fbpx

Vandalizmus miatt lezárhatnak egy láva barlangot Reykjavík közelében

Az 1990-ben felfedezett 900 méter hosszú, rendkívül színes láva barlangba 2019 nyaráig korlátozások nélkül bárki bemehetett, aminek következményeként a barlang szinte összes cseppkövét letörték, falait összefirkálták, az itt található kétszáz éves birka csontvázat megcsonkították a látogatók.

Megrongált lávabarlang Izlandon

A barlang a kétezres évekig érintetlen volt, az első falfirka 2006-ban jelent meg. A turizmus fellendülésével a látogatók száma is megnőtt, számos túra cég szervezett látogatásokat a barlangba napi többszöri indulással.

Hiába kerítették körbe a cseppköveket, azok egyesével, az évek alatt szépen lassan eltűntek, valószínűleg szuvenírként végezve a látogatók polcain. A cseppkövek védett természeti értéknek számítanak Izlandon, és nemhogy letörni, de megérinteni sem szabadna őket.

A Leidarendi barlang jelenleg nincs teljesen lezárva, de a legnagyobb túra cég már áttette a túráit a nagyobb és könnyebben járható Raufarhólshellir barlangba, szintén nem messze Reykjavíktól. Hafnafjörður város vezetése hamarosan döntést hoz a barlang további sorsáról – jelentette a helyi hírmagazin.

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!