fbpx

Koronavírus Izlandon – utazási feltételek

Tartalomjegyzék összecsuk

A koronavírus Izland turizmusában is jelentős változásokat okozott. Mivel a fertőzöttek száma ismét rohamos növekedésnek indult, augusztus 19-től az utazókat is nagymértékben érintő szigorításokat vezettek be. Ebben a cikkben összegyűjtöttük nektek a beutazás szabályaival és a koronavírussal kapcsolatos összes információt, ami jelenleg elérhető.

Frissítve: 2020. szeptember 17. (Az aktuális fertőzőttségi adatok automatikusan frissülnek minden nap 11 órakor.)

Cikkünket néhány naponta frissítjük, ennél naprakészebb információért csatlakozz az Izlandi Utazás – Kérdések és Válaszok című Facebook csoportunkhoz, ahol azonnal közzétesszük az újonnan napvilágra került információkat.

Szükséges teendők utazás előtt

Kötelező előzetes regisztráció

Minden Izlandra utazó turistának még az indulás előtt kötelező kitölteni egy regisztrációs űrlapot a www.covid.is weboldalán, amelyben meg kell adni az utazó személyes adatait, a repülőjáratra vonatkozó információkat, valamint az utazás pontos dátumát és a lefoglalt szállások pontos címét és időtartamát. Az űrlapot legkorábban indulás előtt 72 órával lehet beküldeni,

A tesztre történő regisztráció során kötelező megadni az első 5 napi szállás pontos címét, hogy a hatóságok adott esetben megtaláljanak, ellenőrizni tudjanak, ha szükséges.

Ezen felül nyilatkozni kell a beutazó személy egészségügyi állapotáról, az elmúlt időszakban meglátogatott országokról valalmint arról, hogy diagnosztizáltak-e nála COVID-19 fertőzést, vagy voltak-e koronavírusra utaló tünetei az elmúlt időszakban, vagy érintkezett-e fertőzött személlyel.

Nyomkövető mobilalkalmazás letöltése

Minden Izlandra utazónak előírják (nyomatékosan javasolják) a hatóságok által kiadott Rakning C-19 nyomkövető mobilalkalmazást, amely a nyomkövetésen túl fontos információkat tartalmaz a fertőzéssel kapcsolatban és szükség esetén segít felvenni a kapcsolatot az egészségügyi hatóságokkal.

Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy rendkívül gyorsan és hatékonyan felkutassák azokat a személyeket, akik kapcsolatba kerültek fertőzöttel az izlandi utazásuk során.

Izland koronavírus: Katrín Jakobsdóttir Izland miniszterelnöke
Katrín Jakobsdóttir Izland – fotó: IcelandReview

A beutazási feltételek változékonyságáról

A COVID-19 járvány első hullámát követően június 15-én a korábban érvényben lévő szigorú beutazási korlátozásokat enyhítették és megnyitották Izland határait a turisták előtt.

A beutazás feltételei az azóta eltelt hónapok során többször is jelentősen megváltoztak és a szabályok várhatóan folyamatosan változásban lesznek a jövőben is, attól függően, hogy a járvány miként terjed az országban. Mielőtt Izlandra érkezel, feltétlenül ellenőrizd az aktuális beutazási feltételeket.

Az augusztus 19-től életbe lépett változások

Július végén Izlandon nagy intenzitással elindult a fertőzés második hulláma. Ennek következtében Július 31-től újabb szigorítások léptek érvénybe, melyet aztán még tovább szigorítottak augusztus 19-től.

Kötelező második teszt

A vírus újabb aggasztó mértékű terjedése indokolttá tette, hogy a kötelező második tesztet a turistákra kiterjesszék. Ennek értelmében minden turista köteles az első tesztet követően az 5. napon alávetni magát egy újabb koronavírus tesztnek. A második teszt eredményének megérkezéséig a kötelező házi karanténban kell tartózkodni, a lejjebb részletesen felsorolt szabályokat kell betartani.

100 fős létszámkorlát a nyilvános helyeken

Júlus 31-ét követően a nyilvános helyeken együttesen tartózkodók száma nem haladjhatja meg a 100 főt. Ennek értelmében szinte biztos, hogy a kempingek is 100 főben fogják maximalizálni az elszállásolható turisták számát, ami jelentősen megnehezítheti majd a turisták dolgát.

Hogyan lehetséges kempingezni a létszámkorlát mellett?

Az 5 nap karantén után, amennyiben a második teszt is negatív lett, szabadon utazhatsz az országban. Az utad tervezése során azonban vedd figyelembe, hogy a legnépszerűbb és a turisták által leglátogatottabb útvonalakon a kempingek megtelhetnek. Jó hír viszont, hogy rengeteg kemping van ezeken a területeken, érdemes tehát figyelni a táblákat út közben.

