fbpx

Izland hamarosan megnyitja a határait a turisták előtt

A mai sajtótájékoztatón Katrín Jakobsdóttir, Izland miniszterelnöke bejelentette, hogy legkorábban május 25-én, legkésőbb június 15-én Izland megnyitja határait a külföldi turisták előtt.

A jelenlegi helyzet szerint a Schengeni övezeten kívülről egyaltalán nem léphetnek turisták az országba, az övezeten belüli országokból érkezőket pedig ezidáig két hetes karanténra kötelezték. A korlátozások május 15-től jelentősen megváltoznak.

Május 15-től Grönlandról és a Feröer-szigetekről korlátlanul érkezhetnek a turisták. Legkorábban május 25-től de legkésőbb és június 15-től pedig (a pontos dátum később kerül kihirdetésre) a határt megnyitják a többi ország utazói előtt is. Az új szabályok érvénybe lépéséig továbbra is két hét karantént írnak elő az országba belépni szándékozó turisták számára.

Az új szabályok szerint a beutazóknak két választása lesz: letöltik a két hetes karantént egy hotelben, vagy alávetik magukat egy koronavírus tesztnek az országba történő belépéskor, amelyet a reptéren felállított szűrőállomáson fognak elvégezni. A teszt kiértékelése a tervek szerint néhány óra alatt, de legfeljebb egy nap alatt elkészül. Ezen kívül, a kiinduló ország által kiadott negatív COVID tesztet igazoló dokumentummal is mentesülhetünk a karantén kötelezettsége alól. A helyben elvégzett teszt eredményét a tervek szerint a hotelben kell majd megvárni, de további részletek ezzel kapcsolatban még nem ismertek, ahogyan az sem, hogy az utazóknak mennyibe fog kerülni a tesztelés.

A beutazóknak továbbá előírják, hogy le kell tölteni az izlandi COVID-19 nyomkövető alkalmazást a telefonjukra és bekapcsolva kell tartani azt az utazás teljes időtartama alatt. A hatóságok nagy erőkkel dolgoznak egy hatékony rendszer kidolgozásán az érkező utasok szűrésére.

Hogy Izlandon hogyan alakult a koronavírus-járvány és jelenleg mennyi fertőzöttet tartanak számon, arról ebben a cikkben tájékozódhatsz bővebben.

Fotó: Iceland Review

 

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!