fbpx

Visszavonhatják a Thingvellir Nemzeti Park UNESCO státuszát

Izland első számú nemzeti parkját 1928-ban avatták „minden izlandi védett szent helyévé”, majd 2004-ben az ország történetében elsőként felkerült az UNESCO Világörökségi helyszínek listájára.

A Thingvellir Nemzeti Park egyedi geológiája

Izland teljes területe a Közép-Atlanti-hátságon, az Atlanti-óceán medrének középvonalában húzódó óceáni hátságon fekszik, mely egyben a világ leghosszabb hegyláncolata. Az óceán mélyén húzódó hegyrendszer nem más, mint az amerikai, európai és afrikai kőzetlemezek távolodása nyomán kialakult – és folyamatosan alakulóban lévő – vulkanikus hasadék-és hegyláncolat.

A Thingvellir-völgy az Észak -Atlanti-hátság egy látványos eleme, ahol az eurázsiai és az észak-amerikai tektonikus-lemezek távolodását figyelhetjük meg itt. A kőzetlemezek évente kb. 2- 2,5 cm-rel kerülnek messzebb egymástól, amely Izlandon földrengések és vulkáni tevékenység kíséretében valósul meg.

Friss láva ugyan régóta nem ömlik a felszínre a Thingvellirben, vannak helyette azonban kilométeres repedések a talajban, amelyek némelyikében akár végig is sétálhatunk. Geográfiai értelemben véve tehát Európa és Amerika határán, a tektonikus lemezek között sétálunk!

Thingvellir Nemzeti Park
Thingvellir Nemzeti Park

A különleges víz alatti kanyon

Az elmúlt években nemzetközi népszerűségre tett szert a parkban található “Silfra repedés”. Ez a hasadék abban különbözik a többitől, hogy a gleccsevízzel telt fel és a Thingvallavatn tóba vezet. A víz a 60 km-re lévő Langjökull gleccserből ered, és kutatások szerint évtizedeken át utazik a vulkáni talaj finom szűrőrétegén keresztül, mielőtt a Silfrába érkezik.

Ez a talaj által megszűrt gleccservíz sokak szerint a világ legtisztább édesvize. A különleges helyszín eleinte a búvárok körében vált rendkívül népszerűvé, ugyanis a víz alatti látótávolság egészen rendkívüli, ideális körülmények között meghaladja a száz métert is. Összehasonlításképpen a világ legjobbnak tartott búvárhelyeinek vízalatti látótávolsága mindössze 30-50 méter.

silfra thingvellir featured e1574547917846
Vízalatti táj a Silfrá-ban

A turizmus hatása a Silfrára

Az utóbbi években az izlandi turizmus látványos fellendülésével megnőtt a kereslet a búvártúrákra. Emellett pedig megjelentek a sznorkel túrák is, amelyek már bárki számára elérhetők, mindössze magabiztos úszótudás kell hozzá, semmi előzetes tapasztalat nem szükséges.

Mára hét túraszolgáltató évi 76 ezer turistát visz a Silfrába fizetős túrák keretében, amely negatív hatással lehet a víz biológiai környezetére. Az UNESCO Bizottsághoz augusztusban érkezett panasz felveti a nagyon is jogos kérdést, hogy a terület ilyen mértékű használata profitábilis tevékenységre megengedhető-e egy Világörökségi helyszínen.

Jónas Haraldsson, a panaszt benyújtó természetvédő és ügyvéd hangsúlyozza, hogy a turisztikai cégek tevékenysége látható szennyezéssel és a vegetáció illetve a terület visszafordíthatatlan sérülésével jár. Az ügyvéd először a nemzeti park bizottságához nyújtotta be a panaszát, ám válaszul csak hárítást kapott, ezért közvetlenül az UNESCO bizottsághoz fordult.

Jónas azt reméli, hogy a beadvány hatására drasztikusan korlátozzák vagy teljesen betiltják majd a sznorkel-és búvár túrákat a Silfra hasadékban, ellenkező esetben az egész nemzeti park elveszítheti az UNESCO státuszát.

Ragnheiður Helga Þórarinsdóttir, az izlandi Oktatási, Tudományos és Kulturális Minisztérium specialistája szerint volt már példa a státusz megvonására más országokban, azonban a helyi hatóságok mindig kaptak lehetőséget arra, hogy megszüntessék a problémás helyzetet, mielőtt a státuszukat megvonták volna.

Az UNESCO Bizottság reagálva a benyújtott panaszra októberben részletes tájékoztatást és magyarázatot kért az illetékes izlandi hatóságoktól.

 

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!