A legnépszerűbb kempingező helyek, ahol nagyon jó eséllyel találkozol létszámkorláttal: Reykjavík, a Déli-part, egyes felföldi területek és az Arany-körút. Ezen belül külön kiemelnénk az alábbi nevezetességek közelében fekvő kempingeket: Skógafoss, Seljalandsfoss, Skaftafell, Thingvellir Nemzeti Park, Landmannalaugar, és Thórsmörk.

Ahol jó eséllyel nem kell tömegre számítani: Kelet-Izland, Észak-Izland, Nyugati-fjordok. Ezekben a régiókban is találhatsz zsúfoltabb kempingeket a nevezetesebb helyeknél (pl. Akureyri, Ásbyrgi, Myvatn, Látrabjarg, stb.) de nagyon könnyű kevésbé ismert alternatívát is találni a közelben.

Kötelező távolságtartás és maszk használat

Ismét kötelező a 2 méteres szabály: minden nyilvános helyen egymástól 2 méter távolságot kell tartani. Továbbá azokon a helyeken, ahol nem lehetséges a 2 méteres szabály betartása (éttermek, edzőtermek, pub-ok, fodrászatok, szórakozóhelyek, stb.) mindenkinek ajánlott maszk viselése. Tömegközlekedési eszközökön (busz, komp, belföldi repülő) pedig kötelező.

Reykjavíkon belül közlekedő buszokon csak akkor közelető a maszk, ha az út várhatóan 30 percnél hosszabb ideig tart, azonban elővigyázatosségből ekkor is javasolt a maszk hatnálat.

A jelenleg érvényben lévő beutazási feltételek

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint Izlandra utazók két lehetőség közül választhatnak:

1.) 14 napos karantén vállalása

Aki ezt választja, annak az országba lépést követően azonnal meg kell kezdenie a 14 napos kötelező önkéntes karantént az előzetesen lefoglalt és az előregisztrációnál lejelentett szálláson és csak ezt követően kezdheti meg az utazást a szigetországban.

Belépéskor az utazónak hitelt érdemlően kell bizonyítania, hogy pontosan hol és milyen körülmények között fogja letölteni az előírt 14 napos karantént. A karantén költségei teljes mértékben az utazót terhelik.

2.) Helyben elvégzett koronavírus tesztek vállalása

Az a turista, aki nem szeretne 14 napos karanténba vonulni, köteles alávetni magát két koronavírus tesztnek. Az elsőt közvetlenül az izlandi határátlépést követően, a másodikat pedig a tartózkodás 5. napján végzik el.

A két teszt közötti időszakra speciális tartózkodási szabályok érvényesek. Erről bővebben olvashatsz “A két teszt között eltöltendő karanténra vonatkozó szabályok” című fejelzetben.

Mikor és hogyan értesülhetsz a teszt eredményről?

Az eredményről a tapasztalat szerint 12-24 órán belül sms-ben értesítik az utazókat. Ha 24 órán belül nem érkezik értesítés, az automatikusan negatív eredményt jelent.

Hol és hogyan lehet eltölteni a második tesztre való várakozás idejét?

Az első teszt elvégzése után közvetlenül a regisztrációkor megjelölt szállásra kell utazni és a második teszt eredményének megérkezéséig ott kell maradni.

Ezt az időszakot házi karanténban kell tölteni. Házi karanténnak minősülhet a saját mosdóval és fürdővel rendelkező privát hotelszoba, vendégházi szoba, apartman, nyaralóház.

A szabályzat külön kihangsúlyozza, hogy kempingben, campervanben, hostelben vagy egyéb, másokkal közös csoportszálláson való tartózkodás nem alkalmas karantén tartózkodásra.

A két teszt között eltöltendő karanténra vonatkozó szabályok augusztus 19-től:

1.) A repülőtérről a szállásra bérelt autóval vagy taxival lehet eljutni, tömegközlekedést nem lehet használni.

Megjegyzés: Nem kötelező Reykjavíkot választani a karantén helyszínének, de vedd figyelembe, hogy a helyszínre való eljutás során nem használhatsz közösségi mosdót, nem vásárolhatsz szupermarketben, és nem látogathatsz meg látványosságokat sem. A bérautó átvételének menetéről érdeklődj közvetlenük a bérbeadó cégnél.

2.) A karanténban tartózkodó személynek mindvégig (a második teszt eredményének megérkezéséig vagy a második teszttől számított 24 óráig) a karantén helyén kell maradnia, a karanténszállás az 5 napra változatlan kell, hogy legyen.

Megjegyzés: A korábbi gyakorlattal ellentétben tehát nem lehet megkezdeni az utazást akkor sem, ha az első teszt negatív lett és nem lehet különböző szállásokat foglalni az 5 napra.

