fbpx

Koronavírus Izlandon – utazási feltételek

Tartalomjegyzék összecsuk

A koronavírus Izland turizmusában is jelentős változásokat okozott. Mivel a fertőzöttek száma ismét rohamos növekedésnek indult, nyár végétől az utazókat is nagymértékben érintő szigorításokat vezettek be. A szabályok 2021 februárjában ismét jelentősen változtak. Ebben a cikkben összegyűjtöttük nektek a beutazás szabályaival és a koronavírussal kapcsolatos jelenleg elérhető összes információt.

Frissítve: 2021. március 25. (Az aktuális fertőzőttségi adatok automatikusan frissülnek minden hétköznap 11 órakor.)

Cikkünket rendszeresen frissítjük. Ennél naprakészebb információért csatlakozz az Izlandi Utazás – Kérdések és Válaszok című Facebook csoportunkhoz, ahol azonnal közzétesszük az újonnan napvilágra került információkat.

Szükséges teendők utazás előtt

Kötelező előzetes regisztráció

Minden Izlandra utazó turistának még az indulás előtt kötelező kitölteni egy regisztrációs űrlapot a www.covid.is weboldalán, amelyben meg kell adni az utazó személyes adatait, a repülőjáratra vonatkozó információkat, valamint az utazás pontos dátumát és a lefoglalt szállások pontos címét és időtartamát. Az űrlapot legkorábban indulás előtt 72 órával lehet beküldeni.

A tesztre történő regisztráció során kötelező megadni az első 5 napi szállás pontos címét, hogy a hatóságok adott esetben megtaláljanak, ellenőrizni tudjanak, ha szükséges. Ugyanitt kell feltölteni az utazást legkorábban 72 órával megelőző, a kiindulási országban elvégzett koronavírus teszt igazolást is.

Ezen felül nyilatkozni kell a beutazó személy egészségügyi állapotáról, az elmúlt időszakban meglátogatott országokról valalmint arról, hogy diagnosztizáltak-e nála COVID-19 fertőzést, vagy voltak-e koronavírusra utaló tünetei az elmúlt időszakban, vagy érintkezett-e fertőzött személlyel.

Nyomkövető mobilalkalmazás letöltése

Minden Izlandra utazónak előírják (nyomatékosan javasolják) a hatóságok által kiadott Rakning C-19 nyomkövető mobilalkalmazás használatát, amely a nyomkövetésen túl fontos információkat tartalmaz a fertőzéssel kapcsolatban és szükség esetén segít felvenni a kapcsolatot az egészségügyi hatóságokkal.

Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy rendkívül gyorsan és hatékonyan felkutassák azokat a személyeket, akik koronavírus fertőzöttel kerületek kapcsolatba az izlandi utazásuk során.

Izland koronavírus: Katrín Jakobsdóttir Izland miniszterelnöke
Katrín Jakobsdóttir Izland – fotó: IcelandReview

A beutazási feltételek változékonyságáról

A COVID-19 járvány első hullámát követően június 15-én a korábban érvényben lévő szigorú beutazási korlátozásokat enyhítették és megnyitották Izland határait a turisták előtt.

A beutazás feltételei az azóta eltelt hónapok során többször is jelentősen megváltoztak és a szabályok várhatóan folyamatosan változásban lesznek a jövőben is, attól függően, hogy a járvány miként terjed az országban. Mielőtt Izlandra érkezel, feltétlenül ellenőrizd az aktuális beutazási feltételeket.

A legújabb szabályok – Újabb szigorítás

2020 július végén Izlandon lezajlott a fertőzés második hulláma, amely viszonylag hamar lecsengett. Mielőtt azonban elkezdhettek volna ismét lazítani a szabályokon, szeptember közepétől egy még agresszívebb harmadik hullám vette kezdetét, mely súlyosságában meghaladta a tavaszi hullámot. 2021 március végére úgy tűnt, hogy sikerült szinte teljesen visszaszorítani a belföldi fertőzéses esetek számát, ám határon elvégzett tesztek közül egyre több a pozitív, miközben a beutazó turisták közül egyre több van, akik nem tartják be a karantén előírásokat. Március 21-ét követően újabb fertőzés ütötte fel a fejét, majd néhány nap alatt drámaian megugrott fertőzöttek száma, ami újabb drasztikus szigorításokat vont maga után. Az aktuális fertőzőttségi adatokért görgess lejjebb.

Kötelező a hozott negatív teszt igazolás plusz a helyben végzett első és második teszt

A 2021 február 19-től érvényben lévő szabályok szerint mindenki köteles az országba belépést megelőző 72 órán belül elvégzett koronavírus teszt igazolást bemutatni, amelyet a regisztrációs oldalon is fel keltölteni az utazás megkezdése előtt. Ezen felül az utazónak az országba lépéskor alá kell vetnie magát egy első tesztelésnek, majd ezt követően az 5. napon egy újabb koronavírus tesztnek. A március 24-én hozott rendelet alapján, április 1-től a vörös zónába tartozó országokból (ide tartozik Magyarország) érkezők a két teszt közötti időszakot kötelezően hatósági karanténban fogják tölteni. Továbbá a dupla tesztelés és karantén kötelezettséget a gyermekekre is kiterjesztik. A szigorítások előreeláthatólag 2021 május 1-ig lesznek érvényben.

Kötelező távolságtartás és maszk használat

A nyári lazítás után most ismét kötelező a 2 méteres szabály: minden nyilvános helyen egymástól 2 méter távolságot kell tartani. Továbbá azokon a helyeken, ahol nem lehetséges a szabály betartása mindenkinek kötelező maszk viselése. Az élelmiszerboltokban továbbra is mindenki számára kötelező a maszkviselés.

