fbpx

Szigorú intézkedések a Reynisfjarán történő gyakori balesetek miatt

Izland turisztikai minisztere szigorúbb ellenőrzéseket helyezett kilátásba, amely indokolt esetben, különösen veszélyes időjárási viszonyok esetén a Reynisfjara tengerpartjának teljes lezárását is jelentheti.

Hogy csökkentsék a balesetek és halálesetek számát Izland egyik legnépszerűbb tengerpartjánál, a híres-hírhedt Reynisfjara fekete homokos tengerparton, Þórdís Kolbrún R. Gylfadóttir, Izland turisztikai minisztere szigorúbb ellenőrzést és intézkedéseket helyezett kilátásba, amelyek indokolt esetben, különösen veszélyes időjárási viszonyok esetén a teljes tengerpart lezárását is jelenti – számolt be róla a Fréttablaðið.

A Reynisfjara-part Izland egyik legszebb természeti látványossága. A hosszan elnyúló, fekete homokos partot drámai sziklaszirtek, több méter magas fekete bazaltorgonák és hatalmas barlangok dekorálják. Nem véletlen, hogy a Reynisfjara számos elismert magazin szerint is helyet érdemel a világ tíz leggyönyörűbb tengerpartjának listáján.

A Reynisfjara-part rossz időben is gyönyörű
A Reynisfjara-part rossz időben is gyönyörű – ugyanakkor veszélyes

 

Bár a Reynisfjara fekete homokos tengerpartja ámulatba ejtően szép, ugyanakkor roppant veszélyes is. A kőomlások, földcsuszamlások és a váratlan, az embereket könnyedén magukkal rántani képes, hatalmas és erőteljes hullámok nem ritkák ezen a helyen. Az elmúlt években több turista lelte halálát a tengerparton – főleg a veszélyre figyelmeztető táblák figyelmen kívül hagyása és a szabályok be nem tartása miatt.

“Elfogadhatatlan, hogy Izland egyik legnépszerűbb turisztikai desztinációján sorra történjenek a súlyos balesetek anélkül, hogy érdemben reagálnánk a helyzetre. […] Ezért új intézkedések vannak folyamatban, bár a terület folyamatos monitorozása meglehetősen bonyolult, nem is beszélve azokról a látogatókról, akik minden figyelmeztető táblát és jelzést ignorálnak.”

– nyilatkozta Þórdís a riportereknek.

A parkolóban számos, nagy méretű információs tábla figyelmezteti az ide látogatókat a rendkívüli veszélyre több nyelven, írással illetve piktogramokkal is – ennek ellenére számos turista akad, akik ezeket figyelmen kívül hagyva veszélybe sodorják önmagukat és a példájukat követőket.

A miniszter egy új ellenőrzési rendszer kialakításán dolgozik, amely a teljes partszakaszra kiterjedő monitorozását és megerősített ellenőrzését jelenti, különösen akkor, amikor a Reynisfjarán a megszokottnál is nagyobb hullámok várhatók. Ilyen körülmények között a rendőrség a teljes partszakaszt lezárná a látogatók előtt. Ugyanakkor Þórdís szerint a teljes lezárásra csak ritkán lenne szükség, ami nagyjából hét alkalmat jelentene évente.

Egy augusztusban történt földcsuszamlást követően kőomlás veszélye miatt a part egy részét már véglegesen lezárták, de sajnos úgy tűnik, mindez nem tántorította el a látogatókat attól, hogy bemenjenek a veszélyes területre.

A Reynisfjara tengerpartja valóban gyönyörű, de ne feledd, még annál is sokkal szebb, ha épségben tudsz hazatérni a látogatásból. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha az általad szükségesnek gondoltnál is több elővigyázatossággal közlekedsz ezen a helyen, tanulva mások rossz tapasztalataiból. Tarts tisztes távolságot a vízparttól, figyeld a hullámokat, soha ne fordíts hátat a víznek, ne mássz fel a sziklára és ne menj be a lezárt területre. Ha így teszel, nem érhet baj!

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!