3.) A karantén ideje alatt bizonyos feltételekkel ki lehet menni sétálni:

 • tartani kell a két méter távolságot mindenkitől
 • kerülni kell a népszerű helyeket (parkok, múzeumok, természeti látványosságok, sétáló utcák, városközpontok, tehát gyakorlatilag minden olyan helyet, ahol sok ember közlekedik.)

4.) A karantén ideje alatt bizonyos feltételekkel lehet autóba ülni:

 • csakis saját bérelt autóban, másokkal nem érintkezve
 • tilos hosszabb utakra menni, a szállás körzetének helyét nem lehet elhagyni

Megjegyzés: Tilos olyan benzinkutat használni, ami nem önkiszolgáló vagy a fizetés az épületben történik. Drive-in ablakokat sem lehet használni.

5.) A közös helyiségek és közterek használata a karantén ideje alatt tilos.

Megjegyzés: közös konyha, közös mosdó, váróterem, társalgó, tárolóhelyiség, sőt a közös udvar, terasz használata is tilos. Lift helyett lehetőleg lépcsőt kkell használni, Ha ez nem lehetséges, akkor a liftet lehet használni, de csak akkor, ha senki más nem tartózkodik benne. A liftgombot lehetőleg csak kesztyűben érintsd meg, vagy használat után fertőtlenítsd.

6.) A másokkal való érintkezést a minimálisra kell csökkenteni. Amennyiben valamilyen okból a másokkal való találkozás mégis elkerülhetetlen a karantén ideje alatt, kötelező a két méter távolság tartása, emellett pedig a maszk és (érintés esetén) kesztyű használata.

Megjegyzés: Pl. bejelentkezés a recepción, rendelt étel átvétele, stb. Természetesen ez nem vonatkozik azokra, akikkel eleve együtt érkeztél.

7.) A személyes higiéniára kiemelten ügyelni kell.

Megjegyzés: gyakori kézmosás, kézfertőtleníés. A nyilvános orrfújás, tüsszentés, köhögés kerülendő.

8.) A karantén helyszínét orvosi segítség igénybevétele céljából el lehet elhagyni, de csak előzetes telefonos egyeztetés után.

Megjegyzés: amennyiben orvosi segítségre van szükséged, hívd az 1700-as telefonszámot (magyar sim kártyáról a +354 544 4113-es számot). Ha COVID tüneteid vannak vagy arra gyanakszol, illetve ha vészhelyzet áll fenn, a 112-es segélyhívószámot hívd. A hívás során feltétlenül tájékoztasd a diszpécsert arról, hogy karanténban vagy! Kórházi ellátás szükségessége esetén tolmácsot is kérhetsz ingyenesen.

9.) Gyógyszertárba, boltba nem lehet menni a karantén ideje alatt.

Megjegyzés: A szállás megválasztásakor érdeklődj arról, hogy a szobához tartozik-e privát konyha, van-e a szobában hűtő illetve ételmelegítési lehetőség, szállásadó biztosít-e szobaszervízt, illetve, hogy milyen étel- vagy élelmiszer rendelési lehetőségek vannak.

Reykjavíkban és környékén számtalan szolgáltató biztosít kiszállítást, gyakran ingyenesen. A pizza, hamburger, meleg étel kiszállítók kínálata hatalmas, de számos szupermarket és gyógyszertár is vállal kiszállítást. Amennyiben az élelmiszer vagy egyebek beszerzéséhez helyi ismerősök segítségét veszed igénybe, a kiszállító személlyel ne érintkezz, hanem kérd meg, hogy tegye le a csomagot az ajtó előtt és távozzon.

10.) Tilos a tömegközlekedési eszközök használata

Megjegyzés: Amennyiben a karantén helyszínét el kell hagyni (pl. a második teszt elvégzése miatt), bérelt autó vagy taxi igénybevétele lehetséges. COVID tünetek előfordulása esetén viszont taxit sem lehet használni (ez esetben az előző pontban megadott instrukciókat kell követni.

11.) Amennyiben váratlanul, az utazásod alatt karanténba kell vonulnod (pl. COVID tünetek miatt vagy mert fertőző beteggel érintkeztél) és nincs lehetőséged saját finanszírozású karanténba vonulni, úgy igénybe veheted az Vöröskereszt által biztosított ingyenes karanténszállást.

Megjegyzés: Ez a lehetőség nem vonatkozik azokra, akik most léptek az országba és a közelező 5 napos karanténjukat kell tölteniük. A Vöröskereszt száma: 1717 ( magyar sim kártyáról: +354 580 1710)

12.) A karantén be nem tartása magas pénzbüntetéssel és súlyosabb esetben akár elzárással is járhat.

A kiszabható bírságokról itt tudsz tájékozódni.

A fenti lista a karanténra vonatkozó legfontosabb szabályok válogatott, rövidített változata. A hatóságok által kiadott hivatalos angol nyelvű dokumentumot a betartandó szabályokról itt találod. Kérjük, tanulmányozd át alaposan, mielőtt Izlandra utazol.

