fbpx

Többezer földrengés volt néhány nap alatt Észak-Izlandon

Június 19-e óta folyamatosan reng a föld Észak-Izlandon. Néhány nap alatt több, mint háromezer földrengést detektáltak a mérőműszerek, ezek közül az elmúlt 48 órában 122 rengés volt 3-asnál nagyobb erősségű, 13 rengés volt 4-esnél nagyobb és három volt 5-ösnél is erősebb: 5,4-es, 5,6-os illetve 5,8-as.

Az eddigi legerőteljesebb földrengés tegnap (június 22-én) az esti órákban történt és elérte Richter-skála szerinti 5.8-as erősséget. A rengés epicentruma a Tröllskagi-félszigeten található Siglufjördur falutól 20 km-re észak-keletre, a tengerben volt.

izland földrengés
A zöld csillagok a 3-asnál erősebb földrengéseket jelölik. Forrás: vedur.is

A földrendést a Tjörnes és Tröllskagi-félszigeteken rendkívül intenzíven érezni lehetett, de Akureyriből, sőt még a Nyugati-fjordokból és Dél-Izlandról is érkeztek beszámolók észlelésekről. Az epicentrum környékén fekvő településeken a lakosok rendkívül erős rengésről számoltak be. Sokan az utcákra menekültek, a polcokról tárgyak estek le, a földrengés nyomán pedig kőomlások, földcsuszamlások is kialakultak. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

Out in Siglunes when the 2nd larger quake happened. Really shook up the mountain. You can really hear the stones falling. 2020 isn't giving up

Közzétette: Hilmar Sigurdsson – 2020. június 20., szombat

Az Izlandi Polgári Védelem és a Meteorológiai Intézet közösen riasztást adott ki Észak-Izlandra. Az előrejelzések szerint a földrengés-sorozat a következő napokban folytatódhat, és számítani lehet további erős rengésekre is. A jelentések szerint akár 7-es erősségű földrengés is bekövetkezhet a régióban.

A Polgári Védelem kéri, hogy mindenki kerülje el a tengerpartokat, sziklaszirteket, az alagutakat, és maradjon távol a meredek hegyoldalaktól, ugyanis egy-egy rengés nyomán kőomlásokra, földcsuszamlásokra, vagy akár cunamira is lehet számítani.

Ha éppen Észak-Izlandon utaztok, javasoljuk, hogy módosítsátok az útitervet amíg a veszély elmúlik.

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!