fbpx

Izland legújabb nemzeti parkja lefedheti az ország 40%-át

Kráterlánc az izlandi Felfölfön

2016-ban  21 környezetvédelmi, hegymászó és természetjáró szervezet közösen nyújtott be javaslatot, melyben az Izlandi Felföld védetté nyilvánítását kérték a parlamenttől. A Gallup felmérése szerint az izlandiak több, mint 60%-a támogatta, és mindössze 13%-a ellenezte a javaslatot.

2018-ban a parlament egy, civil szervezetek képviselőiből, kutatókból és a parlamenti pártok képviselőiből álló munkacsoportot hívott létre, melyet megbízott a védett terület határainak kijelölésével. A bizottság feladatai közé tartozik továbbá a javaslattétel a látogatóközpontok és szolgáltató pontok stratégiai elhelyezésére is. A bizottság nem egészen egy éves munka után 2019 decemberében benyújtotta a jelentését.

Jelenleg Izland teljes területének egyötöde áll védelem alatt nemzeti parkok, geoparkok és természetvédelmi területek formájában. Az újonnan létrejövő nemzeti park a már meglévő Vatnajökull Nemzeti Park kiterjesztését jelentené a teljes Izlandi Felföldre, mellyel így a védett terület az ország teljes területének 40%-át fogja lefedni.

Felföld Nemzeti Park magában foglalná a Izland öt legnagyobb gleccserét (Vatnajökull, Myrdalsjökull, Langjökull, Hofsjökull és Eyjafjallajökull), valamint az alattuk rejtőző és más hírhedt vulkánokat (Katla, Hekla, Eyjafjallajökull, Askja, Grímsvörn, Geðrubreig, Eldgjá). A park része lenne Thórsmörk, Landmannalaugar és Kerlingarfjöll, valamint Skaftafell és a Jökulsárlón gleccserlagúna is, hogy csak a nevezetesebb helyeket említsük.

A környezetvédelmi miniszter idén tavasszal nyújtja be a kész javaslatot a parlamentnek az új nemzeti park kialakításáról.

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!