzött van ebben a pillanatban? Mit tudunk róluk?

A fertőzöttek száma április 1-én 1562 fő, legnagyobb részük fővárosban és vonzáskörzetében él. Jelenleg 5263-an vannak házi karanténban, túlnyomó részük a Reykjavíkban és környékén.

Az első betegek külföldön (Észak-Olaszországban, Ausztriában és Svájcban) fertőződtek meg, de már sokkal magasabb azoknak az aránya, akik a külföldről hazatérőktől, vagy az azokkal kapcsolatba kerülőktől kapták el a vírust.

A betegek túlnyomó többsége enyhe tünetekről számol be, 37-en szorulnak kórházi ellátásra, 11 főt ápolnak intenzív osztályon.

A gyógyultak

A vírus megjelenésekor karanténba kerültek közül 12467-en már elhagyhatták a karantént. Legalább 460 ember teljesen meggyógyult a betegségből.

Aktuális fertőzöttségi adatok

Aktuális fertőzöttségi adatok

A grafikonok forrása:  CoVid Iceland.

Halálos áldozatok

Március 17-én Húsavíkban elhunyt egy külföldi turista, akinek a szervezetében kimutatták a koronavírust. A 40 éves ausztrál férfi kritikus állapotban kereste fel az orvosi rendelőt Észak-Izlandon, és néhány órán belül elhunyt. Az első izlandi áldozat, egy 70 éves nő március 24-én hunyt el a reykjavíki kórházban. 

Jelenleg 4 halálos áldozata van a koronavírusnak Izlandon.

Tömeges mintavétel

Március 13-án megkezdődött a tömeges mintavétel. A tömeges szűrés során eddig talált fertőzöttek fele tünetmentes volt, a másik fele pedig náthás. 

Ezidáig a vírus negyven változatát azonosították. A lakosok ingyenes szűrése tovább folytatódik. A mai napig összesen 27467 mintát analizáltak.

A járvány tetőzése április közepén várható

A jelenlegi becslések szerint Izlandon április közepén fog tetőzni a járvány. Számítások szerint 2000-4000 megbetegedés várható a csúcs időszakban, 20-50 súlyos és 7-18 kritikus esettel. A megfigyelések szerint eddig úgy tűnik, hogy Izlandon lassabban terjed a járvány, mint bármely másik Schengeni országban.

Milyen a készültségi helyzet Izlandon?

Habár a betegek túlnyomó többsége csak enyhe tünetekről számol be, az első belföldi fertőzések megjelenésével Izlandon a készültségi fokozatot a legmagasabb szintre emelték.

Koronavírus Izlandon - sajtótákéjoztató Reykjavíkban
Sajtótájékoztató a vírus terjedéséről. Minden emberre jut egy kézfertőtlenítő. Fotó: Kristinn Magnusson - mbl.is

Mit jelent a legmagasabb készültségi fokozat?

vírus terjedésének megelőzésére és az esetlegesen kialakuló járvány megfékezésére a legmagasabb készültségi fokozat ot vezették be, amely egészségügy és az állami szervek készültségét valamit gyülekezési korlátozásokat is jelent.

A kórházakban és szociális intézményekben, idősek otthonában látogatási tilalom van érvényben, amellyel a legkiszolgáltatotabbakat védik a vírustól. Az egészségügyi dolgozók a következő időszakban nem utazhatnak külföldre és nem mehetnek szabadságra, illetve szükség esetén a nyugdíjazott orvosokat, nővéreket is behívjatják dolgozni.

Az uszodákat, múzeumokat, egyetemeket, illetve az iskolák nagy részét bezárták, a 20 főnél nagyobb befogadóképességű rendezvényeket lemondták illetve elhalasztották. A gyülekezési korlátozások várhatóan április 13-ig lesznek érvényben.

Március 17-től kezdődően minden külföldről érkező izlandi lakos számára kötelező két hetes karantént rendeltek el, függetlenül attól, hogy milyen országban utazott. (A korlátozás a turistákra nem vonatkozik.)

Március 18-án az Európai Unió bejelentette, hogy bezárja a határait a nem uniós polgárok előtt. Izland ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de a rendelet a schengeni övezetre is kiterjed, vagyis Izland és az EU között egyelőre nincs tiltva az utazás, de csak halaszthatatlan ügyben (tehát nem turizmus céljából).