A fertőzésen átesett, vagy beoltott személyek mentességet kaphatnak

Akik korábban már átestek a betegségen és megfelelő igazolással rendelkeznek, vagy megkapták az izlandi hatóságok által elfogadott Covid vakcinák valamelyikét, azok mentességet kaphatnak a karantén és teszt kötelezettsége alól. Ennek feltételeiről a “Mentesség a tesztek és a karantén alól” című fejezetben olvashatsz.

A jelenleg érvényben lévő beutazási feltételek részletesen

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint Izlandra utazók az alábbi lehetőségek közül választhatnak:

1.) Hivatalos igazolás bemutatása Covid-19 fertőzöttségen átesettségről, vagy vakcia igazolás bemutatása

A határátlépéskor elfogadható igazolás követelményeiről bővebben a “Mentesség a tesztek és a karantén alól” című fejezetben olvashatsz.

A – korábban érvényben lévő – tesztelést kiváltó 14 napos karantén lehetősége megszűnt. Minden Izlandra utazónak kötelező a helyszíni koronavírust tesztek vállalása, amennyiben még nem esett át a fertőzésen és ezt nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani.

2.) Otthonról hozott igazolás bemutatása és helyben elvégzett koronavírus tesztek vállalása

Az a turista, aki nem rendelkezik mentességet jelentő igazolással, a kiinduló országban 72 órán belül elvégzett negatív koronavírus teszt igazoláson felül köteles alávetni magát két koronavírus tesztnek. Az elsőt közvetlenül az izlandi határátlépésnél, a másodikat pedig a tartózkodás 5. napján végzik el.

A két teszt közötti időszakra speciális tartózkodási szabályok érvényesek. Erről bővebben olvashatsz “A két teszt között eltöltendő karanténra vonatkozó szabályok” című fejezetben.

Mikor és hogyan értesülhetsz a teszt eredményről?

Az eredményről a tapasztalat szerint 12-24 órán belül sms-ben értesítik az utazókat. Ha 24 órán belül nem érkezik értesítés, az automatikusan negatív eredményt jelent.

Hol és hogyan lehet eltölteni a második tesztre való várakozás idejét?

Az első teszt elvégzése után közvetlenül a regisztrációkor megjelölt szállásra kell utazni és a második teszt eredményének megérkezéséig ott kell maradni.

Ezt az időszakot házi karanténban kell tölteni. Házi karanténnak minősülhet a saját mosdóval és fürdővel rendelkező privát hotelszoba, vendégházi szoba, apartman, nyaralóház.

A szabályzat külön kihangsúlyozza, hogy kempingben, campervanben, hostelben vagy egyéb, másokkal közös csoportszálláson való tartózkodás nem alkalmas karantén tartózkodásra. A karanténra alkalmas szálláshelyek teljes listáját itt találod.

A két teszt között eltöltendő karanténra vonatkozó szabályok:

1.) A repülőtérről a szállásra bérelt autóval vagy taxival lehet eljutni, tömegközlekedést nem lehet használni. Igénybe vehető ugyanakkor a FlyBus reptéri transzferjárat, de jelenleg rendkívül korlátozott a járatok gyakorisága (napi 1 járat és csak bizonyos napokon közlekedik) és az útvonal kötött, így ha a szállás a járat útvonalán kívül esik, akkor a Flybus megállójától csak a fent felsorolt közelekedési módok valamelyikét veheted igénybe.

Megjegyzés: Nem kötelező Reykjavíkot választani a karantén helyszínének, de vedd figyelembe, hogy a helyszínre való eljutás során nem használhatsz közösségi mosdót, nem vásárolhatsz szupermarketben, és nem látogathatsz meg látványosságokat sem. A bérautó átvételének menetéről érdeklődj közvetlenük a bérbeadó cégnél.

2.) A karanténban tartózkodó személynek mindvégig (a második teszt eredményének megérkezéséig vagy a második teszttől számított 24 óráig) a karantén helyén kell maradnia, a karanténszállás az 5 napra változatlan kell, hogy legyen.

Megjegyzés: A korábbi gyakorlattal ellentétben tehát nem lehet megkezdeni az utazást akkor sem, ha az első teszt negatív lett és nem lehet különböző szállásokat foglalni az 5 napra.

3.) A karantén ideje alatt bizonyos feltételekkel ki lehet menni sétálni:

 • tartani kell a két méter távolságot mindenkitől
 • kerülni kell a népszerű helyeket (parkok, múzeumok, természeti látványosságok, sétáló utcák, városközpontok, tehát gyakorlatilag minden olyan helyet, ahol sok ember közlekedik.)

4.) A karantén ideje alatt bizonyos feltételekkel lehet autóba ülni:

 • csakis saját bérelt autóban, másokkal nem érintkezve
 • tilos hosszabb utakra menni, a szállás körzetének helyét nem lehet elhagyni

Megjegyzés: Tilos olyan benzinkutat használni, ami nem önkiszolgáló vagy a fizetés az épületben történik. Drive-in ablakokat sem lehet használni.

5.) A közös helyiségek és közterek használata a karantén ideje alatt tilos.

Megjegyzés: közös konyha, közös mosdó, váróterem, társalgó, tárolóhelyiség, sőt a közös udvar, terasz használata is tilos. Lift helyett lehetőleg lépcsőt kkell használni, Ha ez nem lehetséges, akkor a liftet lehet használni, de csak akkor, ha senki más nem tartózkodik benne. A liftgombot lehetőleg csak kesztyűben érintsd meg, vagy használat után fertőtlenítsd.

