fbpx

UNESCO Világörökségi Területté nyilvánították a Vatnajökull Nemzeti parkot

Izland immár három világörökségi helyszínnel büszkélkedhet: a Þingvellir és a Surtsey után a Vatnajökull Nemzeti Park is felkerült az UNESCO listájára.

„Izland ikonikus vulkáni régiója, az 1 400 000 hektár területű Vatnajökull Nemzeti Park Izland teljes területének 14%-át teszi ki. Tíz központi vulkán helyezkedik el a területén – nyolc ezek körül a gleccser alatt rejtőzködik.

A vulkánok és az őket fedő gleccserek közötti interakció bámulatos természeti jelenségeket hozott létre. Ilyen például a Jökulhlaup, a vulkáni tevékenység hatására keletkező hirtelen gleccserolvadás okozta áradat. A visszatérő jelenség különleges tájakat és természeti formákat hozott létre: jellegzetes, fekete homokos síkságokat, látványos folyórendszereket, és gyors ütemben változó kanyonokat. Ezek a vulkáni területek egyedi élővilágnak teremtenek otthont, amely túlélte a jégkorszakot.”

Így szól az UNESCO Világörökségi Bizottság indoklása a 2019. júliusi keltezésű nyilatkozatában, amelyben bejelentették, hogy Izland legnagyobb nemzeti parkja világörökségi minősítést kapott. A 2008-ban létrehozott nemzeti park a jövőben tovább bővülhet, ezzel lefedné Izland területének 40%-át.

A Vatnajökull felvételével Izland immár három UNESCO világörökségi helyszínnel is büszkélkedhet. Az országban elsőként a Þingvellir Nemzeti Park kapta meg az UNESCO világörökségi minősítést, amely kulturális és történelmi jelentősége miatt került fel a listára 2004-ben, majd ezt 2008-ban követte a Vestmann-szigetcsoporthoz tartozó, nemrégiben keletkezett Surtsey sziget.

 

 

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!