Mácius 20-án Izland is bezárta  a határait a Schengeni övezeten kívüli országok utazói előtt, néhány napon belül azonban a teljes határzár életbe lépése várható.

A turisták számára felkészítettek egy 70 szobás hotelt Reykjavíkban, ahol szükség esetén karanténba helyezhetik a betegeket és a velük kapcsolatba kerülteket. A Vöröskereszt munkatársai speciális tréningeken vesznek részt, hogy az érkező betegeket megfelelően tudják ápolni és pszichológiai segítséget nyújtsanak nekik.

Koronavírus Izlandon: Landspítali, Reykjavík kórháza
Landspítali, Reykjavík kórháza

Milyen intézkedések vannak a koronavírus megfékezésére Izlandon?

Izlandon az első gyanú megjelenése óta összehangolt harc folyik a vírus megfékezésére.

Tájékoztatás: az első beteg diagnosztizálása óta minden nap tartanak nyilvános sajtótájékoztatót, mely során részletesen beszámolnak a fejleményekről és a következő lépésekről, elejét véve az esetlegesen szárnyra kapó álhíreknek. A reykjavíki kórház és a városvezetés a médiában megjelent közleményeken felül fizetett Facebook és Google hirdetéseken keresztül is terjeszti a megelőzésre vonatkozó információkat és a tünetek jelentkezése esetén érvényes tudnivalókat.

Média: az izlandi média nem ad teret az összeesküvés-elméleteknek. Az izlandi népesség rendkívül kritikus gondolkodású és kevesen dőlnek be az álhíreknek. A médiumok elkötelezettek a teljes körű tájékoztatás mellett, a napi sajtótájékoztatók során pedig hozzájutnak minden információhoz.

Fizetett karantén: az állam magára vállalta a karanténban lévő helyiek fizetését, így senkinek nem áll érdekében, hogy eltitkolja a betegségét vagy megszegje a karantént. Betegszabadságtól független fizetett szabadság jár minden olyan Izlandon élőnek, aki veszélyesnek nyilvánított területen járt, megfertőződött vagy kapcsolatba lépett egy fertőzöttel.

Munkahelyvédelem: az állam elbocsátási tilalmat vezetett be és rendkívülli munkanélküli segélyt kínál azoknak, akik csökkentett óraszámban tudnak csak tovább dolgozni.

Szankciók: ha valakiről kiderül, hogy nem vonult önkéntes karanténba a magas rizikójú országokban való utazását követően vagy elhagyta a karantént, komoly pénzbírságra vagy akár börtönbüntetésre is számíthat.

Együttműködés: az egészégügyi dolgozók, a rendőrség, a kormány és egyéb szervezetek szorosan együttműködnek a vírus megállítása érdekében. A kontakt kutatás ennek az együttműködésnek köszönhetően rendkívül olajozottan működik.

Mindenki számára elérhető, ingyenes szűrés: a koronavírus teszt az első pillanattól kezdve rendelkezésre állt, de március 13-tól egy helyi génkutató cég is ingyenes szűrést biztosít bárkinek, függetlenül attól, hogy mutat-e tüneteket, járt-e külföldön vagy volt-e kapcsolatban fertőzött személlyel. Ennek segítségével feltérképezhetik a lappangó illetve tünetmentes eseteket is.

Mobil applikáció: a kormány megbízásából készült egy mobil applikáció, amely követi az emberek mozgását és jelzi ha a közelben fertőzött személy tartózkodik, illetve rendkívüli mértékben segíti a kontaktok felkutatását és értesítését.

Higiénia: Izlandon a vírus megjelenése előtt is lehetett találni a legtöbb bevásárlóközpontban illetve a reptéren kézfertőtlenítőket, de a vírus megjelenése óta minden boltban, étteremben, kávézóban, minden kasszánál található kézfertőtlenítőszer. A kézmosás és kézfertőtlenítés fontosságát és mikéntjét magyarázó plakátok lepték el a közösségi tereket, nyilvános mosdókat, munkahelyeket. A higiéniára mindenhol fokozott hangsúlyt fektetnek.

Iskolabezárások és egyéb korlátozások: március 13-án bejelentették, hogy a következő 4 hétre bezárják a középiskolákat, egyetemeket, és minden olyan intézményt, ahol 100 főnél több ember összegyűlhet.

Március 22-én további szigorításokat vezettek be, amely szerint a fürdőket, múzeumokat, mozikat és más szórakoztatóipari egységeket bezárják és a gyülekezést 20 főben maximalizálják.