6.) A másokkal való érintkezést a minimálisra kell csökkenteni. Amennyiben valamilyen okból a másokkal való találkozás mégis elkerülhetetlen a karantén ideje alatt, kötelező a két méter távolság tartása, emellett pedig a maszk és (érintés esetén) kesztyű használata.

Megjegyzés: Pl. bejelentkezés a recepción, rendelt étel átvétele, stb. Természetesen ez nem vonatkozik azokra, akikkel eleve együtt érkeztél.

7.) A személyes higiéniára kiemelten ügyelni kell.

Megjegyzés: gyakori kézmosás, kézfertőtleníés. A nyilvános orrfújás, tüsszentés, köhögés kerülendő.

8.) A karantén helyszínét orvosi segítség igénybevétele céljából el lehet elhagyni, de csak előzetes telefonos egyeztetés után.

Megjegyzés: amennyiben orvosi segítségre van szükséged, hívd az 1700-as telefonszámot (magyar sim kártyáról a +354 544 4113-es számot). Ha COVID tüneteid vannak vagy arra gyanakszol, illetve ha vészhelyzet áll fenn, a 112-es segélyhívószámot hívd. A hívás során feltétlenül tájékoztasd a diszpécsert arról, hogy karanténban vagy! Kórházi ellátás szükségessége esetén tolmácsot is kérhetsz ingyenesen.

9.) Gyógyszertárba, boltba nem lehet menni a karantén ideje alatt.

Megjegyzés: A szállás megválasztásakor érdeklődj arról, hogy a szobához tartozik-e privát konyha, van-e a szobában hűtő illetve ételmelegítési lehetőség, szállásadó biztosít-e szobaszervízt, illetve, hogy milyen étel- vagy élelmiszer rendelési lehetőségek vannak.

Reykjavíkban és környékén számtalan szolgáltató biztosít kiszállítást, gyakran ingyenesen. A pizza, hamburger, meleg étel kiszállítók kínálata hatalmas, de számos szupermarket és gyógyszertár is vállal kiszállítást. Amennyiben az élelmiszer vagy egyebek beszerzéséhez helyi ismerősök segítségét veszed igénybe, a kiszállító személlyel ne érintkezz, hanem kérd meg, hogy tegye le a csomagot az ajtó előtt és távozzon.

10.) Tilos a tömegközlekedési eszközök használata

Megjegyzés: Amennyiben a karantén helyszínét el kell hagyni (pl. a második teszt elvégzése miatt), bérelt autó vagy taxi igénybevétele lehetséges. COVID tünetek előfordulása esetén viszont taxit sem lehet használni (ez esetben az előző pontban megadott instrukciókat kell követni.

11.) Amennyiben váratlanul, az utazásod alatt karanténba kell vonulnod (pl. COVID tünetek miatt vagy mert fertőző beteggel érintkeztél) és nincs lehetőséged saját finanszírozású karanténba vonulni, úgy igénybe veheted az Vöröskereszt által biztosított ingyenes karanténszállást.

Megjegyzés: Ez a lehetőség nem vonatkozik azokra, akik most léptek az országba és a közelező 5 napos karanténjukat kell tölteniük. A Vöröskereszt száma: 1717 ( magyar sim kártyáról: +354 580 1710)

12.) A karantén be nem tartása magas pénzbüntetéssel és súlyosabb esetben akár elzárással, vagy az országból történő kiutasítással is járhat. A szabályok betartására érdemes kiemelten odafigyelni, mert a szabályok nem ismerete nem mentesít a büntetés megfizetése és az esetleges kiutasítás következménye alól. Sajnos többször is előfordult, hogy magyar túraszervező cég sem tartotta be ezeket a szabályokat. Ezeket a jövőben kiemelten ellenőrizni fogják.

Röviden összefoglalva a következő bírságokra számíthat az, aki nem tartja be a karanténszabályokat, vagy nem rendelkezik elfogadható PCR igazolással:

 • PCR igazolás hiánya: 100.000 korona
 • Érkezéskor mintavétel elmulasztása vagy megtagadása: 100.000 korona
 • Karantén megsértése: 50-250.000 korona
 • Ha valakinél kimutatták fertőzést, és úgy vét a karanténszabályok ellen: 150-500.000 korona
 • Hamis igazolás bemutatása belépéskor: vádemelés okirat-hamisításért

A kiszabható bírságokról megjelent hivatalos tájékoztatót itt találod.

A fenti lista a karanténra vonatkozó legfontosabb szabályok válogatott, rövidített változata. A hatóságok által kiadott hivatalos angol nyelvű dokumentumot a betartandó szabályokról itt találod. Kérjük, tanulmányozd át alaposan, mielőtt Izlandra utazol.

Mentesség a tesztek és a karantén alól

1. Vakcinaigazolás bemutatása

Azok az utasok, akik hivatalos vakcinaigazolással rendelkeznek, mentesülhetnek a karantén és tesztelési kötelezettségek alól, amennyiben a következő oltások valamelyikével rendelkeznek:

COVID-19 mRNA Vaccine Pfizer/BioNTech – 2 dózis, legalább 19 nap várakozással a két dózis között.
COVID-19 Vaccine Moderna – 2 dózis, legalább 2 hét várakozással a két dózis között.
COVID-19 Vaccine AstraZeneca (ChAdOx1-S) – 2 dózis, legalább 4 hét várakozással a két dózis között.
COVID-19 Vaccine Janssen (Ad26.COV2-S) – 1 dózis

A vakcina igazolásnak a meg kell felelnie a következő előírásoknak és formai követleményeknek:

 • az igazolás nyelve dán, norvég, svéd, izlandi vagy angol lehet. Továbbá elfogadják az egyéb nyelven kiállított dokumentumokat ha az hivatalos fordítóiroda által kiállított és hivatalos pecséttel ellátott -az elfogadott nyelvek valamelyikére lefordított – dokumentummal együtt kerül bemutatásra.
 • tartalmaznia kell az utazó születési dátumát és nevét az utazási dokumentummal megegyező módon
 • a fertőzés nevét, amely ellen a vakcina szól (COVID19)
 • az oltások beadásának dátumai és helyszínei
 • a vakcinát beadó szerv neve alááírással és pecséttel
 • a vakcina gyártója a batch/lot azonosítóval együtt

Egyéb oltásokat nem fogadnak el, így a kínai és orosz vakcinákat sem. Akik a fentebb felsorolt vakcináktól eltérő oltással rendelkeznek, vagy a hatóságok valamilyen oknál fogva nem fogadják el az igazolását (például valamely előírt adat hiányzik), azoknak kötelező a két helyszíni teszt és a két teszt között letöltendő 5 napos karantén.

2. Fertőzésen átesettség igazolása

A 2020. december 10-től érvényes tisztifőorvosi rendelet alapján mentesülnek a tesztelési- és karantén kötelezettségek alól az utazók, akik valamelyik Európai Közösség alá tartozó ország laboratóriuma által kiállított hiteles egészségügyi igazolással tudják bizonyítani, hogy átestek a Covid-19 fertőzésen.

Az igazolásnak a következő követelményeknek kell megfelelni és a következő adatokat kell tartalmaznia:

 • 14 napnál régebbi pozitív SARS-CoV-2/COVID-19 PCR-teszt eredményt közöl vagy SARS-CoV-2/COVID-19 antitest jelenlétét igazolja (ebben az esetben csak az ELISA vagy azzal egyenértékű (EIA, ECLIA, CLIA, CLMIA) szerológiai vizsgálat eredménye vehető figyelembe)
 • Dán, norvég, svéd, izlandi vagy angol nyelven állították ki
 • Az utazási dokumentummal teljesen megegyező módon tartalmazza az utas teljes nevét és születési idejét
 • Tartalmazza a teszt elvégzésének pontos dátumát és helyszínét (ország/település/cím)
 • A tesztet végző laboratórium pontos nevét és adatait, valamint a kiállító szerv (laboratórium) telefonos elérhetőségét, ahol szükség esetén ellenőrizhető az igazolás eredetisége
 • Az elvégzett teszt pontos típusa (PCR vagy ELISA szerológiai vizsgálat)
 • Az elvégzett teszt(ek) eredménye

Klinikai vagy orvosi diagnózist és rapid diagnosztikai tesztek (gyorstesztek) eredményét nem fogadják el. Az igazolás papír alapon és elektronikus formában is benyújtható. A határellenőrzés során az erre szakosodott szervek minden beutazó esetében külön ellenőrzik az igazolás valódiságát és szükség esetén felveszik a kapcsolatot az igazolást kiállító szervvel. Kérdéses esetben az izlandi tisztifőorvos dönt arról, hogy az igazolást elfogadható-e vagy sem.

Akinél bármilyen okból (akár adategyezési hibák miatt) nem fogadják el az igazolását, annak a 14 napos karantén vagy a dupla tesztelés (közte 5 napos karanténnal) közül kell választania. A tesztek ebben az esetben is ingyenesek, de a karanténszállás és étkezés, valamint az esetlegesen felmerülő egyéb költségeket az utazónak kell állnia.

Koronavírus teszt Izlandon

A reptéri tesztelés menete

A repülővel érkezők számára a Keflavíki Nemzetközi Repülőtéren, a komppal érkezők számára pedig Seydísfjördurben a Smyrill Line terminálon felállított szűrőállomásokon fogják a teszteket elvégezni.

Azok az utasok, akik másik reptérre érkeznek (Reykjavík, Akureyri, Egilsstadir) vagy másik hajóállomásra, azoknak az érkezési helyhez legközelebb eső egészségügyi központban kell elvégezni a tesztet.

A reptéri tesztelés gyorsan és gördülékenyen zajlik. Nincsenek hosszú sorok, aki előzetesen regisztrált online, annak a teljes folyamat mindössze pár percet vesz igénybe. A garatból és orrból vesznek mintát, az eljárás néhány másodpercig tart, kissé kellemetlen.

A második teszt menete

A második teszten való megjelenésre az utazók emlékeztetőt fognak kapni. Ugyanígy részletes információt fog kapni arra vonatkozóan is, hogy hol tudják elvégezni a tesztet. A második tesztet mostantól hétvégén is végzik. Érkezéskor mindenki e-mailt kap arról, hogy pontosan mikor és hol kell megjelenni a második teszten. A második teszt után vissza kell menni a szállásra, a karantén a második teszt eredményének megérkezésekor ér véget.

Reykjavíkban: Suðurlandsbraut 34, földszint. Fogadási idő: hétköznap 10- 15h között, hétvégén és ünnepnapokon 12 -15h között

Reykjavíkon kívül is elvégezthető a teszt, de telefonon időpontot kell kérni az adott orvosi rendelőben (Heislugeislan). Az alábbi településeken végeznek teszteket:

 • Suðurnes
 • Selfoss
 • Vestmannaeyjar
 • Höfn í Hornafirði
 • Egilsstaðir
 • Akureyri
 • Ísafjörður
 • Borgarnes
 • Stykkishólmur

Mennyibe kerül a koronavírus teszt?

A jelenlegi szabályok szerint elővételben 9.000, a helyszínen fizetve pedig 11.000 koronába kerül az első koronavírus teszt. Az Egészségügyi Minisztérium 2020. november 18-i keltezésű rendelete alapján 2020 december 1 óta a beutazók számára ingyenes a koronavírus teszt. A teszt előzetes regisztrációt igényel, amelyet a visit.covid.is weboldalon lehet elvégezni, leghamarabb 72 órával az utazás megkezdése előtt.