Ki mentesülhet a tesztek alól?

A 2005-ben vagy azután született gyermekek mentesülnek a tesztelés és a karantén kötelezettség alól.

Koronavírus teszt Izlandon

A reptéri tesztelés menete

A repülővel érkezők számára a Keflavíki Nemzetközi Repülőtéren, a komppal érkezők számára pedig Seydísfjördurben a Smyrill Line terminálon felállított szűrőállomásokon fogják a teszteket elvégezni.

Azok az utasok, akik másik reptérre érkeznek (Reykjavík, Akureyri, Egilsstadir) vagy másik hajóállomásra, azoknak az érkezési helyhez legközelebb eső egészségügyi központban kell elvégezni a tesztet.

A reptéri tesztelés gyorsan és gördülékenyen zajlik. Nincsenek hosszú sorok, aki előzetesen regisztrált online, annak a teljes folyamat mindössze pár percet vesz igénybe. A garatból és orrból vesznek mintát, az eljárás néhány másodpercig tart, kissé kellemetlen.

A második teszt menete

A második teszten való megjelenésre az utazók emlékeztetőt fognak kapni. Ugyanígy részletes információt fog kapni arra vonatkozóan is, hogy hol tudják elvégezni a tesztet. A második tesztet mostantól hétvégén is végzik. Érkezéskor mindenki e-mailt kap arról, hogy pontosan mikor és hol kell megjelenni a második teszten. A második teszt után vissza kell menni a szállásra, a karantén a második teszt eredményének megérkezésekor ér véget.

Reykjavíkban: Suðurlandsbraut 34, földszint. Fogadási idő: hétköznap 10- 15h között, hétvégén és ünnepnapokon 12 -15h között

Reykjavíkon kívül is elvégezthető a teszt, de telefonon időpontot kell kérni az adott orvosi rendelőben (Heislugeislan). Az alábbi településeken végeznek teszteket:

 • Suðurnes
 • Selfoss
 • Vestmannaeyjar
 • Höfn í Hornafirði
 • Egilsstaðir
 • Akureyri
 • Ísafjörður
 • Borgarnes
 • Stykkishólmur

Mennyibe kerül a koronavírus teszt?

A jelenlegi szabályok szerint elővételben 9.000, a helyszínen fizetve pedig 11.000 koronába kerül az első koronavírus teszt. Ezen a linken tudod kitölteni az előzetes regisztrációt és kifizetni a tesztet: visit.covid.is

A második teszt térítésmentes!

Előreláthatólag meddig fog tartani a tesztelés?

Előreláthatólag hat hónapig fog folyni a tesztelés, de természetesen a járvány alakulása határozza meg a későbbiekben is, hogy meddig lesz szükség a korlátozásokra.

A jelenlegi kapacitás mellett napi kb. 2000 tesztet tudnak elvégezni, legfeljebb 200 embert tudnak letesztelni óránként. A kapacitás folyamatos növelése mellett októberre már napi 4000 teszt elvégzésével számoltak, ezt azonban a tisztifőorvos túl kockázatosnak ítélte, ezért határozatlan ideig marad a napi 2000 fős limit.

Mi történik, ha pozitív lesz a helyszíni COVID-19 teszt?

Pozitív koronavírus teszt esetén az utazót további vizsgálatoknak vethetik alá, amely kimutatja, hogy van-e aktív fertőzése. Akinél aktív fertőzést mutatnak ki, annak teljesen el kell különítenie magát.

Azok a külföldről érkező utazók, akik nem tudják megoldani a teljes izolációt, a kormány térítésmentes elhelyezést biztosít (az ingyenesség csak a szállásra vonatkozik, az ellátásra nem) az izoláció idejére az egyik hatósági izolációs központban.

A fertőzött utas köteles minden információt megosztani a hatóságokkal azzal kapcsolatban, hogy kikkel érintkezett a tünetek jelentkezését megelőző 2 napban.

Aktív koronavírus fertőzés gyógyszeres kezelése és az ezzel kapcsolatos további tesztek a határozat értelmében térítésmentesek.

koronavírus Izlandon - covid teszt

Mi történik, ha a repülő egyik utasa pozitívat tesztel?

A fertőzéssel diagnosztizált utasokat részletesen kikérdezik és mindekit, aki a tesztelést/ tünetek megjelenését megelőző két napban legalább 15 percig két méternél közelebb tartózkodott a fertőzött személyhez, két hetes karanténra kötelezhetnek.

A repülőgépen ezt a távolságot kb. két ülésben határozták meg. Tehát jó esetben nem kell a gép minden utasának karanténba vonulnia, csak azoknak, akik két ülésnyi távolságon belül utaztak a fertőzöttel.