Távolságtartás: az embereknek 2 méter távolságot ajánlott tartani egymástól.

Milyen további intézkedések vannak kilátásban?

A vírus terjedésének folytatódása esetére kilátásba helyezték a reptéri egészségügyi ellenőrzéseket. A legrosszabb esetben az ország teljes lezárása is egy opció, de egyelőre ez nincs terítéken. Az ezt szorgalmazó helyiek viszont már petíciót indítottak, az aláírások száma már meghaladja a 4000-et. 

koronavírus keflavík
A koronavírusra figyelmeztető felhívás a keflavíki reptéren. Fotó: RÚV - Bragi Valgeirsson

Mérik a hőmérsékletet a reptéren?

Nem, Izlandon nem mérik a testhőmérsékletet sem a reptéren, sem máshol.

Vannak-e utazási korlátozások érvényben?

Izlandi lakosok számára mindenféle halaszthatatlan külföldi utazást megtiltottak és a külföldről hazatérőket két hetes karanténra kötelezik. A teljes határzár is napirenden van, szükség esetén azonnal bevezetik.

Mi történik, ha a légitársaság törli a járatot?

A légitársaságok általában már azelőtt beszüntetik a járataikat, hogy a kormányok hivatalosan megtiltanák a repülést az adott magas rizikójú országokba. Az Icelandair 80 járatát törölte a tavaszi időszakra. A Wizzair egyelőre nem tett semmilyen bejelentést Izlanddal kapcsolatban. Amennyiben a légitársaság törli a járatodat, megtéríti a vételárat illetve ingyenes átfoglalási lehetőséget ajánl fel.

Reykjavík házai
Reykjavíkban zavartalanul zajlik az élet a vírus idején is

Milyen a hangulat most Izlandon?

Ahogy a fertőzöttek száma növekszik, úgy nő a helyiek aggodalma is. Reykjavík egy kisváros, lassan mindenkinek van olyan ismerőse, aki éppen karanténban van. Ugyanakkor nem a koronavírus az egyetlen uralkodó téma a sajtóban.

Habár megnövekedett a felvásárlás a boltokban, nincs hiány lisztből, cukorból, olajból és konzervekből sem. Ugyanakkor a legfrissebb kimutatások szerint az izlandiak jelentősen több alkoholt és kettlebell-t (testépítéshez használt fogantyúval ellátott vasgolyó) vásárolnak, mint korábban, illetve megnövekedett az online vásárlói kedv. Egyre több cég hirdet házhoz szállítás szállítást és toboroz új munkaerőt a kiszállítások teljesítésére.

A turizmus halála

A vírus terjedése okozta utazási tilalmak és az emberek utazási kedvének természetes csökkenése sokat árt Izland turizmusának, ami miatt az ágazatban dolgozók egyre jobban aggódnak. Már a járvány kezdetén több helyi túracég csődbe ment, Reykjavík főutcáján sok üzlet illetve étterem bezárt.

A vendégházak, hotelek sorra küldik haza a munkavállalókat, tömeges leépítések vannak az egész szektorban. Az állam mentőcsomagot dolgozott ki a turisztikai cégek működésének segítésére, de sokan kevésnek tartják ezt is. Ha a nyári szezonra nem normalizálódik a helyzet, az beláthatatlan kövezkezményekkel járhat az ország gazdaságára nézve.

Javasolt-e Izlandra utazni a koronavírus ellenére is?

Nem, semmiképp! Izland és Magyaroszág között megszűnt a közvetlen légiforgalom. Az ország légterét ugyen még nem zárták le teljesen, de ez bármikor megtörténhet. Kérjük, hogy a járvány ideje alatt senki ne utazzon sehová!

koronavírus Izlandon
Gyakori kézmosással és kézfertőtlenítéssel nagyban csökkenthető a megbetegedés kockázata

Mit tehetsz, ha le szeretnéd mondani az utazást?

Ha le szeretnéd mondani az utazásodat, sajnos nem fog menni anyagi veszteség nélkül. Hacsak nem vásároltál Flex szolgáltatást a Wizzair jegyedhez vagy indok nélküli lemondást egy másik légitársaságnál, akkor a repülőjegyed árát sajnos nem kapod vissza. A legtöbb társaságnál lehetséges azonban a jegyet másik dátumra módosítani átfoglalási díj fejében.