Előreláthatólag meddig fog tartani a tesztelés?

A járvány alakulása határozza meg a későbbiekben is, hogy meddig lesz szükség a korlátozásokra.

A jelenlegi kapacitás mellett napi kb. 2000 tesztet tudnak elvégezni, legfeljebb 200 embert tudnak letesztelni óránként. A tervezés során a kapacitás folyamatos növelése mellett októberre már napi 4000 teszt elvégzésével számoltak, ezt azonban a tisztifőorvos túl kockázatosnak ítélte, ezért határozatlan ideig marad a napi 2000 fős limit.

Mi történik, ha pozitív lesz a helyszíni COVID-19 teszt?

Pozitív koronavírus teszt esetén az utazót további vizsgálatoknak vethetik alá, amely kimutatja, hogy van-e aktív fertőzése. Akinél aktív fertőzést mutatnak ki, annak teljesen el kell különítenie magát.

Azok az utazók, akik nem tudják megoldani a teljes izolációt, vagy a hatóságok számára nem megnyugtató hogy karantén idejét hol töltik, azokat egy hatóságilag kijelölt izolációs szállásra irányítják, amelyet az állam térítésmentesen biztosít (az ingyenesség csak a szállásra vonatkozik, az ellátásra nem) Fontos adalék, hogy akiket valamely különösen fertőző variásnssal (brit, dél-afrikai, és brazil variáns) tesztelnek, azoknak kötelező lesz a karantén idejét a hatóságilag felügyelt izolációs központban tölteni – függetlenül attól, hogy volt-e előzetesen leszervezett karanténszállásuk.

A fertőzött utas köteles minden információt megosztani a hatóságokkal azzal kapcsolatban, hogy kikkel érintkezett a tünetek jelentkezését megelőző 2 napban.

Aktív koronavírus fertőzés gyógyszeres kezelése és az ezzel kapcsolatos további tesztek a határozat értelmében térítésmentesek.

koronavírus Izlandon - covid teszt

Mi történik, ha a repülő egyik utasa pozitívat tesztel?

A fertőzéssel diagnosztizált utasokat részletesen kikérdezik és mindekit, aki a tesztelést/ tünetek megjelenését megelőző két napban legalább 15 percig két méternél közelebb tartózkodott a fertőzött személyhez, két hetes karanténra kötelezhetnek.

A repülőgépen ezt a távolságot kb. két ülésben határozták meg. Tehát jó esetben nem kell a gép minden utasának karanténba vonulnia, csak azoknak, akik két ülésnyi távolságon belül utaztak a fertőzöttel.

Fontos itt megjegyezni viszont, hogy a hivatalos dokumentumban ez a helyzet mindössze példaként szerepel és a megfogalmazás megengedi a két ülésnyi távolságtól való eltérést is:

The contact tracing team interviews those who have been in close contact with a confirmed active case during two days prior to the onset of symptoms, e.g. been within 2 meters of an individual for more than 15 minutes, or those who have sat close to an infected individual on an airplane (usually within two seatrow radius). They might be required to self-quarantine for two weeks from the time of last contact.

koronavirus izland

Izoláció vagy karantén?

Ezen a ponton fontos hogy mindenki tisztában legyen az izoláció és a karantén közötti különbséggel és azzal, hogy az izoláció és a karantén be nem tartása magas pénzbüntetéssel és súlyosabb esetben akár elzárással is járhat.

Izoláció

Teljes izoláció azon személyek számára szükséges, akiket COVID-19 fertőzéssel diagnosztizáltak, vagy felmerült annak gyanúja, de kórházi ellátásra nem szorulnak.

Az izolációra kötelezett személynek az arra alkalmas szálláshelyen, vagy az egészségügyi hatóságok által kijelölt hatósági központban más, nem fertőzött személyektől teljesen elkülönítve kell tartózkodnia és semmilyen körülmények között nem hagyhatja el az izoláció helyszínét.

Amennyiben a fertőzés nem jár lázzal, akkor a hatóságok egy meghatározott időpontban egy újabb koronavírus tesztet végeznek. Amennyiben ez negatív, el lehet hagyni az izolációt. Továbbá ha a pozitív teszt óta eltelt legalább 14 nap és az izolált személy legalább 7 napja tünetmentes, az egészségügyi hatóság feloldhatja az izolációra vonatkozó kötelezettséget.

Ha a fertőzés lázzal jár, akkor az izoláció a lázas állapot megszűnését követő 10 napig kötelező. Az izolációra vonatkozó bővebb információ ezen a linken található: https://www.covid.is/categories/how-does-isolation-work

Karanténban - koronavírus Izlandon

Karantén

Az első 5 napi tartózkodás ideje alatt mindenkire kötelező karanténon felül a karantén azokra vontakozik, akik kapcsolatba léptek, vagy léphettek olyan személlyel vagy személyekkel, akiknél koronavírus fertőzést diagnosztizáltak.

Ha például olyan személy közelében tartózkodtál, vagy utaztál a repülőn, akit a vírussal diagnosztizáltak, akkor a szabályok szerint nagy rá az esély, hogy karanténba kell vonulnod. A karanténba kerülő személyeket regisztrálják és a karantén betartását a hatóságok szúrópróba-szerűen ellenőrzik.

A negatív teszt nem mentesít a karantén kötelezettsége alól, ha az utazás során bárhol fertőzésveszélynek voltál kitéve (például fertőzött személy közelében tartózkodtál, vagy kapcsolatba léptél fertőzöttel).

A karanténban lévő személy nem veheti igénybe a közösségi tereket sem (pl hotel étterme, váróhelyiségei, stb) és kötelező 2 méter távolságot tartani másoktól.