Fontos itt megjegyezni viszont, hogy a hivatalos dokumentumban ez a helyzet mindössze példaként szerepel és a megfogalmazás megengedi a két ülésnyi távolságtól való eltérést is:

The contact tracing team interviews those who have been in close contact with a confirmed active case during two days prior to the onset of symptoms, e.g. been within 2 meters of an individual for more than 15 minutes, or those who have sat close to an infected individual on an airplane (usually within two seatrow radius). They might be required to self-quarantine for two weeks from the time of last contact.

koronavirus izland

Izoláció vagy karantén?

Ezen a ponton fontos hogy mindenki tisztában legyen az izoláció és a karantén közötti különbséggel és azzal, hogy az izoláció és a karantén be nem tartása magas pénzbüntetéssel és súlyosabb esetben akár elzárással is járhat.

Izoláció

Teljes izoláció azon személyek számára szükséges, akiket COVID-19 fertőzéssel diagnosztizáltak, vagy felmerült annak gyanúja, de kórházi ellátásra nem szorulnak.

Az izolációra kötelezett személynek az arra alkalmas szálláshelyen, vagy az egészségügyi hatóságok által kijelölt hatósági központban más, nem fertőzött személyektől teljesen elkülönítve kell tartózkodnia és semmilyen körülmények között nem hagyhatja el az izoláció helyszínét.

Amennyiben a fertőzés nem jár lázzal, akkor a hatóságok egy meghatározott időpontban egy újabb koronavírus tesztet végeznek. Amennyiben ez negatív, el lehet hagyni az izolációt. Továbbá ha a pozitív teszt óta eltelt legalább 14 nap és az izolált személy legalább 7 napja tünetmentes, az egészségügyi hatóság feloldhatja az izolációra vonatkozó kötelezettséget.

Ha a fertőzés lázzal jár, akkor az izoláció a lázas állapot megszűnését követő 10 napig kötelező. Az izolációra vonatkozó bővebb információ ezen a linken található: https://www.covid.is/categories/how-does-isolation-work

Karanténban - koronavírus Izlandon

Karantén

Az első 5 napi tartózkodás ideje alatt mindenkire kötelező karanténon felül a karantén azokra vontakozik, akik kapcsolatba léptek, vagy léphettek olyan személlyel vagy személyekkel, akiknél koronavírus fertőzést diagnosztizáltak.

Ha például olyan személy közelében tartózkodtál, vagy utaztál a repülőn, akit a vírussal diagnosztizáltak, akkor a szabályok szerint nagy rá az esély, hogy karanténba kell vonulnod. A karanténba kerülő személyeket regisztrálják és a karantén betartását a hatóságok szúrópróba-szerűen ellenőrzik.

A negatív teszt nem mentesít a karantén kötelezettsége alól, ha az utazás során bárhol fertőzésveszélynek voltál kitéve (például fertőzött személy közelében tartózkodtál, vagy kapcsolatba léptél fertőzöttel).

A karanténban lévő személy nem veheti igénybe a közösségi tereket sem (pl hotel étterme, váróhelyiségei, stb) és kötelező 2 méter távolságot tartani másoktól.

Szabad rövid sétákat tenni, de legalább 2 méter távolságot kell tartani. Privát autóban tartózkodás megengedett, de nem vehető igénybe semmilyen olyan szolgáltatás, ahol másokkal érintkezhet. Ebbe beletartoznak a nyilvános mosdók, kempingek, de még az éttermek drive-in ablakai és a benzinkutak is. Vagyis a karanténban tartózkodók még egyedül sem indulhatnak el utazni.

Az utazást vagy hazautazást kizárólag az előírt karantén vagy izolációs időszak letelte után lehet megkezdeni, függetlenül attól, hogy mikorra szólt a visszaútra szóló jegyed, valamint az autó- és szállásfoglalásod.

A karanténra vonatkozó részletes információkat itt találod: https://www.covid.is/categories/how-does-quarantine-work

Kérdésed van?

Rengeteg még a nyitott kérdés, amire a hivatalos dokumentumok nem térnek ki. A fertőzéssel, a kezeléssel, karanténnal és izolációval kapcsolatos angol nyelvű kérdéseitekre az Izlandi Egyészségügyi Információs Központ weboldalán található online chaten kaphattok választ.

Aktuális fertőzöttségi adatok

Az alábbiakban az izlandi hatóságok által közzétett hivatalos koronvírus adatokat láthatod. Az adatok naponta automatikusan frissülnek.

A koronavírus megjelenése és terjedése Izlandon

Az első COVID-19 fertőzöttet február 28-án regisztrálták Izlandon. A 40-es éveiben járó izlandi férfi enyhe de tipikus tüneteket mutatott (köhögés, láz, csontfájdalom), és nem sokkal a diagnosztizálása előtt Olaszországban járt.