Az egynapos vezetett túrák lemondási ideje általában normál esetben is 24 óra, így ezeket bátran foglalhatod, csak ne felejtsd el időben lemondani, ha mégis úgy döntenél, hogy nem jössz. Az autóbérlésnél és a szállásfoglalásnál is érdemes előbb elolvasni a cancellation policy-t, biztos ami biztos, mielőtt véglegesíted a foglalást.

A szállást, autóbérlést és a túrákat általában le tudod mondani, ha nem vársz az utolsó pillanatig, de előfordulhat, hogy a befizetett ár egy részét visszatartják kezelési költségként. Ha le kell mondanod az utazásodat, nézz utána minden lefoglalt szolgáltatás lemondási szabályzatának, illetve derítsd ki, hogy az utasbiztosításod vagy a bankkártyádhoz tartozó utasbiztosítás nem térít-e meg valamennyit az elvesztett összegből.

Ebben a cikkben találsz információkat arról, hogy jogosult vagy-e kártérítésre, ha le kellett mondanod az utadat.

A Keflavík repülőtér váróterme
A Keflavík repülőtér váróterme

Fedezi-e az utasbiztosítás a költségeidet, ha karanténba kerülsz?

Sajnos nem tudunk olyan biztosítóról, amely a karantén miatt felmerülő anyagi károkat megtérítené. Ha a vírus ideje alatt Izlandra jössz, ezzel a rizikófaktorral is számolnod kell. Ebben a cikkben olvashatsz arról, hogy mire jó az utasbiztosítás a koronavírus kapcsán.

Ha most tervezed megvenni a jegyedet, akkor olyan biztosítást keress, ami magában foglalja a “cancel for any reason” (CFAR) azaz “indok nélküli lemondás” opciót.

COVID-19 Izland
Kézfertőtlenító a bolt bejáratánál. Fotó: Bragi Valgeirsson - RUV

Mit tehetsz, ha az Izlandi tartózkodásod alatt megbetegszel?

Amennyiben izlandi utazásod alatt lázzal, száraz köhögéssel, csontfájdalmakkal járó tüneteid vannak, az 1700-as telefonszámot kell hívnod. Ha magyar telefonszámról indítod a hívást, tárcsázd a +354 544 4113-as számot. Ugyanitt általános orvosi tanácsot is kérhetsz (angolul), ha bizonytalan vagy a tüneteidet illetően. Ne indulj el a kórházba magadtól!

Kiemelten fontos, hogy legyen nálad az EU-s TB kártyád, ez ugyanis fedezi az orvosi kezelésed költségeit. (Ha nem szorulsz kórházi ellátásra, úgy a karantén ideje alatt felmerülő szállás és étkezés költségeket ez a biztosítás nem fedezi).

Érdemes tudni, hogy Izlandon díjmentesen kérhetsz magyar nyelvű tolmácsot, ha kórházba kerülsz.

Koronavírus Izland - fontos a rendszeres kézmosás
A kézmosás hatékonyságát nem szabad lebecsülni

Az Izlandi Egészségügyi Hivatal téjékoztatója és egyéb fontos linkek

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a fenti cikk csupán egy összefoglaló. A itt közzétett információkat a hivatkozott linkekről vettük. Jelen cikk nem minősül hivatalos tájékoztatónak. Minden utazónak a saját felelőssége tájékozódni a helyzetről, ehhez mi megpróbálunk minél több segítséget adni.

A hivatalos információkat itt találod:

Jó egészséget és biztonságos utazást kívánunk mindenkinek!

 

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kapcsolódó írások

Izland tudnivalók
Fontos tudnivalók Izlandra utazóknak

Milyen okmányok szükségesek az utazáshoz? Mennyi készpénzt érdemes váltani? Lehet-e boldogulni normál bankkártyával vagy hitelkártya szükséges? Van-e roaming díj? Kell-e átalakító az izlandi konnektorokhoz? Kell-e utasbiztosítást kötni? Ebben a cikkben igyekszünk megválaszolni minden olyan praktikus kérdést, amit feltétlenül tudnod kell ahhoz, hogy ne érjenek váratlan meglepetések az utazás során.

Izlandi panoráma. Mikor érdemes Izlandrra utazni? Bármikor.
Mikor érdemes Izlandra utazni?

Nem véletlenül szerepel Izland minden második utazó bakancslistáján. A képeslapokon és Instagram fotókon látható elképesztő tájak, vulkánok, gleccserek, meseszerű vízesése

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, az izlandi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon és folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!