Szabad rövid sétákat tenni, de legalább 2 méter távolságot kell tartani. Privát autóban tartózkodás megengedett, de nem vehető igénybe semmilyen olyan szolgáltatás, ahol másokkal érintkezhet. Ebbe beletartoznak a nyilvános mosdók, kempingek, de még az éttermek drive-in ablakai és a benzinkutak is. Vagyis a karanténban tartózkodók még egyedül sem indulhatnak el utazni.

Az utazást vagy hazautazást kizárólag az előírt karantén vagy izolációs időszak letelte után lehet megkezdeni, függetlenül attól, hogy mikorra szólt a visszaútra szóló jegyed, valamint az autó- és szállásfoglalásod.

A karanténra vonatkozó részletes információkat itt találod: https://www.covid.is/categories/how-does-quarantine-work

Kérdésed van?

Rengeteg még a nyitott kérdés, amire a hivatalos dokumentumok nem térnek ki. A fertőzéssel, a kezeléssel, karanténnal és izolációval kapcsolatos angol nyelvű kérdéseitekre az Izlandi Egyészségügyi Információs Központ weboldalán található online chaten kaphattok választ.

Aktuális fertőzöttségi adatok

Az alábbiakban az izlandi hatóságok által közzétett hivatalos koronvírus adatokat láthatod. Az adatok naponta automatikusan frissülnek.

A koronavírus megjelenése és terjedése Izlandon

Az első COVID-19 fertőzöttet február 28-án regisztrálták Izlandon. A 40-es éveiben járó izlandi férfi enyhe de tipikus tüneteket mutatott (köhögés, láz, csontfájdalom), és nem sokkal a diagnosztizálása előtt Olaszországban járt.

A következő héten ugrásszerűen megnövekedett a fertőzöttek száma. Március 6-ra már 46 beteg szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust. A betegekről kiderült, hogy túlnyomó többségük Észak-Olaszországban illetve Ausztriában kapta el a vírust, sokan közülük együtt utaztak, egy repülőn ültek, egy hotelben szálltak meg.

Március 6-ig kizárólag olyan fertőzötteket találtak, akik korábban külföldön, osztrák és olasz síparadicsomokban jártak, amelyekről hamar kiderült, hogy a fertőzések gócpontjai.

Március 6-án azonban két olyan fertőzöttet is találtak, akik tudhatóan Izlandon kapták el a betegséget. Mindketten házi karanténban voltak már a diagnózis idején, ugyanis kapcsolatba léptek valamelyik, külföldről haza érkező fertőzöttel.

Halálos áldozatok

Március 17-én Húsavíkban elhunyt egy külföldi turista, akinek a szervezetében kimutatták a koronavírust. A 40 éves ausztrál férfi kritikus állapotban kereste fel az orvosi rendelőt Észak-Izlandon, és néhány órán belül elhunyt. Az első izlandi áldozat, egy 70 éves nő március 24-én hunyt el a reykjavíki kórházban.  Ezidáig 29 halálos áldozatot követelt a koronavírus Izlandon.

Védelmi és megelőzési intézkedések

Izlandon az első gyanú megjelenése óta összehangolt harc folyik a vírus megfékezésére.

Tömeges mintavétel:
Március 13-án kezdődött a tömeges mintavétel, mely alapján úgy találták, hogy nagyjából a lakosság 1%-a fertőződött meg. A legtöbb fertőzöttet a 18-29 és a 40-49 éves korosztályban találták. A tömeges szűrés során talált fertőzöttek fele tünetmentes volt. Ezidáig a vírus negyven változatát azonosították. A lakosok ingyenes szűrése tovább folytatódik.

Távolságtartás: nyilvános helyeken, illetve üzletekben az embereknek 2 méter távolságot kell tartani.

Tájékoztatás: az első beteg diagnosztizálása óta minden nap tartanak nyilvános sajtótájékoztatót, mely során részletesen beszámolnak a fejleményekről és a következő lépésekről, elejét véve az esetlegesen szárnyra kapó álhíreknek.

Média: az izlandi média nem ad teret az összeesküvés-elméleteknek. Az izlandi népesség rendkívül kritikus gondolkodású és kevesen dőlnek be az álhíreknek. A médiumok elkötelezettek a teljes körű tájékoztatás mellett, a napi sajtótájékoztatók során pedig hozzájutnak minden információhoz.

Fizetett karantén: az állam magára vállalta a karanténban lévő helyiek fizetését, így senkinek nem áll érdekében, hogy eltitkolja a betegségét vagy megszegje a karantént. Betegszabadságtól független fizetett szabadság jár minden olyan Izlandon élőnek, aki veszélyesnek nyilvánított területen járt, megfertőződött vagy kapcsolatba lépett egy fertőzöttel.

Munkahelyvédelem: az állam rendkívüli kjövedelemkiegészítő segélyt nyújt azoknak, akik csökkentett óraszámban tudnak csak tovább dolgozni.

Szankciók: ha valakiről kiderül, hogy nem vonult önkéntes karanténba a külföldi utazását követően vagy elhagyta a karantént, komoly pénzbírságra vagy akár börtönbüntetésre is számíthat.

Mindenki számára elérhető, ingyenes szűrés: a koronavírus teszt az első pillanattól kezdve rendelkezésre állt, de március 13-tól egy helyi génkutató cég is ingyenes szűrést biztosít bárkinek, függetlenül attól, hogy mutat-e tüneteket, járt-e külföldön vagy volt-e kapcsolatban fertőzött személlyel. Ennek segítségével feltérképezhetik a lappangó illetve tünetmentes eseteket is.

