Izland turisztikai minisztere szigorúbb ellenőrzéseket helyezett kilátásba, amely indokolt esetben, különösen veszélyes időjárási viszonyok esetén a Reynisfjara tengerpartjának teljes lezárását is jelentheti.

Hogy csökkentsék a balesetek és halálesetek számát Izland egyik legnépszerűbb tengerpartjánál, a híres-hírhedt Reynisfjara fekete homokos tengerparton, Þórdís Kolbrún R. Gylfadóttir, Izland turisztikai minisztere szigorúbb ellenőrzést és intézkedéseket helyezett kilátásba, amelyek indokolt esetben, különösen veszélyes időjárási viszonyok esetén a teljes tengerpart lezárását is jelenti – számolt be róla a Fréttablaðið.

A Reynisfjara-part Izland egyik legszebb természeti látványossága. A hosszan elnyúló, fekete homokos partot drámai sziklaszirtek, több méter magas fekete bazaltorgonák és hatalmas barlangok dekorálják. Nem véletlen, hogy a Reynisfjara számos elismert magazin szerint is helyet érdemel a világ tíz leggyönyörűbb tengerpartjának listáján.

A Reynisfjara-part rossz időben is gyönyörű
A Reynisfjara-part rossz időben is gyönyörű – ugyanakkor veszélyes

 

Bár a Reynisfjara fekete homokos tengerpartja ámulatba ejtően szép, ugyanakkor roppant veszélyes is. A kőomlások, földcsuszamlások és a váratlan, az embereket könnyedén magukkal rántani képes, hatalmas és erőteljes hullámok nem ritkák ezen a helyen. Az elmúlt években több turista lelte halálát a tengerparton – főleg a veszélyre figyelmeztető táblák figyelmen kívül hagyása és a szabályok be nem tartása miatt.

“Elfogadhatatlan, hogy Izland egyik legnépszerűbb turisztikai desztinációján sorra történjenek a súlyos balesetek anélkül, hogy érdemben reagálnánk a helyzetre. […] Ezért új intézkedések vannak folyamatban, bár a terület folyamatos monitorozása meglehetősen bonyolult, nem is beszélve azokról a látogatókról, akik minden figyelmeztető táblát és jelzést ignorálnak.” 

– nyilatkozta Þórdís a riportereknek.

A parkolóban számos, nagy méretű információs tábla figyelmezteti az ide látogatókat a rendkívüli veszélyre több nyelven, írással illetve piktogramokkal is – ennek ellenére számos turista akad, akik ezeket figyelmen kívül hagyva veszélybe sodorják önmagukat és a példájukat követőket.

A miniszter egy új ellenőrzési rendszer kialakításán dolgozik, amely a teljes partszakaszra kiterjedő monitorozását és megerősített ellenőrzését jelenti, különösen akkor, amikor a Reynisfjarán a megszokottnál is nagyobb hullámok várhatók. Ilyen körülmények között a rendőrség a teljes partszakaszt lezárná a látogatók előtt. Ugyanakkor Þórdís szerint a teljes lezárásra csak ritkán lenne szükség, ami nagyjából hét alkalmat jelentene évente.

Egy augusztusban történt földcsuszamlást követően kőomlás veszélye miatt a part egy részét már véglegesen lezárták, de sajnos úgy tűnik, mindez nem tántorította el a látogatókat attól, hogy bemenjenek a veszélyes területre.

A Reynisfjara tengerpartja valóban gyönyörű, de ne feledd, még annál is sokkal szebb, ha épségben tudsz hazatérni a látogatásból. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha az általad szükségesnek gondoltnál is több elővigyázatossággal közlekedsz ezen a helyen, tanulva mások rossz tapasztalataiból. Tarts tisztes távolságot a vízparttól, figyeld a hullámokat, soha ne fordíts hátat a víznek, ne mássz fel a sziklára és ne menj be a lezárt területre. Ha így teszel, nem érhet baj!