fbpx

Rendkívüli vészhelyzeteket okoz a hetek óta tomboló vihar

Még két hét sem telt el az évből, de az Izlandi kereső-és mentőcsapat megállás nélkül dolgozik. Az elmúlt időszak extrém időjárása és a rossz útviszonyok rendkívüli módon megnehezítették a turisták és a helyiek életét.

39 külföldi turista rekedt a gleccseren

Január 7-én 39 ember rekedt a Langjökullon, Izland második legnagyobb gleccserén, amikor hószánozás közben lecsapott rájuk a vihar. A külföldi turistákból álló csoport a Mountaineers of Iceland nevű helyi túracég vezetett túráján vett rérsz, amikor a vihar megállásra kényszerítette őket a gleccseren.

Néhányan eljutottak a gleccserjáró buszig és ott várták ki a mentőcsapat érkezését, többen azonban a gleccseren rekedtek és hóba vájt menedékekben húzták meg magukat. Volt, aki 11 órán át vesztegelt a tomboló hóviharban, mire kimenekítették. A turisták között gyerekek is voltak, egyikük mindössze 6 éves. A balesetben néhányan fagyási sérüléseket szenvedtek.

A túracég elismerte, hogy hibázott, amikor a nyilvánvaló viharriasztás ellenére nem törölte a túrát és elindult a csoporttal a gleccserre. A vihar már napok óta tombolt kisebb szünetekkel, így a helyzet veszélyessége mindenki számára nyilvánvaló volt, a többi túracég időben törölte a túrákat. A bajba jutott turisták közül sokan jogi lépéseket fontolgatnak. A nagyszabású mentő akcióban 300 önkéntes vett részt, a mentés költsége több millió koronára rúghat.

turisták mentése a gleccseren
A turisták mentése a gleccseren. Fotó: mbl.is

Árokba csúszott autók, felborult kamionok

Január 10-én az 1-es főúton Reykjavíktól kb. 30 km-re egy kamion szállítmánya borult két másik autóra, a balesetben ketten súlyosan megsérültek. Több tucat autó szorult mentésre a Reykjavík és Hveragerdi közötti hágón, de a balesetekben szerencsére senki sem sérült meg. A mentőcsapat speciális járművekkel mentette az árokba csúszott és elakadt autókat.

Halálos baleset és menedékhelyre kényszerült emberek

Január 12-én este a reptérre vezető úton halálos baleset történt. A havas úton egy autó megcsúszott és a szemközti sávba sodródott, ahol frontálisan ütközött egy hókotróval. Az autó utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a baleset következtében életét vesztette.

Ugyanezekben az órákban több száz ember akadt el a hóban a főváros és Keflavík között. Voltak, akik az autóikat hátrahagyva gyalog indultak el a reptéri terminál felé a hatalmas viharban, azonban nem jutottak messzire. A gyalogosok végül az úton elakadt autókban húzódtak meg.

A mentőcsapatok néhány órán belül közel 180 embert menekítettek ki az elakadt járművekből és a Keflavík város sportcsarnokában kialakított rendkívüli menedékhelyre szállították őket.

Ebben a hónapban ez volt a 18. vészhelyzeti menedék, amit a mentőcsapatok felállítottak az időjárás miatt bajba jutottak megsegítésére.

átmeneti menedék bajba jutott turistáknak Izlandon
átmeneti menedék bajba jutott turistáknak a reptér közelében. Fotó: Vöröskereszt

 

Vasárnap este minden repülőjáratot töröltek. A Keflevíkra tartó járatok közül többnek Kelet-Izlandon illetve Londonban kellett leszállnia a kedvezőtlen körülmények miatt. A reptéren hat gép vesztegelt órákon át utasokkal a fedélzetén, mert az erős szél miatt az utasok nem tudtak biztonságban leszállni a gépről. A reptéri lezárás 4000 embert érintett, kétezren a könnyező hotelekben illetve a Keflavíki átmeneti mededéken lettek elszállásolva.

Az előrejelzések szerint a vihar tovább folytatódik, hétfőn délután helyenként 100-145 km/h erősségű széllel. Senkinek nem ajánlott az utakon tartózkodia hétfő és kedden egész nap. Az egész ország területére sárga és narancssárga riasztást adtak ki. A rossz idő a magyarországi járatot érintheti.

szél Izlandon
Szél előrejelzés hétfő estére. A lila, vörös és a sárga színek extrém szélsebességet jeleznek.
Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!