Mobilalkalmazás: a kormány megbízásából készült egy mobil applikáció, amely követi az emberek mozgását és jelzi ha a közelben fertőzött személy tartózkodik, illetve rendkívüli mértékben segíti és leegyszerűsíti a kontaktok felkutatását és értesítését. Ezt az alkalmazást az Izlandra látogató turistáknak is használniuk kell az itt tartózkodás teljes időtartama alatt.

Higiénia: Izlandon a vírus megjelenése előtt is lehetett találni a legtöbb bevásárlóközpontban illetve a reptéren kézfertőtlenítőket, de a vírus megjelenése óta minden nyitva lévő boltban, étteremben, kávézóban, minden kasszánál található kézfertőtlenítőszer. A nagyobb élelmiszerboltokban a kézfertőtleítőkön felül egyszer használatos gumikesztyűt is biztosítanak a vásárlóknak.

A határnyitást követő második hullám

A június 15-i határnyitást követő héten ismét ugrásszerűen megemelkedett a betegek száma. Több olyan fertőzöttet is találtak, akiknek a reptéri tesztje előbb negatív lett, majd pár nap múlva mégis kiderült róluk, hogy fertőznek. Emiatt a helyi lakosok számára kötelezővé tették a kétszeres tesztelést, az országba való belépéskor majd 5 nappal később, a kettő között pedig a karantén tartása kötelező.

A kettős tesztelés kötelezettségét július 31-től azokra a turistákra is kiterjesztették, akik 10 napnál hosszabb időt terveztek eltölteni Izlandon, augusztus 19-től pedig általános érvényűen mindenki számára kötelezővé vált.

koronavírus keflavík
A koronavírusra figyelmeztető felhívás a keflavíki reptéren. Fotó: RÚV – Bragi Valgeirsson

A harmadik hullám

Habár a második hullám viszonylag lapos volt és nem hozott súlyos eseteket, sajnos kevés idő jutott a fellélegzésre. Szeptember közepén egy hirtelen, agresszív harmadik hullám vette kezdetét, mely sokszorosa volt a második hullám intenzitásának. A fertőzésgócot két karanténszegő turistáig tudták visszakövetni, akik reykjavíki szórakozóhelyenek adták át a vírust számos embernek.

A hullám kirobbanását követően a fővárosi szórakozóhelyeket bezárták. A Wizz Air lemondta az őszi és téli repülőjáratokat mind Budapest, mind pedig Bécs és Reykjavík között. A harmadik hullám számos súlyos esetet hozoztt magával, többen intenzív osztályra kerültek és van, aki lélegeztetőgépre is szorult.

A fertőzöttség október végére meghaladta a tavaszi hullámot is, a kórház elérte a kapacitása határait. Ennek következtében novembertől újabb szogorítások léptek életbe: minden szórakozóhely, sportlétesítmény, múzeum és fürdő bezárt, az éttermekben, kávézókban és egyéb szogláltatóhelyeken 10 főre korlátozták a gyülekezési limitet.

A harmadik hullám 2021 januárjában jelentősen visszaesett – hála a szigorú belföldi korlátozásoknak. Jelenleg lényegesen több fertőzött akad fenn a reptéri tesztelésen. Az alacsony fertőzöttségi ráta megtartása nagyon fontos, ezért döndöttek úgy a hatóságok, hogy a belföldi korlátozásokat jelentősen enyhítik, míg a turistákra vonatkozó szabályokat nagymértékben szigorítják.

Javasolt-e jelenleg Izlandra utazni?

Tudjuk, hogy erre a kérdésre szeretnél konkrét választ kapni, de sajnos ez lehetetlen. Mindenkinek szubjektív megítélése és saját felelőssége meghozni egy ilyen döntést.

A koronavírus Izlandon is drasztikus változásokat okozott. Az utasforgalom rendkívüli mértékű csökkenése gyakorlatilag teljesen leállította a turizmust és a vendéglátást. Ennek következtében a hotelek, vendégházak, éttermek nagy része bezárt, a túracégek, autókölcsönzők felmondtak alkalmazottaiknak és határozatlan időre felfüggesztették a működésüket.

Néhányuk teljesen csődbe ment és végleg bezárt. Az elmúlt fél évben sosem látott tömeges leépítések történtek az egész szektorban emiatt a következő hónapokban számítani kell arra, hogy bizonyos területeken rendkívül korlátozott lehetőségek fogadják majd az utazókat.

Ezen kívül arra az esetre is fel kell készülnöd, hogy esetleg te vagy az egyik utastársad fennakad a reptéri teszten, vagy utazás közben kapod el a fertőzést és emiatt még itt Izlandon karanténba kell vonulnod. Nem fogják engedni, hogy fertőzöttként repülőre ülj és hazautazz.

Az ezzel kapcsolatban felmerülő többletköltségek (elveszített repülőjegyek és fogalások, az átfoglalások költsége, karantén esetén szállás és étkezés, a karantén/izoláció miatt kiesett munkaidő, stb.) a te pénztárcádat fogják terhelni.

Ezért azt tanácsoljuk, hogy ezekre az eshetőségekre is felkészülve, rugalmas útitervvel és megfelelő anyagi fedezettel tervezz utazást a következő időszakra. Akinek egy plusz két hetes tartózkodás és az extra útiköltségek vállalhatatlan anyagi- vagy egyéb problémát okoznának, annak nem javasoljuk, hogy megkezdje az utazását.

Mit tehetsz, ha le szeretnéd mondani az utazást?

Ha a lefoglalt utazásodat szeretnéd lemondani, sajnos nem fog menni anyagi veszteség nélkül. Hacsak nem vásároltál Flex szolgáltatást a Wizzair jegyedhez vagy indok nélküli lemondást egy másik légitársaságnál, akkor a repülőjegyed árát sajnos nem kapod vissza. A legtöbb társaságnál lehetséges azonban a jegyet másik dátumra módosítani átfoglalási díj fejében.

