fbpx

Kitört a vulkán Izlandon – Élő videók és fotógaléria

2021. március 19-én este 20 óra 45 perc körül megtörtént amit a szakértők már egy éve megjósoltak: a láva elérte a felszínt és kitört a vulkán a Dél-Nyugat Izlandon található Reykjanes-félszigeten. A kitörés pontos helyszíne Geldingadalur-nél, a Fargradalsfjall hegy közvetlen közelében található, néhány kilométerre Grindavík városától illetve a Blue Lagoon fürdőtől. A kitörés a Geldingadalsgos nevet kapta.

alda.sigmunds 166107428 128305172601577 6857878895833989724 n
A főkráter és a lávamező két héttel a kitörés kezdete után. Fotó: Þráinn Kolbeinsson – mbl.is⠀

A tökéletes turistavulkán

Mivel a helyszín a fővárostól kevesebb mint egy óra autózásra található és viszonylag könnyen megközelíthető túrázással, a kitörés másnapjától kezdve helyiek tízezrei zarándokoltak a vulkánhoz, hogy láthassák a saját szemükkel a különleges természeti jelenséget (mi is így tettük, itt számoltunk be az élményről.)

hemmi90 165207570 211172584001073 8397280899551603498 n
Ezrével vonulnak a helyiek az éjszakai vulkánnézésre. Fotó: Hermann Helguson. Instagram: @hemmi90

Megindult egy második kitörés

Alig két héttel a kitörés keztede után, 2021. április 5-én két újabb repedés nyílt meg egymáshoz közel, az első krátertől úgy ötszáz méterre, és az elsőnél is nagyobb intenzitással kezdték el ontani a lávát. Az új hasadék egy magaslaton nyílt, a láva pedig látványos, többszáz méter hosszú folyam formájában megindult a szomszédos völgy felé.

169121904 2199140383551093 3496355827596762371 n
A kereső-és mentőcsapat tagjai biztosítják a helyszínt. A fotó a második hasadék megnyílása után fél órával készült.

A vulkáni kráterek – élő webkamerák

Az első kráter

YouTube video

A második kráter

YouTube video
A videó indításához kattints a lejátszás ikonra

Mit lehet tudni a kitörésekről? Mennyire veszélyes a helyzet?

Mindkét kráter az autóúttól kb. 3 km-re található. A főkráter már megtöltötte a völgyet lávával és egy kisebb heggyé nőtte ki magát. Az új hasadék párszáz méter hosszú. A két kitörési helyszín felhehetően ugyanabból a forrásból táplálkozik, mindkét helyen kb. 5-6 köbméter láva ömlik a felszínre másodpercenként. Az eseményről általánosságban elmondható, hogy

ez Izland történetének eddigi legkisebb kitörése. A kitörések nem jártak földrengéssel, robbanással, hamulövelléssel. A hatóságok tájékoztatása szerint a kiömlő láva mennyisége nem jelentős, a láva rendkívül lassan mozog és a hasadékokat zárt völgyek veszi körül. A lávafolyam nem jelent veszélyt se emberéletre, se infrastruktúrára. A Keflavík Nemzetközi Repülőtér továbbrsa is zavartalanul üzemel.

A legközelebbi települések Þorlákshöfn, és Grindavík, ahol összesen kb. 3000 ember él. A mérges gázok koncentrációja alacsony és a gázfelhő nem fenyegeti a lakott területeket. Habár mindkét lávafolyam relatíve veszélytelen, a helyszínen a gázszennyezés helyenként nagy lehet, ezért a látogatókat arra kérik, hogy tájékozódjanak a viszonyokról, mielőtt felkeresik a krátereket. Továbbra is folyamatosan fennáll az esélye, hogy egy másik, nagyobb hasadék nyílik meg a területen.

169250085 4244255272272890 4316644199825815779 n 2
Az április 5-én nyílt két új hasadék. Fotó: Izlandi Parti Őrség

Hónapokig, sőt évekig is eltarthat a a vulkáni tevékenység

Helyi vulkanológusok szerint nem tudni, hogy a kitörés meddig fog tartani. Befejeződhet holnap de az is lehet, hogy hónapokig eltart. A láva összetételét vizsgálva azonban arra jutottak, hogy a magma egyenesen a földköpenyből származik, több tíz kilométer mélyről. Az ilyen típusú kitörések általában hosszabb ideig elhúzdnak, akár évekig, évtizedekig is tarthatnak. Jó esély van arra, hogy a jelenlegi esemény egy hosszabb kitörés-sorozat kezdetét jelenti.

A Reykjanes-félszigeten 800 éve nem volt vulkánkitörés. Az utolsó aktív vulkáni időszak 700 évig tartott ezen a területen. A tudósok szerint a jelenlegi vulkánkitörés egy új aktív korszak kezdetét jelzi, amely eltarthat további 3-400 évig, számos kitöréssel tarkítva. A kitörések között várhatóan 1-10 év telik el.

Az előzmények

Az esemény nem lepett meg senkit, már tavaly felreppent a hír, hogy hamarosan kitörhet a vulkán. Hetek óta rengett a föld a környéken, és március 3-án a hatóság közölte, bármelyik pillanatban bekövetkezhet a kitörés, amit a helyiek – tudván, hogy nem kell explozív kitörésre és hamura számítani – nagy izgalommal vártak már.

Fotógaléria a kitörésekről készült legfrissebb fotókkal

Az első kitörés

A második kitörés

Az első videó a kitörésről

YouTube video
Forrás: Vedurstofa Íslands

Szárazföldi felvétel a helyszínről

YouTube video
YouTube video

További videók és webkamerák

További élő webkamera videókat nézhettek itt, itt, itt és itt. (A túlterheltség miatt elképzelhető, hogy nem mindegyik működik.)

Ha érdekel a folytatás, látogass vissza és kövess minket a Helló Izland Facebook oldalán, ahol azonnal hírt adunk a történésekről. További részletekkel jelentkezünk hamarosan!

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!