A következő héten ugrásszerűen megnövekedett a fertőzöttek száma. Március 6-ra már 46 beteg szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust. A betegekről kiderült, hogy túlnyomó többségük Észak-Olaszországban illetve Ausztriában kapta el a vírust, sokan közülük együtt utaztak, egy repülőn ültek, egy hotelben szálltak meg.

Március 6-ig kizárólag olyan fertőzötteket találtak, akik korábban külföldön, osztrák és olasz síparadicsomokban jártak, amelyekről hamar kiderült, hogy a fertőzések gócpontjai.

Március 6-án azonban két olyan fertőzöttet is találtak, akik tudhatóan Izlandon kapták el a betegséget. Mindketten házi karanténban voltak már a diagnózis idején, ugyanis kapcsolatba léptek valamelyik, külföldről haza érkező fertőzöttel.

Halálos áldozatok

Március 17-én Húsavíkban elhunyt egy külföldi turista, akinek a szervezetében kimutatták a koronavírust. A 40 éves ausztrál férfi kritikus állapotban kereste fel az orvosi rendelőt Észak-Izlandon, és néhány órán belül elhunyt. Az első izlandi áldozat, egy 70 éves nő március 24-én hunyt el a reykjavíki kórházban. Jelenleg 10 halálos áldozata van a koronavírusnak Izlandon.

Védelmi és megelőzési intézkedések

Izlandon az első gyanú megjelenése óta összehangolt harc folyik a vírus megfékezésére.

Tömeges mintavétel:
Március 13-án kezdődött a tömeges mintavétel, mely alapján úgy találták, hogy nagyjából a lakosság 1%-a fertőződött meg. A legtöbb fertőzöttet a 18-29 és a 40-49 éves korosztályban találták. A tömeges szűrés során talált fertőzöttek fele tünetmentes volt. Ezidáig a vírus negyven változatát azonosították. A lakosok ingyenes szűrése tovább folytatódik.

Távolságtartás: nyilvános helyeken, illetve üzletekben az embereknek 2 méter távolságot kell tartani.

Tájékoztatás: az első beteg diagnosztizálása óta minden nap tartanak nyilvános sajtótájékoztatót, mely során részletesen beszámolnak a fejleményekről és a következő lépésekről, elejét véve az esetlegesen szárnyra kapó álhíreknek.

Média: az izlandi média nem ad teret az összeesküvés-elméleteknek. Az izlandi népesség rendkívül kritikus gondolkodású és kevesen dőlnek be az álhíreknek. A médiumok elkötelezettek a teljes körű tájékoztatás mellett, a napi sajtótájékoztatók során pedig hozzájutnak minden információhoz.

Fizetett karantén: az állam magára vállalta a karanténban lévő helyiek fizetését, így senkinek nem áll érdekében, hogy eltitkolja a betegségét vagy megszegje a karantént. Betegszabadságtól független fizetett szabadság jár minden olyan Izlandon élőnek, aki veszélyesnek nyilvánított területen járt, megfertőződött vagy kapcsolatba lépett egy fertőzöttel.

Munkahelyvédelem: az állam rendkívüli kjövedelemkiegészítő segélyt nyújt azoknak, akik csökkentett óraszámban tudnak csak tovább dolgozni.

Szankciók: ha valakiről kiderül, hogy nem vonult önkéntes karanténba a külföldi utazását követően vagy elhagyta a karantént, komoly pénzbírságra vagy akár börtönbüntetésre is számíthat.

Mindenki számára elérhető, ingyenes szűrés: a koronavírus teszt az első pillanattól kezdve rendelkezésre állt, de március 13-tól egy helyi génkutató cég is ingyenes szűrést biztosít bárkinek, függetlenül attól, hogy mutat-e tüneteket, járt-e külföldön vagy volt-e kapcsolatban fertőzött személlyel. Ennek segítségével feltérképezhetik a lappangó illetve tünetmentes eseteket is.

Mobilalkalmazás: a kormány megbízásából készült egy mobil applikáció, amely követi az emberek mozgását és jelzi ha a közelben fertőzött személy tartózkodik, illetve rendkívüli mértékben segíti és leegyszerűsíti a kontaktok felkutatását és értesítését. Ezt az alkalmazást az Izlandra látogató turistáknak is használniuk kell az itt tartózkodás teljes időtartama alatt.

Higiénia: Izlandon a vírus megjelenése előtt is lehetett találni a legtöbb bevásárlóközpontban illetve a reptéren kézfertőtlenítőket, de a vírus megjelenése óta minden nyitva lévő boltban, étteremben, kávézóban, minden kasszánál található kézfertőtlenítőszer. A nagyobb élelmiszerboltokban a kézfertőtleítőkön felül egyszer használatos gumikesztyűt is biztosítanak a vásárlóknak.