Az egynapos vezetett túrák lemondási ideje általában normál esetben is 24 óra, így ezeket bátran foglalhatod, csak ne felejtsd el időben lemondani, ha mégis úgy döntenél, hogy nem jössz. Az autóbérlésnél és a szállásfoglalásnál is érdemes előbb elolvasni a cancellation policy-t, biztos ami biztos, mielőtt véglegesíted a foglalást.

A szállást, autóbérlést és a túrákat általában le tudod mondani, ha nem vársz az utolsó pillanatig, de előfordulhat, hogy a befizetett ár egy részét visszatartják kezelési költségként. Ha le kell mondanod az utazásodat, nézz utána minden lefoglalt szolgáltatás lemondási szabályzatának, illetve derítsd ki, hogy az utasbiztosításod vagy a bankkártyádhoz tartozó utasbiztosítás nem térít-e meg valamennyit az elvesztett összegből.

A Keflavík repülőtér váróterme
A keflavíki repülőtér váróterme

Javasolt tennivalók, ha mégis az utazás mellett döntenél

Bárhogyan is alakul majd a helyzet a határnyitást követően, amíg a repülők járnak, mindig lesz olyan, aki az utazás mellett dönt. Ebben az esetben is sokat tehetsz az egészséged megőrzéséért.

Kiemelten ügyelj a higiéniára! Legyen nálad arcmaszk és fertőtlenítő kendő, amivel a repülőgépen a környezetedet fertőtlenítheted. Használj rendszeresen kézfertőtlenítő zselét illetve moss gyakran kezet, kiváltképp a repülőn, reptéren, boltok, éttermek, kávézók, bevásárlóközpontok látogatása során.

Tartsd be a maszkviselési szabályokat! Utazás előtt mindig tájékozódj a rád vonatkozó szabályokról és ajánlásokról. Izlandon jelenleg mindenhol kötelező a maszk viselése, ahol a két méteres távolságot nem lehet megtartani.

Kerüld a tömeget. Izlandon utazva nem sok helyen fogsz tömeggel találkozni. A legturistásabb helyen is, pl. a gejzírnél, van lehetőséged úgy állni, hogy távolságot tudj tartani az emberektől. Azonban fokozott elővigyázatosságra lesz szükséged a repülőn, a reptéren, a hotelek közösségi tereiben, illetve a forgalmasabb benzinkutakon, éttermekben és boltokban.

Az izlandi utazással kapcsolatos egyéb fontos tudnivalókat ebben a cikkben találod.

Fedezi-e az utasbiztosítás egy esetleges karanténba kerülés költségeit?

Sajnos nem tudunk olyan biztosítóról, amely a karantén miatt felmerülő költségeket és anyagi károkat megtérítené. Ha a vírus ideje alatt Izlandra jössz, ezzel a rizikófaktorral is számolnod kell. Ebben a cikkben olvashatsz arról, hogy mire jó az utasbiztosítás a koronavírus kapcsán.

Ha most tervezed megvenni a jegyedet, akkor olyan biztosítást keress, ami magában foglalja a “cancel for any reason” (CFAR) azaz “indok nélküli lemondás” opciót.

COVID-19 Izland
Kézfertőtlenító a bolt bejáratánál. Fotó: Bragi Valgeirsson – RUV

Mit tehetsz, ha az izlandi utazásod alatt megbetegszel?

Amennyiben az itt tartózkodásod alatt lázzal, száraz köhögéssel, csontfájdalmakkal járó tüneteid vannak, az 1700-as telefonszámot kell hívnod. Ha magyar telefonszámról indítod a hívást, tárcsázd a +354 544 4113-as számot. Ugyanitt általános orvosi tanácsot is kérhetsz (angolul), ha bizonytalan vagy a tüneteidet illetően. Ne indulj el a kórházba magadtól!

Kiemelten fontos, hogy legyen nálad az EU-s TB kártyád, ez ugyanis fedezi az orvosi kezelésed költségeit. Ha nem szorulsz kórházi ellátásra, úgy a karantén ideje alatt felmerülő szállás és étkezés költségeket ez a biztosítás nem fedezi.

Érdemes tudni, hogy Izlandon díjmentesen kérhetsz magyar nyelvű tolmácsot, ha kórházba kerülsz.

Koronavírus Izland - fontos a rendszeres kézmosás
A kézmosás hatékonyságát nem szabad lebecsülni

Fontos linkek

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a fenti cikk csupán egy összefoglaló. A itt közzétett információkat a helyi hatósági tájékoztatókból, minisztériumi portálokon közzétett információkról és a sajtótájékoztatókon elhangzott, valamint a helyi médiában megjelent információ alapján tesszük közzé.

Jelen cikk nem minősül hivatalos tájékoztatónak.

Minden utazónak a saját felelőssége tájékozódni a helyzetről, ehhez mi megpróbálunk minél több segítséget adni.

A hivatalos információkat itt találod:

Jó egészséget és biztonságos utazást kívánunk mindenkinek!

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kapcsolódó írások

Fontos tudnivalók Izlandra utazóknak

Ebben a cikkben igyekszünk megválaszolni minden olyan praktikus kérdést, amit feltétlenül tudnod kell ahhoz, hogy ne érjenek váratlan meglepetések az utazás során.

Felelős utazás Izlandon

Izlandon utazva számos tiltással szembesülhetsz, kiváltképp a legnépszerűbb turista látványosságok közelében. Ezek célja egyrészt a természeti környezet, másrészt pedig az