fbpx

Több ezer földrengés két nap alatt – és továbbiak várhatók

Mivel Izland a tektonikus lemezek határain fekszik, a földrengések senkit nem lepnek meg különösebben a szigetországban. Egy átlagos napon több tucat rengés bekövetkezik, ezek azonban általában kisebbek (a Richter skála szerinti 1-2-es erősségűek), amiket kevesen észlelnek.

Ezen a héten viszont magasabb fokozatra kapcsoltak a kőzetlemezek, ugyanis két nap alatt ötezernél is több földrengést észleltek a sziget Dél-nyugati csücskében fekvő Reykjanes-félszigeten (ahol a nemzetközi repülőtér és a híres Blue Lagoon is található).

A legerősebb földrengés 5,7-es volt

A talajmozgások egy jelentős része 3-asnál is erősebb volt. Szerda délelőtt egymás után sorozatban észlelték a 4-es erősségűt meghaladó rengéseket, melyeket az 50 km-re lévő fővárosban is határozottan észleltek a helyiek. A legerősebb földrengés ezidáig a Richter-skála szerinti 5,7-es erősségű volt, mely szerda délelőtt 10 órakor villanyozta fel a lakosság kedélyállapotát. Pénteken tovább folytatódott a szeizmikus aktivitás, számos 4-es fölötti rengéssel, a legerősebb 4.9-es volt. Személyi sérülés szerencsére nem történt, komolyabb kár nem keletkezett.

A rengések többsége a Reykjanes-félszigeten található Grindavík település, Kleifarvatn-tó, Krýsuvík geotermikus terület, illetve a Fagradalsfjall és Keilir hegyek környékén pattant ki, de az ország dél-nyugati részén húzódó törésvonal mentén számos epicentrumot regisztráltak.

1
A földrengések epicentrumai a Reykjanes-félszigeten. A zöld csillagok jelölik a 3-asnál erősebb rengéseket

Mit érzékeltek ebből a helyiek?

A földrengések előtti pillanatokban hallható összetéveszthetetlen morajlás, majd a kilengő szobanövények, lámpák, a konyhaszekrényekben csörömpölő edények jelezték a talajmozgásokat. A Facebook csoportokat ellepték az észlelésekről szóló beszámolók, a meteorológiai szolgálat földrengésekről hírt adó weboldala pedig időről időre leállt a túl nagy forgalom miatt.

Nagyobb rengésekre is lehet számítani

Kristín Jónsdóttir, az Izlandi Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint a megnövekedett aktivitás indikálja egy esetleges nagyobb, 5.5 – 6.5-ös erősségű földrengés bekövetkezését is, mely már képes lehet komolyabb károk okozására a fővárosi övezetben.

A szakértők azonban azt is hangsúlyozzák, hogy a lakóházak építésekor Izlandon régóta kiemelt figyelmet fordítanak a földrengésbiztonságra. A veszélyt nem az épületek, hanem a lakásokon belül található tárgyak jelenthetik. Felhívják a helyiek figyelmét, hogy készítsék fel az otthonokat egy esetlegesen bekövetkező nagyobb földrengésre is.

1259390

Földcsuszamlás és gázszivárgás veszély

A talajmozgások következtében a félszigeten számos partszakaszon és a meredekebb hegyoldalaknál földcsuszamlás és jelentős kőomlás veszélye áll fenn. A hatóságok óvatosságra intenek mindenkit a part menti sziklák megközelítésekor, ugyanis új törésvonalak keletkeztek a talajban és egész partszakaszok omolhatnak váratlanul a tengerbe.

1259319 2
Friss kőomlás nyomai egy sziklafalnál

Várható-e vulkánkitörés?

Ellentétben a tavalyi földrengés sorozattal, a mostani aktivitást feltehetően nem a felszín alatti magma, hanem a kőzetlemezek elmozdulása okozza. Az epicentrumok a törésvonal mentén helyezkednek el szétszórva, míg a tavalyi földrengések ugyanahhoz az egy területhez kötődtek. A szakértők szerint nem valószínű a vulkánkitörés, habár a kőzetmozgások következtében egyes területeken felszín alatti környezet megváltozhat, így keletkezhetnek újabb geotermikus területek, kigőzölgések, gázszivárgás.

Milyen a közhangulat most Izlandon?

Most, hogy a koronavírus ismét leköszönni látszik itt Izlandon, már mindenkinek hiányzott egy kis dráma. Ha a közhangulatra vagytok kíváncsiak, kukkantsatok be ebbe a frissen alakult Facebook csoportba.

Ahogy az izlandiak mondják, „þetta reddast” avagy majd csak lesz valahogy!

154974005 10159914781332448 2865762668196535127 o
Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!