fbpx

Elolvadt egy gleccser Izlandon, kétszáz éven belül követheti az összes

Habár a hétszáz éves Okjökull már 2014-ben elvesztette gleccser státuszát, öt évvel később, idén nyáron hivatalosan is emléket állítottak neki. Ez a történelem első “gleccser-sírhelye”, de sajnos nem az utolsó.

A gleccser olyan jégtömeg, amely évszázadok vagy akár évezredek alatt alakul ki az egymásra rakódó hórétegekből. Saját súlyának nyomása alatt a hó lassan jéggé tömörül, az így keletkező jég pedig a rendkívül alacsony oxigéntartalma miatt kristálytiszta és jellegzetesen kék. A gleccserjég a nehézségi erő hatására a lejtőkön folyamatos, lassú mozgásban van, miközben teljesen átformálja a tájat, amelyen áthalad.

Egy gleccser megmaradásának alapvető feltétele a gyarapodás. Amíg telente mindig egy kicsivel nagyobb mértékben gyarapszik, mint amennyit nyáron csökken, addig a gleccser biztosan megmarad. Ha azonban a jégfolyam tömege fogyni kezd és a jég vastagsága 40-50 méter alá csökken, a jégtömeg elveszíti gleccser mivoltát, vagyis nem lesz már elegendő nyomás, ami mozgassa.

Az Ok gleccser volt az első Izlandon, amelyet felszámolt a globális felmelegedés. A NASA által közzétett két műholdfelvételeken, amelyek 1986-ban és 2019-ben készültek, a különbség megdöbbentő: 33 év alatt a gleccser egyszerűen eltűnt a Föld felszínéről.

Ok gleccser Izlandon
Az Okjökull gleccser 1986-ban és 2019-ben

 

Az Okjökull megszűnése óta, 2014 és 2017 között Izland 300 kisebb gleccsere közül további 56 elolvadt. A jelenlegi modellek alapján 200 éven belül az utolsó gleccser is eltűnik Izlandról, köztük a hatalmas Vatnajökull, amely Európa egyik legnagyobb jégsapkája.

Levél a Jövőnek

Ok az első izlandi gleccser, amely elvesztette gleccser státuszát. A következő 200 év során várhatóan minden gleccserünk erre a sorsra jut. Ez az emléktábla annak elismerése, hogy tudjuk, mi történik, és azt is mit kell tennünk. Csak ti tudhatjátok, hogy megtettük-e.

2019. Augusztus,
415 ppm CO2

– olvasható az Ok emléktábláján. A “jökull” izlandiul gleccsert jelent, így az Okjökullt immáron hivatalosan is megfosztották a „jökull” útótagtól.

okjökull gleccser emléktábla
Az Okjökull gleccser emléktáblája

 

Földünk édesvíz-tartalékának mintegy 69%-át gleccserek raktározzák. Hacsak nem csökkentjük radikálisan az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét, a globális felmelegedés folytatódik, a gleccserek pedig belátható időn belül elolvadnak.

Olvadásuk a tengerszint drasztikus megemelkedését és a tengevíz kémiai összetételenek megváltozását fogja eredményezni, amely beláthatatlan hatással lesz a Föld teljes ökosztisztémájára.

Hasznos volt? Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy “Like”-ot és ne felejtsd el megosztani!

Kik vagyunk?

Jelenleg is Izlandon élő, a helyi turizmusban jártas, kiemelkedő helyismerettel rendelkező magyarok vagyunk. Munkánk része, hogy túrákat teszteljünk, útleírásokat, cikkeket, illetve fotókat és videókat készítsünk helyi túracégek számára, ennélfogva rengeteget utazunk Izlandon, így folyamatosan naprakész információkkal rendelkezünk. 

Kövess minket Facebookon!