fbpx

Újabb vulkánkitörés a Reykjanes-félszigeten

2024. március 16-án, este 8 óra 23 perckor egy újabb vulkánkitörés vette kezdetét a Blue Lagoon fürdő közelében a Hagafell és a Stóra-Skógfell közötti területen, amely idén már a negyedik kitörés. A mostani vulkánkitörés a szakemberek szerint az eddigieknél sokkal komolyabb is lehet és akár hosszú ideig is eltarthat, jelen cikk írásának idejére már több, mint 21 millió köbméter láva került a felszínre a megnyíló hasadékokból.

A legfontosabb tudnivalók röviden

  • A jelenlegi vulkánkitörés a légiforgalmat és az utazást nem befolyásolja, az Izlandra utazás továbbra is teljesen biztonságos.
  • Ez a kitörés nem turistalátványosság, a helyszín és annak több kilométeres körzete zárva van a nyilvánosság elől, a kitörés helyszínét nem lehet megközelíteni. A lezáráson kívül eső területeken a vulkáni működés jelenleg nem jelent semmilyen veszélyt az itt élőkre és az utazókra nézve. Az országban A Blue Lagoon kivételével minden szolgáltatás a korábban megszokott módon, zavartalanul üzemel.
  • Amennyiben a vulkánkitörés hosszúra nyúlna, a nagy mennyiségben kiömlő láva veszélyeztetheti a Reykjanes-félszigeten található Grindavík települést és a Blue-Lagoon-t, de ezt leszámítva nem kell számítani arra, hogy a vulkáni tevékenység a légiforgalmat vagy az utazást megzavarná.
  • A helyi és nemzetközi szakértőkből álló szakértői gárda folyamatosan, a nap 24 órájában, valós időben követi az eseményeket és monitorozza a területet és a Reykjanes-félsziget alatt húzódó vulkáni rendszert. Az elsődleges prioritás, az itt élő emberek és a szigetországba látogató turisták biztonságának garantálása.

Hasznos linkek

Az Izlandi Külügyminisztérium tájékoztatója

A Keflavíki Nemzetközi Reptér weboldala

Az Izlandi Meteorológiai Szolgálat előrejelzése – Vulkáni gázok és várható szélirány

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!