A határnyitást követő második hullám

A június 15-i határnyitást követő héten ismét ugrásszerűen megemelkedett a betegek száma. Több olyan fertőzöttet is találtak, akiknek a reptéri tesztje előbb negatív lett, majd pár nap múlva mégis kiderült róluk, hogy fertőznek. Emiatt a helyi lakosok számára kötelezővé tették a kétszeres tesztelést, az országba való belépéskor majd 5 nappal később, a kettő között pedig a karantén tartása kötelező.

A kettős tesztelés kötelezettségét július 31-től azokra a turistákra is kiterjesztették, akik 10 napnál hosszabb időt terveztek eltölteni Izlandon, augusztus 19-től pedig általános érvényűen mindenki számára kötelezővé vált.

koronavírus keflavík
A koronavírusra figyelmeztető felhívás a keflavíki reptéren. Fotó: RÚV – Bragi Valgeirsson

Javasolt-e jelenleg Izlandra utazni?

Tudjuk, hogy erre a kérdésre szeretnél konkrét választ kapni, de sajnos ez lehetetlen. Mindenkinek szubjektív megítélése és saját felelőssége meghozni egy ilyen döntést.

Bár az izlandi kormány intézkedései sikeresnek bizonyultak a járvány leküzdésében, mindenképpen javasolható, hogy elhamarkodott döntést ne hozz.

A koronavírus Izlandon is drasztikus változásokat okozott. Az utasforgalom rendkívüli mértékű csökkenése gyakorlatilag teljesen leállította a turizmust. Ennek következtében több vidéki hotel, vendégház, étterem és túracég mondott fel szinte valamennyi alkalmazottjának és határozatlan időre felfüggesztette a működését.

Néhányuk teljesen csődbe ment és végleg bezárt. Az elmúlt két hónapban sosem látott tömeges leépítések történtek az egész szektorban Emiatt a határnyitást követő hónapokban számítani kell arra, hogy akár jelentősen korlátozott lehetőségek fogadják majd az utazókat.

Ezen kívül arra az esetre is fel kell készülnöd, hogy esetleg te vagy az egyik utastársad fennakad a reptéri teszten, vagy utazás közben kapod el a fertőzést és emiatt még itt Izlandon karanténba kell vonulnod. Nem fogják engedni, hogy fertőzöttként hazarepülj.

Az ezzel kapcsolatban felmerülő többletköltségek (elveszített repülőjegyek és fogalások, az átfoglalások költsége, karantén esetén szállás és étkezés, a karantén/izoláció miatt kiesett munkaidő, stb.) a te pénztárcádat fogják terhelni.

Ezért azt tanácsoljuk, hogy ezekre az eshetőségekre is felkészülve, rugalmas útitervvel és megfelelő anyagi fedezettel tervezz utazást a következő időszakra. Akinek egy plusz két hetes tartózkodás vállalhatatlan anyagi- vagy egyéb problémát okozna, annak nem javasoljuk, hogy megkezdje az utazását.

Mit tehetsz, ha le szeretnéd mondani az utazást?

Ha a lefoglalt utazásodat szeretnéd lemondani, sajnos nem fog menni anyagi veszteség nélkül. Hacsak nem vásároltál Flex szolgáltatást a Wizzair jegyedhez vagy indok nélküli lemondást egy másik légitársaságnál, akkor a repülőjegyed árát sajnos nem kapod vissza. A legtöbb társaságnál lehetséges azonban a jegyet másik dátumra módosítani átfoglalási díj fejében.

Az egynapos vezetett túrák lemondási ideje általában normál esetben is 24 óra, így ezeket bátran foglalhatod, csak ne felejtsd el időben lemondani, ha mégis úgy döntenél, hogy nem jössz. Az autóbérlésnél és a szállásfoglalásnál is érdemes előbb elolvasni a cancellation policy-t, biztos ami biztos, mielőtt véglegesíted a foglalást.

A szállást, autóbérlést és a túrákat általában le tudod mondani, ha nem vársz az utolsó pillanatig, de előfordulhat, hogy a befizetett ár egy részét visszatartják kezelési költségként. Ha le kell mondanod az utazásodat, nézz utána minden lefoglalt szolgáltatás lemondási szabályzatának, illetve derítsd ki, hogy az utasbiztosításod vagy a bankkártyádhoz tartozó utasbiztosítás nem térít-e meg valamennyit az elvesztett összegből.

A Keflavík repülőtér váróterme
A keflavíki repülőtér váróterme

Javasolt tennivalók, ha mégis az utazás mellett döntenél

Bárhogyan is alakul majd a helyzet a határnyitást követően, amíg a repülők járnak, mindig lesz olyan, aki az utazás mellett dönt. Ebben az esetben is sokat tehetsz az egészséged megőrzéséért.

Kiemelten ügyelj a higiéniára! Legyen nálad arcmaszk és fertőtlenítő kendő, amivel a repülőgépen a környezetedet fertőtlenítheted. Használj rendszeresen kézfertőtlenítő zselét illetve moss gyakran kezet, kiváltképp a repülőn, reptéren, boltok, éttermek, kávézók, bevásárlóközpontok látogatása során.

