fbpx

5.2-es földrengés rázta meg Izlandot

Március 12-én délelőtt 10:26 perckor 5.2-es erősségű földrengés rázta meg a Reykjanes-félszigetet Dél-Nyugat Izlandon. A rengés epicentruma Grindavík városától 4,9 km-re észak-nyugatra volt, a Blue Lagoon közelében, kb. 5,2 km mélyen. A földrendést az egész félszigeten és Reykjavíkban is érezni lehetett, de még a Grindavíktól 120 km-re lévő Borgarnes városában is sokan észlelték.

Az epicentrum környékén fekvő településeken a lakosok rendkívül erős rengésről számoltak be. Nagyobb bútorok megmozdultak a szobákban, a kb. 8-10 másodpercig tartó intenzív földmozgástól sokan megrémültek.

A mostani földrengés epicentruma ugyanaz a terület volt, amely hónapok óta a izgalomban tartja a helyieket megnövekedett szeizmikus aktivitással, a földfelszín emelkedésével és a barlangokat ellepő mérges gázokkal. Habár a Thornbjörn hegy körüli megnövekedett aktivitás az utóbbi időben csendesülni látszott, a szokatlanul erős földrengés ugyanazon folyamatok hatására pattanhatott ki, mint ami a korábbi jelenségeket okozta.

A földrengést további számos utórengés követte, ezek közül akadtak 3.2 -es és 3.6-os erősségűek is. Nem érkezett hír azonban sérülésről vagy épületekben keletkezett kárról.

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!