fbpx

Turisták mentettek egy eltévedt lundát a gleccserről Izlandon

Egy csoport turista gleccsertúrázás közben lett figyelmes a hóban fekvő magányos kis lundára Izland második legnagyobb gleccserén, a Langjökullon. A madár látványa itt meglehetősen szokatlan: a lundák ugyanis tengeri madarak, a legközelebbi tengerpart pedig innen legalább 300 km-re található.

A speciális gleccserjáró busszal a csoport egészen a Langjökull jégsipka közepéig hatolt, erre pedig szó szerint még a madár se jár. A gleccser szélénél gyakran látni hollókat, de még ők sem merészkednek be ilyen messze a jégtömeg fölé.

A kis lunda röpképtelen volt amikor a turisták rátaláltak, de még mutatott életjeleket, ezért a csoport magához vette és biztonságba helyezte a buszon. Néhány óra melegedés és pihenés után láthatóan erőre kapott, és Borgarnesbe érkezve megmentői a tengerparton szabadon engedték.

Erpur Snær Hansen, a Dél-Izlandi Természettudományi Intézet igazgatója maga sem érti, hogyan kerülhetett a madár a gleccserre – nyilatkozta a RÚV-nak. Habár a fiatal lundáknál gyakran előfordul, hogy eltévednek és furcsa helyeken kötnek ki, ritkán keverednek ennyire messze az élőhelyüktől.

A kis lunda a szabadonengedés után egyből elrepült, ezúttal jó irányban, a tenger felé.

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!

Kövesd Facebook oldalunkat, így elsőként értesülhetsz:

– az ajánlott látnivalókról, kevesek által ismert helyszínekről
– kedvezményekről
– utazási tippekről, és információkról melyeket az útikönyvekben biztosan nem találsz meg

Tarts velünk!

Kövesd Facebook oldalunkat, így elsőként értesülhetsz:

– ajánlott látnivalókról, kevesek által ismert helyszínekről
– kedvezményekről
– utazási tippekről, melyeket az útikönyvekben biztosan nem találsz meg
– utazókat érintő eseményekről és hírekről
– sarki fény tippekről
– lezárt területekről, időjárási riasztásokról 

Továbbá sok érdekességgel, úti beszámolóval és fantasztikus fotókkal várunk!