Tartsd be a maszkviselési szabályokat! Egyre több légitársaságnál vezetik be a kötelező maszkviselést a teljes repülőút során. Utazás előtt mindig tájékozódj a rád vonatkozó szabályokról és ajánlásokról. Izlandon jelenleg sehol sem kötelező az arcmaszk viselése, de ez a szabály a vírus terjedésével később megváltozhat.

Kerüld a tömeget. Izlandon utazva nem sok helyen fogsz tömeggel találkozni. A legturistásabb helyen is, pl. a gejzírnél, van lehetőséged úgy állni, hogy távolságot tudj tartani az emberektől. Azonban fokozott elővigyázatosságra lesz szükséged a repülőn, a reptéren, a hotelek közösségi tereiben, illetve a forgalmasabb benzinkutakon, éttermekben és boltokban.

Az izlandi utazással kapcsolatos egyéb fontos tudnivalókat ebben a cikkben találod.

Fedezi-e az utasbiztosítás egy esetleges karanténba kerülés költségeit?

Sajnos nem tudunk olyan biztosítóról, amely a karantén miatt felmerülő költségeket és anyagi károkat megtérítené. Ha a vírus ideje alatt Izlandra jössz, ezzel a rizikófaktorral is számolnod kell. Ebben a cikkben olvashatsz arról, hogy mire jó az utasbiztosítás a koronavírus kapcsán.

Ha most tervezed megvenni a jegyedet, akkor olyan biztosítást keress, ami magában foglalja a “cancel for any reason” (CFAR) azaz “indok nélküli lemondás” opciót.

COVID-19 Izland
Kézfertőtlenító a bolt bejáratánál. Fotó: Bragi Valgeirsson – RUV

Mit tehetsz, ha az izlandi utazásod alatt megbetegszel?

Amennyiben az itt tartózkodásod alatt lázzal, száraz köhögéssel, csontfájdalmakkal járó tüneteid vannak, az 1700-as telefonszámot kell hívnod. Ha magyar telefonszámról indítod a hívást, tárcsázd a +354 544 4113-as számot. Ugyanitt általános orvosi tanácsot is kérhetsz (angolul), ha bizonytalan vagy a tüneteidet illetően. Ne indulj el a kórházba magadtól!

Kiemelten fontos, hogy legyen nálad az EU-s TB kártyád, ez ugyanis fedezi az orvosi kezelésed költségeit. Ha nem szorulsz kórházi ellátásra, úgy a karantén ideje alatt felmerülő szállás és étkezés költségeket ez a biztosítás nem fedezi.

Érdemes tudni, hogy Izlandon díjmentesen kérhetsz magyar nyelvű tolmácsot, ha kórházba kerülsz.

Koronavírus Izland - fontos a rendszeres kézmosás
A kézmosás hatékonyságát nem szabad lebecsülni

Fontos linkek

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a fenti cikk csupán egy összefoglaló. A itt közzétett információkat a helyi hatósági tájékoztatókból, minisztériumi portálokon közzétett információkról és a sajtótájékoztatókon elhangzott, valamint a helyi médiában megjelent információ alapján tesszük közzé.

Jelen cikk nem minősül hivatalos tájékoztatónak.

Minden utazónak a saját felelőssége tájékozódni a helyzetről, ehhez mi megpróbálunk minél több segítséget adni.

A hivatalos információkat itt találod:

Jó egészséget és biztonságos utazást kívánunk mindenkinek!

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kapcsolódó írások

Izland tudnivalók
Fontos tudnivalók Izlandra utazóknak

Ebben a cikkben igyekszünk megválaszolni minden olyan praktikus kérdést, amit feltétlenül tudnod kell ahhoz, hogy ne érjenek váratlan meglepetések az utazás során.

Felelős utazás Izlandon

Izlandon utazva számos tiltással szembesülhetsz, kiváltképp a legnépszerűbb turista látványosságok közelében. Ezek célja egyrészt a természeti környezet, másrészt pedig az

Kövesd Facebook oldalunkat, így elsőként értesülhetsz:

– az ajánlott látnivalókról, kevesek által ismert helyszínekről
– kedvezményekről
– utazási tippekről, és információkról melyeket az útikönyvekben biztosan nem találsz meg

Tarts velünk!

Kövesd Facebook oldalunkat, így elsőként értesülhetsz:

– ajánlott látnivalókról, kevesek által ismert helyszínekről
– kedvezményekről
– utazási tippekről, melyeket az útikönyvekben biztosan nem találsz meg
– utazókat érintő eseményekről és hírekről
– sarki fény tippekről
– lezárt területekről, időjárási riasztásokról 

Továbbá sok érdekességgel, úti beszámolóval és fantasztikus fotókkal várunk!