fbpx

Ismét kitört a vulkán Izlandon – Élő videók és fotógaléria

Tíz hónap szendergés után ismét kitört a Fagradalsfjall vulkán, Reykjavíktól kb. 35 kilométerre, a Reykjanes-félszigeten. Eltekintve a közelmúlt kisebb földrengéseitől, a kitörés ezúttal sem járt számottevő robbanással, hamulövelléssel. A magma a tavalyi kitörési helyszíntől északra bukott felszínre egy közel 500 méter hosszú repedésből, a lávanyelvek pedig várhatóan továbbindulnak észak felé.

A hatóságok tájékoztatása szerint lávaömlés intenzitása sokszorosa a tavalyi kitörésének, de még így sem jelent különösebb veszélyt, mivel a láva lassan mozog és a hasadékot zárt völgyek veszi körül. A Keflavík Nemzetközi Repülőtér zavartalanul üzemel. A legközelebbi települések Þorlákshöfn, és Grindavík, ahol összesen kb. 3000 ember él. A mérges gázok egyelőre nem fenyegetik a lakott területeket.

FOTÓGALÉRIA A KITÖRÉSEKRŐL KÉSZÜLT LEGFRISSEBB FOTÓKKAL

A képek forrása:

  • Arnþór Birkisson – mbl.is
  • Eiður Þór Árnason – Visir
  • Ozzo Photography
Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!